Inițiativa de plafonare a dobânzilor își continuă cursul în Parlament. Nestingherită și îmbrățișată cu drag de cei care rezonează ideologic la ea - socialiștii.
Continui să atrag însă atenția cu privire la posibilele efecte negative ale unor demersuri de acest tip. Mai ales că această inițiativă legislativă a venit fără niciun studiu de impact, bazată fiind pe impresiile și părerile unor habarniști în materie de bănci și cu interese clare în a câștiga simpatie și voturi.
Aveți mai jos situația rezilierilor nete de companii în sectorul financiar-bancar din România și din regiune în ultimii ani (sursa datelor: EUROSTAT)
Ce vedem din aceste date? Că în România și Ungaria (ambele țări au luat la baionetă sistemul financiar-bancar, Ungaria înaintea României) sistemul financiar-bancar nu stă deloc bine. În perioada 2008-2015 în România vorbim de 645 de instituții financiare care s-au desființat mai mult decât s-au înființat în timp ce în Ungaria vorbim de 1423 de astfel de instituții. În Polonia vorbim de circa 4000 de instituții financiare nou create în aceeași perioadă și în Bulgaria de un plus de circa 1650 de intermediari financiari nou creați (inclusiv asigurări).
(clic pe imagine pentru a mări)
Cifrele arată că în România vorbim, mai degrabă, de restrângerea sectorului și nu de dezvoltarea sa. România nu are cum să capitalizeze creșterea economică în dezvoltare economică fără intermediari financiari puternici și bine capitalizați. Legile cu care populiștii din Parlament lovesc constant în sistemul bancar nu fac decât să distrugă și mai mult din această palidă intermediere financiară care încearcă să se consolideze și la noi.
Lejeritatea cu care se tratează acest subiect important în Parlamentul României e foarte periculoasă. Efectele acestor aberații legislative sunt ireversibile și vom avea nevoie de ani buni să refacem ceea ce s-a construit greu în anii aceștia.
(clic pe imagine pentru a o mări)
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si probabil ca domnii din parlament habar nu au despre ce discuta, dar probabil ca sunt experti in relatii cu banca centrala de smen si tunuri financiare !
Oferta de franciza ING: FIŞA AFACERII Investiţie amortizată în şase luni > Taxa iniţială de intrare în sistem: 22.500 lei > Redevenţă: zero > Taxă de publicitate: zero > Cheltuieli cu administrarea sucursalei: chirie de 8.350 lei, utilităţile şi salariile angajaţilor > Număr salariaţi: patru, în medie > Amortizarea investiţiei: în maximum şase luni > Suprafaţa sediului: minimum 100 metri pătraţi > Amplasarea sediului: zone comerciale sau rezidenţiale unde circulă mulţi oameni, vizibilitate cât mai bună.