Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Locuiesc în Germania și văd asemănări între Călin Georgescu, profetul fals care ar putea împinge România în brațele lui Vladimir Putin, și ultranaționalismul lui Björn Höcke, liderul extremei drepte din Turingia. Există însă cel puțin și o mare diferență

Björn Höcke

Foto Jacob Schröter / imago stock&people / Profimedia

Ce a lipsit scenei politice românești în ultimii 35 de ani? În mod decisiv, figura unui profet. Un proroc al unei glorii viitoare, atât de râvnite…

Călin Georgescu a ajuns pe nesimțite în turul II al alegerilor prezidențiale în România anului 2024. Incredibil, dar adevărat. Un candidat ce întrupează exact opusul valorilor pentru care mii de oameni au ieșit în stradă și au murit în decembrie 1989 - la exact 35 de ani de la invocarea acelor magice sloganuri de care-mi amintesc foarte bine: „Libertate”. „Victorie”. O victorie a Democrației.

Dar se pare că în cadrul acestor alegeri, care au loc într-un moment-cheie pe plan internațional, semnificația reală a acestor cuvinte și a lui decembrie ‘89 a fost pur și simplu uitată. Candidatul „independent” Georgescu a prezentat Vestul, NATO, Europa spre care se năzuia cu atâta ardoare atunci, ca o amenințare pentru România și pentru români. O abordare care a avut succes, din păcate. Mai ales în diaspora.

Privind însă tabloul european de-aici, de la Berlin, unde locuiesc de atâția ani, amenințarea mi se pare a fi o alta: ea nu vine nici de la Bruxelles, nici de la Washington, ci din Est...

În opinia mea, victoria lui Georgescu din turul I al alegerilor prezidențiale a fost cea mai ușoară victorie electorală obținută de Vladimir Putin în ultima vreme. Nici măcar în Republica Moldova nu i-a fost atât de ușor să ducă de nas electoratul - și nici măcar folosind televizorul, ci... TikTokul. Cam același lucru, în fond.

În acest context îmi rezultă inevitabilă analogia cu partidul nemțesc AfD, Alternative für Deutschland, ce a apărut pe firmamentul politic în 2013, ca partid de protest împotriva unui sistem, din punctul lor de vedere, eșuat și prea “european”, deci automat prea vulnerabil în fața influențelor “străine”. Scopul lui era cel de a revitaliza naționalismul pierdut în 1945, de a reda “poporului” o identitate națională cu care să se poată mândri; iar ca aliat în această acțiune nu a fost ales Occidentul globalizator, ci polul diametral opus, Rusia.

Partidul AfD, autodeclarat naționalist, a crescut constant în acești 11 ani, deservind acel segment de populație dezamăgit de sistem și de politicile partidelor tradiționale (cel social democrat PSD și cel conservator CDU), accentuând treptat componenta de extremă dreaptă îndeosebi prin politica migratorie propusă.

Astfel, în ianuarie 2024, AfD a atins un procent record de 21%, urmat de un 15,9% la europarlamentare și de o victorie la alegerile regionale din Turingia și Saxonia. Toate acestea cu sprijinul necondiționat al Kremlinului și al TikTok-ului. Acuzațiile de trafic de influență și legăturile cu Rusia nu au putut știrbi nici reputația politicienilor AfD implicați (Petr Bystron și Maximilian Krah), nici pe cea a partidului.

Cum nici reputația profetului AfD, Björn Hocke, nu a fost afectată de afirmațiile sale naziste și de procesul pe care acestea l-au generat.

Ei bine, observ asemănări izbitoare între Björn Höcke și Călin Georgescu, și el ținut multă vreme departe de ochii lumii, pentru a se putea erija apoi într-un Mesia ce promite Salvarea și Pacea. “Vladimir Putin este un lider” pentru că este patriot, iar “șansa României este înțelepciunea rusească”, a declarat într-un interviu televizat.

Și, la fel ca și Höcke, ce a folosit numeroase expresii naziste în discursuri, Georgescu s-a folosit de terminologia legionară, elogiind “patriotismul” legionarului Zelea Codreanu. După care, eliptic, promite gloria poporului și vorbește de parcă ar avea o întreaga armată în spate, una deocamdată invizibilă, căci mișcarea (acel partid misterios POT ?) este, aparent, la început… sau poate că nu.

În Germania, istoria Celui de-al Treilea Reich se predă exhaustiv în școli, iar literele stacojii ale SS sunt întipărite în memoria fiecărui cetățean. Chiar din acest motiv mesajul eliberator al AfD - ce șterge și transformă această rușine în titlu de onoare - are succes. În timp ce în România, taman misterul ce-l înconjoară pe Zelea Codreanu, ignoranța în ceea ce-l privește contribuie la aura de rebel patriot pe care i-o conferă Georgescu. 

Îți recomandăm

Într-adevăr, tocmai asta lipsea în România pentru a se înscrie în “tendințele” politice europene, sau pentru a le depăși, eventual: figura unui erou istoric deificat (Zelea Codreanu) și cea a unui profet care să-i propovăduiască învățăturile (Georgescu), sprijinit de dictatorul Vladimir Putin, care îi dictează și politica externă. Conform d-nului Georgescu, războiul din Ucraina este fictiv, iar NATO este o alianță ce dăunează României în parcursul ei către pace: o pace reprezentată, culmea ironiei (!) de Vladimir Putin, cel ce a invadat Ucraina în 2022.

Diferența esențială între AfD și Georgescu se află totuși nu în cantitatea de informații date publicului, ci în viteza cu care viziunea utopică (sau distopică) oferită poate radicaliza.

Iar într-o țară precum Romania, ce a fost “anexată” proiectului UE doar acum 17 ani și nu beneficiază de stabilitatea și pragmatismul Germaniei, căderea în neant poate fi mult mai rapidă și mai dureroasă. Populația Germaniei este totuși conștientă de pericolul constituit de AfD pentru democrația națională, oricât de frustrată ar fi din pricina crizei actuale: echilibrul va fi mereu menținut de către partidele tradiționale, garante ale democrației. Sloganul "Nie wieder 1933!” (1933 nu se poate repeta) are încă un sens aici.

Ar fi cazul ca și în România să se înțeleagă ce ar însemna un Călin Georgescu la cârma țării. El nu este un profet, ci un fost om al sistemului (PDSR, PSD) devenit sabotor filorus al democrației. Devenind președinte ar anula ultimii 35 de ani de luptă înspre libertate și ar conduce România spre un suicid, mână-n mână cu Vladimir Putin.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum de nimeni nu vede ce este acum atât de evident? Se știe că de la băsescu-petrov încoace România este un stat-marionetă al Americii imperialiste în care "alegerile" sunt întotdeauna "câștigate" de candidații susținuți fățiș de sua. Exact asta se întâmplă și acum: așa-zisul "pro rus" georgescu este de fapt candidatul susținut fățiș de America trumpistă.

    Pe YouTube există un clip care îl arată pe georgescu predicând la o adunare de pocăiți, deci este susținut de mafia pocăiților, despre care se știe că este susținută nu de Rusia, ci de cercurile cele mai retrograde, reacționare, ultraconservatoare, fundamentaliste și fasciste din America imperialistă.

    De asemenea, începând de ieri circulă pe facebook un clip în care apare un influent om de afaceri amerloc: douglas anderson, ceo la wall street capital partners, care îl susține fățiș pe georgescu, spunând că georgescu președinte ar însemna un lucru pozitiv pentru investitorii wall street, care i-ar face să investească în România, pe care o consideră o piață emergentă promițătoare etc. etc. Se știe că anderson ăsta are interese de investitor în România, printre altele, în domeniul armamentului, a se vedea uzina mecanică drăgășani.

    Prin urmare, acum georgescu este candidatul susținut fățiș de America imperialistă, de asta a câștigat în primul tur și e evident că va câștiga și în al doilea tur.

    De asta ciolacu a anunțat că, indiferent de rezultatul renumărării, el nu mai vrea în turul 2 să fie pe locul 2: fiindcă îi era și îi este clar că locul 1 e deja dat.

    Practic, avem o țară ca afară: statul-marionetă România a preluat modelul statului-păpușar America imperialistă, iar situația electorală de la noi o copiază fidel pe cea de acolo, astfel că avem în confruntare pe candidatul trumpist georgescu împotriva candidatei kamalisto-bideniste lăsconi și e clar că va câștiga georgescu, după modelul trump.
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      Înainte de turul 1 ai comentat că Ciucă e susținut de SUA și că va câștiga negreșit. Mare analist ești... Adică americanii îl susțin pe CG dar prin intermediul rușilor? Și ce interes ar avea americanii să ne depărteze de UE și mai ales de NATO, unde trebuie să cotizăm o grămadă de bani (F35 parcă le fac americanii, nu rușii). Nu ai nicio logică.
      • Like 0
  • Daniel00 check icon
    Cand Moldova a votat la "mustata" pentru un parcurs european, m-am indignat maxim, intrebandu-ma; "Bai, astia nu sunt constienti de avantajele pe care le ofera Europa si democratia?" Dupa primul tur la presidentie de la noi m-a cuprins rusinea, realizand ca ei au fost niste eroi pe langa noi. Vai mama noastra, am dovedit tuturor ca oricine ne poate manipula inclusiv Rusia si China, Romania e doar un sat fara caini...
    • Like 4
    • @ Daniel00
      În materie de manipulare Rusia și China nu sunt chiar oricine. Dar sunt întru totul de acord că la faza cu CG am fost un sat în care câinii au dormit și dorm în continuare.
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Care parte a Berlinului vi se pare mai germană, de curiozitate? AfD are păcatele sale dar și argumente puternice, ironic ilustrate fix în Berlin...
    • Like 1
    • @ RazvanP
      Mihai check icon
      Diferența e că nemții nu pun botul la astfel de gargară ieftină și contradictorie. La ei problemele sunt de altă natură, la noi însă mai mult din prostie.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult