Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Breaking news. Digi24: Ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a dat demisia, după ce a anunțat, într-un interviu, că toți bucureștenii vor fi testați de coronavirus, printr-o procedură „door to door”

Victor Costache - Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

UPDATE joi, ora 10.16 Digi24 anunță că ministrul Sănătății, Victor Costache și-a dat demisia în această dimineață. Potrivit sursei citate, Nelu Tătaru, secretar de stat până azi în minister, va deveni ministru interimar. Nelu Tătaru a fost chemat de urgență la București, după ce cu o zi în urmă plecase la Suceava să stingă focarul epidemiologic de la spitalul județean, unde peste 100 de cadre medicale s-au îmbolnăvit cu COVID-19.

Știrea inițială:

Toți bucureștenii vor fi testați pentru Covid-19 de echipe mobile care vor merge din ușă în ușă, a anunțat ministrul Sănătății, într-un interviu pentru Știrile Pro TV.

„Am avizat un parteneriat și un program care va demara rapid. Vrem să se testeze toată populația Bucureștiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din ușă în ușă- n.red.), după modelul Coreei de Sud. Este foarte important să facem milioane de teste. Până la sfârșitul săptămânii, vom avea încă 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare în ianuarie și acum avem cel puțin 20 și vrem să avem 1-2 la nivel județean”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

Pacienții diagnosticați cu noul coronavirus vor fi internați doar în spitale unde se va trata doar această patologie. La nivel național vor fi stabilite cel putin 30 de unități. Persoanele cu formă ușoară de boală vor fi mutate din secțiile de boli infecțioase în hoteluri, unde vor fi supravegheați de doctori.

Citiți și:

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Testarea va începe de saptamana viitoare

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că, după București, va fi testată și populația și din marile aglomerări urbane din țară.

„Vor urma și celelalte orașe mari, Bucureștiul fiind un proiect pilot oarecum, pentru a putea evalua starea de infectare a unui oraș. Capacitatea de testare se mărește săptămânal, am cerut tuturor spitalelor să isi achizitioneze, pe fondurile Ministerului Sănătății aceste Real Time PCR. Personalul va fi instruit special pentru aceste testari. Am avut foarte multe donatii sau oferte ale comunităților locale”, a spus Nelu Tătaru miercuri seara, la Digi24.

„Testarea va incepe de saptamana viitoare, incepem cu personalul medical. Apoi se va trece la testarea populatiei în fiecare cartier în parte”, a mai spus Tătaru.

Vom ajunge la o capacitate de 2.500-3.000 de testări pe zi, a precizat oficialul de la Ministerul Sănătății. care a arătat că la nivelul grupului de lucru de la minister va fi făcută o programare și etapizări pe grupe de vârstă si pe categorii de personal medical.

2.000.000 de teste din Coreea de Sud. 200.000 vor ajunge în următoarele zile

Compania Unifarm SA a încheiat un contract cadru cu un producător din Coreea de Sud pentru achiziția a 2.000.000 de teste de diagnostic molecular (Real Time PCR). Autoritățile au anunțat recent că în următoaree zile vor ajunge în depozitele companiei prima tranșă de 200.000 de teste.

„Menționăm că, în această perioadă, Compania Unifarm SA face în permanență demersuri de a achiziționa, de la producători autorizați din întreaga lume, teste de diagnostic, alte dispozitive, dar și medicamente necesare pentru limitarea răspândirii COVID 19, pe care le distribuie unităților sanitare sau cabinetelor medicale, pe bază de comandă", se arată într-un comunicat transmis duminică de Grupul de Comunicare Strategică.

„Testările noi le facem la facem la grupele menționate în toate această perioadă, la care extindem și la cei instituționalizați, la personalul medical și la toate simptomele respiratorii acute inferioare la care testul de gripă a fost negativ”, a spus duminică Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat duminică la Digi24.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu cred ca TESTAREA de coronavirus are alte prioritati. In primul rand TOTI angajatii spitalelor unde sunt tratati bolnavii de covid19, pt.ca TOTI lucratorii din spital trebuie sa fie sanatosi. Spitalul are oameni la curatenie,mecanici de intretinere pt. apa,caldura, oxigen,curent. Apoi ceilalti cetateni in functie de procurarea testelor. Nu bucurestenii sunt prioritari, TOTI cetatenii tarii au aceleasi drepturi,macar in aceasta perioada de nenorocire. Se stie care este populatia fiecarui judet, plus capitala.In functie de aprovizionarea cu aceste TESTE, sa se repartizeze procente EGALE (din numarul de teste) pt. fiecare judet si capitala. Ex.(pt. cine nu pricepe). Sa zicem 20 de procente pt. fiecare judet.Judetul cu 200000 de locuitori va primi 40000 de teste,capitala cu 2000000 de locuitori va primi 400000 de teste.DSP-eul fiecarui judet il imparte medicilor de familie in acelasi fel, iar medicii de familie in functie de prioritatile pacientilor .Sigur primul test va fi pt. medic. Daca el nu e sanatos.......
  • Like 2
 • Parerist check icon
  Feic niuz taica. Deja a fost testata toată populația României. Chiar de mai multe ori, o parte.
  Evident,, nu direct ci prin reprezentanți.
  • Like 0
  • @ Parerist
   nu e cazul sa facem HAZ DE NECAZ. valabil pt. toti COMENTATORII!
   • Like 1
 • Am primit 2 mil. De Teste si imediat le folosim in Bucuresti , ca nu cumva politrucii de la Casa Poporului sa se imbolnoveasca. Aia din Suceava nu au nevoie , lasa-i sa moara. Atunci cand incepeam si eu sa sper ca scapam de sacalii din Parlament:((
  • Like 1
 • mhm check icon
  Aha; "Vom ajunge la o capacitate de 2.500-3.000 de testări pe zi,". Deci pentru 3 milioane de oameni si peste din București-Ilfov va fi nevoie doar de vreo 3 ani și ceva.
  • Like 1
  • @ mhm
   Nume check icon
   Toti angajatii media din tara Bucuresti au fost atat de fericiti sa ne anunte pe noi cei din tara Romania ca ei o sa fie testati primii, incat nimeni nu a facut calculul matematic cat va dura. Adica cel putin 3 ani sau numai 1 an daca iti cauta adresa din cartea de identitate. Iar ultimul amarastean din tara Romania va fi testat undeva prin 2035 la ritmul de 3.000 testari pe zi. Cel putin asa am inteles noi astia din provincia Romania.
   Sau, aceasta faimoasa stire nu a fost verificata, ci pur si simplu incarcata pe canale ca multe altele in aceast perioada.
   Vom vedea...Este bine ca se testeaza, dar ar fi bine sa se inceapa cu spitalele in primul rand ca maine poimaine nu mai sunt cadre medicale si atunci o sa o incurcam cu totii... din ambele tari.
   • Like 3
 • check icon
  Două nedumeriri:
  a) De ce dracu' trebuie să avem niște hîrtii pe care tot noi ni le semnăm?? De ce nu e însuși cuvîntul nostru suficient? OK, să zicem că mă oprește patrula în față la Kauf (sau alt supermarket), cu ce ajută că am asupra mea o hîrtie de genul ăsta? A, m-a prins în parc... Păi am o hîrtie la mine care zice că eu voiam să fac cumpărăturile de la marketul X și, ce să vezi?, traseul trece prin acest parc! Și, la o adică, o scriu atunci, pe genunchi (că cică e ok și ”scrisă de mînă”)!
  Deci, serios, care-i rostul?? Eu cred că e doar stilul românesc: hai să facem și noi că facem ceva ca să nu pară că n-am făcut nimic! În realitate, sunt sigur că e vorba despre prostie la nivel înalt. Căci scopul fundamental al oricărui prost e să facă mai grea viața celor din jurul lui, fie și cu prețul de-a și-o face pe a sa mai grea (dar, fiind prost, nu realizează asta). Asta e, pur și simplu, rațiunea de-a exista a prostului. Ca o paranteză, ăsta e, probabil, singurul lucru util pe care l-am învățat pe durata stagiului militar!
  b) Mai important. De ce să facă toți bucureștenii test? Să facă, dacă ne permitem (adică putem face măcar 50 milioane de teste)! Căci, pe lîngă toate chestiunile legate de discriminare, Bucureștiul nici măcăr nu este declarat ”focar”!
  Orice guvern rațional ar trebui să direcționeze astfel de teste către cadrele medicale (făcute ZILNIC)!! Căci: 1. spitalele pot deveni lejer focare de infestare (deja avem cazul Suceava!) și 2. dacă nu protejăm mai întîi cadrele medicale, cine dracu va avea grijă de infestați?? Voluntarii?? Oamenii care s-au recuperat după boală? Serios, cine, cum??
  • Like 6
 • Nu-i rea deloc ideea, dar ar trebui să facă milioanele de teste cât mai rapid.
  • Like 0

Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult