Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ler-ul lui Hrușcă merge mai bine la românii din străinătate

Sunt câteva expresii pe care le-am auzit dintotdeauna, le-am învățat de când eram mici, și acum le repetăm, la rândul nostru, cu o la fel de mare doză de încredere ca cea care ne-a fost, la rândul nostru, servită.

„Omul sfințește locul”, „ce nu te omoară, te face mai puternic”, „acasă înseamnă acel loc unde îți este inima”. Pe ultimele două le auzim și le spunem mai ales în momentele grele, când vrem să încurajăm pe cineva, iar Crăciunul este unul dintre acele momente. 

Pentru că este acea perioadă din an când, pe lângă faptul că ne bucurăm de prezent, ne aducem aminte și de trecut. Și ca într-un recensământ al emoțiilor, ne dăm seama și de ce ne lipsește. Sau de cine. 

În momentul ăsta gândesc simplist. Românii și-au petrecut sărbătorile fie acasă, fie departe de casă, fie... în drum spre. Citeam zilele trecute despre cozile monstruoase din vamă și despre nervii celor prinși în trafic. Cum li se scurge nisipul din clepsidra vacanței stând în coloană. Și mă întrebam dacă, odată ajunși acasă, se vor concentra mai mult să își verse nervii din cauza întârzierilor de atâtea ore sau vor putea sa lase totul deoparte și să se bucure de revedere, fie ea și așa, întârziată. Dacă vor putea să vadă sfertul plin al paharului. Pentru că pentru cei plecați timpul curge altfel: este fragmentat și împărțit pe minute și se dilată sau se contractă în funcție de cei cu care îl împart. Și niciodată nu este suficient. Dar, vorba aia, „ce nu te omoară te face mai puternic”.

Între timp, în țară totul în momentul asta se rezumă la tradiții. Media ne servește tradiții pe pâine (și mai bine așa decât cu necrologul nesfârșit de care avem parte în timpul anului, - 70% transmisii din spitale, morgi și secții de poliție), iar anul ăsta m-am amuzat cu o știre despre cum copiii acestei generații Y au început să o lase mai moale cu cluburile în perioada asta, totul în spiritul sărbatorilor. Ceea ce e foarte bine și frumos, dar ne arată și cât de influențabili suntem. Partea mai puțin bună e că și acum, în decembrie, când tot românul își dă puțin mai mult frâu liber la cheltuieli în numele tradițiilor culinare și al nașterii Mântuitorului, tot e nevoit să alerge după promoții. Tot e constrâns de realitatea financiară românească.

În străinătate, românul de aici, tânjind după orice strop de ingredient de acasă, nu se uită la cât dă pe sarmale și ajunge chiar să asculte melodii la care acasă ar fi strâmbat din nas. Curios lucru, acasă ar fi vrut să demonstreze anturajului că este deasupra anumitor lucruri, că este evoluat cultural și nu agațat într-un trecut pe care de multe ori îl numește „comunist”. În deplasare fiind, vrea să afle toți cât de român este și cum Crăciunul nu înseamnă nimic fără caltaboș, Hrușcă, mesaje cu „fie ca” și alte câteva lucruri care trebuie bifate. Ca apoi să ajungă acasă și să înjure sistemul românesc, ticăloșia și corupția românească și, în general, cam tot neaoșul și autenticul lăudate câteva sute de kilometri mai devreme. Și nu-mi dau seama dacă este dezrădăcinarea pe care o simți de la un punct, indiferent de unde te afli, sau o confuzie generală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nasterea Mantuitorului Isus Hristos este tot ce conteaza, Restul, Ler, sau: Asa am invatat de la mama, ori alte conditionari la care majoritatea populatiei raspunde in virtutea unei nepasatoare inertii, nu fac o ceapa degerata. Un spectacol al vietii de sunet si lumina la care privesti cu urechile astupate si ochii acoperiti. Tu omule, oricare ai fi, astupa-ti urechile pentru o clipa privind in jur la multimea ce pare ca alearga fara scop de colo colo intr-o mutenie desavarsita si fara sens. Acum inchide ochii si deschide urechile largi la zgomotele din multime, Un haos coplesitor te va cuprinde. Si totusi, stand la soare cu ochii inchisi si urechile astupate, poti simti caldura mangaietoare. Fara sarbatoarea Nasterii Domnului Isus Hristos totul se risipeste, asta pentru cei care au urechi de auzit si ochi de vazut..
    • Like 0
  • Dacă oamenii pe care tu îi cunoști vin în țară de Crăciun și se plâng de sistemul 'comunist' și vrea să demonstreze anturajului că e 'evoluat cultural' poate ar trebuie să-ți găsești niște prieteni noi. Ăștia actiali nu par oameni faini. Și dacă nu-s prietenii tăi, dar ai vrut să generalizezi, atunci nu ești tu un om prea fain, dacă tu crezi că e ok să generalizezi așa. Crăciun fericit :)
    • Like 0
  • Dorul de tara este mai puternic acolo, printre straini si le va face bine un colind a lui Hrusca, se pot ''agata" de ceva drag lor.Cand ajung in tara le "trece" vazand ca nu s-a schimbat mare lucru.Nu-i nici o confuzie generala, este viata de pe meleagurile noastre .
    • Like 1
  • check icon
    Nu e chiar așa greu de înțeles.Realitatea infectă din țară, e urâtă de mai toți românii,plecați sau nu,de aceea cei mai mulți rămân plecați definitiv.Restul sunt reacții specifice oricărui om plecat din comunitatea lui și nevoit să trăiască în alta total străină,cu valori și obiceiuri diferite și cu o puternică tendință de dizolvare a elementelor străine,unde nu mai există aproape nimic din ce îi era comun în viața zilnică,cu și bune și rele.„Dorul” se manifestă de regulă pt. cei dragi și părțile pozitive părăsite, printre care și părțile ce subliniază,cel puțin teoretic,apartenența la comunitatea natală, partea „națională„ , cum ar fi diverse tradiți,melodii populare etc,care acasă fac parte din banal și comun,unde nu există „pericolul„ diluției.Cu alte cuvinte românii se simt mai apărați în fața înstrăinării culturale în diaspora ,dacă ascultă mai multă muzică populară sau colinde arhaice naționale,nu că iar plăcea mai mult genul de artă și folclor,e doar un instinct de apărare și atât ,pe care în țara natală nu are de ce să-l aibă și ca atare își permite să fie cosmopolit.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult