Foto: Inquam Photos / George Călin
UPDATE joi, ora 10.16 Digi24 anunță că ministrul Sănătății, Victor Costache și-a dat demisia în această dimineață. Potrivit sursei citate, Nelu Tătaru, secretar de stat până azi în minister, va deveni ministru interimar. Nelu Tătaru a fost chemat de urgență la București, după ce cu o zi în urmă plecase la Suceava să stingă focarul epidemiologic de la spitalul județean, unde peste 100 de cadre medicale s-au îmbolnăvit cu COVID-19.
Știrea inițială:
Toți bucureștenii vor fi testați pentru Covid-19 de echipe mobile care vor merge din ușă în ușă, a anunțat ministrul Sănătății, într-un interviu pentru Știrile Pro TV.
„Am avizat un parteneriat și un program care va demara rapid. Vrem să se testeze toată populația Bucureștiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din ușă în ușă- n.red.), după modelul Coreei de Sud. Este foarte important să facem milioane de teste. Până la sfârșitul săptămânii, vom avea încă 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare în ianuarie și acum avem cel puțin 20 și vrem să avem 1-2 la nivel județean”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.
Pacienții diagnosticați cu noul coronavirus vor fi internați doar în spitale unde se va trata doar această patologie. La nivel național vor fi stabilite cel putin 30 de unități. Persoanele cu formă ușoară de boală vor fi mutate din secțiile de boli infecțioase în hoteluri, unde vor fi supravegheați de doctori.
Citiți și:
- Alex Livadaru: E timpul să spunem stop. Managerii incompetenți din spitale trebuie să plece acum acasă, prostia și corupția lor sunt criminale
- Președintele Societății Române de Microbiologie: „Vor fi peste 10.000 de cazuri. Se poate ca la sfârșitul lui aprilie să ajungem la mii de cazuri zilnic”
- Claudiu Vuță: Război cu coronavirusul | Răspunsul lui Ștefan Mandachi, după ce șeful unei instituții l-a întrebat câte meniuri gratuite poate comanda pentru oamenii săi din prima linie: „Până crapă cuptoarele!”
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Testarea va începe de saptamana viitoare
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că, după București, va fi testată și populația și din marile aglomerări urbane din țară.
„Vor urma și celelalte orașe mari, Bucureștiul fiind un proiect pilot oarecum, pentru a putea evalua starea de infectare a unui oraș. Capacitatea de testare se mărește săptămânal, am cerut tuturor spitalelor să isi achizitioneze, pe fondurile Ministerului Sănătății aceste Real Time PCR. Personalul va fi instruit special pentru aceste testari. Am avut foarte multe donatii sau oferte ale comunităților locale”, a spus Nelu Tătaru miercuri seara, la Digi24.
„Testarea va incepe de saptamana viitoare, incepem cu personalul medical. Apoi se va trece la testarea populatiei în fiecare cartier în parte”, a mai spus Tătaru.
Vom ajunge la o capacitate de 2.500-3.000 de testări pe zi, a precizat oficialul de la Ministerul Sănătății. care a arătat că la nivelul grupului de lucru de la minister va fi făcută o programare și etapizări pe grupe de vârstă si pe categorii de personal medical.
2.000.000 de teste din Coreea de Sud. 200.000 vor ajunge în următoarele zile
Compania Unifarm SA a încheiat un contract cadru cu un producător din Coreea de Sud pentru achiziția a 2.000.000 de teste de diagnostic molecular (Real Time PCR). Autoritățile au anunțat recent că în următoaree zile vor ajunge în depozitele companiei prima tranșă de 200.000 de teste.
„Menționăm că, în această perioadă, Compania Unifarm SA face în permanență demersuri de a achiziționa, de la producători autorizați din întreaga lume, teste de diagnostic, alte dispozitive, dar și medicamente necesare pentru limitarea răspândirii COVID 19, pe care le distribuie unităților sanitare sau cabinetelor medicale, pe bază de comandă", se arată într-un comunicat transmis duminică de Grupul de Comunicare Strategică.
„Testările noi le facem la facem la grupele menționate în toate această perioadă, la care extindem și la cei instituționalizați, la personalul medical și la toate simptomele respiratorii acute inferioare la care testul de gripă a fost negativ”, a spus duminică Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat duminică la Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Evident,, nu direct ci prin reprezentanți.
Sau, aceasta faimoasa stire nu a fost verificata, ci pur si simplu incarcata pe canale ca multe altele in aceast perioada.
Vom vedea...Este bine ca se testeaza, dar ar fi bine sa se inceapa cu spitalele in primul rand ca maine poimaine nu mai sunt cadre medicale si atunci o sa o incurcam cu totii... din ambele tari.
a) De ce dracu' trebuie să avem niște hîrtii pe care tot noi ni le semnăm?? De ce nu e însuși cuvîntul nostru suficient? OK, să zicem că mă oprește patrula în față la Kauf (sau alt supermarket), cu ce ajută că am asupra mea o hîrtie de genul ăsta? A, m-a prins în parc... Păi am o hîrtie la mine care zice că eu voiam să fac cumpărăturile de la marketul X și, ce să vezi?, traseul trece prin acest parc! Și, la o adică, o scriu atunci, pe genunchi (că cică e ok și ”scrisă de mînă”)!
Deci, serios, care-i rostul?? Eu cred că e doar stilul românesc: hai să facem și noi că facem ceva ca să nu pară că n-am făcut nimic! În realitate, sunt sigur că e vorba despre prostie la nivel înalt. Căci scopul fundamental al oricărui prost e să facă mai grea viața celor din jurul lui, fie și cu prețul de-a și-o face pe a sa mai grea (dar, fiind prost, nu realizează asta). Asta e, pur și simplu, rațiunea de-a exista a prostului. Ca o paranteză, ăsta e, probabil, singurul lucru util pe care l-am învățat pe durata stagiului militar!
b) Mai important. De ce să facă toți bucureștenii test? Să facă, dacă ne permitem (adică putem face măcar 50 milioane de teste)! Căci, pe lîngă toate chestiunile legate de discriminare, Bucureștiul nici măcăr nu este declarat ”focar”!
Orice guvern rațional ar trebui să direcționeze astfel de teste către cadrele medicale (făcute ZILNIC)!! Căci: 1. spitalele pot deveni lejer focare de infestare (deja avem cazul Suceava!) și 2. dacă nu protejăm mai întîi cadrele medicale, cine dracu va avea grijă de infestați?? Voluntarii?? Oamenii care s-au recuperat după boală? Serios, cine, cum??