Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Leul se devalorizează față de euro. Investitorii își retrag banii din România

Agitația de pe scena politică și protestele de stradă față de ordonanța grațierii și cea de modificare a codurilor penale au dus la devalorizarea monedei naționale față de euro, pe piața interbancară. Leul s-a depreciat rapid miercuri și a pierdut 5 bani în doar câteva ore, o depreciere majoră pentru moneda națională, în opinia specialiștilor.

„Moneda locală s-a depreciat de la primele tranzacții, afectată de protestele de stradă împotriva Ordonanței de Urgență a Guvernului care a redus pedepsele pentru mai multe fapte de corupție", arată un raport de miercuri al Credit Europe Bank.

Cursul oficial anunţat marţi de Banca Centrală a fost de 4,5038 lei/euro, în creştere cu 0,07% față de ziua precedentă. Miercuri, BNR a publicat un curs de 4,52 lei/euro, cu doi bani peste nivelul de ieri. Leul a sărit la acest nivel încă de la primele ore de tranzacții pe piața interbancară, iar devalorizarea a continuat și în următoarele ore. 

Dealerii contactați de Digi24 pun deprecierea monedei naționale pe seama evenimentelor interne și pe neîncrederea în moneda națională. Potrivit acestora, volumele tranzacționate miercuri pe piața interbancară au fost de patru ori mai mari față de o zi obișnuită. Dealerii spun că investitorii străini vând obligațiuni ale statului român pe piata secundară de capital și ies din România. Pe fondul neîncrederii în moneda națională, investitorii au vândut lei și au cumpărat euro, iar acest lucru se reflectă în cursul valutar.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Și eu, dacă aș fi investitor străin, aș retrage banii din așa piață în așa moment. Dragnea ne costă prea mult, în prea multe feluri.
    • Like 0
  • check icon
    Ei... nu a atins minimul, bau-bau politic. Nu știam că vă pricepeți și la speculațiile valutar-politice, Soros e specialist pe zona asta.
    • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult