Foto: Facebook Lia Olguța Vasilescu
După ce anterior își exprima dorința paradoxală ca „ura să fie însoțită de solidaritate”, doamna Dăncilă a recidivat cu o altă frază explozivă, afirmând la Iași că „marea majoritate sunt oameni care știu că bunul-simț și violența nu sunt caracteristice poporului român”.
În mintea oricărui om în care ideile, valorile, opozițiile se așază în căsuțe distincte, e cu neputință de pus în același sertar ura cu solidaritatea (decât în forma solidarității naziste în ura față de evrei, de pildă), sau, într-un alt sertar, bunul-simț și violența (decât, iarăși, într-o formă aberantă a unei societăți care face din violență însăși baza moralei sale publice). Dar să nu ne complicăm inutil, nu este nimic sofisticat în gândirea și exprimarea doamnei Dăncilă.
Educația și devenirea adultă a omului înseamnă, printre altele, compartimentarea minții conform unor cupluri de termeni opuși pe care învățăm să nu-i amestecăm. Cogniția, dar și judecățile de valoare se regrupează în grupul termenilor pozitivi și, separat, în grupul termenilor negativi. Plus și minus, adevăr și falsitate, bine și rău, sus și jos, frumos și urât, continuați la nesfârșit pentru a completa peisajul cel mai schematic al logicii binare în care suntem construiți și în care funcționăm de la Aristotel încoace.
Lipsa de educație se vede atunci când pereții despărțitori dintre termenii opuși sunt subțiri, maleabili sau inexistenți. Gândirea logică nu funcționează dacă între termenii opuși nu există distincție clară, dacă adevăratul devine fals, dacă putem spune orice și contrariul său, de pildă dacă așezăm bunul simț și violența în aceeași oală.
Or, tocmai asta e periculos de vizibil la doamna Dăncilă. Domnia sa zburdă cu o naturalețe teribilă (starea de natură fiind ceea ce precedă starea de cultură) dintr-o parte în alta a logicii, supunând-o unor acrobații nemaivăzute. Sunt convins că dacă nu i s-a spus ulterior, nu și-a dat seama nici imediat după și nici vreodată mai târziu ce absurdități a scos pe gură. Pentru că și capacitatea de a recunoaște și repara greșeala de exprimare fac parte din același tip de inteligență logică și auto-reflexivă, auto-corectivă.
De aceea, în cazul doamnei nu e nevoie să mergem până la (non)sensul a ceea ce spune. Nu există conținut, nu există nimic semantic sau încărcat cu semnificații în ce spune. Inteligența ei foarte modestă îi permite să memoreze un vocabular simplificat, organizat în jurul unor cuvinte cheie („poporul român”, „jignire”, „respect”, „plusvaloare”, „acest lucru”), alături de care plutesc indistinct, ca într-o ciorbă de potroace, cuvinte care ajung aleatoriu în frazele rostite fără text de sprijin.
Nicio experiență politică și nici o repetare a acelorași fraze artificiale nu va compensa vreodată lipsa acestei inteligențe logice, care are un ritm de dobândire și de exersare imposibil de recuperat acum. Partea dureroasă pentru noi toți, ceilalți, e că o persoană cu asemenea carențe educaționale e pusă să decidă pentru noi toți ce e bine și ce e rău, în condițiile în care ea nu sesizează deosebirea dintre înlocuire și însoțire, dintre ură și solidaritate, dintre bun simț și violență.
Până la urmă, oare ce e bine pentru noi? Bunul simț sau violența? Şi oare ce e bine pentru noi e bine și pentru ei, cei care o pun să rostească asemenea fraze?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Treaba asta cu ura si solidaritatea este slogan de partid inoculat in mintile alegatorilor de catre Dragnea , USR PNL reprezinta ura si PSD solidaritatea .
Idiotii astia chiar cred ca treaba asta cu ura prinde la public.
A mai spus si Dan Voiculescu din gandirea aia de securist nenorocit ca e nevoie de un nou USL , cam asta au in cap baietii astia ,solidaritate fara ura bla bla bla....
Asa ca Dancila scoate pe gura ce i se spune doar doar e acceptata la putere.
<mod type=hazliu>
Păi, n-aţi vrut voi „stat minimal”? N-aţi vrut voi ca statul să stea cât mai departe de toate cele? Iată rezultatul „statului minimal” pe care vi l-aţi dorit:
- Implicare în transporturi, comunicaţii şi drumuri = 0
- Implicare în educaţie = 0
- Implicare în sănătate = 0
- Implicare în economia privată = 0
Dar, sora 'Veo nu le exploatează prin impozitare pe femeile nevoiaşe şi fără serviciu. Dacă statul pune accize pe fumat şi alcool pentru a descuraja fumătorii şi alcoolicii, înseamnă că statul nu impozitează prostituţia ca să le ajute pe doamnele de companie şi să încurajeze sexul. Taxarea este o pedeapsă, deci în accepţia guvernului prostituţia este o profesie onorabilă care trebuie încurajată şi scutită de impozitare.
</mod type=hazliu>