Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Laura Codruța Kovesi, pusă sub învinuire de Secția Adinei Florea într-un nou dosar. „Sunt acuzată că am condus un grup organizat în interiorul DNA ”

Laura Codruța Kovesi - Foto Bogdan Buda / Inquam Photos

Foto: Inquam Photos/Bogdan Buda

Fosta șefă a DNA a stat 5 ore la audieri, în Secția Adinei Florea, unde fusese citată în dosarul deschis în urma denunțului făcut de fugarul Sebastian Ghiță. În timp ce se afla acolo, a aflat că a fost învinuită într-un alt dosar, a povestit Laura Codruța Kovesi după audieri.

„Astăzi am fost în imposibilitatea de a da o declaraţie, pentru că nu am avut acces la acuzaţii. În timp ce se derula această activitate, am fost anunţată că trebuie să rămân în birou. Am făcut şi alte cereri, toate au fost respinse, de aceea a durat aşa de mult. Am întrebat dacă pot să plec? Au intrat 9 sau 10 avocaţi în birou şi mi-au spus că sunt învinuită în alt dosar, moment în care am spus că nu am fost citată legal decât într-un alt dosar, nu am avut posibilitatea să îmi angajez un avocat, avocatul care a fost prezent cu mine astăzi a fost angajat pentru alt dosar. Nu ştiu care e urgenţa de nu pot să fiu chemată în altă zi. A spus că nu o interesează, pentru că ea poate să mă citeze când doreşte. Mi-a adus la cunoştinţă o învinuire pe care nu pot să v-o descriu în acest moment, pentru că mi-a fost citită o singură dată - că aş fi coordonat un grup organizat în DNA cu procurori care au făcut nişte trimiteri în judecată. Din nou dreptul la apărare şi procesul-verbal au fost întocmite că încălcarea tuturor drepturilor. Nu ştiu dacă este o acuzaţie oficială, pentru că mi-a fost înmânat un proces-verbal care nu este semnat de procuror”, a declarat Kovesi, potrivit News.ro.

Augustin Zegrean: Asta nu este anchetă, este tortură

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a vorbit la Digi24 despre prezența Laurei Codruța Kovesi la Secţia specială de anchetare a magistraţilor. Fostul președinte al CCR a comentat declarațiile lui Kovesi la ieșire și spune că modul în care a s-a procedat cu fosta șefă a DNA nu este în regulă. „Asta nu este anchetă, este tortură”, a declarat Augustin Zegrean.

„În țara asta nu este pedepsit hoțul, este pedepsit cel care prinde hoții, după principiul că „nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”. Trecând la ce am auzit că spune doamna procuror-șef european, sigur că nu este în regulă. Dacă este o plângere împotriva ei, procuratura trebuie să o verifice, să o cerceteze și să dea o soluție. Dar trebuie să îi respecte drepturile procesuale.

Nu se poate să o chemi astăzi, să o pui sub învinuire într-un dosar despre care nici măcar nu știa nimic, să nu-i dai timp să-l studieze, să afle despre ce este vorba.

Dacă este așa cum a povestit, (i se aducea câte un act incomplet din când în când, într-un birou – n.red.), asta nu-i anchetă, asta e tortură. Trebuie să meargă acolo cu un avocat. Avocații știu când se fac abuzuri în anchete și știu cum să le stopeze.

Doamna Kovesi cred că a mizat pe buna credință a procurorilor, dar se pare că nu este așa. Dacă vor să-i arate cât pot să fie ei de tari și de puternici... nu așa se procedează. Mai ales cu un om care a fost atâția ani procuror și șef de procurori. Ea are posibilitatea să se apare cu un avocat, singură nu va reuși. Nimeni nu poate să învingă singur sistemul.

Cât despre funcția de procuror-șef european, cred că această anchetă de fapt o ajută. Ați văzut că cei mai mulți dintre parlamentarii europeni sunt de partea ei, marea majoritate a presei europene și mondiale la fel, a primit o decorație de la universitate mare în lume (Harvard – n. red.). Toată încercarea de a o compromite a avut un efect invers. Se știe în Europa ce se întâmplă aici. Nu mai poți să păcălești pe nimeni”, a spus Zegrean.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Opinion check icon
    DNA este o institutie organizata, iar ea a condus aceasta institutie, deci da, probabil asta e vina ei: trebuia sa lase institutia de izbeliste in opinia astora!
    • Like 1
  • Domnul Zegrean , greseste , canaliile astea nu se sinchisesc de ce gindeste Europa . Este o dovada flagranta a ceea ce de fapt doresc , sa plece din Europa repejor. Scopul lor este sa iasa din Europa , fara sa-i ia romanii la pumni. Toate actiunile lor inauntru si in afara sunt pentru zapacirea bizonului autohton.
    In rest ii doare exact in cot.
    In alta ordine de idei , va dati seama ce pot pati astia mici (procurori si judecatori) daca pe LCK o tavalesc in halul asta ? Astia mici ori pun batista pe tambal ori sfirsesc ca saracul Panait.
    Cred ca ne mai trebuie un Dembrie 89 ... din nefericire
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult