Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Lista miniștrilor Guvernului Tudose. Țuțuianu și Fifor intră în Guvern. LIVE BLOG

Mihai Tudose - CEx

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat lista miniştrilor din guvernul Mihai Tudose, aşa cum a fost aprobată de către Comitetul Naţional Executiv al PSD, singura modificare de structură operată faţă de Guvernul Grindeanu fiind înfiinţarea unui post de vicepremier fără portofoliu, funcţie ce va fi ocupată de Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

Premierul Tudose: „Ficatul duce”

Premierul desemnat Mihai Tudose a fost întrebat miercuri de jurnaliști „cum comentează” controversele din spațiul public legate de nominalizarea sa, de pildă că ar fi „omul sistemului”.

„Asta este lupta politică, sunt de 25 de ani în politică (...) Ficatul duce", a răspuns cu umor involuntar primul ministru.

Mihai Tudose, transpirând abundent, azi, la anunțarea noilor miniștri (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Premierul spune că nu va răspunde acuzațiilor: „O să prefer să las rezultatele la guvernare să vorbească”.

  • Plus: După nominalizarea pentru funcţia de premier, în spaţiul public au apărut suspiciuni legate de apartenenţa acestuia la serviciile secrete şi de colaborarea sa în diverse firme cu oameni din această zonă, scrie Digi24. Mai mult, Academia Naţională de Informaţii a SRI, unde, conform CV-ului său, Tudose ar deţine funcţii didactice, a transmis pentru Pressone că acesta nu a fost încadrat şi nu a predat niciodată la această instituţie. Ulterior, Tudose a comentat pentru stiripesurse.ro că a obţinut postul didactic în vara lui 2014, însă apoi a intrat în guvern, în decembrie 2014, şi nu a mai mers să predea, nemaiavând timp. Conform CV-ului, Mihai Tudose obţinut în 2011 calificarea de lector universitar şi în 2013 pe cea de conferenţiar. 

Kelemen Hunor: Susţinem Guvernul PSD, nu am cerut nimic, ce dracu să cerem?

Preşedintele UDMR, Klemen Hunor, a anunţat miercuri că parlamentarii formaţiunii pe care o conduce vor vota joi pentru învestirea Guvernului Tudose, precizând că nu a negociat cu Liviu Dragnea adoptarea în perioada următoare a unor legi de interes pentru maghiari, cum ar fi legea minorităţilor naţionale, scrie News.ro.

”Posibilitatea de a susţine guvernul mâine a rămas una foarte directă, deschisă. Am votat în unanimitate. Colegii mei au susţinut că, dacă nu apar mâine în comisii surprize neplăcute, atunci vom vota învestirea guvernului, ceea ce nu înseamnă că vom fi de acord cu toate măsurile pe care le va lua guvernul în perioada următoare”, a declarat Kelemen Hunor la finalul unei şedinţe cu parlamentarii UDMR.

El a precizat că nu a negociat nimic şi nu a cerut nimic special de la Liviu Dragnea pentru susţinerea Guvernului. ”Nu am cerut nimic, ce dracu să cerem? Când? Păi mâine e ultima zi, ce să cerem?”, a susţinut liderul UDMR.

Lista Guvernului Tudose

Sevil Shhaideh - vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale;

Graţiela Gavrilescu - vicepremier, ministrul Mediului; 

Marcel Ciolacu - vicepremier fără portofoliu;

Rovana Plumb - ministru delegat pentru Fondurile Europene; 

Mihai Fifor - ministrul Economiei; 

Teodor Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe; 

Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne; 

Petre Daea - ministrul Agriculturii; 

Adrian Ţuţuianu - ministrul Apărării Naţionale; 

Lucian Romaşcanu - ministrul Culturii; 

Liviu Pop - ministrul Educaţiei; 

Lucian Georgescu - ministrul Cercetării; 

Toma Petcu - ministrul Energiei; 

Ionuţ Mişa - ministrul de Finanţe; 

Tudorel Toader - ministrul Justiţiei;

Doina Pană - ministrul Apelor şi Pădurilor; 

Lia Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii; 

Lucian Şova - ministrul Comunicaţiilor; 

Florian Bodog - ministrul Sănătăţii; 

Marius Dunca - ministrul Tineretului şi Sportului; 

Gabriel Petrea - ministrul delegat pentru Dialog Social; 

Viorel Ilie - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul; 

Ilan Laufer- ministrul pentru Mediul de Afaceri; 

Marius Dobre - ministrul Turismului;

Andreea Păstârnac - ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni; 

Victor Negrescu - ministru delegat pentru Afaceri Europene.

Ministrul Vulpescu, după ce n-a mai prins lista: „Nu poți construi nimic, ești singur!”

Schimbat de la ministerul Culturii, Ionuț Vulpescu, publică pe Facebook un text extrem de critic la adresa partidului din care face parte. El acuză „simulacrul de evaluare” și faptul că miniștrii nu au niciun fel de autoritate. „E suficient să câștigăm alegerile, și să ne instalăm la butoanele puterii, după care Dumnezeu cu mila?!” se întreabă Ionuț Vulpescu. De amintit că la moțiunea de cenzură Ionuț Vulpescu a votat pentru căderea Guvernului din care făcea parte.

Iată mai jos, un fragment din scrisoarea publică a ministrului:

„Mă întreb ce mai înțelegem prin solidaritate și prin unitate, ce conținut mai dăm acestor deziderate, în contextul din ultimele săptămâni, care au pus PSD în fața unor slăbiciuni pe care am preferat să le trecem cu vederea, în euforia câștigării alegerilor. Iar slăbiciunile nu pot fi depășite doar cu solidaritate, oricât de solidari am fi. Trebuie mai mult decât asta.

Motivul acestui reînnoit apel la solidaritate este unul care devenise evident de ceva vreme: am dezvoltat și noi în partid o periculoasă cultură a conflictului. Cel puțin declarativ, PSD este un partid de stânga, social-democrat. Ar trebui să fim un exemplu de instituție care funcționează după regulile democrației. Câtă vreme organisme importante de conducere colectivă a partidului, în primul rând Biroul Permanent Național și Consiliul Național, sunt ocolite, nu poate fi vorba de așa ceva. Doar „solidaritatea” nu este suficientă pentru a păstra unitatea partidului. Este nevoie de dialog, de consultarea permanentă a bazei partidului, de luarea deciziilor împreună cu ea.

Să fim onești cu noi: „evaluarea” a fost un pretext. Dacă era un lucru serios, ea trebuia discutată în departamentele Consiliului Național, odată cu alte aspecte ale guvernării, inclusiv în legătură cu programul de guvernare. În cazul în care se impuneau schimbări în echipa guvernamentală, ele se puteau face fără umilirea unor oameni, acuzați de lipsă de performanță după un simulacru de analiză, în care ei n-au fost ascultați. Acum ne pregătim intens pentru viitoarea „evaluare”, posibil la fel de arbitrară, la fel de ipocrită. Își închipuie cineva că o administrație centrală, care gestionează o țară cu 20 de milioane de locuitori, poate schimba ceva fundamental în trei-patru-cinci luni, când un simplu act administrativ durează cu lunile până poate fi elaborat și aplicat, în infernul birocratic care a ajuns România?

Foto: Ionuț Vulpescu Facebook

Am să fiu foarte direct: schimbând din trei în trei luni miniștrii, de ani buni, aparatul de lucru al ministerelor este scăpat din mână. Nu poți construi nimic, ești singur! Nu poți avea autoritate atunci când propriul tău partid te calcă în picioare, te umilește, te face cu ou și oțet, în loc să te ajute! Te lupți și cu partidul, care generează așteptări iraționale, te lupți și cu aparatul de lucru din minister, care nu mai recunoaște autoritatea miniștrilor, fiindcă știe că peste trei luni, sau peste șase luni, ministrul pleacă și el nu pățește nimic.

Da, avem nevoie de evaluări. De analize de sistem, care să ne ofere soluții. Dar mai funcționează ceva în partid în direcția asta? Cine mai gândește strategic pentru partid? Cine oferă idei și soluții? Cine este ideologul partidului? Sau nu mai avem nevoie de așa ceva? E suficient să câștigăm alegerile, și să ne instalăm la butoanele puterii, după care Dumnezeu cu mila?!

Suntem capabili să tragem vreo concluzie de pe urma acestei crize? Ce schimbăm în programul de guvernare? Cine decide schimbările? Cu cine le discută? Sunt lucruri care nu trebuie să fie doar apanajul câtorva oameni, care decid, total netransparent, soarta partidului, ca și soarta guvernării, dar mai ales soarta românilor. Iar după asta ni se va cere iar să fim solidari cu partidul, că va fi bine. Va fi?”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Doar cizmarul lipsește ... că cercetătoarea de renume mondial este!
    • Like 0
  • check icon
    The Muppet show!
    • Like 0
  • Propusul la educație - Liviu Pop, nu este o persoană ci o marionetă. Iar ca nivel managerial e sub persoana Andronescu Ecaterina, dacă se poate mai jos...
    • Like 0
  • Tractoristul suprem din Teleorman a transformat guvernul României in cârciuma : a strâns toți betivi și folcloristele de cea mai joasa speța care se pricep la tot in general și nimic in special sa conducă țara . Probabil de vineri pe masa cârciumii de la palatul victoria apa potabilă o sa fie înlocuită cu apa de 96 de grade .
    • Like 0
  • Trecand peste ministirii responsabili cu circul, Pop sau ala de la Cancan, unii sunt de-a dreptul 'bazati': Tutuianu=avocatul Mechel in procesul de privatizare al otelariei, actual falimentare. Sova de la Comunicatii=partener de afaceri cu Boris Golovin, ofiter de spionaj rus, Marcel Ciolacu=prieten cu Hayssam. Sa n-o uitam pe Shhaideh si ce face Akram. Un lucru e sigur, programul de guvernare va fi indeplinit total pe criteriul imbunatatirii relatiilor cu Rusia asa cum ii place lui Valcov+bonus cele cu Orientul Apropiat. Vom avea relatii bune cu toata lumea, numai Coreea de Nord mai lipseste. Cred ca orice analist politic ar trebui sa renunte la a plasa Romania ca ultim bastion al democratiilor liberale din Est, s-a trecut linia rosie.
    • Like 1
  • Paul check icon
    Intrebați-va dacă noi ca nație nu cumva am primit cu ăștia ce am meritat. Singurul nostru noroc la momentul actual e poziția geografică și situația internațională. Pe de alta parte poate nu ar fi rău ca tampitii ăștia de la psd-alde sa distrugă tot... poate așa nu mai sunt votați data viitoare. Sau poate tocmai d'aia o sa fie votați.
    • Like 1
  • Nu ca restul ar fi mai grozavi, dar "Liviu Pop - ministrul Educaţiei"? Asta este de noaptea mintii, culmea nesimtirii si tupeului grupului infractional organizat poreclit intre "pretenasi" ca fiind psd. Imbecilitatile facute de specimen in privinta modului in care a gestionat problema plagiatului lui signor puie monta, precum si "genunchele" din teorema lui Pitagora il recomanda pe ipochimen sa fie responsabil de educatia copiilor nostri. Asadar partidul dovedeste inca o data ca va vrea prosti! Prosti, dar cat mai multi de partea lui, sa manance si gura lor o "pane".
    • Like 1
    • @ Iron Spike
      check icon
      Daaa,noul Abramburic,ce ajunge tot pânã la "genunchele" broastei!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult