Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Acest virus lovește acolo unde ne doare cel mai tare: în relațiile noastre de atașament, în nevoia de contact uman

București, oraș fantomă

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Rănile noastre psihologice și vânătăile emoționale devin mai vizibile și mai zgomotoase în situația crizei actuale și a stresului cu care ne confruntăm toți. Dar tot acum, mai mult ca oricând, avem nevoie să ne unim forțele și să luptăm împreună împotriva COVID-19. Inamicul nu este omul de lângă noi, colegul sau vecinul nostru (adică aceia care vorbesc despre fricile lor și par haotici sau cei care – mânați tot de frică și anxietate – sunt în negare și tind să bagatelizeze pericolele). Lupta, de această dată, se poartă între oameni și virusuri. Și o putem câștiga doar dacă suntem uniți și realizăm cât de importante sunt comportamentele de protecție și de oprire a extinderii COVID-19. Este importat să ne amintim că nu suntem inamici în această luptă, ci aliați, și că este nevoie de fiecare dintre noi pentru a ne salva familia, comunitatea, țara, continentul, planeta și viitorul. 

E adevărat că acest virus lovește acolo unde ne doare cel mai tare: în relațiile noastre de atașament, în nevoia de atingere, de îmbrățișare, de contact uman. Iar asta ne afectează pe toți, indiferent că suntem români, americani, chinezi, italieni, ruși sau avem vreo altă naționalitate. Odată intrat în corpul uman, virusul se poate răspândi în toată omenirea, dacă nu scoatem armele pentru a-l combate. Iar armele în acest caz sunt: (1) informația corectă; (2) măsurile de igienă; (3) distanțarea socială; (4) suportul uman reciproc.

Poate fi eficient să închidem granițele. Dar cred că este cu adevărat vital să închidem granițele dintre omenire și lumea virusurilor, după cum spune și Yuval Noah Harari. Putem face asta prin suportul oferit sistemului medical (din întreaga lume), prin grija pe care o avem față de sănătatea noastră, prin sprijinul oferit unor organizații ca OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și printr-o mai mare solidaritate față de familiile și statele care sunt cel mai afectate de criză. Ajută, de asemenea, să le arătăm respectul cuvenit cercetătorilor care caută să afle mai multe despre acest virus și care pot descoperi, în orice moment, cea mai bună modalitate pentru a câștiga lupta cu COVID-19. 

În aceeași ordine de idei, oamenii ce refuză izolarea sau oprirea activității lor au nevoie să fie asigurați că nu sunt singuri în această poveste, că le vom oferi ajutor așa cum putem mai bine; iar asta ar putea implica fie și să le dăm din puținul nostru. Totul e despre încredere – acești oameni și-au pierdut încrederea în autorități și în faptul că cineva chiar le poartă de grijă. Eu cred că este de datoria noastră să-i sprijinim și să le vorbim în așa fel încât să le recâștigăm încrederea. Orice efort pe care-l depunem în prezent ne poate scuti de pierderi și costuri majore pe termen lung. Iar asta e valabil pentru noi toți.

Vrem, nu vrem, această situație ne forțează să realizăm că familia noastră este cu mult mai mare decât credeam. Că întreaga omenire face parte din ceea ce numim „ai noștri“. Că este important să ne gândim la starea de bine a umanității, la nivel global. Aceasta e șansa noastră de a dovedi întregii lumi, precum și urmașilor noștri, că „întregul este mai mare decât suma părților“!                

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Frumoasă și limpede expreimare/ analitic-demonstrativă în limba română ! Multe felicitări pentru această achiziție ! limba română ! în comentarii la obiect, pe teme interesante/ punctual. Mulțumiri domnului psiholog !
    • Like 0
  • Parerist check icon
    Mai pe scurt, atunci când te pupi cu femeie iubita, n-o pupi doar pe ea, ci și pe toți cei cu care s-a pupat ea în ultimile doua sapt (sau cât o dura viroza asta)
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Asadar fara imbratisari si tandreturi de acum incolo. Nu degeaba exista Pornhub. Cică site-ul oferă abonamente gratuite pentru italieni, deocamdată. Este afacere buna. Si ar mai fi una- cimitirele private. De moarte si de sex nu scapa nimeni.
    • Like 0
  • D check icon
    Și cum facem cu economia asta bazată pe du-te-vino?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon