Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ludovic Orban, către Cătălin Predoiu, în ședința de guvern extraordinară din această seară: „Mergeți pe ideea desființării SS? Mi se pare o propunere corectă”

Ședintă Guvern, vineri seara

Guvernul Orban a luat decizia de desființare a Secției Speciale de investigare a magistraților. Ministerul Justiţiei a propus Guvernului desfiinţarea Secţiei speciale, într-un Memorandum discutat vineri seară.

Într-o ședință de Guvern specială, ținută vineri seara la Palatul Victoria, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a prezentat toate argumentele venite din partea magistraților, din partea GRECO și din partea experților care au redactat raportul MCV pentru desființarea SS. 

Ministrul Predoiu a spus că această secție a fost înființată fără consultare publică și în pofida reacțiilor virulente ale unor magistrați și a criticilor venite de la Comisia Europeană, GRECO și Comisia de la Veneția.

„S-a arătat că modul de structurare a acestei secții nu poate să ducă la o bună funcționare și combatere a corupției. S-a mai arătat că modalitatea de funcționare contravine principiului ierarhic de funcționare în Ministerul Public. Toate aceste critici au fost prealabile operaționalizării SIIJ. Ceea ce a urmat după a confirmat aceste temeri. Au fost deschise o serie de acțiuni unor procurori și judecători care criticau procesul de modificare a Legilor Justiției a codurilor penale la acea dată”, a arătat Cătălin Predoiu.

La capătul intervenției, premierul Ludovic Orban i s-a adresat ministrului: „Prin urmare, mergeți pe ideea desființării SS? Mi se pare o propunere corectă”.

Modalitatea prin care se va duce la îndeplinire acest proiect rămâne însă în discuție la nivelul PNL. Sunt lideri liberali care vorbesc de o asumare a răspunderii Guvernului în luna ianuarie special pe acest proiect.

Este de așteptat ca PSD să reacționeze printr-o moțiune de cenzură, dat fiind faptul că Secția Specială a fost „copilul de suflet” al lui Liviu Dragnea și al lui Florin Iordache, fost ministru al Justiției. În ultimele săptămâni, sub conducerea lui Marcel Ciolacu, PSD a dat însă de înțeles că nu mai ține cu dinții de Secția Specială.

Context:

„Secția pentru Investigarea Magistraților, pe scurt SECȚIA, se constituie ca o altă Justiție, cu circuit închis, așa cum înființaseră comuniștii magazine cu circuit închis unde se găseau de toate și avea acces numai nomenclatura de partid, în vreme ce românii de rând alergau după gheare de pui. Până la paralizarea completă sau desființarea DNA, SECȚIA va înșfăca toate dosarele lui Dragnea și ale bandei lui, fabricând, în același timp, dosare tuturor celor puși pe lista neagră de Dragnea și banda lui” - Cristian Tudor Popescu

În profunzime:

Cristian Tudor Popescu: EHEE! – de ce e inutilă Secția de Investigare a Magistraților

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu știu dacă este bine sau nu sa existe parchete cu o adresabilitate specializată ( DNA. DIICOT sau SIIJ ), poate că este mai bine să existe procurori cu o pregătire suplimentară în domeniile respective. Cred că, dacă ne interesează cu adevărat independența reală a justiției, trebuie ca această putere suverană a poporului trebuie să fie delegată prin vot universal, direct și secret unui reprezentant al puterii judecătorești. Persoana care va candida pentru această demnitate publică electivă trebuie să fie o personalitate juridică a cărei pregătire juridică și moralitate să fie recunoscute public și să nu o fi fost niciodată membru al vreunei organizații politice. Reprezentantul ales al puterii judecătorești are drept de inițiativă legislativă în domeniul organizării și funcționării puterii judecătorești, numește 2/3 dintre judecătorii CCR și prezintă public, anual bilanțul activității puterii judecătorești în fața camerelor reunite ale parlamentului și a reprezentanților organizațiilor profesionale din domeniul juridic. Până atunci justiția va fi o fantoșă, iar independența ei nu va însemna altceva decât cine are acces la sfori.
    • Like 0
  • Sunt curios dacă dau un HG. Parcă erau împotriva HG-urilor pe justiție ?! La câte magăriii fac distinșii noștri magistrați un organism de anchetă independent ar fi necesar, ideea de a se controla ei între ei e o glumă de genul colegiului medicilor unde ăia sunt preocupați să-și acopere colegii și nu să-i ancheteze, s-a dezvoltat un spirit de gașcă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult