Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Liviu Pop, ministrul care a „rezolvat” plagiatul lui Victor Ponta, se întoarce la cârma Educației

Liviu Pop, secretar de stat în Ministerul Educației

Liviu Pop este propunerea PSD pentru funcția de ministru al Educației, pe care a mai ocupat-o, ca interimar, în anul 2012. Scurtul său mandat de atunci a lăsat urme în ceea ce privește etica universitară. 

Pop a decis să schimbe componența Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare chiar înainte ca acesta să dea un verdict în cazul plagiatului lui Victor Ponta și a spus că CNATDCU nu are competența de a judeca suspiciunile de plagiat în cazul doctoratelor. A hotărât că singurul for care avea această competență era Consiliul Național de Etică, căruia i-a schimbat componența chiar înainte ca acesta să ia o decizie în cazul acuzațiilor de plagiat care îl vizau pe fostul ministru al Educației Ioan Mang.

Liviu Pop a ocupat o vreme funcția de secretar de stat și în ministerul Educației condus de Pavel Năstase. Din această poziție a explicat pentru Republica.ro de ce crede că directorii de școală care au obținut nota 2 la examenul de director pot să ocupe în continuare funcția prin decizia inpectoratului. 

„Și dacă nu e nimeni care vrea să fie director în școală, ce facem? Pe cine punem dacă nimeni nu vrea să fie director în scoală? Spuneți-mi cum punem un director dacă nu vrea nimeni. Îmi dați soluția?”, a răspuns Liviu Pop la întrebarea legată de această situație. 

Liviu Pop este profesor de matematică, iar timp de cinci ani, 2007-2012, a fost secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. În mai 2012, a fost numit ministru delegat pentru Dialog Social în primul guvern Ponta. La alegerile parlamentare din 2012 a obţinut un mandat de senator din partea PSD, iar în perioada decembrie 2014-noiembrie 2015 a ocupat pentru a doua oară funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Brrrr!
    • Like 0
  • Bine ați venit în furepublica oligarhică românica! Lăsați orice speranță, voi care v-ați născut aici.
    • Like 0
  • Ca maramureșean îmi crapă pielea de rușine cu un astfel de specimen.
    • Like 0
  • psd și liviu dragnea (cu litere mici) lucrează pe față la intimidarea populației după modelul erdogan. Acesta este modelul de stat care ne așteaptă foarte curând.
    • Like 0
  • Va multumesc ca existati.Citesc si plang , plang si citesc , plang!Sper ca nu am fost prea melodramatic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult