Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ludovic Orban propune PNL o orientare conservatoare, care să promoveze biserica, familia și satul românesc. Atac la adresa USR-PLUS: Nu i-am văzut jurând pe Biblie

Ludovic Orban - Inquam Photos/ Casian Mitu

Foto: Inquam Photos/ Casian Mitu

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat duminică, la Bacău, că partidul trebuie să adopte o poziție conservatoare și să sprijine valorile tradiționale ale românilor, precum biserica și familia. Totodată, Orban și-a atacat partenerii de guvernare de la USR-PLUS, reproșându-le, între altele, că nu i-a văzut făcându-și cruce.

„Avem nişte parteneri de guvernare care de multe ori parcă nu s-au născut aici. Nu i-am văzut la Ziua Drapelului naţional, nu i-am văzut la momente esenţiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol al naţiunii române, ca să nu spun că nu i-am văzut jurând pe Biblie şi nu i-am văzut făcând cruce. Noi suntem altfel, noi suntem un partid care este născut din fibra poporului român, un partid care ţine cont de toată matricea componentă a personalităţii României, noi trebuie să fim partidul care are forţa şi capacitatea de a apăra fiecare român, indiferent unde este el, că este în România sau că trăieşte în orice ţară din Europa sau din lume", a spus, potrivit Agerpres, Orban, duminică, la şedinţa de alegeri interne din cadrul organizaţiei PNL Bacău.

Președintele PNL își dorește ca partidul să fie „legat de Biserică” și să promoveze morala creștină.

„De la 1875 PNL a fost motorul dezvoltării României şi aşa trebuie să rămânem în continuare, dar trebuie să fim Partidul Naţional Liberal, puternic ancoraţi în istoria noastră, în tradiţiile noastre, în obiceiurile specifice, în menţinerea identităţii şi a personalităţii poporului român. Trebuie să fim un partid care să fie puternic legat de biserică, un partid care să promoveze morala creştină ca fundament al moralei publice. Noi trebuie să fim un partid care să sprijinim toate valorile tradiţionale ale românilor, valori cum sunt familia, biserica, satul românesc, comunitatea. Noi suntem un partid care nu are voie niciodată să-şi uite trecutul. Noi trebuie să fim partidul care să se bată, aşa cum s-a bătut Brătianu la negocierile pentru pace riscându-şi funcţia de prim-ministru pentru a apăra interesele fundamentale ale României în faţa oricărui partener atât de la nivel european, cât şi de la nivel internaţional. Noi trebuie să promovăm imaginea României, interesele României, să transformăm într-adevăr România într-un partener respectat, apreciat, care să aibă un cuvânt greu de spus şi un partener care să aibă forţa să-şi atingă forţele în parteneriatul pe care îl avem atât la nivelul NATO, cât şi UE", a mai spus Orban.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca asta e strategia lui Orban, religia, pentru a se urca in fruntea unui partid atat de impartit in momentul de fata, atunci pot sa-i semnez de pe-acum caderea!Si as zice ca ar fi si o cadere binemeritata! Nu stiu cine l-a sfatuit, dar cred ca l-a sfatuit prost. Pentru ca, oricum nu asta este credinta lui interioara. Astea sunt vorbe, care miros de la o mare posta, a sloganuri-pentru-sefie-si atat , incat ti se rupe nasul! Politica a ajuns o mare curva, si nu numai la noi in tara, doar ca la noi , ea se incapataneaza sa presteze pe centura! ( vorba unuia de demult ) De aceea zic, sa nu ne facem iluzii nici cu cealalta grupare, mai tanara si mai "necrestina" ! Citu.
  • Like 0
 • "Ludovic Orban COMBINAGIU,exersează și rafinează de aproape 2 ani metehnele PSD - umplerea instituțiilor publice cu pile, relații, obligații, oameni ai oamenilor din PNL, care au umplut la refuz toate cotloanele statului unde se mai putea înșuruba o sinecură"
  • Like 0
 • O sa ne permita ayatolahul Orban sa mai inlocuim Mig-urile de acum un secol cu Phantoms (F-16 ... F35)? Oare ne va cara acest Orbán in spinare in secolul trecut și la consumul de terci de mei? Păzea oameni buni...
  • Like 0
 • Lasa Orban juratul pe Biblie, trebuie sa vedem rezultate nu juraminte de doi lei si 15 bani pe una din multele carti sfinte ale omenirii! Apropos, nu juri si pe Coran, ca sunt si musulmani in tara asta, cu aceleasi drepturi si cu cetatenie romana ca si crestinii? Cica asta e partid liberal! Pai, cititi cum a fost Partidul Liberal pe vremea lui Ionel Bratianu, si faceti comparatia!
  • Like 1
 • Daca si asta, in disperarea de a apuca presidentia pnl ii da cu biserica atunci inseamna ca "operatiunea" de indobitocire si caderea in habotnicie e pe cai mari. Se naste fundamentalismul ortodox. Popii jubileaza. Intai apare haur, o adunatura de borfasi cu crucea in gura, apoi se pripasesc si psd, iar la urma, bomboana de pe coliva, hop si aspirantul orban ludovic, cu eventual pnl-ul dupa el. Cum au distrus constantinescu si ciorbea pnt-ul asa va face si "aripa orban" cu pnl-ul. Stanga imburghezita isi face treaba. Cu toata viteza inainte spre evul mediu intunecat!.
  • Like 1
 • check icon
  De drept, legea privind juratul pe Biblie ar trebui să fie neconstituțională. Chiar și dacă cel căruia i se cere să facă asta chiar e creștin-credincios, el trebuie să-i reprezinte pe toți, indiferent de credința lor!
  Ateii sunt cel mai simplu de mulțumit, dar ce te faci cu musulmanii, budiștii etc? Adică, dacă creștinilor le oferi "garanția" jurământului pe Biblie, celorlalți ce le oferi?? Căci toți suntem egali cf Constituției, nu?
  Și atunci ori suntem golani, ori nu mai suntem!
  • Like 2
 • Dorin check icon
  Păi borfașiul de Dragnea și gașca lui de PSD iști tot cu mâna pe biblie și cruce se jurau când furau? De când până când pentru a fii român adevărat trebuie să juri cu mâna pe biblie și pe cruce și să accepți să fii un cretinortodox spălat pe creier de bărboșii de la BOR îmbrăcați în odăjdii de aur ?? Păi de asta plecă mulți unde văd cu ochii din cauza naționalisme imbecile ca acestea.Suntem în secolul 21 și o tot dăm cu biserica , crucea și familia tradițională românească unde bărbatul e capul și femeia supusa și sclava lui( că doar asta provăduiesc popii în biserică ) iar copiii sacii lui de box pe ideea ,,eu i-am făcut eu îi omor,, În loc să evoluăm ne întoarcem în evul mediu.
  • Like 4
 • cam , ciudat ... ca un "liberal" ( udemerist sub acoperire ) , sa fie si conservator ...asteptam sa ne propuna si social democratia ...
  • Like 1
 • "nu i-am văzut jurând pe Biblie şi nu i-am văzut făcând cruce..." / Indiscutabil, ceea ce spun mai jos ține de sacrilegiu, dar mi-e greu sa ignor ca și creștinilor, pe cînd se aflau în ascensiune, li se reproșa ca nu iau în seamă zeii...
  • Like 0
 • Frumoase cuvinte, dacă sunt scoase din context. Dar contextul este cel al alegerilor interne din PNL. Orban spune ce are impresia că trebuie, pentru a se diferenția de gruparea Câțu (cu orientare mai PDL-istă), nu ce crede cu adevărat. Dacă ar fi gândit așa cum vorbește, nu ar fi acționat atât de neproductiv și antinațional până acum.
  • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult