Foto: Profimedia Images
Cu Putin la Kremlin războiul nu se va sfârși, spune profesorul și scriitorul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic. El a vorbit, în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, despre două scenarii în care ar putea avea loc ieșirea din scenă a dictatorului de la Kremlin.
„Nu se poate sfârși decât într-un singur fel. Cu ieșirea de pe scenă a lui Putin. Putem imagina cel puțin două scenarii. În condițiile în care armata rusă nu reușește să schimbe paradigma pe front, pentru că aceste bombardamente asupra populației civile nu vor reuși să schimbe paradigma - ucrainenii, trupele Ucrainei vor continua să elibereze teritoriile ocupate de ruși, atunci presiunea pentru Putin ar putea fi atât de mare, încât pur și simplu să vină să caute o soluție de transfer de putere. Să renunțe la putere în favoarea unui succesor pe care îl identifică.
A doua variantă ar fi o lovitură de stat, pe fondul unor mișcări de stradă, de protest. De-abia au început acești oameni, vorbim deocamdată de 200.000, numărul lor o să crească. Din acești oameni mobilizați - nu prea sunt tineri, asta e problema, trimiși pe front, mulți se vor întoarce și destul de repede între patru scânduri. Sigur că foarte mulți sunt din zone foarte sărace, departe de Moscova, de marile centre urbane ale Rusiei. Totuși și oameni din Moscova încep să fie trimiși. Oamenii ăștia se vor întoarce între patru scânduri. Se va pune întrebarea: pentru ce mor ei? S-ar putea crea un val de protest în societatea din Rusia, iar pe fondul acelui val de protest, în cadrul elitei politice de mla Moscova, să se contureze o grupare care să îl elimine pe Putin. Vorbim de o lovitură de stat. Cu Putin la Kremlin nu se va sfârși”, a declarat Armand Goșu.
În opinia lui, temerile că succesorul lui Putin ar putea fi un personaj și mai toxic servesc intereselor propagandei de la Kremlin și sunt alimentate de aceasta. „Cel care va veni după Putin sunt foarte mari șanse să fie mai bun sau mult mai bun decât Putin. Pentru că există acest echilibru în natură, și în România, după un președinte foarte energic a venit un președinte deloc energic. După Putin va urma un lider care va încerca să întoarcă țara spre occident pentru un interval mai scurt sau mai lung.
Asta-i sperietoarea pe care o folosesc rușii: Negociați cu Putin, bucurați-vă că e la Kremlin, că vine Prigojin, vine Kadîrov, cu ăia nu o să puteți să negociați, vin direct cu bomba nucleară”, crede Armand Goșu.
În opinia sa, un lucru este cert: cel care va urma după Putin, fie prin transfer de putere, fie prin lovitură de stat, va trebui să aibă girul structurilor militarizate, dintre care cea mai puternică este FSB. „Asta limitează numărul celor care pot fi. Ideea că vine Navalnîi din închisoare și ocupă fotoliul este exclusă. Sau are șanse mult prea mici”, punctează istoricul.
Deși o predicție este greu de făcut, o serie de nume de posibili succesori sunt deja vehiculate. Primul dintre aceștia, spune Armand Goșu, este premierul Mihail Mișustin care are șanse destul de mari, și într-un scenariu, și în altul. Potrivit Constituției, dacă dispare președintele, premierul preia atribuțiile prezidentiale și organizează alegeri.
Un alt personaj cu șanse mari este cel al lui Nikolai Patrușev, șeful Consiliului Național de Securitate, apropiat de Putin și care a stat foarte mulți ani în fruntea FSB.
Alte nume care sunt vehiculate sunt cele ale câtorva miniștri, dar și cel al lui Serghei Kirienko, director adjunct al Administrației Prezidențiale, și chiar cel al fiicei lui Vladimir Putin.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.