Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Lia Olguța Vasilescu: Îi plângeți foarte mult pe cei cu salarii mari

Lia Olguța Vasilescu - foto George Călin

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, consideră că „peste 90% dintre bugetari sunt mulţumiţi” de salarii, iar „pentru 3% sigur că este foarte mare scandal", reproșându-le jurnaliştilor că îi „plâng" prea mult pe cei cu salarii mari.

Vasilescu spune că oamenii care se simt păcăliţi să vină cu fluturaşii de salariu pentru a vedea de la ce sumă scad salariile.

„Oamenii se simt păcăliţi. Cine? Să vină cu fluturaşul, să vedem cine este păcălit, ca să vedem de la cât îi scade salariul, pentru că mi se pare că îi plângeţi foarte mult pe cei cu salarii mari. Ca să echilibrăm sistemul şi să ajungem la un raport de 1 la 12, a fost singura modalitate de ajustare a unor salarii. Cred că peste 90% sunt mulţumiţi, pentru 3% sigur că este foarte mare scandal, ca să nu mai vorbesc de faptul că unora, iată, s-a demonstrat şi astăzi în practică, li s-a calculat greşit din vina direcţiilor lor de resurse umane şi nu din vina legii”, a afirmat Lia Olguța Vasilescu, potrivit News.ro.

Pe de altă parte, ministrul muncii a acuzat firmele private care au dat salarii mai mici în ianuarie, după trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, spunând că patronii „l-au furat pe angajat” pentru a-și crește profitul.

„Transferul contributiilor nu ar trebui să afecteze salariul persoanelor din mediul privat. Dacă le-a scăzut salariul, angajatorul a vrut să își majoreze profitul. L-au furat pe angajat, ca să spun mai pe românește", a declarat ministrul Muncii jurnaliștilor, pe holurile parlamentului.

Aproximativ 22.000 de bugetari din mai multe ministere, între care Afaceri Externe, Transporturi și Finanțe, și din instituțiile subordonate, vor lua salarii mai mici cu până la 40%, în timp ce parlamentarii vor primi cu circa 800 de lei mai mult din această lună. Motivul este intrarea în vigoare a legii salarizării și mutarea contrbuțiilor sociale la angajat, spun sindicaliștii. 

În ianuarie, salariul net al parlamentarilor a crescut de la 9.153 de lei la 9.993 lei.

Și în mediul privat sunt diminuări de salarii în ianuarie, față de decembrie. Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, a afirmat că sunt peste 2 milioane de angajați din firme private pentru care angajatorii nu au făcut acte adiționale de creștere a salariului brut de încadrare, odată cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din comentariile doamnei ministru rezulta si un alt adevar: in Romania, doar 3% din cetatenii care lucreaza la stat au salarii decente (cei la care le scad lefurile, ca sa planga si ei si sa ajunga la mila guvernantilor actuali), Restul se bucura si spera ca vor trai ceva mai bine. Asta este Romania in anul Centenarului. Ce-ati facut domnilor de la guvernare daca dupa 29 de ani aveti doar 3% din cetateni cu salarii decente?
    • Like 0
  • Ministresa asta minte cu nesimțire! La Yazaki Brăila au scăzut salariile mici,fara că angajații să primească vreo notificare. La Yazaki Brăila sunt mii de muncitori care nu au primit concediul de odihna in totalitate pe anul 2016 și pe anul 2017. La Yazaki Brăila sunt mii de angajați care li se refuză înmânarea unui exemplar de la contractul individual de munca.La Yazaki Brăila muncitorii sunt obligați să lucreze de sărbătorile legale și sâmbătă, deși in contractul de munca este menționat 40 ore/ săptămâna. La Yazaki Brăila, dacă muncitorii cer socoteală la departamentul HR, sunt detașați fara voia lor la unități similare din țară și Bulgaria. Așa că să nu se mai plângă trântorii de bugetari. Nu le convine, sa vina la Yazaki Brăila...!!! Sa nu se mai plângă idioții de patroni de lipsa forței de muncă, pentru că ei nu vor angajați, ci sclavi...!!! Sclavia in Romania nu a fost eradicata și nu va fi niciodată...!!!
    • Like 0
  • Toti fura in tara asta, mai ales cei de la privat; noroc cu PSD-istii cinstiti. Asa m-am saturat sa-mi fie mie jena de parsivenia si uratenia astora. Ar fi frumos da scot televizorul din priza, sa uit de facebook, sa nu mai vorbesc cu prietenii, iar dupa o vreme da constat ca traiesc intr- o tara normala, unde raul e rau si cei buni nu sunt pusi la colt pe coji fe nuca.
    • Like 0
  • Anon check icon
    Corect, da-i dracu' de burghezi cu salariile lor nesimtite luate de la Soros! Asa, zi-le tu, Olguto!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult