Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Maiorul Laurențiu Cazan: Îmi asum ce s-a întâmplat în Piața Victoriei. În calitate de comandant al acțiunii, vreau să îmi cer scuze față de cei care poate au suferit. Pe zona Mihalache a fost observată o mașină cu sticle incendiare

Laurentiu Cazan

Maiorul Laurențiu Cazan (foto stânga) este cel care a coordonat în seara de 10 august intervenția jandarmilor din Piața Victoriei. „Eu am fost comandantul acțiunii, nu am fost influențat, au fost informații care au venit în timp operativ de pe teren. Nu am ce să-mi reproșez, consider că exact acela a fost momentul în care trebuia să intervenim”, a spus Cazan în timpul unui interviu acordat postului TVR 1. Maiorul Cazan este primul oficial al jandarmeriei care își cere scuze manifestanților pașnici care au avut de suferit în urma violențelor. Scuze, ce-i drept, cu „poate” și „dacă”. 

„În calitate de comandant al acțiunii, vreau să îmi cer scuze față de cei care poate au suferit. Și accept, este posibil să fi existat asemenea cazuri”, a afirmat Cazan. Și a reluat ulterior: „Intervenția fost oportună, a fost exact la momentul la care a trebuit să fie. Dacă au fost punctual aspecte cu o violență exagerată, eu personal îmi cer scuze față de toți cei care au avut de suferit în momentul intervenției. Dar repet, în momentul în care vedeți o acțiune a jandarmeriei, părăsiți zona.”

Cazan a mai susținut că „pe zona Mihalache a fost observată o mașină cu sticle incendiare” în timpul protestelor. Un detaliu nemenționat până acum în comunicările Jandarmerie și pe care maiorul l-a lăsat să plutească într-o zonă de mister, fără a preciza dacă există filmări cu respectiva mașină ori dacă persoana care o conducea a fost identificată și reținută.

Redăm principalele afirmații făcute de Cazan în timpul interviului de la TVR:

- Din punct de vedere tactic nu am ce să-mi reproșez. Momentul intervenției a fost ales la momentul oportun, nu am fost de la bun început să intervenim în forță. Momentul declanșator a fost cel în care am avut violențe împotriva poliției și echipelor jandarmeriei. Păreau a fi organizați.

- Am avut violențe directe către forțele de ordine. Dacă nu aveam la momentul respectiv intervenție, lucrurile erau mult mai grave. Cu siguranță aveam jandarmi incendiați

- Îmi asum tot ceea ce s-a întâmplat în Piață, dar încă o dată vreau să îmi cer scuze persoanelor care au suferit în urma restabilirii ordinii publice. Nu vreau să creștem mai mult nivelul de tensiune și emotivitate. Acele mijloace pe care le-am folosit sunt neletale

- S-a acționat punctual împotriva celor care veneau și atacau dispozitivul

- Față de alte adunări publice a existat o tensiune fantastică de la primele momente. Am avut un număr mai mare, de ordinul sutelor, de persoane violente, de data aceasta oamenii nu se mai delimitau de ei. Eu am fost comandantul acțiunii, nu am fost influențat, au fost informații care au venit în timp operativ de pe teren. Nu am ce să-mi reproșez, consider că exact acela a fost momentul în care trebuia să intervenim.

- Violențele au fost progresive, în mod constant s-au exercitat violențe asupra jandarmeriei.

- În eșaloanele doi și trei au existat persoane violente. Ei nu au venit în grup. Am primit informațiiu cu privire la prezența lor în piață. Ei nu vin ca un grup constituit, își dau întâlnire în piață. Mie mi s-a părut un mod foarte organizat de acțiune a lor. Mergeau spre jumătatea pieței, se asigurau că au 2-3 rânduri de persoane în față. Era o mobilitate foarte mare a lor.  Acționau, elementele noastre de dispozitiv aveau obligația să respingă acel atac, să respingă cu gaze lacrimogene. Normal că cei din primul rând spuneau, dar de ce să folosească gazele asupra mea?

- Despre oamenii loviți de jandarmi deși aveau mâinile ridicate: Activitățile punctuale sunt ferm convins că fac obiectul cercetării parchetului. (...) Acestea sunt niște cazuri izolate, sunt sigur că vor fi cercetate amănunțit de către parchet. Orice activitate a noastră va fi cercetată de lege. Nu sunt de acord cu astfel de activități, nimeni din jandarmerie nu face așa ceva

- Despre turiștii israelieni coborâți cu forța din taxi de jandarmi și bătuți: Aici este vorba de o situație, după ce s-a intervenit pentru restabilirea ordinii publice. Era o zonă unde foarte multe persoane acționau împotriva forțelor jandarmeriei. Era o situație în care cei care atacau forțele jandarmeriei, cei care au făcut acea baricadă... Cei care acționau în zonă au observat că la momentul când noi ne-am dus cu efectivele către acea zonă, o parte dintre ei foloseau taxiurile. Ca o măsură, a fost și să verificăm taxiurile

- Despre protestatarii care nu au auzit semnalele jandarmeriei înainte de intervenția în forță și care nu au putut părăsi Piața: Accept această situație, că nu au auzit toți. Dar în momentul în care au loc violențe și vezi că au loc acțiuni ale jandarmeriei trebuie să părăsești zona. În momentul în care nu părăsești zona, trebuie să îți pui un semn de întrebare ca integritatea ta să fie în pericol.

- Despre ordinul de evacuare forțată a Pieței Victoriei: Când am văzut că lucrurile încep să degenereze, am discutat personal cu prefectul și i-am spus că dacă lucrurile vor degenera vom ajunge la restabilirea ordinii publice. Dânsa a spus că e pregătită să intervenim pentru restabilirea ordinii publice. 

- Despre prezența unui procuror militar în timpul intervenției: Începând cu ora 17:00 mi s-a prezentat procurorul militar, un coleg de-al meu mi l-a prezentat.Mi-a spus că este procuror militar, că este în serviciu. A fost prezent până la terminarea misiunii. A stat în zona Piața Victoriei, în zona în care efectivele jandarmeriei au acționat. Am considerat că este mai bine că este un reprezentat la Parchetului Militar la fața locului, să supravegheze cu propriile simțuri.Am considerat că este foarte bine că este la fața locului. Le-am adus la cunoștință comandanților de dispozitiv că violențele ar putea să crească, că nu avem grupuri de oameni care părăsesc Piața victoriei. La momentul respectiv, când am discutat cu comandanții de dispozitiv era prezent și procurorul

- Despre prezența jurnaliștilor la proteste: Ar fi bine ca presa să stea în spatele efectivelor de jandarmeriei. Jandarmul se află într-o stare de pericol, încearcă să elibereze perimetrul. Aceste aspecte țin și de siguranța voastră. Nu trebuie să mergem cu camera la un metru sau doi, să vezi cum încătușează.

- Despre prezența jandarmului în alb, colonelul Cătălin Paraschiv în Piață: Nu mi se pare neobișnuit să fie în civil. El a fost în sprijinul nostru, a fost rezervă de intervenție, începând cu 19.00 a fost în piață. Nici eu nu am fost îmbrăcat în uniformă.

- Despre jandarmii lăsați în urmă de colegi: Am primit un apel că acel magazin e vandalizat de persoane violente. Responsabilul Poliției a acționat cu elementele de dispozitiv cele mai apropiate. S-a acționat inițial cu efective de intervenție din cadrul Poliției. Am fost informat la 5 minute de șeful poliției că ei deja sunt încercuiți, nu mai pot ieși din mașini. Era o mobilitate extraordinară a celor din Piață asupra zonelor de interes. La momentul respectiv a venit informația că deja sunt atacați nu mai sunt lăsați să iasă din acea mulțime.Am mers cu efective de la jandarmerie cu o zonă care nu mai avea elemente violente. De la primul moment am avut violențe asupra acelor colegi.

Am vorbit personal cu ei, fata nu-și mai aduce aminte de ce la un moment dat a căzut. Nu știe dacă a fost lovită sau a căzut. Ei au făcut niște binoame, se apărau unul pe celălalt. În momentul în care asupra lor se arunca cu pietre era foarte greu să observe că cineva din dispozitiv a fost atacat atât de brutal.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • James check icon
  "pe zona Mihalache a fost observată o mașină cu sticle incendiare”. Ahahahahaha ...
  Numai numarul ei de inmatriculare nu l-au "observat" vajnicii aparatori ai ordinii constitutionale, doar incarcatura explozibila din ea si si-or fi zis "Haai, dom'le pentru atat s-o sechestram, lasam omu' fara masina peste weekend, nici chiar !"
  • Like 1
 • Initial, mi-am zis: " L-au gasit pe acarul Paun!" Numai ca d-l Cazan nu e o victima a superiorilor care incearca sa scape de raspundere; el pare ca se bucura ca a fost "ales" sa-si asume responsabilitatea. E mandru! E momentului de glorie! Nu conteaza ca se acopera de ridicol in fata unei natiuni, important e sa dea bine in fata sefilor! Da, poate ca nu l-a presat nimeni, asa cum spune! Oameni stupizi, care vor sa incaseze in locul sefilor, vedem peste tot! Dar, asa stand lucrurile, nu e de mirare ca Jandarmeria seamana tot mai mult cu un Circ in care, iata, sunt adusi in lumina reflectoarelor tot soiul de clovni, iluzionisti si chiar animale dresate! Din pacate, noi suntem cei care le platim salarii astronomice acestor cabotini!
  • Like 2
 • Bai, voi chiar ne socotiti inapoiati? Nici voi nu credeti ce spuneti si va incurcati in minciuni de doi bani. Dar stati linistiti, adevarul tot va iesi la lumina si veti plati, slugoilor!
  • Like 2
 • Cine a comandat ,,acțiunea" în Piața Victoriei ? Că în fotografia care însoțește articolul, în prim plan sunt trei ,,civili" doi în cămăși albe, unul vorbește la un telefon, unul fumează, și unul are o cameră foto. Oare unde a aruncat ce a rămas din țigară, civilul fumător? Poate că poliția locală minicipală sau cea a sectorului 1 ar trebui să caute înregistrările video și să vadă unde a aruncat ..civilul fumător din Piață, rămășițele țigării fumate, și eventual să îl amendeze dacă nu a păstrat curățenia, conform legislației locale în vigoare.
  Acești civili care au drepturi și se bucură de privilegii, de galonați, oare erau acolo ,,sub acoperire" sau din lașitate nu purtau uniformele...Poate că jandarmereasa despre care s-a spus inițial că a fost bătută de protestatari, mai mai să paralizeze ,,pentru restul vieții" cum spunea un purtător de cuvînt al Jandarmeriei. a fost ținută de jandarmi care acționau în zonă sub acoperirea hainelor civile, că prea era vioaie la externarea dintr-un spital civil,zburda nu alt ceva, că și asta e paranormal, MAI are un spital militar în București, și jandarmereasa a fost reparată de medici civili, lăsîndu-i fără lucru pe medicii militari plătiți de MAI...
  • Like 1
 • Avem o problema de la care pleaca tot haosul asta si ura si tot: lumea crede tot ce apare pe FB. Nu e prima data cand pe FB apar postari alarmante false exagerate dramatizate scoase din context share-uite si like-uite si viralizate si tot si asta cu viteza unui click. Pana apar persoane care stiu ce spun cu explicatii si exemple, deja imaginea e facuta, concluzia e trasa, iuresul creat. Sigur ca nici costumele si uniformele care apar la tv nu au suficienta credibilitate, dar unii au. De ce l-as crede pe Gigi Nimeni care posteaza pe FB si nu l-as crede pe Arafat de exemplu? La avalansa de postari din dorinta de a deveni virali si cunoscuti a unora se suprapun balbele si declaratiile penibile sau neconvingatoare ale celor in care ar trebui sa avem incredere. Si Arafat e printre putinii care au ramas credibili desi multi il ataca permanent si care de multe ori a venit cu exemple concrete cu date, cifre, argumente prin care a aratat ca unii vorbesc aiurea. Si acum si in alte dati. Sau alti doctori sau specialisti. Golul de informatii reale se umple repede de fake news daca nu se ocupa cineva de asta. Vezi o luminita pe cer care se misca si fiecare crede ca e altceva. Si care posteaza primul ce crede ca e, aia e. Si sa nu uitam ca intr-o confruntare ca in 10 august si unii si altii pot actiona pe baza unor informatii false. Ca vorba aia, a la guerre comme a la guerre, cum ziceau, aaa, vechii greci :D
  • Like 0
 • Nea Cazan, poate dormeai dupa ora 23 asa ca iti povestesc un pic cum a fost cu actiunea jandarmeriei. In timp ce se desfasura (actiunea) protestatarii au fost obligati sa paraseasca "zona". Problema e ca jandarmii i-au urmari si haituit pe strazi pe toti cei ce au "parasit zona". Cam pana dupa 2 dimineata. Cu batai, gaze, grenade. Deci am parasit degeaba "zona".
  • Like 1
 • ce de abureli scoate si nenea asta ! multe nu se leaga in ce a spus nenea asta si ce a fost in piata. aia cu scuzele e ca si cum dl Iliescu si dl Cozma si-ar cere scuze si si-ar pune cenusa in cap pt ce a fost la mineriade.
  • Like 5
 • Sa-i aminteasca cineva jandarmului Cazan ca el nu e politician, sa-si "asume" consecintele faptelor sale...
  Din cate stiu eu, Jandarmeria e unitate militarizata, ca urmare raspunderea dlui Cazan e strict in fata superiorilor sai si a legii. !
  Nu ne intereseaza explicatiile sale, el va trebui sa le ofere celor in drept, nu opiniei publice, ca nu suntem la un concurs de popularitate sau la o actiune a unui politician de a castiga alegatori printr-un discurs in fata multimii.
  • Like 7
 • M-am saturat de minciunile astora, platiti din taxele si impozitele virate de oamenii care chiar fac cate ceva la slujba pe care o au.... ca sa ia la bataie civili, oameni in scaune cu rotile (aia erau cu incendiarele, precis!!!!), jurnalisiti si chiar turisti.... Iar povestea cu procurorul militar e jalnica, sunt atat de cretini ca si-or fi imaginand ca e credibila toata gogoasa asta care PUTE!!!!
  • Like 5
 • În structurile MAI, SRI și SIE, există o formulare, cînd au de făcut ceva care îi scoate din monotonia biroului, cazărmii... : ,,Avem acțiune".
  În după amiaza de 10.08.2018 în Piața Victoriei, se anunțase că vor fi niște proteste ale unora din diaspora, conform unor informați lideri ai PSD, curve, hoți și cerșetori, și Jandarmeria s-a mobilizat, la ordin, din proprie inițiațivă, nu știu, dar pe la piață Jandarmeria mai auzise ceva zvon, cum că ar fi vorba de o lovitură de stat...În Europa fără aprobare de unchiul SAM? Greu de presupus, România de azi nu e Turcia anilor 60,70, și nici nu știu ce republică Sud Americană... Și în ziua zaverei, oare concubina lui Dragnea venea și ea la răzmeriță, că și ea e cam diasporeană care o cam face precum prostituatele, pentru bani, și madam Dan aia doctor în științe de alea juridice...și-a întrerupt concediul de odihnă și a venit la sediul MAI, în timp ce șefa ei, Dănciloaia, femeia aceea inteligentă și competentă în imunoglobină, a confirmat că nu e cum cred unii, a rămas în concediul de odihnă, sau în minivacanța la care ea a hotărît că bugetarii aveau dreptul...
  Și feluriți jandarmi s-au întins prin fel de fel de colțuri și laturi ale Pieței Victoriei să întîmpine pe ,,pulifricii", fără supărare am citat o cunoscută limbistă din Vaslui, angajată la poliția din zonă.
  Și au început să vină,pe de o parte diasporenii, și diasporencele în piață, pe de o altă parte, pe de lături, au venit unii dintre galonații de la Jandarmerie, cu uniforme, toți de la sergent major în sus, pînă la colonel,ăia mici cu armuri, cu ciomege, cu butelii du gaz CS, și alte alea că nu prea mîncaseră fasole în ultimul timp, dar gradele superioare, pretinzîndu-se civilizați, au venit îmbrăcați civil, așa cum trebuie, orice comandant competent care știe că uneori luptele se mai și pierd, ca în 1989, și atunci, la retragere, galonatul în uniformă poate să o ia pe cîrcă de la diasporeni, e mai bine să fie civili și nu în uniformă.
  Despre fostul șef al Inspectoratului General al Jandarmeriei nu știu dacă a fost în uniformă sau civil în Piața Victoriei, dar comandantul ,,Brigăzii speciale de cotonogari și gazatori" se știe, a venit fără să aibă oficial vreo chemare prin zonă, îmbrăcat în alb și cu eșarfă stacojie, că el nu prea știa cam ce ar putea să se întîmple prin zonă...Una peste alta, șefimea din jandarmerie s-a purtat cam în civil, adică cam incorect,și fără uniforme militare, cu epoleți și însemne de grad și comandau jandarmii. ei, ăia cu grade mici în uniformă, cu armuri, cu ciomege și butelii cu gaz, cu pistoale.

  Cam cîți jandarmi au participat la ,,acțiune", cîți au fost în uniformă și cîți au fost în civil, și cîți dintre cei fără uniformă au prestat în interiorul zonelor înconjurate de jandarmi în uniforme, și ce au avut jandarmii în civil de făcut pe acolo?
  • Like 4


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult