Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Leul se devalorizează față de euro. Investitorii își retrag banii din România

Agitația de pe scena politică și protestele de stradă față de ordonanța grațierii și cea de modificare a codurilor penale au dus la devalorizarea monedei naționale față de euro, pe piața interbancară. Leul s-a depreciat rapid miercuri și a pierdut 5 bani în doar câteva ore, o depreciere majoră pentru moneda națională, în opinia specialiștilor.

„Moneda locală s-a depreciat de la primele tranzacții, afectată de protestele de stradă împotriva Ordonanței de Urgență a Guvernului care a redus pedepsele pentru mai multe fapte de corupție", arată un raport de miercuri al Credit Europe Bank.

Cursul oficial anunţat marţi de Banca Centrală a fost de 4,5038 lei/euro, în creştere cu 0,07% față de ziua precedentă. Miercuri, BNR a publicat un curs de 4,52 lei/euro, cu doi bani peste nivelul de ieri. Leul a sărit la acest nivel încă de la primele ore de tranzacții pe piața interbancară, iar devalorizarea a continuat și în următoarele ore. 

Dealerii contactați de Digi24 pun deprecierea monedei naționale pe seama evenimentelor interne și pe neîncrederea în moneda națională. Potrivit acestora, volumele tranzacționate miercuri pe piața interbancară au fost de patru ori mai mari față de o zi obișnuită. Dealerii spun că investitorii străini vând obligațiuni ale statului român pe piata secundară de capital și ies din România. Pe fondul neîncrederii în moneda națională, investitorii au vândut lei și au cumpărat euro, iar acest lucru se reflectă în cursul valutar.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și eu, dacă aș fi investitor străin, aș retrage banii din așa piață în așa moment. Dragnea ne costă prea mult, în prea multe feluri.
    • Like 0
  • check icon
    Ei... nu a atins minimul, bau-bau politic. Nu știam că vă pricepeți și la speculațiile valutar-politice, Soros e specialist pe zona asta.
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult