Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Lecția demnității învățată de la doi frați din Râmnicu Vâlcea, cărora le-au murit de Covid ambii părinți. „Alții sunt vai și amar de ei, cum să apelez eu la mila oamenilor?”

deces covid - romania

Foto: Tiberius Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Doi frați din Vâlcea și-au pierdut ambii părinți într-o săptămână, uciși de Covid. El, 32 de ani, căsătorit și cu un copil, a rămas și fără serviciu. Sora lui de 16 ani este elevă în clasa a IX-a. Cu toții trăiesc din indemnizația de îngrijire a copilului, din care trebuie să plătească chirie, utilități, mâncare și multe altele.

Toate nenorocirile au venit peste ei în același timp. Săptămâni întregi de umblat prin spitale cu părinții, apoi decesele acestora la doar șapte zile distanță unul de altul, înmormântarea, concedierea lui Florin, bani pe sponci, perspective zero. Imaginați-vă.

L-am sunat pe Florin astăzi, întrebându-l cum pot să-l ajut. Mă gândeam să organizez o chetă publică, să îi găsim un loc de muncă, să-mi dea un cont bancar pe care să-l pun aici.

Mi-a mulțumit și m-a rugat să nu fac nimic din toate astea. Apoi mi-a mărturisit că este absolvent de Teologie, are un master în acest domeniu și până să se îmbolnăvească ai lui, era cântăreț bisericesc în Rm. Vâlcea.

Este resemnat, știe că nu-l va angaja nimeni în vreo parohie. A încercat ani de zile și s-a lăsat păgubaș. Știm toți cum merg treburile, mi-a zis. Știm, da. Mult prea bine știm, Florine, mult prea bine.

„O să plecăm cu toții în Sibiu, nu ne mai leagă nimic de Vâlcea, în afară de mormintele părinților noștri. Nu avem unde lucra aici. Vindem casa părintească și cumpărăm un apartament acolo. O să mă angajez la Metro, nu mi-e frică de muncă. O să ne descurcăm. Nu ne e ușor acum, de-abia reușim să ținem capul deasupra apei, dar nu murim din asta. Alții sunt vai și amar de ei, cum să apelez eu la mila oamenilor? Ce să fac, să cerșesc bani și loc de muncă? Niciodată”, mi-a spus Florin, insistând să nu caut ajutor pentru ei.

Uite că poți rămâne demn și în cel mai negru moment din viața ta, mi-am spus. Uite că poți strânge din dinți, agățându-ți masterul în Teologie în cui, legumindu-ți fiecare bănuț, căutându-ți de muncă la Metro, îngrijindu-ți copilul și sora mai mică, fără să-ți pierzi speranța.

Îți pui bocceluța în spate și pleci dintr-un oraș în care nu ai nicio șansă, către un loc în care poți să o iei de la capăt. Iar în tot timpul ăsta, nu pleci măcar o dată capul. Nu accepți pomana de care alții au mai multă nevoie decât tine. Te descurci cu ce ai și lupți.

Am vrut să fac un bine și m-am ales cu o poveste. În loc să dau, am primit. Pentru că așa fac oamenii ca Florin: se îmbogățesc umplând sufletele celorlalți cu noblețea lor, chiar și atunci când nu mai au nimic altceva de oferit, fără să aștepte nimic în schimb.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult