Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Florin Iordache, după publicarea raportului GRECO: Nu desființăm Secția Specială, suntem o țară independentă

Florin Iordache - Foto Inquam Photos / George Călin

(Foto Inquam Photos / George Călin)

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a criticat raportul GRECO, publicat marți, despre care susține că este unul „eronat”. Deputatul îi acuză pe experții europeni de partizanat în întocmirea raportului pe tema Justiției din România.

„Raportul GRECO publicat azi în cadrul procedurii ad hoc este dovada modului partizan în care se fac evaluările în ceea ce priveşte sistemul judiciar din România, ignorând în mod sfidător problemele reale din justiţie”, susține Iordache, într-un comunicat dat publicității de PSD și citat de News.ro.

Iordache adaugă că „experţii GRECO au ignorat deliberat absolut toate argumentele aduse nu doar de parlamentari, ci şi pe cele ce rezultă atât din deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cât şi ale Curţii Constituţionale, decizii ce dovedesc existenţa unor probleme structurale grave ce au adus atingere independenţei justiţiei”.

Citiți și editorialele lui Cristian Tudor Popescu:

„Analiza GRECO este una evident eronată”, este de părere deputatul PSD.

El precizează că GRECO critică în termeni duri înfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi insistă ca aceasta să fie desfiinţată. „În schimb, GRECO nu face nici o referire la situaţia existentă anterior înfiinţării acestei secţii, deşi există date publice care confirmă că DNA a deschis din oficiu sute de dosare judecătorilor şi procurorilor, dosare ţinute apoi deschise ani la rând, în care s-au făcut interceptări ale judecătorilor în timp ce aceştia judecau cauze DNA”, adaugă deputatul PSD.

Într-o declarație pentru Europa Liberă, Iordache susține că PSD și Guvernul nu vor desființa Secția Specială, chiar dacă aceasta este criticată în Raportul GRECO. Legat de raport, ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat că „atunci când ești într-un club, e nevoie să respecți regulile”. 

„Nu sunt de acord și vă spun de ce. Din acest club fac parte și Franța și Anglia și Germania. Și Anglia și Germania și Franța au o serie de recomandări pe care nu le-au transpus și nu au de gând să le transpună. Atât timp cât suntem o țară independentă, cât avem un Parlament ales democratic, Parlamentul e singurul care poate modifica legislația. În acest club putem funcționa foarte bine cu Secția întărită, care asigură o anumită siguranță și independența reală a justiției”, a spus Florin Iordache pentru Europa Liberă.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Când justiția este independentă, când justițiarul nu era controlat de nimeni sau când e controlat de o secție specială? justițiarii acestei secții sunt mai JUSTITIARI că ceilalți ? sau mai psdisti. judecătorii nu mă sunt inamovabil? sau s-au schimbat înțelesul inamovabilitatii? ce înseamnă inamovabilitate? nu cea înțeleasă de FlIordache.
    • Like 0
  • Alex Mag check icon
    Daca preocuparea declarata a (in)secției speciale ar fi fost respectarea de către judecători a drepturilor fundamentale ale cetățenilor, ca de exemplu dreptul de a fi judecat si nu soluții „ex officio”; un recurs efectiv nu „copy-paste”-uri ale soluțiilor primei instanțe, pentru a mai reduce condamnările de la CEDO care sunt plătite din nelegal din bugetul public si nu scopul scornit bine definit ca fiind politic, Europa cea plina de păcate nu ar fi ridicat piatra si nu s-ar mai prefăcut ca nu baga in seama ca CEDO respinge abuziv fără drept de apel cauzele si Curtea Europeana de Justiție condiționează ca in evul mediu întunecat ca reclamațiile depuse împotriva Instituțiilor Europene sa fie asistate de către un avocat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult