Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Liberalii, IT-iștii și impozitele. De ce ar fi imorală o facilitate acordată unui IT-ist, dar ar fi normală o pensie specială acordată altei categorii?

Ludovic Orban și maimuța

„Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. IT-iștii câștigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un șofer de TIR care muncesc în condiții extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit și altul care încasează venituri semnificative, venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuție, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”. Declararația care a încins sâmbătă rețelele sociale a fost făcută de Ludovic Orban la Sibiu, într-o conferință de presă.

Principiul taxării și impozitării în mod egal a tuturor industriilor și angajaților este unul corect și are la bază convingeri liberale. Însă ce deranjează mai tare la spusele liderului PNL? Faptul că eliminarea scutirii de taxe (o formă de protecționism a unei clase restrânse sociale) îi vizează (și) pe programatori? Sau faptul că aceste intenții sunt aruncate într-o doară pe la conferințe, fără să fie puse în context? 

Să fie diferențe majore între o posibilă guvernare PNL și delirul la care asistăm din 2016 sub PSD - cu schimbări regulilor înainte de examene anunțate în fiecare zi de ministrul Andronescu, cu atât de nociva OUG 114 (modificată de 2 ori deja)?

Taxarea în mod egal toate industriile și toți angajații, cu atât mai mult cu cât cei din industria IT sunt și printre cei mai bine plătiți din România, este o temă pe care se poate dezbate, fără dubiu. Însă orice măsură, fie și la stadiul de intenție, cu care ieși în spațiul public ar trebui să aibă în spate o analiză serioasă despre impactul pe care l-ar avea în economie.

Rețelele sociale au luat foc după declarația lui Ludovic Orban. Persoane cu mult mai pregătite să vorbească despre acest domeniu au venit cu argumente pro și contra valoroase. Spre mirarea multora, unii dintre cei care cred că eliminarea facilităților pentru angajații IT ar trebui să se pună în practică sunt și programatori.

Industria de IT și telecomunicații a trecut bine de 6% în 2017 ca pondere în Produsul Intern Brut, a fost pe creștere și în 2018, iar unii analiști fac proiecții despre un procent de 10% în anii care urmează. Iată câteva întrebări de la care ar trebui să plece orice analiză de impact:

- dincolo de principiu, câți bani ar aduce la bugetul statului eliminarea facilităților pentru impozitul pe venit aplicat programatorilor?

- cât de bine stă, de fapt, România în regiune, din punct de vedere al taxării în domeniu și al taxării muncii în general?

- care sunt cei mai mari concurenți regionali ai României, din punct de vedere al pregătirii programatorilor, facilităților acordate și taxării angajaților sau angajatorilor?

- cât din ce produce România este serviciu de programare în sistem lohn și cât este produs cu valoare adăugată importantă?

- cât din creșterea sectorului IT și comunicații din ultimul deceniu se datorează facilităților, cât pregătirii specialiștilor, cât contextului mondial și revoluției tehnologice?

Iată un calcul despre impozite, făcut de Ovidiu Barz, CEO ServusTech

Un IT-ist cu 1500 de euro pe lună plătește 525 Euro la pensii, sănătate și șomaj, nu plătește 150 de euro impozit pe venit. Un angajat din alt domeniu cu salariu de 500 de euro achită taxe și contribuții de 220 euro, din care 50 de euro impozit pe venit. Adică 2,5 angajați nescutiți de impozit pe venit, dar cu salariu mic, pot aduce la buget cât aduce un programator cu 1500 de euro/ lună, dar cu scutire de impozit pe venit.

Marius Ghincea vine cu altă serie de întrebări și argumente care ar putea fi valide: Niciun stat din Europa Centrală și de Est nu oferă facilități pentru cei care activează în industria IT. Însă multe state din regiune care au specialiști bine pregătiți au o taxare considerabil mai mică a muncii, la nivel general. 

De fapt, care este dezbaterea corectă? 

Care sunt atuurile României? Ce vrem pentru viitor? Cum încurajăm munca? Cum aducem valoare adăugată în toate industriile, începând cu cea a lemnului și terminând cu agricultura sau IT-ul? Cum trebuie regândit tot învățământul (în afară de schimbările mici și dese, bulversante și total lipsite de logică, anunțate zilnic de ministrul Andronescu)?

Așadar, putem fi de acord că principiul impozitării unitare, indiferent de industrie, este unul corect. La fel de corect este că, dacă este acordată o facilitate, aceasta ar trebui aplicată pe termen limitat și cu evaluri despre impact. Modul în care este adusă tematica în spațiul public, așezarea pe poziții antagonice a categoriei IT-iștilor cu cea a conducătorilor de tir, e prea puțin inspirată.

O întrebare - născută pe paginile de Facebook ale IT-iștilor - este poate cea mai relevantă: salariul mediu în IT pe luna februarie 2019 a fost de 10.600 lei. Ne spune cineva unde se duc cei 3949 lei care merg la buget, ce face statul cu ei, unde sunt școlile, spitalele, autostrăzile?

Indiferent de suma pe care o achită fiecare contribuabil la buget, strategiile ar trebui să aibă la bază mai întâi administrarea fondurilor adunate. De ce ar fi imorală o facilitate acordată unui IT-ist (sau altui angajat), dar ar fi normală o pensie specială acordată altei categorii?

Cât despre cei din Opoziție, aceștia par să se aprovizioneze cu bâte și să caute bălți în care să dea cu ele.

Stau pe margine, amenință că dau jos guvernarea PSD și vin cu idei care antipatizează segmente importante din votanții lor, cu îndeletniciri de factură liberală. Între timp, au grijă să dinamiteze orice legătură cu potențialii aliați în dărâmarea cabinetului Dăncilă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum era cu un prost arunca o piatra....? Sau cum am scapat de Dragnea si am dat de Orban??? S-a trezit si dl Orban ca are un principiu! Dar numai cu IT-isti, pt ca de ex de angajatii din constructii care tocmai au fost si ei scutiti de niste contributii, dl Orban a uitat! Daca propunerea venea de la un reprezentant al puterii era plina republica de articole in care ne explica cat de proasta e propunerea si prost cel care a propus-o si erau musai si niste demisii. Insa daca vine de la Orban, nu-l mai intreaba nimeni de studii de impact, analize, discutii cu reprezentantii industriei.... doar omul are si el un principiu sa plateasca toti la fel! Dle Orban vedeti ca mai sunt si altii scutiti, diverse categorii defavorizate, persoane cu handicap, cetateni de onoare ai localitatilor, veterani de razboi! De ce va opriti doar la IT-isti? Daca ideea dvs face parte din "principiile bunei guvernari" spuneti-ne si restul principiilor, ca ne trezim cu cine stie ce surprize!!! Masura de genul impozitului microintreprinderilor cu 1% din cifra de afaceri, cum vi se pare? Se incadreaza in buna guvernare sau vreti sa renuntati si la aceasta?
    • Like 0
  • Felicitări pentru inspirata ilustrație din capul articolului: maimuță cu Ludovic Orban pe umăr!
    • Like 1
  • George George check icon
    Înainte sa vorbim despre impozitari sau scutiri, insist sa vorbim despre cat de multi bani se irosesc pentru ca nu sunt cheltuiți optim, cum trebuie, de catre stat. Apoi aș dori să aflu cat la % încasează statul din impozitele actuale si TVA. După, as mai vrea sa știu ce sume mai are de recuperat dela diverși infractori condamnati. Dacă impozitarea IT aduce la buget măcar 0,01% din sumele de mai sus, atunci sa se impoziteze. Dacă nu, eu zic sa nu pierdem vremea cu mărunțiș si sa ne ocupam de lucrurile care au un Return of Investment mare. Tara merge asa prost si pentru ca in mare parte ne-am pierdut vremea cu detalii, cu maruntisuri in loc sa reparam chestiile care chiar aduc un mare efect. E timpul ca politicienii sa invete asta!
    • Like 1
  • pe 2018:
    * it-stii fac 5.2 % din PIB sunt vreo 110000
    * agricultorii fac 4.4% din PIB si sunt vreo 2000000
    problem:
    1. as avea dreptate sa spun ca cei 2000000 nu sunt foarte productivi sau freaca menta, nu?
    2. la taxe, in agricultura daca nu ai venit declarat nu platesti nimic la stat. in IT nu ai cum sa nu platesti la stat, cam toate se fac la vedere. cand mergem la spital, pe autostrada sau unii dintre noi la biblioteca, oare am platit la fel inainte?

    in concluzie, pot sa vad si eu executia bugetara a fiecarui minister pe 2018 pe o coala a4, in procente, pe capitole (fara chestii de genul cheltuieli diverse)? nu sunt foarte sigur ca am habar pe cine am platit anul trecut :((
    • Like 0
  • Păi adevărul simplu este că ITștii NU FAC cele mai mari venituri.
    Fac mult mai mult decât o muncitoare la Apaca.
    Dar mult-mult mai pukkin decât alde Inaff Grăppaff, probabil chiar decât Ludo, care nu se știe prea clar cu ce se ocupă.
    Ceva consultant avocățesc sau ceva, nu?
    Da, ar fi momentul Opoziției, ar fi momentul de demonstrat că se poate, că nu e numai pe cumetrie și profit.
    Așa de mare frica asta, oare?
    Nu e nici într-un caz impozitul pe salariu cel ce aduce la buget grosul.
    • Like 0
  • Vad ca doctrina economica stalinista e inca la mare apreciere in Romania. In stalinism toti oamenii erau egali in ceea ce priveste veniturile: medicul chirurg primea acelasi salariu precum maturatorul, nici mai mult, nici mai putin.
    Intamplarea face ca intr-o zi, copilul medicului sa scape un ambalaj pe jos, iar maturatorul, vazandu-l, incepe sa se umfle in pene de bucurie ca medicul ii va cere ajutorul. Suradea in sinea lui la gandul ca-i va spune medicului: "Vezi tovarasu' doctor? Cu toate studiile voastre, ce v-ati face voi medicii fara noi maturatorii, cum v-ati descurca?". Dar spre surprinderea lui, doctorul a pus mana si a curatat singur mizeria, ca doar nu trebuie sa fii geniu ca sa dai cu matura. Tot intamplarea face ca intr-o zi odrasla maturatorului sa se imbolnaveasca si sa aiba nevoie de o interventie chirurgicala, moment in care maturatorul are socul vietii lui cand realizeaza ca el nu e in stare sa-l opereze pe copil si ca va trebui sa-l duca la medic.
    Vreti sa eliminam aceasta facilitate? Nici o problema, programatorii nu vor pleca, firmele vor suporta costul, doar ca avand un profit mai mic nici nu se mai pune problema ca acestea sa inceapa sa-si dezvolte propriile produse. Dezvoltarea de produse proprii e scumpa si riscanta. Si da, pentru prima data de cand sunt in IT, am inceput sa vad tentative timide din partea firmelor autohtone de a lansa produse pe piata. Probabil ca aceste tentative vor inceta, iar firmele romanesti vor juca "la sigur" si vor face ce stiu mai bine: soft la comanda. Marii perdanti nu vor fi IT-istii, ci Romania. Cat despre homo sovieticus mioritic, el va ramane la fel de incuiat si va urla ca doreste si impozit progresiv, ca doar nu e corect ca ala cu venit minim sa plateasca acelasi impozit ca si IT-istul. Eu le dau dreptate. Ca doar ce ne-am face noi IT-istii fara chelneri? Cum am impinge tava?
    • Like 0
    • @ Marius Sarca
      Aveam impresia că pentru a fi IT-ist ai nevoie de o minimă inteligență, dar se pare că m-am înșelat. Orban zice că normal este ca toți să plătim impozite, iar un creier de IT-ist înțelege că toți trebuie să aibă salarii egale. Uite care e treaba măi IT-ist inteligent, eu nu vreau să folosești infrastructura pentru care eu plătesc impozite iar tu nu, eu nu vreau să te tratezi gratuit în spitale pentru care eu plătesc impozite iar tu nu, eu nu vreau să îți educi copiii în școli pentru care eu plătesc impozite iar tu nu. Nu ți-e rușine măi IT-ist inteligent să stai cu mâna întinsă la mine ca ultimul asistat social? Nu vreau să contribui nici la pensiile speciale, așa cum cred că nici tu nu vrei, dar nici să te înfrupți tu din impozitele mele. Nici tu, nici lucrătorul din construcții, nimeni care trăiește din venituri neimpozitate. Clar?
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      In Romania exista peste 1 milion de persoane care lucreaza pentru salariul minim pe economie. Acestea contribuie la bugetul de stat, in fiecare luna, cu suma de 825lei, reprezentand CAS + Asigurarea de sanatate(CASS) + impozit pe venit. In industria IT salariul mediu brut este de 11000lei, asta insemnand o contributie lunara de 3850lei(CAS + Asigurare de sanatate CASS). Deci stati linistit, programatorii nu se trateaza gratuit. Ba din contra, platesc de vreo 4-5 ori mai mult, in medie, pentru aceste servicii. Si va asigur ca nu beneficiaza de infrastructura sau servicii medicale de 4-5 ori mai bune, ci beneficiaza de aceleasi servicii de proasta calitate precum restul. Dar hai sa nu luam ca exemplu salariul minim, desi e relevant, ci sa-l luam pe cel mediu. Salariul mediu brut in Romania e de 5163lei, iar angajatul care beneficiaza de acest salariu plateste lunar un impozit de 2143lei (CAS + CASS + Impozit venit). Din nou, aproape de 2 ori mai putin decat un programator platit mediu. Totusi, inainte de a va sufoca de indignare, cred ca ar fi intelept sa recititi mesajul meu si sa priviti lucrurile mai detasat. Eu nu mi-am permis niciodata sa-i fac pe compatriotii mei, care muncesc cinstit, asistati sociali sau sa le spun ca stau ca mana intinsa, desi am platit si platesc impozite mult mai mari decat majoritatea. Ba din contra, tocmai prin faptul ca am acest mic "privilegiu", am considerat ca e de datoria mea sa raman in tara. Nu ma intelegeti gresit, nu pentru banii aia am ramas, ci pentru faptul ca in acest mod ni s-a transmis ca e foarte mare nevoie de noi. Dar daca nu e chiar asa mare nevoie de noi, sa se elimine acesta facilitate. Sa ramana doar facilitatile (terenuri concesionate pe 25 de ani, scutire de taxe si impozite, etc.) oferite fabricilor care-si platesc muncitorii cu salariul minim. Ca pe mine, ca antreprenor IT, nu ma ajuta sa-mi concesioneze statul 10 hectare, ca noi nu facem dezvoltare software in hala de productie. La noi 80% din costurile operationale sunt costuri cu personalul, iar eliminarea acestei facilitati ar ridica foarte mult aceste costuri si multi vor fi nevoiti sa concedieze. Iar cand toata lumea concediaza, piata nu poate sa reabsoarba forta de munca, iar aceasta emigreaza. Si din pacate, asa cum am spus in mesajul de mai sus, aceasta forta de munca calificata nu poate fi inlocuita cu usurinta.
      • Like 0
  • Problema e pertinenta! Se poate argumenta atat pro cat si contra! Si pentru ca aceasta breasla lucrativa (din care fac si eu parte) a fost protejata tocmai pentru a incetini migratia catre tari mai calde din punct de vedere pecuniar, atunci mai sunt cateva categorii sociale care ar trebui sa beneficieze de cel putin aceleasi facilitati. Ma refer aici la medici si asistenti medicali care pleaca pe capete din acelasi motiv ca si cei din IT. Fara protectia celor din urma vom avea o tara plina de bolnavi ca leprozariile de alta data.
    • Like 0
    • @ Ciprian Frigioi
      check icon
      Si daca “ protejezi” fiecare bransa,una dupa alta,cine mai plateste taxe si impozite-daca toti sint sau devin scutiti de asta?Citiva dobitoci neprivilegiati care lucreza,in general,la limita minima a salariului?Asta suna a povestea baronului Munchhausen care se trage singur de par ca sa iasa din mlastina...” amenintarile” astea cu “ plec din tara”,nu mai merg,nu te asteapta nimeni cu masa intinsa acolo....
      • Like 4
    • @ Ciprian Frigioi
      Pe ideea asta poți să adaugi și șoferii de tir, cică e mare criză, pleacă afară pe capete și i după logica ta și ei ar trebui scutiți de impozitul pe venit. Nu știu cum vezi tu statul de drept, dar mai degrabă am impresia că nu-l prea vezi, de fapt despre asta e vorba.
      • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      Ca sa va raspund amandurora, cititul si intelesul raspunsului meu nu inseamna neaparat acelasi lucru. @Adrian Ionescu: Aruncatul cu mizerii, despre ce poate face unul sau altul e doar apanajul celor care nu au ce face, si prind ideile altora din zbor vazand ca se muleaza pe felul lor de gandire. Asa fac si cei de la Antena 3: dai publicului sa roada niste idei simple (populisme) apoi culegi roadele. @antonioro, tara nu se hraneste din impozitele luate de pe salariile a 30k indivizi, si nici din salariile celor cu venituri minime si maxime. Avem aproximativ 2% angajati in IT, iar breasla produce aproximativ 6mld euro in buget. Daca te apuci si reintroduci impozitarea toata odata, se va simti o scadere in bugetul fiecaruia si se va reorienta spre alte meleaguri. Iar cele 6 mld (cu dorinta de crestere la 10mld in 2020) se duc de rapa. Ce spun eu aici sunt doar calcule simple, iar problema este mult mai complexa. Referitor la medici: daca nu luam masuri acum, rezultatele se vor vedea in calitatea vietii de peste 20 de ani. Argumentele ca ma duc la clinica privata nu tin, pentru ca medicii buni care inca mai sunt, vor fi iesiti la pensie, iar cei care vor lucra in ambele spitale (de stat sau private) vor fi aceeasi majoritate de tineri de azi care fac o facultate doar pentru ca se poate pentru ca nu exista o sistematizare in sistemul de invatamant universitar si post universitar.
      • Like 0
    • @
      Nu ne-a asteptat niciodata, asta nu ne-a impiedecat sa plecam! Restul in raspunsul de mai jos!
      • Like 1
    • @ Ciprian Frigioi
      Dar de ce trebuie să te țin eu în spate, să beneficiezi de infrastructura, școlile și spitalele pentru care eu plătesc impozite iar tu nu? De ce stai cu mâna întinsă la mine și nu la patron? Dacă patronul nu vrea să te piardă să îți crească salariul în așa fel încât să îți acopere plata impozitului. Toți IT-iștii veniți cu socoteli, cu procente din PIB, cu cifre peste cifre prin care vă susțineți dreptul de a fi mai egali decât alții. Chiar nu vă este rușine să beneficiați de niște bunuri și servicii pentru care plătesc alții, să ne șantajați cu plecarea din țară pentru a nu vă pierde drepturile de castă privilegiată? Dacă nu ai fi IT-ist ci instalator, șofer, profesor, sudor, miner, sondor, așa-i că ai vrea ca și cei din breasla ta să fie scutiți de impozite?
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      Se pare ca si srisul e deconectat de la unitatea centrala! Nu ma cunosti, si chiar daca fac parte din breasla asta exista si variante in care platesti impozite, iar eu le platesc cu varf si-ndesat, tocmai ca sa ai tu dreptul sa scrii aici ca nu esti de acord cu ideile de mai sus, chit ca nu ai inteles nimic din ce am scris, si ai tras doar concluziile care ti-au fost la indemana. Antevorbitorii au fost in aceasi pozitie. Analfabetismul functional e din ce in ce mai prezent avand in vedere ca tot mai multi oameni citesc si nu reusesc sa vada idea principala. Era vorba despre despre protectia medicilor, si nu despre mine sau altcineva. Daca nu reusesti sa treci peste ideile care iti dau foc creierului, atunci risti sa nu mai vezi padurea de copaci. Dixit!
      • Like 0
    • @ Ciprian Frigioi
      La mine o fi scrisul deconectat de la unitatea centrală, dar la tine unitatea centrală e praf, nici nu mai știi ce ai scris. Pe scurt, tu nu vrei doar menținerea privilegiilor de care se bucură cei din IT dar militezi pentru extinderea lor și în sistemul sanitar. Iar dacă eu vin și plusez adăugând și alte categorii profesionale, ca să înțelegi ridicolul poziției tale, îmi spui că sunt analfabet funcțional. Păi ți se pare corect ca eu, un analfabet funcțional, să plătesc impozite de care să beneficieze mințile luminate din sectorul IT? Sau poate ești patronul vreunei firme de IT, dacă zici că te cocoșează impozitele. Păi dacă e așa fă bine și mărește salariile angajaților, ca să poată plăti impozite fără să simtă la buzunar, nu sta cu mâna întinsă la un analfabet funcțional.
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      Inteleg ca faci parte din categoriile mentionate, poate chiar din toate ca sa faci rost de bani, dupa ura cu care vorbesti. Cand tara va suferi dupa urma lor pentru ca pleaca in afara, si nu pentru ca statul nu se ocupa de scolile tehnice si de meserii, fii sigur ca am sa fiu primul care sare sa ceara lucrul asta. Dupa felul in care vorbesti si dorinta ta ca statul sa aibe bani, aduci putin a asistat social, intr-una din categoriile de bugetari adusi de matusa Tamara sa faca prezenta. Semeni putin cu taranii de la birtul din sat dupa inundatii care asteptau ca pompierii, armata si voluntarii sa faca ceva, pentru ei era buna admiratia de pe margine!
      • Like 0
    • @ Ciprian Frigioi
      Iartă te rog un analfabet funcțional pentru insolența de a-ți atrage atenția că se scrie "va suferi de pe urma lor", nu "va suferi după urma lor" și "să aibă bani", nu "să aibe bani". Iar acum scuză-mă, sunt la birtul din sat și vreau să îmi ostoiesc ura care mă macină.
      • Like 0
    • @ Florian Nicolaescu
      Ai dreptate, te iert! Sper sa nu se mai intample, chiar daca ai dreptate! Daca te duci la birt spune-i carciumarului ca fac eu cinste cu o bere din datoria mea pentru impozitul scutit de it-st protejat!
      • Like 0
  • check icon
    Da,are dreptate Orban.Ceea ce uita fiecare sa vada este ca facilitatile fiscale se acorda “ pentru un anumit timp”,nu permanent.Vrei sa dezvolti un anumit sector,acorzi facilitati fiscale pina in punctul cind e suficient dezvoltat pt a se sistine singur.Ceea ce s-a intimplat demult cu IT-ul.Apoi retragi facilitatile fiscale.Ele nu pot fi permanentr,pentru ca au creat,deja,o noia clasa de privilegiati.In masurile de “ stimulare” a statului roman nu exista o limita de timp sau productivitate.Ele continua la nesfirsit,distorsionind grav piata libera.Asa cum s-a intimplat cu programul “ Prima casa”,un program menit,initial,de a salva de la colaps sectorul constructiilor.Ceea ce s-a reusit de mult timp,constructiile sint in plin boom,lefurile sint uriase,cererea este mare,clienti girla.De ce continua acest program de stat daca obiectivul fusese atins cu multi ani in urma?Ceea ce a great grave dezechilibre in piata,preturi imobiliare uriase,raportate la venituri-totul bazat pe ajutor de stat si nu libera concurebta.Valabilmsi pentru “ Programul rabla”-gindit initial pentru a salva productia de Dacii de la Pitesti,dar continuat la nesfirsit.Acum vad ca exista un program “ Rabla” pentru absolut orice,sibventii de stat pentru stimularea consumului.De ce?Industria IT de la noi e una de lohn,exact cum e in India sau China.Nimic spectaculos,nimic “ end-product”.Valoare de piata mica..Toti IT-istii ameninta ca pleaca daca li se pun impozite.Unde?Ca n-ai loc de sutele de mii de indieni nicaieri in lume.Platiti mai prost ca romanii ,pt o calitate mai buna a produsului.In Occident,cheltuielile sint de 2-3-4 ori mai mari ca-n Romania(cost of living),la o leafa aproximativ egala cu ce iau in Romania.Doar cei inalt calificati si upper management au lefuri mai mari,dar marea majoritate a IT-istilor din Ro sint low level,simpli executanti.Daca ar fi fost cu adevarat extraordinari,erau de mult plecati din Romania,li s-ar fi facut propuneri de nerefuzat.Nu-i cazul.In fond,in ziua devazi,in Romania,a devenit infinit mai greu sa gasesti un instalator sau un electrician bun decit un IT-ist.Ala de ce nu merita scutire de taxe?Pentru ca e aproape pe cale de disparitie,spre deosrbire de IT-ist.Fiecare munca sau profesie are importanta ei,fara discutie,la fel de utila societatii.A discrimina intre profesii e o eroare grava,ar face ca multi sa nu-si simta munca apreciata.Care-i exact problema de care trebuie sa se fereasca ideologia capitalista,unde munca fiecaruia e la fel de importanta atita vreme cit creaza capital si impinge societatea inainte.
    • Like 5
  • Roxana B check icon
    Ma bag si eu ca musca-n lapte, dar sincer vorbind nu am auzit ca cineva care face un venit, indiferent din ce sursa intr-o tara occidentala sa nu plateasca impozit.
    IT-istii din cite stiu eu pot lucra de la distantza, nu numai pt firme din Ro.
    Si daca lucreaza pt firme americane, stind in Ro banuiesc ca tre sa plateasca impozit la Uncle Sam, fie direct, fie prin companiile angajatoare, care insa platesc mai putin decit daca ei ar lucra de ex in SUA.
    Am urmarit recent un reportaj al lui G Buhnici, cel de la I like IT, referitor la viatza din SUA si cred ca se referea in spetza la IT-isti, ca deh, e in bransa.
    Si spunea ca trebuie negociat un salariu de cel putin 100 de mii de dolari ca sa te descurci decent (in conditiile in care nu ai familie sau alte responsabilitati).
    Ei bine, 100 de mii de dolari acum nu mai inseamna mare lucru(salariu anual).Poate doar daca esti single, dar te arde la impozite.
    Poate in Europa de Vest o fi altfel, dar ma-ndoiesc, in conditiile in care salariile sint regularizate.
    Ma gindesc la numerosii indieni IT-isti din Bangalore care lucreaza ca outsource pt firmele din vest.Oare ei platesc impozite?Sau fiind vb de sistemul social la castelor, sint privilegiati?
    Reportajul lui Buhnici l-am vazut intimplator pe youtube.
    Transmitea din ...Boston.
    Un oras superscump.
    E adevarat ca-n Ro preturile sint la nivel de Germania si uneori chiar de Elvetia.
    Ma-ndoiesc ca cu 1500 de euro brut o persoana care are si alte pretentii decit masa casa si serviciu se poate descurca.
    Adevarul e ca la cite pomeni a facut PSD, e f greu sa le retragi.
    Si daca nu ai voie sa te atingi de aparatul administrativ, judiciar si de securitate.....pe cine tragi spuza???
    Iata cum ajunge Ro intr-o fundatura, si cum o sa voteze PSD si la locale....
    • Like 0
  • Din cate știu scutirea de impozit a fost acordată de guvernul Ciolos si e curios că nimeni nu a contestat la Curtea Constituțională; daca vrei să dezvolți o anumită industrie, acorzi facilități FIRMELOR, nu angajaților; e ilogic și cred eu și anticonstituțional să diferențiezi cetățenii în funcție de categorie profesionala
    • Like 1
    • @ Mircea Florian
      Scutirea IT-iștilor a fost introdusă în 2004, de către guvernul Adrian Năstase
      • Like 2
    • @ Mircea Florian
      Scutirea IT-iștilor a fost introdusă în 2004, de către Guvernul Adrian Năstase
      • Like 1
    • @ Corsatea Maria
      Cu atât mai grav... Înseamnă că de 15ani avem 2 categorii de cetățeni : unii plătitori de impozit și alții neplătitori ; toți cu aceleași drepturi ,dar unii cu mai puține obligații... Și toată lumea se agită cu " statul de drept "
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult