Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Salarii mai mici pentru funcționari din ministere, lefuri crescute pentru parlamentari. Cătălin Rădulescu: „Dacă vrei să fii civilizat, trebuie să ai decența să îți cumperi costume, cravate...”

catalin rădulescu

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Bugetari din mai multe ministere, între care Afaceri Externe, Transporturi și Finanțe, și din instituțiile subordonate, vor lua salarii mai mici cu până la 40%, în timp ce parlamentarii vor primi cu circa 800 de lei mai mult din această lună. Motivul este intrarea în vigoare a legii salarizării și mutarea contrbuțiilor sociale la angajat. 

Sebastian Oprescu, liderul Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, spune că este vorba de 22.000 de angajați la stat, iar cele mai mari reduceri le vor resimți persoanele cu funcții de conducere din Ministerul Afacerilor Externe.

„În funcție de procentele pe care le vor pierde, aș putea să identific Ministerul de Externe ca și cap de listă, în sensul că aceștia pierd foarte mult la salariu prin aplicarea legii salarizării și prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Funcționarii publici din conducere, cu toate că se referă și la șeful de birou, șef serviciu, director, director general și așa mai departe, aceștia pierd undeva la 37-38% la sută”, a declarat Sebastian Oprescu, conform Digi24.

În plus, sindicatele din Cultură, în Poliţie şi în Justiţie au anunțat, potrivit Agerpres, că salariile nete ale angajaţilor din aceste domenii vor scădea. Preşedintele federaţiei sindicale Sanitas din Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat luni că veniturile vor scădea în spitalele mono-profil, mai exact pentru secţia de psihiatrie, TBC şi boli infecţioase. În cazul medicilor salariile nu vor scădea, dar nici nu vor crește atât cât a fost estimat, a spus Hușanu.

Și în mediul privat sunt diminuări de salarii în ianuarie, față de decembrie. Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, a afirmat că sunt peste 2 milioane de angajați din firme private pentru care angajatorii nu au făcut acte adiționale de creștere a salariului brut de încadrare, odată cu transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Doar 48% dintre patroni au modificat în REVISAL contractele de muncă, a precizat Dumitru Costin la Digi24.

Cătălin Rădulescu: „Dacă vrei să fii civilizat, trebuie să ai decența să îți cumperi costume, cravate...”

Parlamentarii vor lua cu aproximativ 800 de lei mai mult în ianuarie, față de ultima lună a anului trecut. Astfel, salariul lor net a crescut de la 9.153 de lei la 9.993 lei.

„Dacă vrei să fii civilizat, trebuie să ai decența să îți cumperi costume, cravate, cămăși și pentru banii care se dădeau atunci nu-ți ajungea să iei nici măcar un costum”, a explicat deputatul Cătălin Rădulescu, potrivit Agerpres.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Lys Lys Lys Lys check icon
    Vă duceţi acolo ca să faceţi parada modei? Ca să păreţi educaţi? ...........Luaţi biciclete, lăsaţi nasul în jos şi treceţi la muncă pentru OAMENI!
    • Like 0
  • Sa fim seriosi cu asemenea declaratii demne de toata jena !
    Banii de salariu al peste 80% din parlamentari sunt pt troleibus.Grosul vine din "combinatiile" facute la masa de JOC. Altfel ; in partidele mari; nu ai cum sa iti acoperi spaga data la numire....
    • Like 0
  • nu, comunistule, ca sa fii civilizat trebuie sa ai cei 7 ani de acasa, si apoi multa scoala. Si multe carti citite. Adica , educatie de calitate, mai pe romaneste. Sau matale nu stii vorba aia: "Asa cum haina nu-l face pe om, nici sceptrul nu-l face pe rege". Ah, uitasem, ca esti un analfabet functional...
    • Like 3
  • Gion check icon
    E un motiv peeeerfect sa stati acasa cand sunt proteste , sa nu iesiti la vot sau sa votati pesedeaua in continuare.
    Am ajuns ca in '46 cand erau la conducere doar aia cu "origine sanatoasa".
    Romania in loc sa evolueze se intoarce in trecut dar cum prostul nu e prost destul daca nu e si fudul avem dacopati, crestinopati, romani verzi . Nu avem vaccin antiprostie si asta e tare rau.
    • Like 3
  • Anon check icon
    Catalin Radulescu vorbeste despre civilizatie si decenta! Aici am ajuns! :)))
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult