Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Lista țărilor care intră în zona roșie și pentru care persoanele vaccinate nu trebuie să stea în carantină, la întoarcerea în România. În 13 insule din Grecia situația e îngrijorătoare

Grecia - insula - Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Grecia a intrat pe lista roșie între statele cu risc epidemiologic ridicat, în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19. Noua listă a fost adoptată joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și va intra în vigoare începând  cu 1 august a.c..

În zona roșie au mai intrat și Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite. Din zona galbenă fac acum parte și Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba, state care se aflau până acum în zona verde.

Lista statelor în funcție de rata de incidență cumulată - zona roșie, zona galbenă și zona verde

Persoanele care sosesc în România din state aflate în zona roşie nu intră în carantină dacă sunt vaccinate anticovid. De asemenea, copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptaţi automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 şi 16 ani sunt exceptaţi dacă prezintă la intrarea în ţară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, a anunțat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). 

Poliţie mobilizată în insule grecești. 13 insule, plasate în zona roșie de Centrul European pentru Controlul Bolilor

Grecia a început mobilizarea unităţilor de poliţie în principalele insule destinaţii turistice, pentru a impune măsurile luate de autorităţi privind stoparea răspândirii Covid-19, după ce Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a marcat cu „roşu închis” insulele greceşti din Marea Egee, ceea ce înseamnă că sunt descurajate toate deplasările spre şi dinspre acestea, cu excepţia celor esenţiale, scrie News.ro. 

Harta situației epidemiologice pentru COVID-19, raportată în ultimele două săptămâni în țările UE Sursa foto: Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (clic pe imagine pentru a mări)

„Varianta Delta înseamnă că fiecare ţară se confruntă cu al patrulea val acum şi nu în noiembrie, cum era aşteptat”, a declarat ministrul elen al Turismului, Haris Theoharis, citat de The Guardian. „În timp ce hotelurile şi pensiunile de familie implementează protocoalele cu sârguinţă, este o mai mare aglomerație decât am fi vrut să vedem în baruri, mai ales în ceea ce priveşte tinerii... aşa că vrem să ne asigurăm că este păstrat un echilibru”. Situația este îngrijorătoare pe insulele Mykonos şi Ios, dar și pe Zakynthos, Tinos, Lefkada, Santorini, Paros și Rodos.

Aproximativ 186 de poliţişti au fost trimişi în Mykonos, faţă de 56 câţi se aflau acolo anul trecut în aceeaşi perioadă. Joi, alţi 30 de poliţişti, sprijiniţi de oficiali din apărare şi agenţi sub acoperire, au fost trimişi în Ios, insulă populară în rândul tinerilor pentru barurile, discotecile şi cluburile rock.

Aproape 2.700 de cazuri noi zilnic, în Grecia

Grecia înregistrează o creștere tot mai mare a numărului de cazuri de Covid-19. Joi au fost confirmate în Grecia 2.696 de cazuri noi la nivel național, și un record de 102.000 de teste efectuate, scrie publicația Kathimerini. Numărul pacienților admiși în secțiile de ATI joi a fost de 157, în timp ce numărul de noi internări în spitale a fost de 173, iar nouă persoane au murit în aceeași zi din cauza infecției cu coronavirus.

Autoritățile sanitare elene au declarat că se așteaptă la o „creștere moderată, dar clară” a noilor cazuri, precum și la majorarea numărului de pacienți la terapie intensivă, în cursul săptămânii viitoare.

Evoluția cazurilor active de Covid-19, în Grecia. Sursa: worldometers.info (clic pe imagine pentru a mări)

De la începutul pandemiei, în Grecia au fost raportate 487. 709 de cazuri de infecții cu coronavirus și 12.911 decese.

Grecia a administrat cel puțin 10,3 milioane de doze de vaccinuri anticovid până în prezent, aproximativ 47% din populația țării este complet vaccinată. În ultima săptămână, au fost administrate zilnic, în medie, 63.709 de doze de vaccin. În acest ritm, va dura încă 34 de zile pentru a administra suficiente doze pentru încă 10% din populație, notează Reuters.

Primari, preoți, profesori și medici vor merge din ușă în ușă, în zonele rurale din Grecia, într-o campanie de mobilizare a populației pentru vaccinare 

Pe de altă parte, autoritățile grecești vor să accelereze procesul de vaccinare. Ministrul de interne din Grecia a anunțat în urmă cu câteva săptămâni demararea unei campanii pentru creșterea numărului de vaccinări în rândul comunităților locale.

Locuitori din insula Milos, așteptând să se vaccineze/Foto: Profimedia

Planul guvernului grec presupune vizite din ușă în ușă cu participarea oficialilor locali despre care se crede că au influență în comunitățile lor locale. Printre oficialii care vor fi recrutați în cadrul campaniei de încurajare a vaccinării se numără primari, preoți, profesori, medici, oameni de afaceri și orice altă persoană indicată de autoritățile locale ca fiind capabilă să mobilizeze concetățenii ca să meargă la vaccinare.

Surse guvernamentale au declarat pentru Kathimerini că, mai ales în comunitățile mai mici, creșterea procentului de vaccinări este considerată mai fezabilă cu acest tip de mobilizare țintită.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult