Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Lecția de matematică a lui Cristian Tudor Popescu pentru Liviu Pop: „Nu există un profesor în ţară care să susţină ce a susţinut acest individ”

Liviu Pop

Foto: Inquam Photos

Liviu Pop a încercat să explice o eroare din manualul de matematică, susținând că „în altă bază numerică, 12 ar putea fi mai mare decât 16”. „Nu există un profesor în ţară care să susţină ce a susţinut acest individ”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Digi24. Acesta i-a demonstrat lui Pop, profesor de matematică de meserie și fost ministru al Educației, că relaţia de ordine între numere nu se schimbă, indiferent de baza în care se lucrează.

„Prima bază de numeraţie în care au numărat oamenii peşterilor a fost 1. 12 în baza 1 e cu beţe. 16 sunt 12 beţe plus încă 4. Ăsta e primul mod de a număra.

În viaţa lor erau numere mici, nişte mere, un bursuc, un şobolan. După revoluţia agricolă, cognitivă, când au apărut numere mari, producţie de mărfuri, de produse, au avut nevoie de numere mai mari. Atunci ideea a fost să grupezi şi să lucrezi cu ele. Mănunchiuri câte? Câte degete avea omul pesterii? 10. De aceea s-a ales baza de numeraţie 10. Luăm 10 beţe de aici şi judecăm numerele în grupe de 10. În loc să spunem 12 beţe, spunem 1 mănunchi de 10 şi 2 din următorul mănunchi de 10. (...) Este imposibil în orice bază, domnule, nu pot să-i spun profesor de matematică, în orice bază nu se schimbă relaţia de ordine între numere în baza 10.

Ştii ce ar nega dacă ar fi cum spune Pop? Ar însemna că adunarea numerelor naturale nu mai este asociativă. Ce este baza? O asociere.

Astfel de vremuri trăim. În manualele de dinainte de 1989 era portretul lui Ceauşescu la prima pagină, dar în interior dacă se întâmplă să existe o astfel de greşeală ea era remediată, cu erată. Nu există un profesor în ţară care să susţină ce a susţinut acest individ”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dacă afirmaţia nu venea de la aceasta persoană, aş fi putut presupune că se gândeşte (!?!) la faptul ca membrii inegalităţii sunt numere in baze diferite. De exemplu 12 in baza 12 este mai mare decat 16 in baza 7. Dar lucrul acesta trebuia indicat! Altfel membrul stang este in aceeaşi bază ca membrul drept.
  • Like 0
 • L. Pop este prost si fudul si o demonstreaza a doua oara (prima fiind cand a fost corectat intr-o emisiune tv cand a folosit "genunche" in loc de "genunchi" - a insistat si a tinut-o pe a lui). Cat de greu poate sa fie sa zici "Da, asa e, e incorect ce scrie acolo, voi avea grija sa se corecteze, ne cerem scuze"? Nu s-ar fi ajuns la circul asta mediatic.
  • Like 0
 • M-am luminat cum e cu 12>16. Se stie că la europeni dimensiunea medie este 16 cm. Deci PLM a inventat o "baza" cu care sa nu se simta frustrat
  • Like 0
 • e clar pentru oricine ca 12 nu are cum sa fie mai mare niciodata decat orice alt numar mai mare, inclusiv 16. iar pentru baza 5 cu atat mai mult, intrucat in aceea baza numarul 6 nu exista. pentru ca P.L.M se referea la numere din baza 10 rescrise in baza 5
  • Like 0
 • Articolul nu este foarte clar pentru că preia pe sărite doar câteva idei și nici acelea cu toate explicațiile date de CTP, dar în emisiune demonstrația a fost impecabilă.
  • Like 1
 • Problema este că in România nu plătește nimeni cand greșește , mai ales dacă lucreaza la stat si e platit din bani publici. Cand functionarii care avizeaza si semneaza pentru verificatea corectitudinii( presupunand ca au competenta) vor plăti,, atunci vor merge lucrurile in tara. Am ajuns sa ne minunam cand ceva merge bine si sa acceptam tacit incompetenta , ca sa nu facem rau ((doamne fereste!) unui biet seamăn de-al nostru.
  • Like 0
 • Daca n-ar fi vorba de Liviu Pop, as zice ca s-a gandit la "modulo 5" in loc de baza 5; 12 modulo 5 fiind mai mare decat 16 modulo 5 (modulo 5 = restul impartirii la 5). Fiind vorba despre fostul ministru, nu e nici o urma de indoiala ... omul musteste de incompetenta.
  • Like 1
 • Domnul fost ministru al educatiei a raspuns ca un elev care a invatat si nu prea lectia, care isi da cu parerea fara sa ii pese neaparat de logica sau sens pana la capat. Ca un elev care se vrea cel mult mediocru (fara a incrimina pe vreun elev fara performante majore, pentru ca nu e doar vina lui), cum probabil a si fost si nici nu si-a depasit conditia, nici in studentie, nici mai tarziu.
  • Like 0
 • Am rasfoit manualele. Nu mi se par mai pline de greseli decat cele dinainte (adica de acum 2 ani). De fapt s-au schimbat clientii politici de atunci cu clientii politici de azi. Nu cred ca asta e o noutate pe mapamond. Dar daca ar fi fost in Germania sau In Japonia, clientii astia (edituri, autori, tipografii) si-ar fi dat interesul ca sa nu se faca ei insisi de ras.
  Asta e problema in Romania, standardul moral scazut. Ce daca fac prost, si ailalti tot prost au facut. De ce sa-mi rup c---l, ca nu castig mai mult !?
  • Like 2
 • cred ca e in program(a), asa cresc salariile de la 1600 la 1200!
  • Like 7


Îți recomandăm

Moft Copt

O tartă, un chec, un tort timid. După care a vrut să facă deserturi cu o tehnică puțin mai sofisticată, gen macarons. „Prima dată când am făcut macarons mi-au ieșit. Următoarele 10 dăți nu mi-au mai ieșit”, povestește Răzvan Cărare, fondatorul brandului „Moft Copt”.

Citește mai mult

Gabriel Bebeșelea - credit Foto Ionut Macri

În străinătate se practică discuții ale artiștilor cu publicul, dar înainte de concert, pentru a explica și a susține ceea ce urmează să fie interpretat și concepția muzicienilor despre lucrările prezentate. O perioadă Gabriel Bebeșelea a adus și la Cluj acest concept, dar la un moment dat a realizat că publicul este mult mai dezinvolt după ce ascultă muzica. (Credit foto: Ionut Macri)

Citește mai mult

Gillette

„Mi-a plăcut că au luat o poziție în legătură cu ce înseamnă să fii bărbat azi. Nu poți să fii unul din cele mai mari branduri din lume, să contribui de zeci de ani la definirea imaginii ideale a bărbatului și să nu ai altceva de spus decât că bărbatul trebuie să fie ras fain-frumos”, spune Dan Șendroiu, director de strategie la agenția Friends/TBWA.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Theresa May

În mod normal, o asemenea înfrângere ar fi dus la demisia imediată a oricărui prim-ministru. Nu însă şi a doamnei May, care încă speră, contrar tuturor previziunilor, că va putea convinge UE să-i ofere un acord mai pe placul parlamentarilor britanici. (Guliver Getty Images)

Citește mai mult