Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Acest virus lovește acolo unde ne doare cel mai tare: în relațiile noastre de atașament, în nevoia de contact uman

București, oraș fantomă

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Rănile noastre psihologice și vânătăile emoționale devin mai vizibile și mai zgomotoase în situația crizei actuale și a stresului cu care ne confruntăm toți. Dar tot acum, mai mult ca oricând, avem nevoie să ne unim forțele și să luptăm împreună împotriva COVID-19. Inamicul nu este omul de lângă noi, colegul sau vecinul nostru (adică aceia care vorbesc despre fricile lor și par haotici sau cei care – mânați tot de frică și anxietate – sunt în negare și tind să bagatelizeze pericolele). Lupta, de această dată, se poartă între oameni și virusuri. Și o putem câștiga doar dacă suntem uniți și realizăm cât de importante sunt comportamentele de protecție și de oprire a extinderii COVID-19. Este importat să ne amintim că nu suntem inamici în această luptă, ci aliați, și că este nevoie de fiecare dintre noi pentru a ne salva familia, comunitatea, țara, continentul, planeta și viitorul. 

E adevărat că acest virus lovește acolo unde ne doare cel mai tare: în relațiile noastre de atașament, în nevoia de atingere, de îmbrățișare, de contact uman. Iar asta ne afectează pe toți, indiferent că suntem români, americani, chinezi, italieni, ruși sau avem vreo altă naționalitate. Odată intrat în corpul uman, virusul se poate răspândi în toată omenirea, dacă nu scoatem armele pentru a-l combate. Iar armele în acest caz sunt: (1) informația corectă; (2) măsurile de igienă; (3) distanțarea socială; (4) suportul uman reciproc.

Poate fi eficient să închidem granițele. Dar cred că este cu adevărat vital să închidem granițele dintre omenire și lumea virusurilor, după cum spune și Yuval Noah Harari. Putem face asta prin suportul oferit sistemului medical (din întreaga lume), prin grija pe care o avem față de sănătatea noastră, prin sprijinul oferit unor organizații ca OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și printr-o mai mare solidaritate față de familiile și statele care sunt cel mai afectate de criză. Ajută, de asemenea, să le arătăm respectul cuvenit cercetătorilor care caută să afle mai multe despre acest virus și care pot descoperi, în orice moment, cea mai bună modalitate pentru a câștiga lupta cu COVID-19. 

În aceeași ordine de idei, oamenii ce refuză izolarea sau oprirea activității lor au nevoie să fie asigurați că nu sunt singuri în această poveste, că le vom oferi ajutor așa cum putem mai bine; iar asta ar putea implica fie și să le dăm din puținul nostru. Totul e despre încredere – acești oameni și-au pierdut încrederea în autorități și în faptul că cineva chiar le poartă de grijă. Eu cred că este de datoria noastră să-i sprijinim și să le vorbim în așa fel încât să le recâștigăm încrederea. Orice efort pe care-l depunem în prezent ne poate scuti de pierderi și costuri majore pe termen lung. Iar asta e valabil pentru noi toți.

Vrem, nu vrem, această situație ne forțează să realizăm că familia noastră este cu mult mai mare decât credeam. Că întreaga omenire face parte din ceea ce numim „ai noștri“. Că este important să ne gândim la starea de bine a umanității, la nivel global. Aceasta e șansa noastră de a dovedi întregii lumi, precum și urmașilor noștri, că „întregul este mai mare decât suma părților“!                

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Frumoasă și limpede expreimare/ analitic-demonstrativă în limba română ! Multe felicitări pentru această achiziție ! limba română ! în comentarii la obiect, pe teme interesante/ punctual. Mulțumiri domnului psiholog !
  • Like 0
 • Parerist check icon
  Mai pe scurt, atunci când te pupi cu femeie iubita, n-o pupi doar pe ea, ci și pe toți cei cu care s-a pupat ea în ultimile doua sapt (sau cât o dura viroza asta)
  • Like 0
 • Asadar fara imbratisari si tandreturi de acum incolo. Nu degeaba exista Pornhub. Cică site-ul oferă abonamente gratuite pentru italieni, deocamdată. Este afacere buna. Si ar mai fi una- cimitirele private. De moarte si de sex nu scapa nimeni.
  • Like 0
 • D check icon
  Și cum facem cu economia asta bazată pe du-te-vino?
  • Like 0


Îți recomandăm

sound-bars icon