Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Lejeritatea cu care se tratează în Parlamentul României subiectul plafonării dobânzilor e foarte periculoasă

Parlamentul României

Inițiativa de plafonare a dobânzilor își continuă cursul în Parlament. Nestingherită și îmbrățișată cu drag de cei care rezonează ideologic la ea - socialiștii.

Continui să atrag însă atenția cu privire la posibilele efecte negative ale unor demersuri de acest tip. Mai ales că această inițiativă legislativă a venit fără niciun studiu de impact, bazată fiind pe impresiile și părerile unor habarniști în materie de bănci și cu interese clare în a câștiga simpatie și voturi.

Aveți mai jos situația rezilierilor nete de companii în sectorul financiar-bancar din România și din regiune în ultimii ani (sursa datelor: EUROSTAT)

Ce vedem din aceste date? Că în România și Ungaria (ambele țări au luat la baionetă sistemul financiar-bancar, Ungaria înaintea României) sistemul financiar-bancar nu stă deloc bine. În perioada 2008-2015 în România vorbim de 645 de instituții financiare care s-au desființat mai mult decât s-au înființat în timp ce în Ungaria vorbim de 1423 de astfel de instituții. În Polonia vorbim de circa 4000 de instituții financiare nou create în aceeași perioadă și în Bulgaria de un plus de circa 1650 de intermediari financiari nou creați (inclusiv asigurări).

(clic pe imagine pentru a mări)

Cifrele arată că în România vorbim, mai degrabă, de restrângerea sectorului și nu de dezvoltarea sa. România nu are cum să capitalizeze creșterea economică în dezvoltare economică fără intermediari financiari puternici și bine capitalizați. Legile cu care populiștii din Parlament lovesc constant în sistemul bancar nu fac decât să distrugă și mai mult din această palidă intermediere financiară care încearcă să se consolideze și la noi.

Lejeritatea cu care se tratează acest subiect important în Parlamentul României e foarte periculoasă. Efectele acestor aberații legislative sunt ireversibile și vom avea nevoie de ani buni să refacem ceea ce s-a construit greu în anii aceștia.

(clic pe imagine pentru a o mări)

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Oare ce sa inmultit in ultima vreme in Romania, mult mai mult ca spitalele, scolile sau bisericile ? Farmaciile, casele de pariuri si bancile !
  Si probabil ca domnii din parlament habar nu au despre ce discuta, dar probabil ca sunt experti in relatii cu banca centrala de smen si tunuri financiare !
  • Like 0
 • Şi eu cred că plafonarea dobânzilor e un lucru rău iar o dobândă de 1000% măcar, e intr-adevăr benefică pentru mine şi pentru societate ïn general . Dobânzile sunt reglementate prin diferite mecanisme în mai toate țările UE .doar la noi e jaf la drumul mare şi culmea e că se găsesc pseudo-specialişti care să susțină că e bine aşa.Asta a fost situația şi cu creditele in franci elvețieni când o grămadă de boi susțineau băncile afirmând că a fost vorba de risc valutar când situația a fost dată tocmai de lipsa cursului valutar in cazul francului elvețian .Trebuie spus că toate țările au luat măsuri in favoarea cetătenilor păcăliți mai puțin una ,Românica. Din păcate avem şpecialişti (cu Ş) care imbină armonios slugărnicia ,jegoşenia şi prostia .
  • Like 0
 • Tudor check icon
  Saracile banci. Plang de mila lor. Hai, mai scutiti-ma. Daca n-ar lua comisioane la orice rahat poate as avea vreo simpatie pentru ele.
  • Like 1
 • Nu pot sa spun decat ca dl. profesor 'trage spuza pe turta lui' dupa felul in care argumenteaza ce se va intampla daca trece legea plafonarii dobanzilor cu date din trecut. E greu sa-ti deschizi o filiala bancara in Romania? N-as spune asta daca te uiti la ofertele de franciza.
  Oferta de franciza ING: FIŞA AFACERII Investiţie amortizată în şase luni > Taxa iniţială de intrare în sistem: 22.500 lei > Redevenţă: zero > Taxă de publicitate: zero > Cheltuieli cu administrarea sucursalei: chirie de 8.350 lei, utilităţile şi salariile angajaţilor > Număr salariaţi: patru, în medie > Amortizarea investiţiei: în maximum şase luni > Suprafaţa sediului: minimum 100 metri pătraţi > Amplasarea sediului: zone comerciale sau rezidenţiale unde circulă mulţi oameni, vizibilitate cât mai bună.
  • Like 1


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult