Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Libertatea: Cum arată „tezaurul lui Vâlcov”, găsit de procurori în dosarul în care „creierul Guvernului Dăncilă” a fost condamnat la 8 ani de închisoare

Libertatea a obținut fotografia în care apar banii găsiți de procurori în ancheta care a dus la condamnarea lui Darius Vâlcov, consilier pe probleme economice al premierului Dăncilă, la 8 ani de închisoare. 

Sursa imaginii: Libertatea.ro

Descoperiți într-un seif, banii au fost așezați de procurori pe mai multe mese și ordonați în funcție de valoarea bancnotelor: în total 1,3milioane de lei și 90.000 de dolari, alături de care se aflau și trei lingouri de aur ce cântăreau trei kilograme. Totodată, procurorii au mai descoperit și 3 tablouri inscripţionate Aurel Acasandrei, Jean Cocteau şi Renoir.

„Perchezițiile au arătat că Darius Vâlcov, primar al Slatinei, senator, ministru al finanțelor, iar azi principalul consilier economic al Vioricăi Dăncilă, își ținea averea ascunsă și răspândită, precum narcotraficanții: cash, tablouri și lingouri din aur zidite în pereți sau ținute la prieteni. (...) Vâlcov a negat că ar fi tablourile și banii lui, dar ghinionul său a fost că într-unul dintre locurile unde își ținea averea, acasă la o prietenă, martoră în proces, printre tablouri a fost găsit și un pașaport expirat, pe numele lui Darius Vâlcov”, se arată în articolul semnat de jurnaliștii Mirela Neag, Adriana Oprea, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan.

Seiful în care se afla tezaurul lui Vâlcov a fost predat poliției la data de 20 martie 2015, de către deputatul PSD Danniel Bărbulescu. „E al lui Darius Vâlcov! Ne-a pus să-l mutăm dintr-un loc în altul”, au spus Bărbulescu și un alt martor., în locuința căruia ajunsese ultima oară casa de valori.

Trei zile mai târziu, investigatorii deschideau seiful în prezența apărătorilor inculpaților și descopereau banii, lingourile și tablourile. Politicianul a susținut că valorile, care nu apăreau în declarația sa de avere, nu îi aparțin. „Vâlcov a fost pus la detectorul de minciuni şi, întrebat fiind dacă a primit mită, el a răspuns „Nu”, dar s-a constatat că „răspunsul a provocat modificări specifice comportamentului simulat”. Politicianul revine și face un autodenunț”, relatează Libertatea. 

Instanței care l-a condamnat la 8 ani de închisoare a dat dreptate procurorilor care au susținut în rechizitoriu că ”Darius Vâlcov a primit 20% din valoarea contractelor având ca obiect reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti, Potcoava, Slatina, Drăgăneşti Olt şi Piatra Olt”,

Consilierul pe probleme economice al Vioricăi Dăncilă făcut însă apel. Pe 16 aprilie 2019 va fi primul termen al procesului la Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • apai daca n-are si elo mama pensionara ca alalalt "sarac si cinstit" din psd...sa i se confiste totul! si lasa-lin libertate...poate mai aduna niste lingouri...
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Poate 8 ani se transformă în 10 sau 12 și scăpăm de o Javră PSD istă.
    • Like 0
  • Nu cred nimic. E o făcătură. Vântu' e de vina. Ăla i-a plantat tot sa para saracu' vinovat.
    Mana invizibila a lucrat cu necuratul aici.

    PS: Cum era aia? "La brutărie!"
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult