Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mai rău decât coronavirusul. Și, totuși, ce se întâmplă în București?

Poluare în București

Foto: Alina Tonigaru/ Florin Negruțiu Facebook

Aerul de nerespirat al Capitalei în cursul serii și nopții de duminică, dar și în dimineața de luni, ar trebui să fie urgența maximă a Primăriei Capitalei și tuturor celor care au pretenția că se îngrijesc de mediu.

Cum este posibil ca nimeni să nu aibă absolut nicio explicație pentru depășirile semnalate în unele zone la niveluri de 1000%?

Aerul încărcat cu fum, praf și miros greu de ars nu mai reprezintă doar o joacă de măsurare a noxelor cu aifonul, cu scopul de a vinde cititoare de poluare și purificatoare de aer.

Cine a ieșit pe stradă în București astăzi, în doua zi de martie, a simțit, la propriu, că îl ustură nările și-l „dor plămânii”.

Câți infectați cu coronavirus sunt în România? Câteva persoane suspecte, câteva mii izolate sau băgate în carantină. Câte victime a făcut coronavirusul de când este subiectul vânturat de marii decidenți - motiv ca să pună totul pe așteptare, să nu facă anticipate, să bage lumea în panică?

Au umplut televizoarele cu conferințe de presă pentru orice suspiciune care se dovedește neconfirmată, au dotat echipajele de intervenție cu combinezoane de zidari, se atacă în modul cel mai cinic reciproc, inventează motive nu numai să nu fie organizate anticipate, ba chiar să nu mai fie alegeri deloc (auzim și cea mai mare trăsnaie, venită de la Călin Popescu Tăriceanu, care știind că nu va mai lua nici 3% în viața actuală, propune nici mai mult nici mai puțin decât amânarea cu totul a alegerilor locale). 

Câți oameni mor din cauza poluării excesive? Cât de grave sunt pentru sănătatea adulților și copiilor cantitățile imense de PM2.5 și PM10?

Studiul făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017 și citat de Hotnews arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care îi afectează pe locuitori: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Documentul obținut de HotNews.ro arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani. Cu alte cuvinte, poluarea ne îmbolnăvește și ne scurtează din viață, are efecte cu mult mai grave decât o viitoare posibilă epidemie de gripă - a cărei importanță nu trebuie redusă la zero, în mod evident.

2 Martie 2020: după un week-end cu temperatură medie pe timpul zilei între 10 și 15 grade și temperaturi nocturne cu multe grade pe plus, explicația cu centralele de apartament care au fost date mai tare nu stă în picioare pentru nivelurile alarmante de poluare cu PM10 și PM2.5.

Nici faptul că termocentralele care furnizează căldură în sistemul centralizat au funcționat la capacitate maximă nu poate fi invocat.

Cei care au ieșit la plimbare în ultima zi din februarie și prima zi din martie 2020 au văzut că traficul a fost unul obișnuit pentru un week-end în București. Putem învinui blocajele de pe bulevarde de peste week-end? Cel mai probabil, nu.

Explicații logice, care să aibă la bază fizică sau reacții chimice pentru ceea ce indică stațiile de măsurare duminică seara și luni dimineața nu există de la nicio autoritate, de la niciun expert.

Într-un oraș normal, într-o țară normală, primarul general, primarii de sector, ministrul mediului, garda de mediu - toți ar ieși să investigheze care este cauza exactă a smogului de luni dimineață. Și nu de azi de dimineață, ci din cursul nopții de duminică spre luni. Câte echipe a avut Ministerul Mediului și Garda de Mediu pe teren azi noapte? Câte echipaje de poliție au sesizat alte instituții ale statului că ceva e cu totul în neregulă? Câți oameni de la DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență) s-au autosesizat sau au fost sesizați că sănătatea a milioane de oameni este pusă în pericol?

Tot ce vom vedea vor fi niște atacuri politicianiste și atât. Și niște încercări de a pune nivelurile de poluare pe seama fake-news sau a intereselor comerciale în spate. Poate vom avea niște promisiuni sau niște comisii de anchetă înființate ca să se îngroape subiectul.

Întrebările sunt simple, de bun simț: și totuși, domnilor, cine ce arde în București și în comunele de lângă?

Ministrul Mediului, Costel Alexe - dacă nu are un răspuns după câteva luni de mandat, poate ar trebui să lase pe cineva mai competent și mai hotărât.

Cei de la Garda de Mediu - dacă nu știu și ridică din umeri, poate ar trebui să se desființeze sau să nu-și mai ia salariile. Cu sau fără ei, Bucureștiul este la fel de poluat. Care mai este sensul păstrării unei astfel de instituții dacă după ani de zile de poluare extrem de dubioasă nu știe să explice de unde vine?

Primărița generală - dacă după aproape 4 ani de mandat se rezumă la a recunoaște că e puțină poluare în Capitală, dar că orice alarmă pe acest subiect este doar o exagerare, poate ar trebui să renunțe să mai candideze. Este cel puțin un domeniu în care a demonstrat nivelul de competență.

E cineva în stare să răspundă acestei întrebări de siguranță publică?

Și totuși - cine ce arde în București și în împrejurimi?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In concluzie ce am aflat de la digi Tv unde a intrat in direct dl ministru a mediului si dl vice-primar al capitalei ca nimeni nu stie nimic si toti au luat toate masurile, numai verbal. Si se arunca pisica de la o institutie a statului la alta si garda de mediu stie sa dea amenzi si cam atat, ca si ei sunt functionari guvernamentali si ar vrea si ei sa verifice calitatea aerului in Bora-Bora.
    • Like 1
  • Cosmin check icon
    Foarte mulți troli care îi tot dau cu anvelopele arse, semn că trebuie abătută atenția de la situația reală.
    • Like 0
  • In aceasta dimineata, venind dinspre Branesti spre Bucuresti si trecând prin satele Tânganu si Fundeni am observat cum in fata majoritatii curtilor si pe camp erau resturi de la anvelope arse. Zeci de astfel de focuri in numai 2 sate. Aerul la ora 9 era atât de greu de respirat incat nu imi pot imagina cum a fost peste noapte cand focurile ardeau.
    • Like 2
  • Laura check icon
    O ipoteza care sa explice poluarea excesiva este legata de incinerarea ilegala a unor substanțe/gunoaie aduse din străinătate. Exista o criză a reciclării plasticului internațională, China a semnat waste ban în anul 2018 iar statele dezvoltate, dintre care SUA, Japonia, UK, Germania, etc nu știu unde sa exportée deșeurile care constă mult.prea.mult sa fie reciclate în loc sa fie delocalizate. Acum 3 săptămâni deja s-au găsit în Constanta containere de gunoaie care au fost introduce în România drept lucruri second hand aduse din UK. Dacă aveți posibilitatea sa verificați aceasta ipoteza, sunt recunoscătoare.
    • Like 4
    • @ Laura
      mike mike check icon
      Adica Romania este groapa de gunoi a UE? Tara membra UE cu drepturi depline si cu drept de veto in Consiliul European? Aoleu! Ar trebui investigata treaba, iar daca se confirma ca state membre ale UE exporta deseuri la noi, trebuie deschis proces impotriva vinovatilor la Curtea Europeana de Justitie. Codruta fa ceva!
      • Like 0
  • mike mike check icon
    Ce ati facut fratilor? Ati dat foc la puscarie si la casa de nebuni? Sau o fi gasit ministrul mediului solutia pentru coronavirus: niste fum ca sa-l alunge si sa piara animalul? Sau poate o fi tamaiat BOR-ul prin Bucuresti ca sa scape lumea de diavolul ascuns in haine Prada? Ca tot vine el din Italia, Milano.
    • Like 2
  • Incineratoare de gunoi, geniilor! Boarfirea face afaceri cu tot ce mișcă în oraș, dar se dă lebădă.
    • Like 2
  • Eliminate TOATE TROACELE care se târâie prin București. Să nu se mai dea ITP la orice mașină care merge mai mult pe ulei decât pe benzină sau motorină.
    • Like 1
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Dorel. Esti pe langa. Troacele erau parcate azi noapte cand a aparut fumul
      • Like 3
  • Adrian Adrian check icon
    Aerul este irespirabil in sector 3, zona 1 Decembrie - Auchan Titan- Ikea(Pallady) de un an de zile. Cand vine weekendul, incepand cu vineri seara, suntem gazati cu fum si miros de gunoi ars. Acest lucru se repeta, sambata si duminica seara.
    Am facut sesizari, la Poilitia Locala, Primaria Sector 3(utilizand aplicatia lor) si la Garda de Mediu.
    Raspunsul lor este de-a dreptul stupid; s-au facut verificari, masuratori..etc ... iar calitatea aerului este in parametrii; nu sunt probleme.
    Concluzia: ne sufocam si murim cu zilele.
    • Like 1
  • Va spun eu de la ce a crescut poluarea in noaptea de duminica spre luni. Aici in sud se pare ca exista un obicei tribal de a face focul cu prilejul lasatului secului. Pe vremuri se facea foc cu lemne. Astazi dobitocii dau foc la cauciucuri.
    Aseara la ora 10 am trecut prin 3 sate de langa Afumati. Pe fiecare strada ardea cate un cauciuc. Extrapolati la toata polulatia din jurul Bucurestiului (Ilfov, Giurgiu, Calarasi , Ialomita, …) si o sa vedeti ca aseara s-au arz ZECI DE MII de cauciucuri in jurul Bucurestiului. Asta inseamna echivalentul catorva depozite de cauciucuri care au ars necontrolat.

    Am sunat la politie aseara, care stia foarte bine de acest lucru. Probabil ca si DSP-ul, pompierii asi altii stiam de asta. Vecinul meu imi zice ca asta se intampla an de an de cand era el copil mic (cica aduna cauciucuri din timp sa aiba de ars in noaptea de lasatul secului).

    Asadar cu ce avem noi de a face aici? Idiocracy, maimute cu arme laser? Autoritatile de unde credeti ca vin, din spatiu? Bipedele care le compun au dat si ele foc la cauciucuri aseara sau macar odata cand erau copii.

    Solutia: mers azi prin Ilfov la fiecare poarta unde se gaseste un cauciuc ars amenda de 10.000 de euro. Pariu ca se strang 1 miliard de euro din amenzi?
    Pe termen lung, statul trebuie reformat, adica simplu vorbind pompierii, dsp, politia sa isi faca treaba. Asta nu se poate intampla decat daca iese lumea in strada. Altfel nu se va intampla nimic.
    • Like 5
    • @ Cezar Ionescu
      Ia vedeti aici cum sunt complice si autoritatile la arderea de cauciucuri. Sub pretextul unei traditii le-au dat voie sa arda fiecare ce a avut prin curte. Majoritatea au ars cauciucuri. Si n-o sa le dea nimeni amenda pe tema asta

      https://ibb.co/Dw0t9Fs
      • Like 2
    • @ Cezar Ionescu
      Sunt de acord cu comentariul tau. De altfel, l-am si apreciat pozitiv.
      Din pacate, situatia este mai grava decat atat. Exista, intr-adevar, obiceiuri pagane, tribale, medievale etc., adanc inradacinate in spiritul acestui popor.
      Totusi, poluarea se simte nu doar atunci cand se "lasa secul" sau cu vreo alta ocazie ce-i insufleteste pe romani sa arate cat de neevoluati sunt. Nu, poluarea se simte in fiecare noapte, preponderent in ultimii ani.
      Folosesc de exact 10 ani bicicleta in Bucuresti, pentru mai mult de 90% din nevoia mea de deplasare, indiferent de anotimp si de vreme, si cred ca sunt in masura sa apreciez daca aerul e mai poluat sau nu.
      Aveam obiceiul sa las usa deschisa spre terasa, pentru a-mi aerisi locuinta, chiar si iarna, macar 10-15 minute. Anii trecuti chiar simteam cum aerul proaspat imi inunda spatiul. Ei bine, nu mai pot face asta. Mai degraba, aerul e mai curat ziua decat noaptea, in ciuda traficului. Astept cu nerabdare vara, sa ma bucur de exploziile motoarelor si masinilor tunate, care se-ntrec pe marile bulevarde, cu viteze mult peste limitele admise, sub protectia politiei si a altor organe. As paria ca nivelul de poluare pe aceste bulevarde, in timpul noptii, e mai mare decat ziua, in plin trafic, din cauza noxelor emanate de emanate de "regii soselelor", niste baietasi care, intr-o competitie pe bune, ar intra in parapet la prima curba.
      Solutia acestor probleme poate veni doar de la autoritati, asa cum foarte corect ai scris in comentariu, iar declansarea mecanismelor de aplicare, cred, sta si in mobilizarea societatii civile. Am iesit in strada pentru a fi arestati cativa politicieni, dar nu reusim sa manifestam pentru sanatatea noastra si pentru o evolutie fireasca a societatii.
      • Like 1
  • Explicația este una deosebit de simplă: "frumoasele" obiceiuri românești care au fost practicate azi noapte în jurul Bucureștiului. Este vorba de "Urlălie". Link către obicei: http://www.traditieialomita.ro/obiceiuri/cu-data-mobila/urlalia/

    Evident, cu cât focul folosit la acest obicei scoate mai mult fum, cu atât mai bine, așa că anvelopele uzate sunt la mare căutare: ard mult timp cu fum greu și mult.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult