Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Blocaj al premierului Dăncilă, când jurnaliștii de la Iași au luat-o la bani mărunți: „Cât a costat transportul dumneavoastră de la București la Iași cu elicopterul?” „- Poftim?”

Viorica Dancila - elicopter

Foto stirisuceava.net

Am fost în statul paralel. Pentru opt ore. În România lor. Am stat opt ore cu premierul și liderul PSD, Viorica Dăncilă la Iași. De la 9 dimineața până la 17. Multe ore petrecute în picioare în fața unor uși închise. Alte ore la declarații. România lor e perfectă. Avem un PIB care stârnește invidie în bătrâna Europă. Autostrăzile sunt aproape gata. Spitalele strălucesc de curățenie și au aparatură modernă. Toate fețele în halate albe sunt zâmbitoare și binevoitoare. Școlile sunt pregătite de începerea unui nou an. Iar trenurile put și locomotivele iau foc doar în imaginația mea. 

După opt ore, doamna Dăncilă a plecat cu elicopterul. M-am așezat obosită pe o bordură. Pe lângă relatarea despre vizita primului ministru la Iașim, mai trebuie să fac o știre despre cei 120 de copii din comuna Sirețel care vor face naveta 10 kilometri și vor învăța în trei schimburi. Nu s-a construit niciun spital. Îmi aduc aminte cum copiii mor în fose neasigurate și nu e nimeni responsabil. Tatăl băiețelului mort în fosa neasigurată din comuna Buda mi-a spus, neoficial, că nu s-a întâmplat nimic după tragedie și trebuie să meargă mai departe. „Altfel îi omor pe toți”, mi s-a plâns bărbatul. 

Despre Alexandra, domnul Fifor, interimar la Interne, nu mai știe nimic. Domnul Fifor nu știa nimic nici despre polițista din Pașcani care este anchetată disciplinar, pentru că atrage atenția asupra dotărilor precare ale Poliției și asupra deprofesionalizării polițiștilor.

Am fost în statul paralel și nu îmi doresc să trăiesc în el. 

Conferința de presă

Pe tocuri de 10 centimetri, cu o rochie fluidă, Viorica Dăncilă trece pe lângă o petrecere de la restaurantul izolat, ales la Breazu, departe de municipiu, de către PSD pentru vizită. Răsună un cântecel. Se așază la masa largă. Sala e pregătită pentru o nuntă.

- Am discutat despre alegerile la europarlamentare și despre proiectele pe care le avem. Am discutat despre organizarea alegerilor prezidențiale. Am vrut să ascult părerea colegilor mei. După Comitetul Executiv voi merge la spitalele din Iași. Dacă aveți întrebări...

- Cu ce ați venit în turneu în Moldova?

Viorica Dăncilă tace.

- Cu ce mijloc de transport?

Viorica Dăncilă privește spre stânga, iar interimarul de la Interne, Mihai Fifor, preia rolul și deschide microfonul.

- Dacă îmi dați voie am să vă răspund eu la întrebare. Am văzut că s-a dus în spațiul public ideea că deplasarea s-a făcut cu un elicopter. Da, este un elicopter angajat de partid, vă spun asta în calitate de secretar general al partidului, plătit de partid din fondurile PSD.

- Știți cât se face de la București la Iași cu mașina? Sau cu trenul, a cărui locomotivă ia deseori foc.

Viorica Dăncilă deschide microfonul.

- Am venit de foarte multe ori cu maşina. Este prima oară când vin cu elicopterul. Am spus că o să vin în fiecare judeţ al ţării. Ca să pot să ajung în fiecare judeţ, trebuie să apelez de multe ori şi la acest mijloc de transport, dar am venit de fiecare dată cu maşina, ştiu acest lucru. Probabil acesta este şi motivul pentru care facem toate eforturile pentru a putea dezvolta infrastructura în România. De aceea am căutat fonduri europene, guvernamentale, parteneriate publice private, pentru a putea avea mai multe investiții. Am fost la Centura din Bacău unde se lucrează într-un ritm alert. Ne dorim dezvoltarea infrastucturii în Moldova, Transilvania, Muntenia. Vrem ca la nivel național să avem această coeziune. Ne dorim să putem dezvolta toate zonele țării. Nu este ușor, sunt foarte multe obstacole. Încercăm să evităm fiecare obstacol. După cum știți, am mers în CSAT pentru a deveni de importanță națională, infrastuctura critică, vom vedea ce putem urgenta. Și vom veni cu aceste propuneri și pentru Autostrada Sudului, astfel încât să putem urgenta lucrurile.

- Ce le transmiteți românilor, oamenilor care sunt blocați acum pe DN1, care stau în aglomerație?

- Vă daţi seama că şi eu merg pe DN1, şi eu am stat în trafic, le înţeleg supărarea, dar cred că suntem singurul Guvern care am făcut ceva concret. Să nu uităm că Ploieşti-Comarnic-Braşov, Guvernul României s-a dus cu un raport şi cu OUG în CSAT, pentru ca să grăbim lucrările şi această autostradă să devină de importanţă naţională, tocmai pentru că ne dorim să începem cât mai repede.

Liderii dau semne de nervozitate. Jurnaliștii continuă întrebările - pe teme de politică, remaniere, externe, școală. Periodic se revine la elicopterul cu care doamna Dăncilă a venit în cea mai săracă regiune din România, zonă unde doar un om de afaceri sucevean a construit un metru de autostradă.

- Cât a costat transportul dumneavoastră de la București la Iași cu elicopterul?

- Poftim? răspunde cu o întrebare premierul.

- Cât a costat transportul dumneavoastră de la București la Iași cu elicopterul?

- Ei, asta-i bună! răbufnește Mihai Fifor, care precizează sec: „Faceți o cerere la partid și veți primi răspunsul în termenul legal!”

Viorica Dăncilă răspune nevinovat.

- Nu am de unde să ştiu. La partid, a fost plătit de partid.

- O să folosiți elicopterul și în campania electorală?

- ...

- E același elicopter folosit de Liviu Dragnea când venea în Moldova?

O avalanșă de întrebări.

- Eu nu ştiu ce elicopter folosea dl Liviu Dragnea. Nu-mi cereţi mie să fac o monitorizare a firmei sau a elicopterului pe care îl folosea dl Liviu Dragnea sau pe care îl folosește sau îl folosesc alţi lideri de partid. Eu cred că este la latitudinea partidului ca să poată să-şi facă campania, să poată să ajungă în cât mai multe locuri şi să ia anumite decizii. Nu folosim bani publici, aşa cum îi folosesc alţii, nu căutăm să facem campanie folosind fondurile publice. Eu cred că este dreptul partidului să ia anumite decizii, mai ales atunci când timpul nu permite să ajungi în foarte multe locuri în acelaşi timp, locuri mai îndepărtate. Gândiţi-vă că este şi activitatea guvernamentală, şi trebuie să desfăşor şi activitatea de partid şi atunci, ca să pot ajunge în locurile mai îndepărtate, căutăm mijloacele cele mai potrivite.

- Două întrebări și încheiem, punctează liderul PSD Iași.

Staff-ul PSD pleacă, dar ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, este încolțit practic de jurnaliștii din Iași. Soluția la locomotivele care iau foc. Concedieri.

- Când modernizați CFR?

-...

Urmează dl. Cuc.

Partea a II-a. Ministrul Transporturilor, singur Cuc în fața ziariștilor din Iași: „- Când ați mers opt ore cu trenul vara, fără aer condiționat, domnule ministru? Când ați stat 2 ore în câmp fără ca cineva de la CFR să vă spună ce se întâmplă?…”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Politicul s-a departat de cetatean, Se uita prea des fisa postului si de aici apare aceasta prapastie intre politic ce ar trebui sa serveasca cetateanul si cetateanul ce ar trebui si vina sa isi aleaga reprezentatul. Si cum nu exista alternativa , adica tot trebuie sa alegi un lup din haita , te alegi cu asa om fara consistenta . Viata este nedreapta dar , la noi politicul zboara cu elicopterele si cetatenii mor la sol.
    • Like 2
  • check icon
    Dacă n-avem pâine - pentru ei e bună și ciocolata...:((
    • Like 1
  • check icon
    jurnalisti! “vai de generalu care pleaca la razboi cu strategia facuta-n dormitor”.
    vifor si veorica o zis ca n-au platit helicopteru din bani publici ci din subventii!!!!!
    nici un “jurnalist” n-a ghicit trasnita iesplicatiune.
    s-or fi pribegit si jurnalistii smart?
    • Like 1
  • "De aceea am căutat fonduri europene, guvernamentale, parteneriate publice private, pentru a putea avea mai multe investiții." Cum adica ? a uitat probabil cum , cand inca mai era comisar european Corina Cretu facea apeluri disperate la guvernul Romaniei sa depuna documente pentru consumarea fondurilor europene puse la dispozitie.
    Hai sa fim seriosi, cine o crede ca sta la coada pe DN1 pentru a ajunge la vila de la munte? Faptul ca a declarat-o de importanta nationala nu inseamna nimic, doar vorbe goale cu care sa impresioneze in campania electorala.
    • Like 3
  • Madam Dăncilă, la fel ca la mulți ,,demnitari", îi cam pute vulgul, ăștia, cetățenii simpli, de pe stradă, de ce nu a călătorit la Iași cu o cursă aeriană internă, sau cu trenul, să vadă mizeria din vagoanele CFR, să vadă controlorii care arată ca niște bugetari plecați în haiducie să facă niște șpăgi...
    PSD-ul are bani, tocmai ce a primit niște milioane de la Ministerul Finanțelor că e partid parlamentar cu un fost lider de curînd împușcăriat, e al doilea lider PSD împușcăriat, oare s-a instaurat o tradiție? Și atunci cine va fi următorul împușcăriabil? Geoană, Ponta, Dănciloaia? Cine știe...Și la mai mulți, la cît mai mulți !!!
    Opinie de cetățean simplu.
    • Like 3
  • O singură replică pe măsură: votul care să-i scoată din "circulație". Să vadă adevărata apreciere a romanilor, nu babele isterice care au intampinat-o pe rușinea, una dintre multele rușini, a neamului. Acele babe sigur erau cu pensii nemeritate, după o " activitate " parazitară, inutilă și slugarnică. Numai niste tembeli sau profitori ordinari pot să se comporte astfel, în fața nației, căci erau toate televiziunile, în plină transmisie. Un circ scârbos, niște măscărici respingători, caracteristic acestei adunături de borfași mizerabili. Rușine psd și tuturor complicilor!
    • Like 6
  • Banii partidului....adica fonduri alocate de la buget, ca doar nu din cotizatii sau activitati comerciale. Im trufia si ciocoismul lor politicienii injosesc romanul de rand. Ei sunt "speciali" si nu se pot alinia in cozile si blocajele din trafic. S-au dus in Moldova ca sa faca bilantul la partid pentru a fi siguri de loialitatea moldovenilor, dar sper sa primeasca raspunsul la urna.
    • Like 7
  • Fizic te apucă greață la așa o nesimțire și indolenta a celor care gestionează banii, resursele, viața celor care le asigură confortul și poziția.
    • Like 8
    • @ Elvira Popescu
      Cei alesi democratic sa faca asta, vrei sa spui.
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult