Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Lista succesorilor lui Putin. Există doar 2 soluții pentru încetarea războiului: transferul pașnic de putere sau lovitura de stat. Istoricul Armand Goșu: „Nu se poate sfârși decât într-un singur fel. Cu ieșirea de pe scenă a lui Putin”

Vladimir Putin - 20 septembrie 2022

Foto: Profimedia Images

Cu Putin la Kremlin războiul nu se va sfârși, spune profesorul și scriitorul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic. El a vorbit, în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, despre două scenarii în care ar putea avea loc ieșirea din scenă a dictatorului de la Kremlin.

„Nu se poate sfârși decât într-un singur fel. Cu ieșirea de pe scenă a lui Putin. Putem imagina cel puțin două scenarii. În condițiile în care armata rusă nu reușește să schimbe paradigma pe front, pentru că aceste bombardamente asupra populației civile nu vor reuși să schimbe paradigma - ucrainenii, trupele Ucrainei vor continua să elibereze teritoriile ocupate de ruși, atunci presiunea pentru Putin ar putea fi atât de mare, încât pur și simplu să vină să caute o soluție de transfer de putere. Să renunțe la putere în favoarea unui succesor pe care îl identifică. 

A doua variantă ar fi o lovitură de stat, pe fondul unor mișcări de stradă, de protest. De-abia au început acești oameni, vorbim deocamdată de 200.000, numărul lor o să crească. Din acești oameni mobilizați - nu prea sunt tineri, asta e problema, trimiși pe front, mulți se vor întoarce și destul de repede între patru scânduri. Sigur că foarte mulți sunt din zone foarte sărace, departe de Moscova, de marile centre urbane ale Rusiei. Totuși și oameni din Moscova încep să fie trimiși. Oamenii ăștia se vor întoarce între patru scânduri. Se va pune întrebarea: pentru ce mor ei? S-ar putea crea un val de protest în societatea din Rusia, iar pe fondul acelui val de protest, în cadrul elitei politice de mla Moscova, să se contureze o grupare care să îl elimine pe Putin. Vorbim de o lovitură de stat. Cu Putin la Kremlin nu se va sfârși”, a declarat Armand Goșu.

În opinia lui, temerile că succesorul lui Putin ar putea fi un personaj și mai toxic servesc intereselor propagandei de la Kremlin și sunt alimentate de aceasta. „Cel care va veni după Putin sunt foarte mari șanse să fie mai bun sau mult mai bun decât Putin. Pentru că există acest echilibru în natură, și în România, după un președinte foarte energic a venit un președinte deloc energic. După Putin va urma un lider care va încerca să întoarcă țara spre occident pentru un interval mai scurt sau mai lung.

Asta-i sperietoarea pe care o folosesc rușii: Negociați cu Putin, bucurați-vă că e la Kremlin, că vine Prigojin, vine Kadîrov, cu ăia nu o să puteți să negociați, vin direct cu bomba nucleară”, crede Armand Goșu.

În opinia sa, un lucru este cert: cel care va urma după Putin, fie prin transfer de putere, fie prin lovitură de stat, va trebui să aibă girul structurilor militarizate, dintre care cea mai puternică este FSB. „Asta limitează numărul celor care pot fi. Ideea că vine Navalnîi din închisoare și ocupă fotoliul este exclusă. Sau are șanse mult prea mici”, punctează istoricul.

Deși o predicție este greu de făcut, o serie de nume de posibili succesori sunt deja vehiculate. Primul dintre aceștia, spune Armand Goșu, este premierul Mihail Mișustin care are șanse destul de mari, și într-un scenariu, și în altul. Potrivit Constituției, dacă dispare președintele, premierul preia atribuțiile prezidentiale și organizează alegeri. 

Mihail Mișustin (Foto: Profimedia Images)

Un alt personaj cu șanse mari este cel al lui Nikolai Patrușev, șeful Consiliului Național de Securitate, apropiat de Putin și care a stat foarte mulți ani în fruntea FSB. 

Nikolai Patrușev

Alte nume care sunt vehiculate sunt cele ale câtorva miniștri, dar și cel al lui Serghei Kirienko, director adjunct al Administrației Prezidențiale, și chiar cel al fiicei lui Vladimir Putin.

Serghei Kirienko

Ekaterina Tihonova, fiica lui Vladimir Putin

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cat de ridicoli sunt oamenii!!! Nu-si spun in fata adevarul, tin in ei, exprima, diplomatic, doar o catime din ce gandesc, si pe urma, refuleaza prin razboaie. Nimeni nu le spune pe fata rusilor ca nu sunt doriti, ca nu vrea nimeni sa devina alfabetul rusesc si limba rusa obligatorii!!!! Nimeni nu are incredere in dreptatea ruseasca si in modul lor de a trata oamenii! Puterea exprimata samavolnic nu va fi decat respingatoare!!!! Vestul, care ne-a dat pe mana rusilor, chiar ca ar merita sa fie calcat de cizma ruseasca pentru a realiza ce ne-au facut noua... Daca nu se trezesc din reveria lor si din dulcea bunastare cu care s-au invatat, vor simti samavolnicia rusilor pe propria piele.
    • Like 3
    • @ Adriana Negruti
      Adevărat!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult