Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Lupta pentru supraviețuire: bătaie pe un pat de Terapie Intensivă. Medicul Emilian Imbri: „Oamenii așteaptă la terapie să fie direcționați ca avioanele de pe cer”

Emilian Imbri

Foto captura Digi24

Managerul spitalului de boli infecțioase „Dr. Victor Babeș” din București, medicul Emilian Imbri, a avertizat marți că paturile la ATI au ajuns să se ocupe în ultima perioadă la doar câteva ore după ce au fost eliberate, iar „oamenii care așteaptă la terapie intensivă așteaptă să fie direcționați ca avioanele de pe cer”.

„În terapie intensivă, când se eliberează un loc trec câteva ore până se face dezinfecția. Oamenii care așteaptă la terapie intensivă așteaptă să fie direcționați ca avioanele de pe cer. Pleacă din Giurgiu pentru că s-a eliberat un loc la Babeș. Sau pleacă din Babeș pentru că s-a eliberat un loc la Bârlad. Oamenii să se gândească, pentru că ar putea să fie și ei în situația asta”, a declarat la Digi24 medicul Emilian Imbri. El a amintit că, în acest timp, „sunt alte spitale care au secții ATI și nu au oameni”.  O asemenea situație este la Spitalul Witting din Capitală, despre care presa a scris că este dotat cu 16 ventilatoare care ar putea să-i ajute pe bolnavii de COVID-19 în stare gravă, dar nu există personal specializat.

În plus, dr Imbri a confirmat ceea ce spun tot mai mulți medici -  medicamentele folosite în prezent pentru tratarea pacienților cu covid în stare gravă încep să fie tot mai greu disponibile. „Spunea aseară un medic de infecțioase că în scurt timp vom rămâne fără medicamente. Pentru că nu ni se aduc”, a spus Imbri. Aceeași problemă a fost semnalată zilele trecute și de directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov.

„Cred că nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat în lunile martie-aprilie, când era acea disperare de a căuta măști, echipamente de protecție, dezinfectant, ventilatoare, monitoare și așa mai departe, când a fost aplicată regula celui mai rapid și mai ales a celui mai potent din punct de vedere financiar, care putea să plătească un preț mai mare pentru acele echipamente. Atunci, tot ce s-a vândut la nivel internațional a fost la un adaos comercial extrem de mare. Posibil că vom ajunge în aceeași situație și cu Remdesivirul. Și nu numai cu el”, a declarat duminică seara, la Digi24, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov, Andreea Moldovan.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    " nu ni se aduc"... ca și când ar fi de unde. Cum să se aducă, când USA a pus monopol pe producția de Remdesivir, a cumpărat cu bani grei aproape tot cât se putea. Situația se va detensiona doar când Remdesivirul va fi fabricat de cât mai multe firme, astfel încât să fie de ajuns.
    Când pentru producția pe scară largă a combinației salvatoare de anticorpi care i-a salvat fundul maimuței portocalii sunt necesare n aprobări... da, ar putea fi disponibilă și în România. A nu se uita că și în USA acea combinație e încă experimentală.
    • Like 1
  • Indisciplina cetatenilor si cinismul politic de a minimiza pandemia vor face ravagii in urmatoarele 6 luni. Daca adaugam si lipsa remdesivirului directionat catre spitalele din SUA, tabloul este negru.
    • Like 3


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult