Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Le e frică de voi: în decembrie 2016, urna nu mai scapă turma

Una dintre lecțiile ultimului an și în special a alegerilor, atât cele locale, care au avut loc, cât şi cele parlamentare, care vor avea loc în curând, este că vechile partide se tem pentru existenţa lor. Mişcările politice şi mai ales oamenii noi reprezintă o ameninţare pentru sistem. 

Întrucât puterea de decizie se află încă tot la ei, aceştia au apelat la tot felul de tactici la limita democraţiei pentru a a-şi asigura monopolul. Prima tactică se numeşte “if you can`t beat them, join them”

Apariţia unor figuri din societatea civilă cu credibilitate pe listele diverselor partide reprezintă o poleială jalnică, menită să contracareze imaginea de partide corupte şi incompetente. Întocmai unui măr frumos, dar complet putred în interior.  

A doua tactică este “my house, my rules”. Şansele egale ale tuturor cetăţenilor de a fi aleşi sunt doar o vorbă în vânt şi nu o realitate. Legea electorală în vigoare este creaţia partidelor vechi cu un scop vădit: îngreunarea accesului noilor mişcări politice în zona de luare a deciziilor. În acest an, maşinăriile de partid vor influenţa nu doar şansele candidaţilor, ci însăşi existenţa lor. Potrivit legilor electorale, pragul absurd de semnături de susţinere, 1% din cetăţenii cu drept de vot, împiedică partidele noi cu mai puţine resurse să fie măcar pe buletinul de vot. Mai mult, partidele care nu candidează în cel puţin o circumscripţie electorală şi care nu au candidat în cel puţin 75 de localităţi la alegerile locale vor fi radiate. Concurenţa dispare aşadar „din pix”, aşa cum le place parlamentarilor noştri.

Pe lângă partidele noi, cei mai nedreptăţiţi sunt candidaţii independenţi. Discriminarea lor de către legislaţia electorală actuală este evidentă şi flagrantă. În primul rând, impunerea aceluiaşi prag de semnături atât pentru o listă de candidaţi, cât şi pentru un candidat independent este profund incorectă. În municipiul Bucureşti, de exemplu, un partid propune 42 de parlamentari şi are nevoie de circa 18.000 de semnături. Tot de atâtea semnături are nevoie şi un singur candidat independent. Aşadar, unui candidat de pe liste îi revin circa 450 de semnături pentru a fi legitim, iar unui independent toate cele 18.000. Altfel spus, cea mai mare organizaţie de partid din ţară are nevoie acelaşi număr de semnături cu un singur candidat.

Aceste prevederi discriminatorii relevă nu doar o teama partidelor vechi faţă de oamenii noi, ci şi o lovitură dată democraţiei din România. Dreptul tuturor cetăţenilor de a fi aleşi există doar “pe hârtie” pentru parlamentarii noştri. În fapt, este o lege făcută pentru ei, ca să se aleagă unii pe alţii, din nou și din nou și din nou. 

Toate acestea în contextul în care candidaţii independenţi nu au de cele mai multe ori resursele necesare pentru a avea la dispoziţie armate de oameni şi nici promovare din partea mass-media. O adevărată bătaie de joc este şi acordarea timpilor de antenă. Potrivit legii, candidaţii indepedenţi au dreptul la 5 minute de promovare electorală pe perioada întregii campanii!

Totodată, coeficientul electoral pe care aceştia trebuie să-l atingă pentru a accede în Parlament este foarte ridicat, fiind apropiat uneori apropiat de 10-15% la nivelul unei întregi circumscripții electorale – de exemplu, un județ. Concret, dacă un partid care prezintă liste de candidați își asigură un mandat cu doar 5% din voturi, un independent poate avea nevoie și de trei ori mai mult pentru a câștiga același mandat, în aceeași circumscripție electorală. Dincolo de toate acestea, revenind la vechea sintagmă cu „nu contează cine și cum votează, ci contează cine numără voturile”, candidații independenți nu au dreptul să aibă reprezentanți în secțiile de votare. Nu este de mirare că niciun independent nu a fost ales în Parlamentul României în ultimul sfert de veac.

Aceste prevederi discriminatorii relevă nu doar o teama partidelor vechi faţă de oamenii noi, ci şi o lovitură dată democraţiei din România. Dreptul tuturor cetăţenilor de a fi aleşi există doar „pe hârtie” pentru parlamentarii noştri. În fapt, este o lege făcută pentru ei, ca să se aleagă unii pe alţii, din nou și din nou și din nou. Singurii care o pot amenda sunt cetăţenii. Marea victorie a acestor alegeri parlamentare ar fi un vot de blam pentru partidele putrede și corupte. În mod special, alegerea unor independenți ar însemna cea mai mare lovitură aplicată sistemului și inclusiv un vot de blam dat partidelor politice și modului în care acestea aleg să facă politică pentru politicieni, nu pentru cetățeni. Alegerea independenților ar fi totodată expresia unei voințe clare a cetățenilor pentru sistemul uninominal de vot, la care s-a renunțat prea ușor în favoarea unor liste închise de partidele politice.

Un lucru e cert: alegerile de anul acesta operează pentru prima oară în ultimii 27 de ani după o nouă logică. Nu mai votăm Stânga vs. Dreapta, comunişti vs. anti-comunişti, opoziţie vs. putere. Votăm între vechea clasă politică şi cea nouă. Drumul este ireversibil. Tertipurile vechilor partide nu le salvează, ci doar le amână dispariţia.

Articol de Sebastian Burduja și Alin Iliescu

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acu* doi ani, Președintele se consulta de zor cu partidele. Au strâmbat din nas la modificarea Constituției, aveau mâncărimi la reforma administrativ-teritorială, s-au scărpinat și mai rău de *Parlament 300* cu modificarea Legii electorale. Autiști la Legea salarizării, sau a pensiilor din sistemul public. În schimb, le-au ieșit o triplare a îndemnizațiilor, ceva pensii speciale și avantaje sporite pentru personalul cabinetelor demnitarilor, cote obligatorii de refugiați și un dormitor full-options la Cotroceni, din care se face un alt fel de politică. Acum, încurcătură mare !
    • Like 0
  • mircea check icon
    O noua speranta ca si democrati versus comunisti sau ''la tepe...'' versus ''termopane''.Eterna speranta fara fond similara cu cea a liderului luminat care ne va salva.Nu se va intampla nimic si iarasi,a cata oara,vom fi dezamagiti.Consecvent unui adevar verificat in cateva tari sarace care au reusit in cateva decade sa se ridice mult peste pozitia de start as dori sa vi-l prezint sub forma de strategie de tara in cateva puncte: 1. reforma educatiei axata catre elev si nu catre profesor2.jumatate din locurile din consiliile locale acordate categoriilor sociale representative : medici,profesori,oameni de afaceri,studenti ,reprezentanti ai cartierelor etc.3.o noua lege a partidelor inspirata din legile similar europene4.cresterea cu pana la 3 ori a pedepselor care vizeaza marea coruptie5.legea verificarii averilor functionarilor de stat-locali si centrali6.simplificarea accesului la banii europeni pentru companiile reale si stoparea furtului cu acte de tip POS-DRU.Adevarul la care faceam referire este definit de programe simple , clare , nu multe la numar pentru a nu ne pierde in hatisul reformei dar sustinut de educatia unor noi generatii care vor finaliza,in cunostinta de cauza(adica educati)procesul inceput de noi.
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Domnule Burduja, stit ce nu inteleg eu din articolul dvs, cine este "noua clasa politica" !!!???? Sa inteleg ca USR este noua "clasa politica". Pai a anuntat ca se aliaza cu unul dintre "partidele putrede și corupte", respectiv cu PNL, celalat care face parte din categoria enuntata de dvs fiind PSD....si atunci va intreb eu pe dvs., UNDE ESTE SCHIMBAREA ANUNTATA !!?? Spuneti ca marea victorie ar fi alegerea unor independenti....si Udrea este independenta !!! in secunda 2, daca vor fi alesi astfel de independenti, vor trece rapid in unul dintre "partidele putrede și corupte".
    • Like 0
  • Cri check icon
    Autorul articolului afirma ca in decembrie vom vota intre vechea si noua clasa politica; mai ramane un amanunt, si anume ca alegatorul sa poata face aceasta diferenta; cei "vechi" sunt usor de identificat, dar care sunt oare cei cu adevarat "noi" ? Eu unul cel putin, nu i-am putut depista pe cei "noi"; si ce inseamna de fapt "nou" si "vechi" in politica ? Ne referim oare la oameni sau la doctrine ?
    USR poate ca este "nou" in ceea ce priveste oameni care il compun, insa devine "vechi" daca studiezi doctrina sa, pentru ca nu e nici pe departe primul "partid anti-sistem", iar daca te uiti la ce afirma si pe cine sprijina USR, se poate constata cu usurinta ca USR se integreaza la "vechi", din moment ce reperele sale umane si doctrinare sunt politicieni deja "vechi", precum Johannis sau Ciolos. Pe de alta parte, ma intreb ce fel de partid "nou" e USR daca a devenit portavocea unor oameni politici care nu sunt inregimentati in randurile sale, ba mai mult, USR nu are nicio doctrina politica clara si coerenta.
    PSD si PNL sunt "vechi" si vor ramane "vechi" pentru ca nu aduc nimic nou in politica romaneasca. Trecerea PNL in barca popularilor nu poate fi o dovada de "innoire", ci de prostitutie politica. Iar cooptarea in prim plan a unor personaje ca Falca, Boagiu sau Anastase nu poate fi considerata o "innoire", ci mai degraba o sfidare a a electoratului liberal autentic. Iar cooptarea si expunerea in prim-plan a reputatului medic neuro-chirurg Leon Danaila, de 83 de ani, este o dovada de cinism si lipsa de scrupule fata de alegatori si o incercare de manipulare a unuia dintre cei mai mari medici din istoria noastra, profitand de varsta inaintata a domniei sale. PNL crede ca va atrage asupra sa o parte din uriasul respect si apreciere de care se bucura acest medic, dar s-ar putea sa se insele.
    ALDE nu poate fi considerat partid "nou" pentru ca e populat de fosti liberali nemultumiti de evolutia oportunista si depersonalizata pe care o afiseaza PNL, care nu mai are nici macar un lider autentic ( niciun om care este inzestrat cu creier nu poate crede ca d-na Gorghiu este "lider politic"). Doctrinar, ALDE sunt tot "vechi" pentru ca ei raman fideli liberalismului clasic si pur, refuzand orice asemanare sau asociere ideologica cu popularii europeni. Mai mult, data fiind adversitatea fata de PNL si servantii lor precum USR, ALDE nu se va putea exprima la guvernare decat atasat la remorca PSD, mai ales ca relatiile interpersonale dintre liderii acestor doua formatiuni sunt bune. Mai mult, dat fiind faptul ca DNA pare sa-i fi luat "la tinta" cu preponderenta pe liderii si membrii PSD si ai ALDE, acestor doua partide au inca un motiv pentru o alianta electorala. In eventualitatea castigarii alegerilor, vor guverna impreuna si astfel ca eventualele derapaje stangiste sau populiste ale PSD vor putea fi temperate de ALDE ( Tariceanu fiind totusi un liberal autentic ). Discursul liderilor PSD are multe accente de dreapta datorita influentei pe care a avut-o Antonescu pe vremea USL, influenta pe care Tariceanu va continua sa o exercite in relatia pe care ALDE o are cu PSD.
    Partidul lui Marian Munteanu, in mod normal nu va intra in Parlament date fiind dezvaluirile aparute in presa si confirmate de CNSAS despre activitatea de turnator a lui M.M.
    PRU este tot "vechi" pentru ca reprezinta aschia nationalista sarita din trunchiul PSD, iar melodia politica pe care o interpreteaza PRU este preluata de la un alt partid vechi si rasuflat - Romania Mare.
    UDMR este tot "vechi" pentru ca in afara de vechiul refren al nationalismului maghiar si al asa-zisei "discriminari a maghiarilor din Romania", nu prea a ce expune in vitrina sa politica. Romania, avand astazi ca Presedinte ales un minoritar ( din punct de vedere etnic si confesional ), UDMR pare a fi ramas fara obiectul muncii (clamarea discriminarii minoritatilor). Le ramane totusi cantecul "autonomiei locale etnice" care insa nu are priza la oamenii inzestrati cu creier.
    Iata de ce eu cred ca la viitoarele alegeri nu se pune problem alegerii intre "vechi" si "nou", asa cum afirma dl.Sebastian Burduja.
    Iar in ceea ce priveste specia politica a independentilor, eu unul nu am vazut asa ceva in Romania, si nici in alte tari "independentii" nu au realizat lucruri notabile.
    Insa cu siguranta ca legea dupa care functioneaza alegerile si inscrierea partidelor si a candidatilor cu siguranta ca trebuie modificata, pentru a da o sansa si "debutantilor", nu doar "consacratilor".



    • Like 2
  • Un articol corect. Pacat ca majoritatea celor care voteaza nu-l citesc. Ar fi un bun motiv de a iesi in strada ... nenorocitii din parlament care au votat legea (pnl + psd) au doar acest scop : sa ramana la butoane prin orice mijloace. Iar rezultatul se va vedea in timp ... distrugerea acestei tari amarate.
    • Like 1
  • Ar fi chiar frumos dar nu in Romania.....au avut grijă pnl si psd
    • Like 0
  • PNL pare să se îndestuleze din resturile pungii cu popcorn abandonată de Ponta ; se consideră votabili doar prin fluturarea ameninţării cu PSD ; de ochii lumii mai expun ceva tineret ( dacă - s copii norocoşi în tată ) şi au pus la panaş naivitatea unui academician şi un premier de import ; să - i ciupim bine votând USR !
    • Like 1
  • Nu cred ca independentii sunt atat de puternici, sa strice jocurile politice, din ce am vazut eu nu au nici mare valoare si nici mare sustinere...!!! de niciun fel...!!!
    • Like 0
  • Salut!nu ar fi nimic rău în a fi "independent "......cel puțin așa ar părea. ....doar ca mulți dintre acești candidați vin sau provin dintr-un partid,mulți dintre aceștia ascund secrete murdare și vise de preamărire și nicidecum nu se gândesc la vreun act legislativ care va "porni"economia românească in vreun fel! Mulți dintre ei au C.V.uri construite frumos....3 facultăți în 3 ani și multe alte inepții. .....Îmi pare rău dar cred tot o revoluție va aranja în vreun tara noastră atunci când nimeni nu va mai suporta toate aceste mizerii.
    • Like 0
  • Corina check icon
    Aveţi dreptate, şi eu am fost revoltată, de-a lungul timpului, de discriminarea aplicată independenţilor. O soluţie: asumaţi-vă să ne informaţi despre toţi, pe judeţe, şi prezenţaţi-i mai detaliat pe cei care vă inspiră încredere.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult