Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Florin Iordache, după publicarea raportului GRECO: Nu desființăm Secția Specială, suntem o țară independentă

Florin Iordache - Foto Inquam Photos / George Călin

(Foto Inquam Photos / George Călin)

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a criticat raportul GRECO, publicat marți, despre care susține că este unul „eronat”. Deputatul îi acuză pe experții europeni de partizanat în întocmirea raportului pe tema Justiției din România.

„Raportul GRECO publicat azi în cadrul procedurii ad hoc este dovada modului partizan în care se fac evaluările în ceea ce priveşte sistemul judiciar din România, ignorând în mod sfidător problemele reale din justiţie”, susține Iordache, într-un comunicat dat publicității de PSD și citat de News.ro.

Iordache adaugă că „experţii GRECO au ignorat deliberat absolut toate argumentele aduse nu doar de parlamentari, ci şi pe cele ce rezultă atât din deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cât şi ale Curţii Constituţionale, decizii ce dovedesc existenţa unor probleme structurale grave ce au adus atingere independenţei justiţiei”.

Citiți și editorialele lui Cristian Tudor Popescu:

„Analiza GRECO este una evident eronată”, este de părere deputatul PSD.

El precizează că GRECO critică în termeni duri înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi insistă ca aceasta să fie desfiinţată. „În schimb, GRECO nu face nici o referire la situaţia existentă anterior înfiinţării acestei secţii, deşi există date publice care confirmă că DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecătorilor şi procurorilor, dosare ţinute apoi deschise ani la rând, în care s-au făcut interceptări ale judecătorilor în timp ce aceştia judecau cauze DNA”, adaugă deputatul PSD.

Într-o declarație pentru Europa Liberă, Iordache susține că PSD și Guvernul nu vor desființa Secția Specială, chiar dacă aceasta este criticată în Raportul GRECO. Legat de raport, ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat că „atunci când ești într-un club, e nevoie să respecți regulile”. 

„Nu sunt de acord și vă spun de ce. Din acest club fac parte și Franța și Anglia și Germania. Și Anglia și Germania și Franța au o serie de recomandări pe care nu le-au transpus și nu au de gând să le transpună. Atât timp cât suntem o țară independentă, cât avem un Parlament ales democratic, Parlamentul e singurul care poate modifica legislația. În acest club putem funcționa foarte bine cu Secția întărită, care asigură o anumită siguranță și independența reală a justiției”, a spus Florin Iordache pentru Europa Liberă.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Când justiția este independentă, când justițiarul nu era controlat de nimeni sau când e controlat de o secție specială? justițiarii acestei secții sunt mai JUSTITIARI că ceilalți ? sau mai psdisti. judecătorii nu mă sunt inamovabil? sau s-au schimbat înțelesul inamovabilitatii? ce înseamnă inamovabilitate? nu cea înțeleasă de FlIordache.
    • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Daca preocuparea declarata a (in)secției speciale ar fi fost respectarea de către judecători a drepturilor fundamentale ale cetățenilor, ca de exemplu dreptul de a fi judecat si nu soluții „ex officio”; un recurs efectiv nu „copy-paste”-uri ale soluțiilor primei instanțe, pentru a mai reduce condamnările de la CEDO care sunt plătite din nelegal din bugetul public si nu scopul scornit bine definit ca fiind politic, Europa cea plina de păcate nu ar fi ridicat piatra si nu s-ar mai prefăcut ca nu baga in seama ca CEDO respinge abuziv fără drept de apel cauzele si Curtea Europeana de Justiție condiționează ca in evul mediu întunecat ca reclamațiile depuse împotriva Instituțiilor Europene sa fie asistate de către un avocat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Olguța Totolici

Despre soția lui Dan Barna opinia publică a aflat relativ recent, în momentul în care candidatul la președinție și-a făcut publică averea, iar în dreptul soției câștigurile erau „ascunse”, ca urmare a unei clauze de confidențialitate semnate cu firma la care aceasta lucrează. Intrigată, am dorit să o cunosc pe doamna în discuție, ca să aflu direct de la sursă cine e și „câte parale face”.

Citește mai mult

Marius Manole/Foto: Alexandra Pandrea

„Cred că aș pleca de la educarea profesorilor, de la a-i face ei să înțeleagă că sunt foarte importanți și că trebuie să aplice o altă metodă, nu pe cea pe care o știm noi de demult, cu rigla peste mână, cu învățatul cuvânt cu cuvânt din carte, cu învățatul comentariilor”, spune actorul Marius Manole. (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult