Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Laszlo Bodor, „voluntar de profesie”: „Bani există, nu e adevărat că nu există. Strângerea de fonduri depinde de cât de bine reușim noi, ONG-urile, să ajungem cu un mesaj potrivit la oameni”

Fiecare dintre noi poate găsi o cauză cu care să rezoneze puternic și în care să se poată implica. Generozitatea are puterea de a apropia oamenii, poate crea punți de legătură puternice între ei, poate schimba destine. 

Laszlo Bodor, 38 de ani, a lucrat timp de opt ani într-o multinațională și aproape doi ani  într-o companie românească, unde a avut proiecte cu multinaționale. La un moment dat a avut oportunitatea să plece în străinătate, să lucreze pentru compania la care era angajat. Era implicat în activități de voluntariat. Apoi și-a dat seama că de fapt altceva i-ar fi plăcut să facă, în loc să muncească într-o corporație.

„Pot să spun cu mâna pe inimă ca activitatea în sectorul neguvernamental oferă o extraordinară experiență de viață”

Activitatea de voluntariat la Hospice Casa Speranței, fundație care oferă îngrijire paliativă pentru pacienții cu boli incurabile, avea să îi schimbe toată perspectiva personală și profesională. 

„Am o sensibilitate aparte pentru cei care se luptă cu cancerul. Cred că e una dintre cele mei mari nedreptăți să ai această boală care te macină și te distruge pas cu pas. Hospice îi ajută pe acei oameni cu cancer să aibă mai puțină durere și să aibă cât mai multe zile trăite frumos și cu demnitate. Familiile lor sunt ajutate să treacă mai ușor peste acea perioadă. Am rezonat foarte bine cu această cauză”, mărturisește Laszlo Bodor. 

Munca de voluntar i-a dat șansa să-și descopere caracteristici pe care le avea cu siguranță și înainte, dar care au ieșit atunci la suprafață. Și-a dat seama că vrea să ajute oameni care suferă. Își dorea să cunoască mult mai mulți oameni și și-a planificat să treacă dinspre mediul corporatist către sectorul neguvernamental. 

„Pot să spun cu mâna pe inimă ca activitatea în sectorul neguvernamental este una extrem de bogată și oferă și o experiență de viață extraordinară”, descrie Laszlo Bodor ce simte după anii petrecuți în ONG - uri. Îi consideră cei mai bogați din punct de vedere profesional.  

Totul a început în 2013, când a aflat de programul „Voluntar de profesie” al Fundației Vodafone România. A aplicat și a fost selectat. A mers într-un ONG – Hospice Casa Speranței – unde a pus în practică un proiect de strângere de fonduri timp de șase luni. După ce a terminat perioada de voluntar la Hospice, a aplicat pentru un job vacant în organizație, cel de director de fundraising și de comunicare.  A rămas acolo timp de aproximativ trei ani. 

„A fost o experiență extraordinară, am învățat cel mai mult din activitatea mea de până atunci. A fost o supriză pentru mine. Mulți oameni trăiesc cu impresia că activitatea într-un ONG îți dă posibilitatea să faci o faptă bună în fiecare zi, dar eu cred că îți dă și oportunitatea de a avea o viață profesională extrem de bogată”, spune Laszlo Bodor. 

„Strângerea de fonduri este o profesie foarte complexă. Pe mine m-a ajutat foarte mult. Mi-am dezvoltat abilități pe care le pot folosi și în viața mea de zi cu zi și asta mi-a plăcut”, descrie Laszlo Bodor cei trei ani în care a reușit, împreună cu echipa pe care o avea, să aibă rezultate foarte bune, motivați de faptul că activitatea lor ajută oameni greu încercați. 

Își amintește că la un moment dat a fost întrebat de o colegă din echipa pe care o coordona ce se va întâmpla dacă nu vor reuși să strângă suma pe care și-o fixaseră ca țintă. În fiecare an își fixau obiective ambițioase. „I-am răspuns că dacă nu reușim să ne atingem obiectivul financiar înseamnă că vom oferi îngrijire pentru mai puțini pacienți. De fapt miza este o enormă responsabilitate”, vede el.

Crede cu tărie că în România există foarte multe oportunități în zona de fundraising.

„Bani există, nu e adevărat că nu există bani. Strângerea de fonduri are la bază foarte multă emoție, iar atunci când lucram la Hospice am simțit că depinde de noi, de cât de bine reușim să ajungem cu un mesaj potrivit la oameni. Am simțit că mai degrabă mingea e la noi, cei din ONG, iar asta ne-a încurajat și ne-a dat motivație”, subliniază el. 

Anul trecut, 49% dintre firmele care au plătit impozit pe profit au înregistrat cheltuieli cu sponsorizarea, iar suma sponsorizată a fost în jur de 280 de milioane de euro.

„Dăruiește ziua ta” - Galantom a strâns un milion de lei pentru cauze sociale

În paralel, Laszlo Bodor lucrează și la asociația Envision, creată împreună cu prieteni pe care și i-a făcut din timpul perioadei de voluntariat. Scopul organizației: crearea unei punți de legătură între dorința oamenilor de a ajuta și posibilitatea de a o face. În urmă cu cinci ani a creat Galantom, o platformă de fundraising peer to peer, de la om la om, care ajută oamenii să strângă fonduri pentru organizațiile și cauzele în care ei cred cu tărie. 

„De obicei persoana respectivă își asumă o provocare, cum ar fi să alerge la un maraton și își îndeamnă prietenii să sprijine o cauza aleasă – un proiect al unui ONG - cu o donație. Sau își donează ziua de naștere. În 2018 ne-am apropiat pe ”Dăruiește ziua ta” de un milion de lei strânși pentru proiecte ale ONG-urilor din România. Suma totală intermediată de platforma Galantom în cei cinci ani de când funcționează a ajuns la sfârșitul anului trecut la 7,7 milioane de lei”, se mândrește Laszlo Bodor. 

În plus din 2017 asociația Envision este reprezentant local al mișcării globale Giving Tuesday. 

Tot în 2017 Laszlo Bodor s-a alăturat echipei de la Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), unde se ocupă de aplicarea unei strategii care are rolul de a crește capacitatea ONG-urilor din România să strângă fonduri mai eficient și mai sustenabil. El este implicat în proiecte de consultanță în fundraising, traininguri, precum și în organizarea conferinței naționale de fundraising care are loc de 15 ani în România. 

„Conferința națională de strângere de fonduri adună laolaltă profesioniști în fundraising din toată țara și din străinătate pentru a le oferi participanților din sectorul neguvernamental o experiență de învățare inedită. E un eveniment foarte important atât pentru noi cât și pentru sectorul ONG și ne dorim să îl dezvoltăm cât mai mult în viitor”, spune Bodor. 

„Voluntar de profesie” a avut un rol absolut determinant în viața mea

Programul „Voluntar de profesie” al Fundației Vodafone România a avut un rol-cheie în viața lui Laszlo Bodor. „Și asta pentru că mi-a dat oportunitatea, prin programul «Voluntar de profesie» , să fac o pauză de la activitatea mea profesională precedentă și să mă duc într-un ONG, respectiv la Hospice și să lucrez timp de 6 luni normă întreagă.

Eu aveam nevoie de acest test, să văd cum este să lucrez cu normă întreagă, iar Fundația Vodafone România, prin programul «Voluntar de profesie» , mi-a dat fix această oportunitate, să testez și să văd cum este. Încercarea m-a convins că aceasta este cea mai potrivită activitate  pentru mine și am decis să rămân în sectorul neguvernamental și am avut și oportunitatea, la momentul respectiv a existat acel job de director de fundraising  și comunicare care era liber și la care puteam să aplic.

Cu siguranță, cumva trecerea mea dintr-un loc în altul s-ar fi întâmplat probabil oricum, dar poate mult mai târziu, poate jobul acela nu ar mai fi fost disponibil, poate, poate... Și uite așa «Voluntar de profesie» a avut un rol absolut determinant în viața mea și a avut un impact pe care e foarte greu să îl estimezi într-o sumă de bani sau e pur și simplu ceva de neprețuit, pentru că dacă nu ar fi fost viața mea ar fi putut să ia o altă direcție. Încrederea primită de la Fundația Vodafone România va rămâne aproape de sufletul meu cred că pentru totdeauna. A fost atât de important și avut un impact atât de mare”, spune Laszlo Bodor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult