„Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. IT-iștii câștigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un șofer de TIR care muncesc în condiții extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit și altul care încasează venituri semnificative, venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuție, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”. Declararația care a încins sâmbătă rețelele sociale a fost făcută de Ludovic Orban la Sibiu, într-o conferință de presă.
Principiul taxării și impozitării în mod egal a tuturor industriilor și angajaților este unul corect și are la bază convingeri liberale. Însă ce deranjează mai tare la spusele liderului PNL? Faptul că eliminarea scutirii de taxe (o formă de protecționism a unei clase restrânse sociale) îi vizează (și) pe programatori? Sau faptul că aceste intenții sunt aruncate într-o doară pe la conferințe, fără să fie puse în context?
Să fie diferențe majore între o posibilă guvernare PNL și delirul la care asistăm din 2016 sub PSD - cu schimbări regulilor înainte de examene anunțate în fiecare zi de ministrul Andronescu, cu atât de nociva OUG 114 (modificată de 2 ori deja)?
Taxarea în mod egal toate industriile și toți angajații, cu atât mai mult cu cât cei din industria IT sunt și printre cei mai bine plătiți din România, este o temă pe care se poate dezbate, fără dubiu. Însă orice măsură, fie și la stadiul de intenție, cu care ieși în spațiul public ar trebui să aibă în spate o analiză serioasă despre impactul pe care l-ar avea în economie.
Rețelele sociale au luat foc după declarația lui Ludovic Orban. Persoane cu mult mai pregătite să vorbească despre acest domeniu au venit cu argumente pro și contra valoroase. Spre mirarea multora, unii dintre cei care cred că eliminarea facilităților pentru angajații IT ar trebui să se pună în practică sunt și programatori.
Industria de IT și telecomunicații a trecut bine de 6% în 2017 ca pondere în Produsul Intern Brut, a fost pe creștere și în 2018, iar unii analiști fac proiecții despre un procent de 10% în anii care urmează. Iată câteva întrebări de la care ar trebui să plece orice analiză de impact:
- dincolo de principiu, câți bani ar aduce la bugetul statului eliminarea facilităților pentru impozitul pe venit aplicat programatorilor?
- cât de bine stă, de fapt, România în regiune, din punct de vedere al taxării în domeniu și al taxării muncii în general?
- care sunt cei mai mari concurenți regionali ai României, din punct de vedere al pregătirii programatorilor, facilităților acordate și taxării angajaților sau angajatorilor?
- cât din ce produce România este serviciu de programare în sistem lohn și cât este produs cu valoare adăugată importantă?
- cât din creșterea sectorului IT și comunicații din ultimul deceniu se datorează facilităților, cât pregătirii specialiștilor, cât contextului mondial și revoluției tehnologice?
Iată un calcul despre impozite, făcut de Ovidiu Barz, CEO ServusTech.
Un IT-ist cu 1500 de euro pe lună plătește 525 Euro la pensii, sănătate și șomaj, nu plătește 150 de euro impozit pe venit. Un angajat din alt domeniu cu salariu de 500 de euro achită taxe și contribuții de 220 euro, din care 50 de euro impozit pe venit. Adică 2,5 angajați nescutiți de impozit pe venit, dar cu salariu mic, pot aduce la buget cât aduce un programator cu 1500 de euro/ lună, dar cu scutire de impozit pe venit.
Marius Ghincea vine cu altă serie de întrebări și argumente care ar putea fi valide: Niciun stat din Europa Centrală și de Est nu oferă facilități pentru cei care activează în industria IT. Însă multe state din regiune care au specialiști bine pregătiți au o taxare considerabil mai mică a muncii, la nivel general.
De fapt, care este dezbaterea corectă?
Care sunt atuurile României? Ce vrem pentru viitor? Cum încurajăm munca? Cum aducem valoare adăugată în toate industriile, începând cu cea a lemnului și terminând cu agricultura sau IT-ul? Cum trebuie regândit tot învățământul (în afară de schimbările mici și dese, bulversante și total lipsite de logică, anunțate zilnic de ministrul Andronescu)?
Așadar, putem fi de acord că principiul impozitării unitare, indiferent de industrie, este unul corect. La fel de corect este că, dacă este acordată o facilitate, aceasta ar trebui aplicată pe termen limitat și cu evaluri despre impact. Modul în care este adusă tematica în spațiul public, așezarea pe poziții antagonice a categoriei IT-iștilor cu cea a conducătorilor de tir, e prea puțin inspirată.
O întrebare - născută pe paginile de Facebook ale IT-iștilor - este poate cea mai relevantă: salariul mediu în IT pe luna februarie 2019 a fost de 10.600 lei. Ne spune cineva unde se duc cei 3949 lei care merg la buget, ce face statul cu ei, unde sunt școlile, spitalele, autostrăzile?
Indiferent de suma pe care o achită fiecare contribuabil la buget, strategiile ar trebui să aibă la bază mai întâi administrarea fondurilor adunate. De ce ar fi imorală o facilitate acordată unui IT-ist (sau altui angajat), dar ar fi normală o pensie specială acordată altei categorii?
Cât despre cei din Opoziție, aceștia par să se aprovizioneze cu bâte și să caute bălți în care să dea cu ele.
Stau pe margine, amenință că dau jos guvernarea PSD și vin cu idei care antipatizează segmente importante din votanții lor, cu îndeletniciri de factură liberală. Între timp, au grijă să dinamiteze orice legătură cu potențialii aliați în dărâmarea cabinetului Dăncilă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
* it-stii fac 5.2 % din PIB sunt vreo 110000
* agricultorii fac 4.4% din PIB si sunt vreo 2000000
problem:
1. as avea dreptate sa spun ca cei 2000000 nu sunt foarte productivi sau freaca menta, nu?
2. la taxe, in agricultura daca nu ai venit declarat nu platesti nimic la stat. in IT nu ai cum sa nu platesti la stat, cam toate se fac la vedere. cand mergem la spital, pe autostrada sau unii dintre noi la biblioteca, oare am platit la fel inainte?
in concluzie, pot sa vad si eu executia bugetara a fiecarui minister pe 2018 pe o coala a4, in procente, pe capitole (fara chestii de genul cheltuieli diverse)? nu sunt foarte sigur ca am habar pe cine am platit anul trecut :((
Fac mult mai mult decât o muncitoare la Apaca.
Dar mult-mult mai pukkin decât alde Inaff Grăppaff, probabil chiar decât Ludo, care nu se știe prea clar cu ce se ocupă.
Ceva consultant avocățesc sau ceva, nu?
Da, ar fi momentul Opoziției, ar fi momentul de demonstrat că se poate, că nu e numai pe cumetrie și profit.
Așa de mare frica asta, oare?
Nu e nici într-un caz impozitul pe salariu cel ce aduce la buget grosul.
Intamplarea face ca intr-o zi, copilul medicului sa scape un ambalaj pe jos, iar maturatorul, vazandu-l, incepe sa se umfle in pene de bucurie ca medicul ii va cere ajutorul. Suradea in sinea lui la gandul ca-i va spune medicului: "Vezi tovarasu' doctor? Cu toate studiile voastre, ce v-ati face voi medicii fara noi maturatorii, cum v-ati descurca?". Dar spre surprinderea lui, doctorul a pus mana si a curatat singur mizeria, ca doar nu trebuie sa fii geniu ca sa dai cu matura. Tot intamplarea face ca intr-o zi odrasla maturatorului sa se imbolnaveasca si sa aiba nevoie de o interventie chirurgicala, moment in care maturatorul are socul vietii lui cand realizeaza ca el nu e in stare sa-l opereze pe copil si ca va trebui sa-l duca la medic.
Vreti sa eliminam aceasta facilitate? Nici o problema, programatorii nu vor pleca, firmele vor suporta costul, doar ca avand un profit mai mic nici nu se mai pune problema ca acestea sa inceapa sa-si dezvolte propriile produse. Dezvoltarea de produse proprii e scumpa si riscanta. Si da, pentru prima data de cand sunt in IT, am inceput sa vad tentative timide din partea firmelor autohtone de a lansa produse pe piata. Probabil ca aceste tentative vor inceta, iar firmele romanesti vor juca "la sigur" si vor face ce stiu mai bine: soft la comanda. Marii perdanti nu vor fi IT-istii, ci Romania. Cat despre homo sovieticus mioritic, el va ramane la fel de incuiat si va urla ca doreste si impozit progresiv, ca doar nu e corect ca ala cu venit minim sa plateasca acelasi impozit ca si IT-istul. Eu le dau dreptate. Ca doar ce ne-am face noi IT-istii fara chelneri? Cum am impinge tava?
IT-istii din cite stiu eu pot lucra de la distantza, nu numai pt firme din Ro.
Si daca lucreaza pt firme americane, stind in Ro banuiesc ca tre sa plateasca impozit la Uncle Sam, fie direct, fie prin companiile angajatoare, care insa platesc mai putin decit daca ei ar lucra de ex in SUA.
Am urmarit recent un reportaj al lui G Buhnici, cel de la I like IT, referitor la viatza din SUA si cred ca se referea in spetza la IT-isti, ca deh, e in bransa.
Si spunea ca trebuie negociat un salariu de cel putin 100 de mii de dolari ca sa te descurci decent (in conditiile in care nu ai familie sau alte responsabilitati).
Ei bine, 100 de mii de dolari acum nu mai inseamna mare lucru(salariu anual).Poate doar daca esti single, dar te arde la impozite.
Poate in Europa de Vest o fi altfel, dar ma-ndoiesc, in conditiile in care salariile sint regularizate.
Ma gindesc la numerosii indieni IT-isti din Bangalore care lucreaza ca outsource pt firmele din vest.Oare ei platesc impozite?Sau fiind vb de sistemul social la castelor, sint privilegiati?
Reportajul lui Buhnici l-am vazut intimplator pe youtube.
Transmitea din ...Boston.
Un oras superscump.
E adevarat ca-n Ro preturile sint la nivel de Germania si uneori chiar de Elvetia.
Ma-ndoiesc ca cu 1500 de euro brut o persoana care are si alte pretentii decit masa casa si serviciu se poate descurca.
Adevarul e ca la cite pomeni a facut PSD, e f greu sa le retragi.
Si daca nu ai voie sa te atingi de aparatul administrativ, judiciar si de securitate.....pe cine tragi spuza???
Iata cum ajunge Ro intr-o fundatura, si cum o sa voteze PSD si la locale....