Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Leul se devalorizează față de euro. Investitorii își retrag banii din România

Agitația de pe scena politică și protestele de stradă față de ordonanța grațierii și cea de modificare a codurilor penale au dus la devalorizarea monedei naționale față de euro, pe piața interbancară. Leul s-a depreciat rapid miercuri și a pierdut 5 bani în doar câteva ore, o depreciere majoră pentru moneda națională, în opinia specialiștilor.

„Moneda locală s-a depreciat de la primele tranzacții, afectată de protestele de stradă împotriva Ordonanței de Urgență a Guvernului care a redus pedepsele pentru mai multe fapte de corupție", arată un raport de miercuri al Credit Europe Bank.

Cursul oficial anunţat marţi de Banca Centrală a fost de 4,5038 lei/euro, în creştere cu 0,07% față de ziua precedentă. Miercuri, BNR a publicat un curs de 4,52 lei/euro, cu doi bani peste nivelul de ieri. Leul a sărit la acest nivel încă de la primele ore de tranzacții pe piața interbancară, iar devalorizarea a continuat și în următoarele ore. 

Dealerii contactați de Digi24 pun deprecierea monedei naționale pe seama evenimentelor interne și pe neîncrederea în moneda națională. Potrivit acestora, volumele tranzacționate miercuri pe piața interbancară au fost de patru ori mai mari față de o zi obișnuită. Dealerii spun că investitorii străini vând obligațiuni ale statului român pe piata secundară de capital și ies din România. Pe fondul neîncrederii în moneda națională, investitorii au vândut lei și au cumpărat euro, iar acest lucru se reflectă în cursul valutar.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și eu, dacă aș fi investitor străin, aș retrage banii din așa piață în așa moment. Dragnea ne costă prea mult, în prea multe feluri.
    • Like 0
  • check icon
    Ei... nu a atins minimul, bau-bau politic. Nu știam că vă pricepeți și la speculațiile valutar-politice, Soros e specialist pe zona asta.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult