Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Lavinia Coțofană, fost director juridic ASSMB: „În mandatul doamnei Firea s-au plătit WC-uri de 230 de lei cu 3.500 de lei plus TVA”

 Lavinia Coţofană - FB

Foto Facebook/Lavinia Nicoleta Coțofană

Fostul director juridic al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Lavinia Coţofană, a declarat vineri seară, la Digi24, că neregulile privind decontarea unor lucrări supraevaluate sau inexistente la Spitalul „Victor Gomoiu” din Bucureşti au început în mandatul fostului primar Sorin Oprescu, dar au fost „perpetuate” în mandatul actualului primar general, Gabriela Firea, care nu a denunţat contractul.

„În mandatul doamnei Firea s-au plătit WC-uri de 230 de lei cu 3.500 de lei plus TVA. În mandatul doamnei Firea au fost acceptate uşi pentru sălile de operaţie cu preţ de trei-patru ori mai mare, care nu respectă normele DSP”, a afirmat vineri seara, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, fostul director juridic al ASSMB.

Citiți și:

Lavinia Coțofană a explicat la Digi24 că a preluat dosarul „Victor Gomoiu” la 1 mai 2019, când a fost numită director al Direcției Juridice, fiind adusă la ASSMB special ca să se ocupe de acest dosar. ASSMB fusese dată în judecată de către constructorul care a realizat spitalul Gomoiu și care cerea sume suplimentare pentru lucrări. Odată cu apariția acestui litigiu, ASSMB a angajați doi experți care au început să se ocupe de dosar.

„Am constatat, vă spun direct, fapte penale. Adică: decontări de lucrări inexistente, supraevaluări, faptul că la fața locului se regăseau aparaturi de capacitate mult mai mică decât cea plătită. Am vorbit cu conducerea instituției, spunând că sunt fapte penale și că suntem obligați să sesizăm Parchetul. La un moment dat, am aflat și de existența unui raport al Corpului de control al premierului Tudose, act care nu mi-a fost prezentat de către angajații ASSMB, deși eu îi reprezentam în litigiu”, a spus Lavinia Coțofană la Digi24. Raportul - văzut în cele din urmă de Lavinia Coțofană - constata aceleași nereguli observate de ea și de experții angajați. Din raport - întocmit în 2017 - rezultă că și fostul premier Tudose a sesizat Parchetul.

Citiți și:

Gabriela Firea vrea să facă un incinerator de deșeuri uriaș în interiorul orașului. Vlad Voiculescu o atacă dur: „Emisiile de aer cu dioxină, una dintre cele mai toxice substanțe chimice, sunt o consecință serioasă a incineratoarelor”

Primăria Capitalei: Lucrările achitate de Primăria Capitalei pentru spitalul Gomoiu în mandatul Gabrielei Firea nu au fost supraevaluate 

Primăria Capitalei a transmis vineri seara, mai multe precizări în care susține că acuzațiile aduse de Lavinia Coțofană sunt false.

„Lucrările achitate de Primăria Capitalei pentru spitalul Gomoiu în mandatul Gabrielei Firea nu au fost supraevaluate. Toate plățile pentru acest proiect s-au făcut cu respectarea legii.

Dezmințim ferm și categoric informația conform căreia "Firea a dat-o afară pe directoarea juridică a ASSMB". Primarul General al Capitalei nu are atribuții în recrutarea angajaților pentru instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei.

În legătură cu afirmațiile false, denigratoare, în care sunt prezentate presupuse plăți supraevaluate aferente lucrărilor de construire a Spitalului de copii Victor Gomoiu, subliniem că:

Licitația pentru construirea acestui spital și dotarea lui a început în anul 2010, iar contractul a fost atribuit în anul 2011, înainte ca doamna Gabriela Firea să fie Primar General. (...) De aceea, respingem ferm toate acuzatiile referitoare la realizarea unor lucrări supraevaluate, având în vedere că procedura de achiziție pentru construirea acestui spital nu a fost făcută în mandatul actualului Primar General. (...)

Toate lucrările executate în acest proiect au fost decontate doar PE REAL EXECUTAT, confirmate de catre diriginți de șantier și personal specializat, angajat la ASSMB.

Totodată, ca urmare a finalizării expertizei, s-a constatat ca fuseseră executate lucrări în valoare de 23 milioane lei de către constructor, FĂRĂ CA ACESTEA SĂ FIE INCLUSE ÎN PROIECT SAU ÎN CONTRACTUL DE LUCRĂRI. Ca urmare, nu au fost realizate aceste plăți necuvenite! Acestea nu au fost plătite de PMB prin ASSMB, motiv pentru care Municipalitatea a fost acționată în judecată de către constructor. (...)

Dna Lavinia Coțofană a fost angajată la ASSMB, în baza unui concurs, în ianuarie 2019, în funcția de inspector 1, ulterior fiind promovată temporar pe o funcție de conducere (director juridic), în aprilie 2019. În luna octombrie, promovarea temporară a fost revocată de directorul general al ASSMB, începând cu 1.11.2019.

Ulterior angajării la ASSMB, conducerea administrației a aflat că doamna Lavinia Coțofană a fost exclusă din magistratura pe motive disciplinare. Codul Administrativ prevede interdicția explicită ca persoanele care au fost sancționate disciplinar cu desfacerea contractului de muncă să mai ocupe funcții de conducere.

De altfel, de la data numirii temporare a doamnei Lavinia Coțofană în funcția de Director al Direcției Juridice, toate litigiile câștigate sau aflate în curs de soluționare care fac obiectul dosarelor aflate pe rolul instanțelor judecătorești au la bază acte cu caracter procesual întocmite exclusiv de consilierii juridici angajați ai Direcției Jurdice ASSMB. Așadar, dna Lavina Coțofană nu a avut niciun aport în întocmirea acestora și/sau strategiilor de apărare.

Lavinia Coțofană nu avea mandat de reprezentare din partea spitalelor pe care susține că le-a reprezentat în instanță (...)”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corupția la noi e un model cultural ca în mai toate țările ortodoxe, într-un documentar BBC despre Rusia lui Elțtîn un oligarh rus ii explica reporterului britanic că în Rusia nu e corupție ci un stil de viață , dai șpagă de când te naști, celor de la maternitate până când mori, celor de la cimitir. Vă sună cunoscut ?
    • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      X
      • Like 0
  • antonia check icon
    Pai voi cum credeti ca se fac banii pentru sinecuri si de cateo vilutza, masinutza..etc ? ? Din salariu ? :D
    • Like 1
  • Hai să fim serioși. În al cui mandat nu s-a întâmplat asta ?
    • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Si asta înseamnă că e normal? Nu. Ne-am obișnuit atât de mult cu ciupeala și furatul că am început să le trecem la practici "normale".
      Dar să furi de la spital pentru copii e culmea. Strigător la cer (ăla la care se roagă madam Firea).
      • Like 4
    • @ Delia MC
      Eu nu înțeleg un lucru, sincer nu îl înțeleg: e "penal" să cumperi un bun cu 5 lei și să-l revinzi cu 500?...
      • Like 1
    • @ Vlad Slavoiu
      Gabi check icon
      Practicarea „adausului comercial” este pentru firmele care au în domeniul lor de activitate revânzarea de produse. Statul, pe de altă parte, trebuie, (sau cel puţin este presupus) a face achiziţii pentru „binele comun”. Problema este atunci când statul foloseşte taxele percepute de la contribuabili pentru a face diverse „afaceri”.
      Dacă un WC costă la Dedeman 230 de lei, dar Primăria, cu acordul d-nei Firea, îl cumpără printr-un intermediar cu 3.500 lei plus TVA, atunci cineva este jefuit de diferenţa de bani.
      Cine e jefuit? Păi, cum cine? Plătitorii de taxe şi impozite!
      Şmenuri asemănătoare sunt la ordinea zilei şi se practică în toate contractele cu statul. Drumuri, anvelopări de blocuri, lucrări la metrou şi aşa mai departe. O firmă care face afaceri cu statul NU primeşte contractul dacă „cineva de sus” nu obţine un procentaj de circa 20-50% din lucrare. Diferenţa merge direct la şef-ul instituţiei care o „redistribuie” mai departe la partidul din care face parte.
      De aceea, jefuirea contribuabililor de către stat ar trebui să fie pedepsită înzecit mai mult decât evaziunea fiscală comisă de o singură entitate privată. Înzecit, pentru că statul deposedează de bani prin taxare pe zeci şi mii de oameni.
      • Like 5
    • @ Gabi
      Aveți dreptate cu tot ceea ce spuneți, dar să nu uitați asta și când mergeți la magazin să cumpărați mâncare&haine ultraadăugate - pentru că simplul fapt că într-o parte e "statul" cu banii "noștri" și-n partea cealaltă suntem noi "liberi, independenți și privați" nu schimbă esența economică a problemei.
      • Like 0
    • @ Vlad Slavoiu
      Gabi check icon
      Dumneavoastră comparaţi statul cu un magazin - ceea ce nu are sens. La magazinul de haine sau produse alimentare, dacă nu-mi convine preţul atunci NU cumpăr. Taxele, pe de altă parte, suntem OBLIGAŢI să le plătim cu toţii. Despre ce esență economică vorbiţi? Statul (sau primăria) nu este magazin. Produsele pe care le cumpără statul (sau primăria) trebuiesc introduse în lucrare cu CEL MULT preţul lor normal - respectiv preţul pe care l-ar putea plăti orice om obişnuit direct la magazin. Dumneavoastră chiar vi se pare normal să plătiţi taxe MAI MARI pentru a acoperi achiziţionarea unor produse „supra-evaluate” în achiziţiile statului? V-aţi gândit vreodată că, atunci când sunteţi de acord cu taxe mai mari decât normal, (taxe mărite artificial) că, de fapt, finanţaţi şi deveniţi complici la corupţie în detrimentul celorlalţi contribuabili care sunt de bună credinţă?
      • Like 5
    • @ Gabi
      Nu, eu ne compar pe noi cu statul și observ că, atunci când vine vorba de felul în care cheltuim noi, avem aproape plăcerea de a ne lăsa fraieriți, dar când vine vorba de cum cheltuie statul se revarsă toată indignarea din noi.

      Altminteri nu: nu este normal ca statul să plătească mai mult decât face.
      • Like 0
    • @ Vlad Slavoiu
      Gabi check icon
      Nu există niciun „noi”. Exişti doar tu, eu şi toate celelalte persoane individuale. Fiecare persoană deţine bani proprii, pe care îi cheltuie după cum consideră de cuviinţă. În afară de cazul în care dumneavoastră aţi fi (sau sunteţi) o persoană oficială desemnată prin vot ca să-i reprezente pe cetăţeni - nu sunteti îndreptăţit să faceţi afirmaţii despre cum ar trebui să-şi cheltuie oamenii banii proprii.
      Dar, chiar şi atunci când sunteţi o persoană publică şi există un contract social valid, acesta trebuie să fie prezentat în mod cinstit şi convenit în mod voluntar, fără constrângeri sau fraudă. Contractul social nu îndeplineşte acest standard deoarece statul va iniţia forţa împotriva oricui nu intra voluntar în acest contract. Statul nu este dizolvat automat atunci când eşuează să îţi respecte obligaţiile sale din contractul social, aşadar prezentarea este necinstită. Drept urmare, contractul social nu poate fi considerat un contract legitim. Şi nici cheltuielile nesăbuite (sau nelegale) pentru îndeplinirea lui.
      Aparatul de stat permite anumitor oameni să facă ceea ce în mod obişnuit este interzis pentru oricine altcineva. Astfel, obiectivul e să evite responsabilitatea pentru comiterea crimelor. Evitarea responsabilităţii este exact opusul tragerii la răspundere.
      • Like 4
    • @ Gabi
      Foarte interesant mesajul - v-am dat un like. Totuși, încercați să vă concentrați (dacă vreți, firește, nimeni nu vă obligă, sunteți un om liber) și pe ce spun eu: noi ne indignăm prea mult când ne cheltuie statul banii și prea puțin când ne deschidem noi înșine portofelele după cum considerăm de cuviință.
      • Like 0
    • @ Vlad Slavoiu
      Gabi check icon
      Vă mulțumesc pentru Like. Să știți că ceea ce v-am comunicat nu trebuie luat ca ceva personal. În legătura cu cheltuielile nesăbuite pe care le face statul - comparativ cu cheltuielile nesăbuite ale unui individ - părerile noastre nu coincid. Să zicem că un individ (o persoană fizică din clasa medie) decide să cheltuie nesăbuit şi-şi cumpără un WC ultra scump. El (individul) este nesăbuit, dar pe banii lui. E numai problema lui. Numai el va suporta consecințele.
      Pe de altă parte, atunci când statul cheltuie bani nesăbuit, o face din banii altora. Din banii tuturor acelor contribuabili corecţi care şi-au plătit conştiincios și la timp impozitele. Când se întâmpla acest lucru, statul cu cheltuielile sale nesăbuite afectează mii și mii de oameni. Este diferența dintre o crimă simplă în familie și un genocid asupra unei mulţimi de oameni.
      De aceea, nivelul meu de indignare este mult mai mare atunci când statul cheltuie bani nesăbuit - și mai puțin (sau deloc) atunci când un individ își deschide portofelul personal după cum consideră el de cuviință.
      Nu există niciun fel de „bani publici”. Statul nu are bani proprii. Banii statului sunt banii tăi și ai mei colectaţi de stat și puși la un loc. De fiecare dată când cineva vrea ca statul să facă ceva pentru el, acea sumă iese proporțional din buzunarul meu și al tău.
      • Like 4
    • @ Gabi
      Nici n-am luat-o personal, așa că nu vă formalizați. :)

      Cât despre individul care-și cheltuie ca fraierul banii ... foarte frumos, dacă așa poftește el, dar mi se pare amuzant că după aia iese prin piețe să-și direcționeze aiurea-n tramvai frustrarea că a fost fraier, asociindu-se uneori chiar cu cei care i-au păpat banii...

      În rest, suntem de acord: banii publici trebuie cheltuiți corect, iar atunci când nu se întâmplă asta trebuie aplicate sancțiuni.
      • Like 0
    • @ Gabi
      Adi check icon
      ca de obicei de la Gabi (chirurgul care manuieste perfect bisturiul cuvintelor),,,o logica care nu poate fi infruntata.
      +Like!
      • Like 3
    • @ Adi
      Gabi check icon
      Mulţumesc pentru Like coane Adi. Îmi place pictograma de la avatarul tău ;-)
      • Like 0
  • Nume check icon
    Nimic nou sub soarele mioritic...primim ce ma votat. In rest viata merge inainte cu speranta ca va fi si mai rau in continuare
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult