Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Acest virus lovește acolo unde ne doare cel mai tare: în relațiile noastre de atașament, în nevoia de contact uman

București, oraș fantomă

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Rănile noastre psihologice și vânătăile emoționale devin mai vizibile și mai zgomotoase în situația crizei actuale și a stresului cu care ne confruntăm toți. Dar tot acum, mai mult ca oricând, avem nevoie să ne unim forțele și să luptăm împreună împotriva COVID-19. Inamicul nu este omul de lângă noi, colegul sau vecinul nostru (adică aceia care vorbesc despre fricile lor și par haotici sau cei care – mânați tot de frică și anxietate – sunt în negare și tind să bagatelizeze pericolele). Lupta, de această dată, se poartă între oameni și virusuri. Și o putem câștiga doar dacă suntem uniți și realizăm cât de importante sunt comportamentele de protecție și de oprire a extinderii COVID-19. Este importat să ne amintim că nu suntem inamici în această luptă, ci aliați, și că este nevoie de fiecare dintre noi pentru a ne salva familia, comunitatea, țara, continentul, planeta și viitorul. 

E adevărat că acest virus lovește acolo unde ne doare cel mai tare: în relațiile noastre de atașament, în nevoia de atingere, de îmbrățișare, de contact uman. Iar asta ne afectează pe toți, indiferent că suntem români, americani, chinezi, italieni, ruși sau avem vreo altă naționalitate. Odată intrat în corpul uman, virusul se poate răspândi în toată omenirea, dacă nu scoatem armele pentru a-l combate. Iar armele în acest caz sunt: (1) informația corectă; (2) măsurile de igienă; (3) distanțarea socială; (4) suportul uman reciproc.

Poate fi eficient să închidem granițele. Dar cred că este cu adevărat vital să închidem granițele dintre omenire și lumea virusurilor, după cum spune și Yuval Noah Harari. Putem face asta prin suportul oferit sistemului medical (din întreaga lume), prin grija pe care o avem față de sănătatea noastră, prin sprijinul oferit unor organizații ca OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și printr-o mai mare solidaritate față de familiile și statele care sunt cel mai afectate de criză. Ajută, de asemenea, să le arătăm respectul cuvenit cercetătorilor care caută să afle mai multe despre acest virus și care pot descoperi, în orice moment, cea mai bună modalitate pentru a câștiga lupta cu COVID-19. 

În aceeași ordine de idei, oamenii ce refuză izolarea sau oprirea activității lor au nevoie să fie asigurați că nu sunt singuri în această poveste, că le vom oferi ajutor așa cum putem mai bine; iar asta ar putea implica fie și să le dăm din puținul nostru. Totul e despre încredere – acești oameni și-au pierdut încrederea în autorități și în faptul că cineva chiar le poartă de grijă. Eu cred că este de datoria noastră să-i sprijinim și să le vorbim în așa fel încât să le recâștigăm încrederea. Orice efort pe care-l depunem în prezent ne poate scuti de pierderi și costuri majore pe termen lung. Iar asta e valabil pentru noi toți.

Vrem, nu vrem, această situație ne forțează să realizăm că familia noastră este cu mult mai mare decât credeam. Că întreaga omenire face parte din ceea ce numim „ai noștri“. Că este important să ne gândim la starea de bine a umanității, la nivel global. Aceasta e șansa noastră de a dovedi întregii lumi, precum și urmașilor noștri, că „întregul este mai mare decât suma părților“!                

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Frumoasă și limpede expreimare/ analitic-demonstrativă în limba română ! Multe felicitări pentru această achiziție ! limba română ! în comentarii la obiect, pe teme interesante/ punctual. Mulțumiri domnului psiholog !
  • Like 0
 • Parerist check icon
  Mai pe scurt, atunci când te pupi cu femeie iubita, n-o pupi doar pe ea, ci și pe toți cei cu care s-a pupat ea în ultimile doua sapt (sau cât o dura viroza asta)
  • Like 0
 • mike mike check icon
  Asadar fara imbratisari si tandreturi de acum incolo. Nu degeaba exista Pornhub. Cică site-ul oferă abonamente gratuite pentru italieni, deocamdată. Este afacere buna. Si ar mai fi una- cimitirele private. De moarte si de sex nu scapa nimeni.
  • Like 0
 • D check icon
  Și cum facem cu economia asta bazată pe du-te-vino?
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult
sound-bars icon