Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

România a aplicat cea mai agresivă politică de majorare a salariului minim pe economie, distrugând o serie de avantaje comparative ce derivau din forța sa de muncă

Antreprenor - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Salariul minim pe economie reprezintă elementul central al programului de guvernare PSD-ALDE. Este filozofia păguboasă a abordării de stânga, cum că bunăstarea poate crește dintr-o decizie de la centru. Că traiul „mai bun” poate fi obiectul și subiectul unei politici publice. 

Sigur, România are printre cele mai scăzute venituri din Uniunea Europeană. Suntem săracii acestei grupări economice. Dar soluția nu stă, în niciun caz, în așa ceva. Este clar că deja dinamica salariului minim a depășit potențialul real al economiei și că deja apar mutații ireversibile în multe sectoare economice. Alterarea pieței muncii se vede deja fără prea multe analize sofisticate în spate: sunt sectoare unde cu greu mai găsești angajați și sunt sectoare unde locurile de muncă sunt insuficiente.

România în ultimii 16 ani a aplicat cea mai agresivă politică de majorare a salariului minim pe economie, distrugând o serie de avantaje comparative ce derivau din forța sa de muncă. Spre deosebire de țările din jur care au făcut investiții masive în infrastructură pentru a compensa salariile mai mari decât ale altor țări din regiune (inclusiv România), noi am eșuat lamentabil în acest demers. În România, între 2000 și 2016, raportul salariu minim față de salariul mediu / median a crescut de 2-3 ori mai mult decât în țări cu potențial comparabil (de 4 ori față de Polonia, de 3 ori față de Cehia, de 3 ori față de Slovacia, de 2 ori față de Ungaria).

Ne-am trezit în prezent fără infrastructură adecvată (mai ales de transport) și cu o forță de muncă tot mai scumpă și tot mai destructurată de o politică iresponsabilă în materie de ocupare.

Nu e de mirare că suntem tot mai evitați de investitorii străini care preferă țările din jur, tot mai mult și pentru forța lor de muncă nu doar pentru infrastructura de afaceri.

Cine va plăti pentru toate aceste decizii iresponsabile? Pentru toate aceste mutații structurale, deloc benefice pentru bunăstarea națiunii în ansamblul său?

Notă: Salariul mediu se obține prin împărțirea salariilor la total persoane ocupate (poate fi pe sectoare sau la nivel național). Salariul median este valoarea pentru care jumătate din angajați se poziționează (ca salariu) peste această valoare, și jumătate sub această valoare. De regulă, valoarea mediană este sub valoarea medie.

Sursa datelor: OECD, 2018

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Domnule Paun, va contraziceti singur ca cea mai agresiva politica...."În România, între 2000 și 2016, raportul salariu minim față de salariul mediu / median a crescut de 2-3 ori mai mult decât în țări cu potențial comparabil (de 4 ori față de Polonia, de 3 ori față de Cehia, de 3 ori față de Slovacia, de 2 ori față de Ungaria)." Cu toate aceste cresteri, Romania are cel mai mic salariu minim si mediu comparativ cu cele 4 tari enumerate. Pai daca POTENTIALUL ESTE COMPARABIL, nu credeti ca si salariile ar trebui sa fie comparabile, adica cat mai aproape de cele 4 tari !!?? sau vreti sa avem cea mai slab platita forta de munca (oricum avem cea mai slab platita comparativ cu cele 4 tari )
    • Like 0
  • check icon
    Te apucă o greață când citeşti articole de genul ăsta că mă intreb pe ce lume or trăi ,ei nu umblă prin Europa,dar nu cu capul în fund,să vadă raportul intre salariul mediu şi minim in diferite țări europene lăsând la o parte valoarea din Românica care e e ridicol de mică dar culmea e că se plâng că nu sânt rentabili,sânt curios care ar fi un nivel sustenabil pt valoroşii şi capabiliii patroni români ,15 euro/lună ar suna bine?Brut desigur şă atingem culmea eficienței .
    • Like 1
    • @
      dalex check icon
      Patronii romani nu sunt nici valorosi nici capabili, afirmatie valabila si pentru forta de munca din tara.
      Trebuie sa-si cunoasca fiecare "lungul nasului" , conditie esentiala pentru a progresa impreuna.
      Din comentariile unor "proletari" despre "patroni" si viceversa nu rezulta ca mai sunt sperante.
      • Like 0
    • @ dalex
      check icon
      Şi atunci cum sântem bunicei in vest şi varză acasă ? Oare nu din cauza politicii economice şi managementului de doi bani bazat doar pe eficientizare prin salarii mici,ridicol de mici ,fără investiții in tehnologii moderne şi cursuri de specializare ,sântem şi aici pe ultimul loc.
      • Like 0
    • @ dalex
      check icon
      P.S. Forța de muncă calificată a uşchito in vest şi nu se vor mai întoarce ,nu s-ar mai putea adapta realităților economice româneşti şi stilului de la noi,ai văzut cum arată un contract de muncă in vest ?şi nu mă refer la valoare ci la termeni ,modalitate de plată ,drepturi,obligații care nu depăşesc fişa postului .
      • Like 0
  • Germania :
    - salariul minim net : 1.189 euro
    - salariul mediu net : 2270 euro
    Raportul : 0.52
    (valorile actuale s-ar putea sa difere putin - surse https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage , https://www.expatica.com/de/employment/minimum-wage-germany-average-salary-germany_995112.html )

    Deci daca Romania cu un raport de 0.41 are o politica a salariului minim "agresiva" , atunci nemti sunt niste veritabili salbatici !

    Romania nu e atractiva pentru investitori clameaza , probabil varsand si o lacrima sarata, Paun . Defapt in Romania procentul din venitul generat care merge spre capital ( investitor ) raportat la ce revine angajatului e mai mare decat in toate tarile UE ( doar Bulgaria ne sta alaturi) -cum se vede clar in acest studiu - http://piketty.pse.ens.fr/files/Guerriero2012.pdf Si atunci cum nu e Romania atractiva pentru investitori ? Datele arata ca nu prea mai e atractiva pentru proprii sai cetateni , care ,deloc suprinzator si pleaca prin toate zarile .
    ( Am mai spus asta ca raspuns la niste aberatii formulate de alt dom' profesor, Glavan , sperand ca cititorii Republica sa nu se lase prostiti de acesti propagandisti care se pretind economisti .)
    • Like 6
  • In conditiile in care 80 % din salariti sunt platiti cu salariul minim sa sustii ce sustine autorul e o mare greseala .
    • Like 3
  • Autorul a lucrat în privat?
    Pe ce baza se pronunță; atata timp cat nu lucrează în piața liberă.
    • Like 1
    • @ Eduard Marian Rossler
      Ionel check icon
      Este profesor la ASE....ii invata economie pe studenti !!
      • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      A.S.E. ? Asta nu e universitatea aia aflată pe locul 1864 in topul universităților? Aşa ca ne mai mirăm de aşa punt de vedere?
      • Like 0
    • @
      Faptul că e profesor la ASE nu înseamnă că sunt de acord cu dânsul deși și eu am absolvit aceeași universitate. E o universitate de top din România și nu agreez denigrarea ei. Topurile mondiale sunt realizate în general de țările anglo-saxone care evident }și promovează propriile școli. Cu toate astea deși își plasează propriile școli în vârful topului cum se face că sistemele lor de învățământ nu sunt în top (din câte știu Finlanda e pe primul loc și nu are nici o universitate în primele 500, la fel și Germania) ?Topurile sunt pentru ca imigranții din alte țări să plăteasca tarifele exorbitante. Fenomenul e asemănător cu topurile create de firmele de rating financiar (toate 3 americane ) care îndemnau proștii din lume să bage banii în bursele americane că sunt garantate de indicatorii lor AAA în 2007-2009. Nu spun ca e cea mai grozavă universitate din lume dar nici una proastă, iar la școală se predau cursuri nu opiniile proprii.
      • Like 0
  • O prostie. Asta e articolul asta. Nu poti sa speri la cresterea nivelului de trai cand te bazezi ca atragi investitii pe baza salariului mic. Pai ...daca investitorul ala vine pe baza faptului ca aici poate platii 200 de euro, atunci n-ai cum sa contezi pe el ca va produce bunastare. Nu ai de ce sa te bucuri ca a venit, pt ca va pleca daca nivelul de trai creste. Ori scopul e sa cresti nivelul de trai.
    Prefer un investitor care vine, incesteste in tehnologie si in loc de 400 de angajati are 100, dar platiti cu 500 de euro, decat cu 200. E oricum criza de forta de munca, tocmai pt ca s-a mers pe prostia asta cu salariile mici, asa ca nu avem nevoie de unii care sa ofere salarii de 200 de euro pe care oricum nu vrea nimeni sa mai lucreze. Oamenii au plecat masiv la salarii mai mari in alte parti.
    Daca aduci maine 1 milion de locuri de munca cu 200-300 de euro nu gasesti mai mult de 100.000 de oameni dispusi sa lucreze. Singura sansa sa impingi economia in sus e sa cauti investitori dispusi sa plateasca mai mult.
    Sa le dai eventual facilitati daca isi instruiesc personalul ca sa creasca productivitatea, daca investesc in tehnologie, dar sa terminam cu prostia ca vrem sa ne crestem niveul de trai prin investitii in domenii care se sustin doar cu salarii mici.
    O sa vina celebra replica cu *mai bine sunt someri?*
    Doar ca somajul e la cote f mici, chiar fata de tari dezvoltate, din simplu motiv ca e criza de forta de munca. Criza a fost creata....tocmai pt ca s-a mers pe politica idioata a salariilor mici, in asa fel incat oamenii au preferat sa plece.
    Deci nu, solutia nu e sa atragi investitori in croitorii si fabrici de cablaje, ci sa instruiesti personalul, sa facilitezi tehnologizarea si sa....impui salarii mai mari.
    • Like 2
    • @ Stefan Adrian
      "Prefer un investitor care vine, incesteste in tehnologie si in loc de 400 de angajati are 100, dar platiti cu 500 de euro, decat cu 200."

      Daca are tehnologie si banii de salarii mari, un investitor strain va ramane acasa, intr-un mediu economic previzibil si pe care il cunoaste, nu se aventureaza in jungla fiscala si legislativa
      romaneasca.
      • Like 0
    • @ Musat Gregorian
      check icon
      Dacă firma e din vest nu are cum să rămână acasă pt că acasă la el nu munceşte nimeni pe 500 euro, un muncitor calificat are 2000-2500 netul,in jur de 17 /22/oră in Germania şi noi cu aşa mari specialişti in economie nu putem fi rentabili cu 20 euro/zi ? Cu aşa o gândire şi politică economică mi-e teamă că nu mai rămâne nimeni in RO o să rămână doar ăştia dăştepţi.
      • Like 1
    • @
      "Dacă firma e din vest nu are cum să rămână acasă "
      Ultima oara cand am verificat Vestul era plin de firme care nu se inghesuiau deloc sa vina in Romania. Dimpotriva.

      Domnule, cand te muti cu chirie din Dorobanti in Bolintin nu platesti 500 de euro pe metrul patrat, ca in buricul targului, ci platesti pretul pietei, al zonei, cum se mai spune.

      N-am inteles totusi un lucru: ce propui, de fapt?
      Ca investitorii straini sa vina aici, sa construiasca fabrici si uzine si sa plateasca muncitorii romani cu 2000 de euro lunar, ca in Germania?
      Poti sa le dai macar UN SINGUR motiv rational motiv sa faca asta?
      • Like 0
    • @ Musat Gregorian
      check icon
      Nu avem cum să atingem 2000 euro pt că nu ne duce capul să atingem nivelul ăsta ,nu sântem in stare să producem nimic iar faptul că ne bazăm doar pe investiții străine fără aportul capitalului românesc spune totul despre capacitatea noastră economică iar politica asta de a ne baza doar pe dumping social făra a ințelege că e nevoie de creativitate ,inovație ,eficientizare ,dar in sensul occidental al cuvântului,politici de finanțare şi foarte important o scoală economică bună dar nu ai cum să ai scoală bună cu profesori de genul autorului(am înțeles că predă la ASE)
      • Like 0
    • @ Musat Gregorian
      check icon
      P.S. Decizia de a investii nu se bazează doar pe costul forței de muncă cum greşit credem noi ci de calitatea mediului economic,valoarea pieței din țara respectivă,calitatea forței de muncă implicit al şcolilor, sânt alte exemple altfel nu ar investii nimeni in SUA că au salarii foarte mari şi nici în vestul europei ar venii toți aici pt că,nu-i aşa ,sântem cei mai ,,eficienți" dar realitatea e naşpa investițiile străine in Cehia sânt mult mai mari deşi au salarii de 2,5 ori mai mari și e o țară de 10 milioane de locuitori .
      • Like 0
    • @
      "Decizia de a investii nu se bazează doar pe costul forței de muncă cum greşit credem noi ci de calitatea mediului economic,valoarea pieței din țara respectivă,calitatea forței de muncă implicit al şcolilor"

      In fine, incepem sa ne apropiem de adevar.
      Sa nu uitam de politicile fiscale haotice, impredictibile si ostile, in fond, investitiilor, de existenta si calitatea jalnica a infrastructurilor, de calitatea pregatirii fortei de munca si alte sute de factori care definesc mediul de afaceri drept "romanesc" si nu "nemtesc".
      Cei care investesc in Romania, carora le place sa traiasca periculos, isi asuma riscuri pe care le pot compensa doar cu o rata estimata mai mare a profitului decat in tarile de origine.
      • Like 0
    • @ Musat Gregorian
      check icon
      Corect ,asta e adevărata problemă nu valoarea salariului minim, asta trebuie analizat şi luate măsuri in sensul unei reglementări corecte, ,politici economice ,dar pt asta trebuie specialişti iar noi nu avem şi nici nu vrem să aducem din vest ,alte țări aşa au făcut ,asta aştept de la un partid politic dar nu vad nici o ofertă demnă de luat in seamă din păcate nici USRul nu are o ofertă in sensul ăsta iar de PNL nu are rost să vorbim.
      • Like 0
  • Probabil daca ati fi facut raportul intre salariul minim si cel mediu/median din mediul privat rezultatele ar fi fost inca si mai drastice. Pentru ca in sistemul bugetar exista. din cate stiu, o relatie direct proportionala intre nivelul salariilor si salariul minim. Ideea ca marind salariul minim maresti salariile e contrazisa evident de datele de mai sus cat si de acele tari in care nu este legiferat un nivel al salariului minim. Norvegia, Suedia,Finlanda, Austria,etc. Cresterea salariilor urmeaza intotdeauna o logica economica, nu administrativa. Daca ar fi asa gasesc iresponsabila decizia guvernului care a stabilit doar la 400 de euro salariul minim si nu la 4000. De ce nu?
    • Like 0
  • Raul are dreptate ! De altfel domnul profesor a mai promovat aceasta teorie profund greșită. Concluzia greșită rezultă chiar din graficele prezentate de dânsul, din care se vede că celelelte țări est și central europene au atins raportul de 0,45-0,55 salariu minim/mediu sau median mult înaintea României. pe la finele anului 2005 nu 2016. De altfel chiar așa cu o creștere rapidă a salariului minim din ultimii 2-3 ani e totuși cel mai mic salariu din UE cu excepția Bulgariei. Competitivitatea redusă a firmelor românești rezultă din lipsa implementării procedurilor , insuficienta digitalizare și inovare nu din salariile reduse. De altfel în urma unui studiu realizat pentru raportul anual la doctorat pe un eșantion de firme românești și manageri români au rezultat niște concluzii interesante:
    1. Firmele românești au o rentabilitate de 2 ori mai mică la aceeași cifră de afaceri față de cele străine din economia românească deși cele străine plătesc salarii de 2 ori mai mari față de managerii români
    2. Lipsa viziunii strategice a managerilor români necesitând prezența managerilor în mijlocul salariaților prin controlul exercitat asupra acestora.
    3. Lipsa implementării tehnicilor și metodelor moderne de management , a neadoptării managementului performanței, a lipsei managementului riscului ș.a.m.d de unde și lipsa procedurilor care sunt o prezență obișnuită în firmele străine.
    4. Managerii români nu sunt receptivi decât la deciziile care îi favorizează pe ei personal față de cele care favorizează firma în ansamblu.
    5.Lipsa inovării în firmele românești care este principalul factor de competitivitate și nu plata unor salarii cât mai mici ( caracteristică evidentă, nu poți avea inovare și performanță cu salariați plătiți cu minimul pe economie)
    6.Aceste cauze au generat o durată de viață de cca 7 ani pentru un start-up românesc.
    7. Mediul din care provin și gradul de educație a managerilor/antreprenorilor români. (Majoritatea capitalului acumulat provine din : Evaziune fiscală , trafic vamal ilegal, delapidări, abuz în serviciu, afaceri oneroase cu statul , nu din acumulări pe bază de muncă și profit în generații ca în vest dar și educația precară a managerilor/antreprenorilor români , mulți needucați sau mai slab pregătiți față de chiar salariații lor. Pe o piață globală nu mai merge cu descurcăreala, țepe date la furnizori sau șpăgi date pentru comenzi de stat. Se observă că deși statul a mărit salariile în sectorul bugetar rezultând o cerere crescută aceasta nu a putut fi satisfăcută de antreprenorii români cu bunuri și servicii autohtone ci s-a dus direct în importuri , antreprenorii români fiind luați ca de obicei prin surprindere deși aveau datele economice cu procentele de creștere încă din 2014 rezultând deficite cronice pentru România și lipsa de noi locuri de muncă care ar fi trebuit generate de această creștere.
    8. Mentalitatea antreprenorilor români care vor câștig de azi pe mâine , investesc puțin în cursuri de formare profesională care ar aduce spor de productivitate și apetența pentru rate la vile/automobile de lux și sejururi exotice față de investiții în resurse umane (de altfel foarte puține firme românești au dezvoltate module de management strategic al forței de muncă) dar altfel se văicăresc că nu le oferă statul prin sistemul de educație ultraprofesioniști care să presteze pe 250-300 euro/lună.
    Soluția pentru România ar fi să extindă tehnologiile digitale ( de exemplu facilități fiscale pentru tehnologii cloud, Internet of Things sau Inteligență artificială și soluții manageriale moderne pentru patronii care le implementează în firmele lor. Acestea aduc și salarii mai mari în sectorul privat pentru ca au valoare adăugată mare și au un consum redus de resurse. Numai cu firme care fabrică componente de genul centurilor de siguranță sau airbag-uri pentru sectorul auto nu va rezulta o creștere serioasă a salariilor. Pentru sectorul auto trebuie oferite facilități pentru partea de dezvoltare a softurilor și aplicațiilor specifice pentru digitalizarea automobilelor. Epoca Lohnului pe bani puțini a apus în condițiile atingerii prețurilor la alimentele de bază și utilități ca in vest.
    O imagine greșită oferită de graficele exemplificate rezultă din chiar modul de calcul al salariului mediu/median în baza includerii în acesta a salariilor din sectorul public sau din companiile de stat unde salariile sunt mult mai mari și care fac practic diferența , dacă la modul de calcul s-ar lua în considerare doar sectorul privat autorul ar avea surprize mari ( peste 70 % din salariații din sectorul privat figurează cu minimul / economie ( date care nu i-au în calcul veniturile la negru , plătite în mână sau veniturile la gri în care se contabilizează în contract minimul/economie dar în mână se plătește diferența). Or cu un sector privat care angajează 70 % din salariați cu minimul pe economie deși nu poate face față concureței străine care oferă prețuri mai mici cu salarii de 2-3 ori mai mari această imagine reflectă neputința sectorului privat românesc afectat de o competitivitate redusă.
    • Like 4
    • @ Rusu Liviu
      check icon
      Bun comentariul.
      • Like 0
  • Au facut un haos din legea salarizarii .Nu au mai respectat nimic.Nu mai exista principii,reguli care sa poata orienta un om in a face o alegere corecta in ceea ce priveste viitorul loc de munca>Incepatori platiti mai bine decat seniori si altete.....
    Oare cine va reusi sa scoata la liman aceasta incurcatura?
    • Like 0
  • Asta e problema cea mai mica. Geniul Valcov a creat cel mai mare haos fiscal de dupa revolutie. Oameni cu salariu scazut brusc desi li s-a promis daca nu crestere macar mentinere, dobanzi, curs valutar, accize, benzina etc. Lumea e bulversata total de schemele geniului. Si mai incredibil e ca Olguta, si nu numai, inca iese si spune ca nu scade nici un salariu desi fluturasii o contrazic. Si acum cauta scheme si OUG ca sa repare. Cum s-or uita strainii la noi? Ce zic investitorii? Ce zic marile companii? Si inca avem crestere, sa vedem cand s-o termina benzina, atunci incepe perinita.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult