Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Liviu Dragnea arată strategia PSD pentru europarlamentare și referendum: naționalisme, fake news și un Klaus Iohannis lăsat în ofsaid

Dragnea și Daea

A ieșit Liviu Dragnea public, mai pe îndelete, după bomba dezamorsată care stătea să bubuie miercuri, la ședința de Guvern (OUG-urile împotriva cărora au strigat de la Bruxelles, cele 12 ambasade, Klaus Iohannis, Opoziția, societatea civilă, cetățenii).

Așadar, liderul PSD arată strategia partidului pentru europarlamentare și referendum:

Referendum: vor să-l lase pe Klaus Iohannis în ofsaid.

1. Temele sunt parazitare, ei nu le vor, ei s-au bazat pe Tudorel Toader care i-a păcălit. Să nu mai fie pomenite, aduse pe agenda publică, pentru că sunt altele mai important de dezbătut.

2. Președintele e total neadecvat la agendă, vorbește despre ceva ce nu e pe agenda publică. OUG-urile nu se dau, Justiția nu ne (mai) interesează. Omul e pe afară, noi vorbim despre lucruri importante- autostrăzi, spitale, pensii, salarii, aprozare, legume, alimente cu otravă.

3. Președintele e singurul care dezbate ceva ce nu există. E președintele care dezbină, e cel care nu mediază, care nu propune nimic. Vrea un referendum fără sens numai pentru că-și face campanie.

Alegeri europarlamentare:

1. Naționalisme (pot să fie și de nivelul grotă, cum e cea cu alimentele otrăvite de la UE pentru copiii români).

2. Opoziția vrea să taie salariile minime, să reducă pensiile, să reducă nivelul de trai al românilor (un fake news evident, Opoziția a vorbit numai despre desființarea pensiilor speciale).

3. Promisiuni pe un ton calm. Minciuni gogonate cu termene asumate, cu etapizare, cu planificare- strategii care să le facă cât mai credibile. PSD se întoarce la tactica de la alegerile parlamentare: campanie bazată pe promisiuni aberante, desenate pe planșe, scrise cu carioca să se vadă bine și explicate. 

Pe ce se bazează în primul rând strategii PSD (și ALDE)? Pe memoria extrem, extrem de scurtă a românilor.

Rămâne de văzut cât de puternice sunt Opoziția și societatea civilă în a ține proaspete pe agendă:

- OUG 13 care a scos în stradă milioane de oameni.

- comisia lui Iordache care a făcut praf codul penal și codul de procedură penală.

- tupeul și aroganța PSD & ALDE (pentru că putem/ mergem până la capăt).

- 10 august 2018.

- joaca de-a OUG-urile pe Justiție din ultimul an și jumătate (inclusiv OUG 7 care a dat peste cap sistemul de justiție).

- prigoana împotriva Laurei Codruța Kovesi.

Rămâne, de asemenea, de urmărit, în ce măsură candidații PNL și USR-PLUS vor reuși să demonteze promisiunile PSD-ALDE din pliantele trimise acasă la oameni (făcând recurs la promisiunile neonorate de la alegerile parlamentare din 2016, punct cu punct) dar și cât de capabili vor fi să-și traducă și transmită programele electorale.

Presiunea UE și a partenerilor străini (inclusiv SUA) i-a pus puțin pe așteptare pe cei de la Putere în privința OUG-urilor pe Justiție.

Asta nu înseamnă că nu au o altă tactică (una poate fi inclusiv numirea unui șef la Parchetul General după chipul și asemănarea celor de la Secția Specială, care să întoarcă din drum dosarul Tel Drum sau să infirme alte soluții în alte dosare importante). Probabil că se așteaptă cu mare interes și ajutorul de la CCR pe sesizarea depusă de Florin Iordache pe completurile de 3.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Roxana B check icon
    Am urmarit recent citeva emisiuni pe teme politice la B1.In spetza emisiiunea domnului Silviu Minastire, unde , din partea PSD vine si da replica fostul ministru al.invatamintului, domnul Pop.
    Care, in ultimul timp a mai slabit, s-a bronzat la greu, si are si un aranjament gen Cuza la nivel oromentonier.
    In fine, ceea ce am putut observa la "preopinentii' PSD este repetarea pina la saturatie a anumitor declaratii indiferent de intrebarilebreporterilor.
    Ffff asemanator cu ceea ce se petrece in campaniile electorale americane.
    Adica, indiferent de intrebarile puse, cel intrebat trebuie sa faca in asa fel incit sa raspunda repetitiv cu argumentele care desi nereale, favorizeaza interesele lui sau ale structurii politice pe care o reprezinta.
    Din pacate, in Ro, inteligenta politica a minoritatii este aproape inexistenta.Din cauza saraciei, totul se reduce la instinctele primare de asigurare a existentei, pt majoritatea populatiei.
    Si mai exista si printre oameni f educati impresia ca Ro de fapt nu e o tara independenta.Asa cum de fapt zice si Dragnea
    Ro a fost la un moment dat independenta cel putin la nivel declarativ pe vremea lui Ceasca ...nu imi dau seama.inca daca cei care pretind astazi ca lupta pt o Ro independenta sint in sync cu realitatea si sint constienti de sacrificiile la care ar supune acest popornin numele unei independentze pro forma
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Din două rele îl alegem pe cel mai mic,iar PSD ul este Râul Suprem al României.
    • Like 3
  • Valentin check icon
    Şi nu e normal ca toate privirile să se îndrepte spre PNL?

    1. Povestea cu PNL-ul a început încă de la alegerile prezidenţiale. E clar că Iohannis e PNL şi cu PNL trebuia să mergem. De ce? Simplu: pentru că e al doilea partid ca dimensiuni şi audienţă în mediul rural, de unde vine grosul votanţilor.

    2. Opoziţia e astăzi mozaicată. Totul se împarte în trei tabere: PSD, PNL şi restul. Cu cât se fărămiţează mai mult cel de al treilea palier, cu atât scad mai mult şansele PNL-ului şi cresc cele ale PSD-ului. Avem o alianţă recentă între PLUS şi USR, însă personal nu-mi plac alianţele.

    Până şi PSD-ul e în alianţă. PNL e singurul partid important care duce singur tot greul opoziţiei. Restul partidelor îşi dau seama că şansele lor sunt minime şi formează tot felul de alianţe.

    Personal nu ascund scăderile PNL-ului. Îl prefer pe Rareş Bogdan ca preşedinte PNL. Rareş e combustibil de rachetă.

    Opinia mea tot aia de când a început toată povestea: Iohannis - PNL. Nu văd soluţie mai bună.
    • Like 2
    • @ Valentin
      raimond check icon
      PNL e departe de ceea ce vrei tu sa crezi, sau ce vrei sa arati aici. Are bube mari de tot. USL. Apoi fuziunea cu PDL. Duce tot greul opozitiei??? Pe bune? Sunt notorii pentru pasivitatea lor din parlament si din orice, la limita blatului cu PSD... Nu-ti plac aliantele, ok. Dar PNL nu e nici pe departe un monolit. Vezi mai sus, fuziunea cu PDL. Tariceanu de unde a plecat? Si daca a plecat crezi ca PNL-ul e acum curat? E deasemenea notoriu ca PNL-ul are prin unele zone (pe unde nu are pesedeul, prin ardeal) un baronet local care apucaturi tot pesediste... Oricum, orice vot care nu merge la PSD-ALDE-Pro Romania (Ponta?!) e un vot castigat.
      • Like 5
    • @ raimond
      Valentin check icon
      N-am zis că e curat. Zic altceva: că vreau să votez partidul cu cele mai mari şanse de câştig. Dacă vom continua să fărâmţăm voturile nu vom ajunge nicăieri. Ne place sau nu, vorbim de partidul aflat pe locul doi.
      • Like 1
    • @ Valentin
      cel mai bine ar fi sa voteze fiecare cu ce simte. indiferent de ce zici tu acolo cu faramitarea majoritatii...cel mai important e sa fie prezenta masiva la vot.
      macar sa stim cum stam. personal, cred ca mai mult de 3 mil de voturi nu poate scoate psd. asa ca lasa-i sa isi scoata la inaintare epavele si hai sa votam in asa fel incat nimeni sa nu mai aiba o asemenea majoritate cum au acum alde cu psd. macar de-ar iesi un parlament cu 30% psd si 70% restul. dar am cumva speranta ca nu prind atat de mult, oricat s-ar chinui.
      sa votam, toti. asta e cel mai important acum.
      • Like 0
    • @ Valentin
      ... sau poate in alta parte ! Pnl-ul nu are nici un mesaj pt sustinatori lor, nici pt cei care nu voteaza si nici pt cei care nu sunt hotarati. Ce mesaj are pnl-ul pt europarlamentare ? Nimic cu Romania ramane in UE ! Cand pnl-ul va stii sa se adreseze electoratului roman cum trebuie, probabil ca va avea succesuri maxime.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Gura
      Valentin check icon
      Ok, cred că am explicat greşit. Să eliminăm acronimele partidelor (PNL, PSD, USR etc.) şi să le zicem partidul 1, 2 şi restul.

      Partidul 1 e un partid mamut. Eu nu vreau să fie ales. Ce fac atunci? Simplu, încerc să aflu care este partidul cu şanse reale, adică cel de pe locul doi.

      Cum fac asta? Păi evaluez răspândirea în teritoriu. În mod logic, partidele care au răspândire în teritoriu sunt şi cele cu şanse reale.

      Nu e vorba aici de mesaj, ci de aritmetică. Putem vota ipotetic - ne legăm de mesaje, puritate etc. - sau REAL.

      Mergem în satul Doseştii din Dosul Dosului Hărţii şi vedem care din partidele politice au filiale acolo.

      Ne alegem din alea două partide.

      Ne place sau nu, singurul model sănătos este cel bipartid. Mulţi nu ştiu, dar americanii au mai mult de două partide, însă doar două contează. Cam aşa ar trebui să gândim şi noi. A visa e un lucru frumos, dar nu e practic. Nu e real. M-am săturat să tot visez. Visez din 89. De data asta voi da votul partidului de pe locul doi. Clar şi la obiect. Nici nu mă uit ce partid este.
      • Like 0
  • Adevarul e ca presdintele Iohannis joaca in asa fel incat risca tare sa ajunga in ofsaid: trage mult prea tare de referendumul asta pentru a-si construi imagine si a creste procente la PNL. Exemplu concret: invitarea partidelor la "consultari", ca sa pozeze in marele lider, uite ca PSD si ALDE l-au lasat in afsaid, refuzand participarea, asa ca l-au pagubit de doua iesiri la TV. Asta in conditiile in care sustinatorii sai abia astepta sa auda textul concret al intrebarilor. Poate face Tudorel vreo boacana si speriat de remaniere da repede OUG inainte sa se termine consultarile... Si nu e singura tema in care predesintele forteaza ofsideul.
    • Like 1
    • @ Nicu Buculei
      Daca dna Kovesi nu ajunge unde trebuie si partidele de opozitie o conving pe domnia-sa sa candideze pt functia de presedinte al Romaniei (slabe sperante si oricum o chestie foarte SF) atunci dl presedinte are o doua probleme majore, daca nu , atunci Dragnea si psd-alde ii sunt de ajuns pt mandatul doi de presedinte.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Gura
      Ar fi dragut sa fie asa, dar LCK nu are sanse sa intre in turul 2, asa cum n-a avut nici MM la alegerile trecute. Pentru a castiga la prezidentiale e nevoie de un candidat care sa atraga voturi de la o mare varietate de oameni, inclusiv de la pesedisti. Iohannis a pentru ca a vandut mitul "neamtului" care face lucrurile cum trebuie, Basescu a reusit pentru ca a vandut mitul omului din popor care rastoarna establishment-ul. Imagineazati-o pe LCK intr-o dezbatere televizata si ce-ar spunea ea sa ii convinga pe "ceilalti".
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult