Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Lucian Heiuş, președinte ANAF, a făcut „În fața ta” o dezvăluire care spune că l-a șocat: În România, peste 300.000 de firme nu au cont bancar

Lucian Heiuș

Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a declarat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că în România sunt aproximativ 300.000 de firme care nu au cont bancar, dintr-un total de 1,6 milioane de firme. Heiuş a precizat că se lucrează la modificarea Codului de procedură fiscală, însă aceste firme nu pot fi obligate să îşi deschidă conturi, scrie News.ro.

Întrebat dacă a crescut gradul de conformare voluntară la plata taxelor și impozitelor, şeful ANAF, Lucian Heiuş, a precizat că acesta a ajuns la 86 la sută.

„Astăzi putem să discutăm de un grad de conformare la declarare de 95 la sută, de conformare la plată de 86 la sută”, a declarat Lucian Heiuş.

Întrebat, de asemenea, dacă a devenit mai uşor de plătit, şeful ANAF a explicat că nu este greu, dar că sunt foarte multe firme care nu au cont bancar.

„Nu mi se pare greu. Nu este greu astăzi să faci o declaraţie şi să o depui, nu este greu nici să faci o plată. În schimb, am constatat, făcând diverse analize, există undeva în jur de 300.000 de agenţi economici care nu au cont bancar. ANAF nu are nicio vină. Nu au cont bancar prin care să îşi ruleze plăţile, veniturile, lucrează numai prin numerar. Am fost la fel de surprins. Mai mult, o parte dintre ei sunt înregistraţi în scopuri de TVA. Totalul este 1,6 milioane. O firmă din patru din România nu are cont bancar”, a subliniat președintele ANAF, scrie News.ro.

Şeful ANAF a adăugat că lucrează la modificarea Codului de procedură fiscală. ”Acum lucrez la o modificare la Codul de procedură fiscală prin care încerc să reglementez acest aspect. Îmi este teamă că s-ar putea să ne lovim de nişte directive europene, nu poţi să îi impui cuiva să îşi deschidă un cont bancar. Pe de altă parte mi se pare anormal să înfiinţezi o firmă, primeşti toate înregistrările, dar nu te mai duci să deschizi un cont curent la bancă cum este normal. Şi vii în data de 25, dacă vii, cu plăsuţa şi plăteşti nişte impozite cash la trezorerie. Cei care nu au cont bancar sunt prinşi într-o analiză de risc că ceva se întâmplă acolo”, a declarat Lucian Heiuş.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa verifice domnul sef de la ANAF cate din firmele astea sunt ale oamenilor de la putere, cate ale celor din jurul lor. Daca poate si daca e lasat.
    • Like 0
  • Ion check icon
    Trebuie restrans accesul la bani gheață al populației inclusiv al celei de la țară. Orice șut în fund este un pas înainte! Cum se descurcă să-și cumpere alimente cu cardurile sociale se vor descurca și cu cele bancare care sunt identice. Accesul la bani gheață nu este un drept înscris în constituție.
    • Like 0
  • Nu se poate infiinta o firma fara cont, trebuie sa depuna capitalul social. Chiar si un PF deschide cont. Dupa aceea li se blocheaza conturile de ANAF si platesc la trezorerie. In timp de cativa ani, banca inchide conturile fara rulaj.
    • Like 1
  • Calin check icon
    1 din 4 din 1,6 milioane este 400.000 , nu 300.000 asa cum declara eronat seful ANAF .
    De ce nu publicati acest comentariu ? arata impostura si anafalbetismul functional al unuia ajuns sef .Aveti " datorii " fata de el ?
    • Like 1
  • Adi check icon
    Daca președintele ANAF este "socat" fiindca in România o multime de firme nu au cont bancar, atunci probabil ca dansul nu intelege ceea ce se intampla acum in societate. Adica, probabil ca domnul nu intelege mecanismul de venituri diminuate si cheltuieli marite intr-o perioada de criza - acest fenomen este aplicabil si pentru firme dar si pentru persoane fizice.

    Bineinteles ca, in acest context, o firma privata va evita sa aiba un cont bancar -TOCMAI- pentru a evita ca sa plateasca dari IRATIONALE la stat pe timp de criza. Si asta fiindca NIMENI (inclusiv firmele) nu sunt dispuse sa "doneze sange" la stat. Ce-i asa de greu de inteles?! Daca nu face profit..atunci de ce te astepti sa-ti dea?

    Salariile politicienilor si ale bugetarilor: ele cresc automat, in timp ce firmele private NU pot creste pretul produselor pe care le au la vanzare, si astfel sunt nevoite ca sa opereze in pierdere, sau sa faca evaziune sau, pana la urma, sa dea faliment. Pentru ca o firma privata nu poate sa se imprumute la nesfarsit precum poate face guvernul.

    Guvernul mareste taxele -si pentru firme, dar si pentru persoanele private. Insa, marirea taxelor pe timp de criza este ca si cand ai turna gaz peste foc! Toti economistii mondiali cunosc acest principiu: NU-Maresti-Taxele-Pe- Timp-De-Criza!
    Numai decidentii nostrii de la Finante se prefac ca nu stiu acest principiu. Astia sunt niste anti-patrioti ipocriti si care nu au curajul sa puna degetul pe rana. Nu-i mai votati.

    Pana si rating-ul nostru arata clar ca aceasta Tara nu este recomandata investitiilor. Unul dintre motive este fiindca secretul bancar nu este respectat! Aditional, un alt motiv, este fiindca mai nou, orice livrare prin curier pe care o platesti cu numerar la livrare o sa trebuiasca sa fie raportata la ANAF. Chipurile, ca tu sa poti fi "prins" ca ti-ai permis sa cheltuiesti sume de bani pe care statul presupune ca tu nu ti-ai platit impozitele.

    E ca inainte de '89...ca la emisiunile "Reflector" despre ILICITI de la televizor. Inca functioneaza INVIDIA impotriva celor capabili (deh, egalitarismul comunist nu moare niciodata!).

    Acest sistem fiscal actual; in care statul pagubeste pe cei capabili pentru a le da la cei incapabili, sau la pensii speciale, este un sistem abject -cel putin spus-.

    Rezultatul? momentan perceptia este ca aici nu se merita a fi cinstit din punct de vedere fiscal. Firmele, dar si persoanele fizice fac evaziune NU din cauza ca sunt hoti, ci dintr-un instict de auto-legitima-aparare la abuzurile de taxare ale statului.

    Statul actual te obliga sa platesti taxe si impozite IN AVANS - apoi nu-ti da mai nimic inapoi.
    Majoritatea barbatilor iti vor spune ca asta e o tehnica de inselaciune des intalnita...dar rar pedepsita fiscal. Si de-aia statul o practica.,,
    • Like 4
  • Nume check icon
    Se poate deschide un SRL fara cont bancar? Sau este vorba de PF sau II?
    • Like 0
    • @ Nume
      O informatie care sincer nu e asa grava... o falsa problema. Majoritatea firmelor isi deschid conturi fiind obligate la deschiderea unei firme sa faca acest lucru, dar in timp nu isi mai permit sa plateasca comisioane unor banci care fac afaceri cu statul... stiu ca e modern cu digitalizarea si ca e comod sa pui propriri pe conturi la banci, iar dupa aia "fraierul" sa se umileasca la ANAF sa ridice proprirea... ca de obicei se prezinta numai partea in care contribuabilul roman e ala evazionist, nu ca sistemul e atat de putred ca romanul ca sa supravietuiasca alege variantele care il avantajeaza.... oricum va veni si vremea cand toate tranzactiile se vor face online, dar deocamdata UE interzice obligativitaea de a impune ca firmele sa fie "obligate" sa detina conturile la banci... oricum la noi nu mai cu pumnul in gura din partea statului... asa se obtine “respectul”.
      • Like 1
    • @ Fara Nume
      Dacă ar fi doar ANAF-ul tot n-ar fi cine știe ce , dar pe contul bancar îți poate pune poprire și un funcționar dela o primărie sateasca fără hotărâre judecătorească că așa I s-a părut lui că ai datorii locale ( reale sau inchipuite) nu mai vorbesc de executări silite , pur și simplu o adresă a unei instituții de stat și pac contul blocat. Poate de aia nu vor aia 300.000 să-și tina banii în bănci. Pe cash nu poți pune sechestru fără hotărâre judecătorească sau ordonanță de la parchet în caz de dosar penal.
      • Like 0
  • Calin check icon
    1/4 din 1,6 milioane este 400.000
    Sef la ANAF , atat s-a putut .....
    • Like 0
  • Calin check icon
    " 300.000 de agenţi economici care nu au cont bancar.........Totalul este 1,6 milioane. O firmă din patru din România nu are cont bancar "

    Domnule Heius , presedinte ANAF , va informez ca matematica nu s-a schimbat si 1/4 din 1,6 milioane = 400.000 .
    Atat s-a putut pana acum , poate data viitoare ....
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult