Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Managerul Spitalului județean Oradea: Un chirurg de copii ne-a făcut o pagubă de 50.000 de lei în 5 luni. Cred că 10% din medicii cu care lucrez, dacă nu ar mai fi, nu s-ar simți

spital - hol

Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

Salariul unui medic primar, cu 5-6 gărzi lunar, este echivalentul a aproximativ 4.000 de euro net, a spus dr Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Pentru o gestionare eficientă a resurselor, medicul spune că la nivelul instituției a fost introdusă o analiză lunară care arată eficiența fiecărei secții, astfel că se cunoaște exact printre altele cât a lucrat și câți pacienți are fiecare dintre cei 500 de medici angajați ai spitalului. Recent, managerul spune că a descoperit că un medic chirurg pediatru a provocat spitalului o „pagubă” de 50.000 de lei, în decurs de 5 luni. El spune că nu s-ar fi ajuns la situații în care unii medici iau același salariu chiar dacă nu au pacienți, dacă odată cu majorările de salarii din sistemul național de sănătate ar fi fost impuse pentru medici și criterii de performanță.

„Noi am introdus analiza lunară a eficienței fiecărei secții. (...) Știm fiecare doctor cât a lucrat, câți pacienti a avut. Noi avem contract cu Casa de asigurări. Sunt doctori care sunt plătiți foarte puțin față de cât lucrează, dar ne-am dat seama că sunt doctori care nu își fac nici măcar salariul”, a spus managerul Spitalului Județean din Oradea.

„Am văzut zilele trecute o situație financiară și am constatat că un chirurg de copii din spitalul judetean ne-a făcut o pagubă de 50.000 de lei, în 5 luni. Între salariul lui și prestația lui medicală diferența era de 50.000 de lei”, spune managerul spitalului.

Toate situațiile statistice din spital ce reflectă indicele de complexitate a cazurilor, durata medie de spitalizare, venituri aduse, cheltuieli sunt publice, sunt comunicate secțiilor din spital, spune managerul.

„Aveți un doctor care nu e bun și nu puteți să îl dați afară”. „Am mai mulți, din 500 sunt vreo 20 de care cu mare drag m-aș despărți, dar din punct de vedere legal nu am cum”

Despre medicul chirurg pediatru dr Carp susține că „venea la serviciu, nu avea pacienți, nu lucra nimic, dar salariul îl lua”, iar între sumele decontate de Casa de asigurări pentru pacienții internați și salariul acestuia era o diferență de 50.000 de lei. (Ce faceți în acest caz?) Nimic, legea a fost prost facută, pentru că nu există aceste criterii de performanță și de diferențiere. (Doar l-ați mustrat?) Bineînțeles. (Ati rămas cu paguba?) Am rămas cu paguba. Dacă un doctor nu își face treaba, din punct de vedere legal nu îl poți da afară. De aceea avem specialiști în Dreptul Muncii. Este un asistat social al spitalului și nu ai cum să scapi de el”, a declarat managerul Spitalului Județean din Oradea.

„La doctorul ăsta nu a venit nimeni și niciunul dintre colegii lui nu i-a transferat pacienți. (De ce nu a venit nimeni la el?) Pentru că nu e bun. (Aveți un doctor care nu e bun și nu puteți să îl dați afară).  Am mai mulți, din 500 sunt vreo 20 de care cu mare drag m-aș despărți, dar din punct de vedere legal nu am cum. Și atunci cine e cel oprimat? Ăla care lucrează, care trebuie să îl țină pe ăsta. Și în pagubă iese spitalul, că trebuie să acopere salariile”, vede managerul spitalului județean.

„Ne plângem tot timpul de lipsa de medici, dar cred că 10% din cei pe care îi cunsoc și cu care lucrez, dacă nu ar mai fi, nu s-ar simți. Pentru că ei încarcă nota de plată a spitalului, nu aduc niciun fel de contribuție la tratarea pacienților și reprezintă o cheltuială în plus”.

Faptul că, în România, „pacientul este al doctorului” este o „accepțiune complet greșită”, consideră medicul, pentru că dacă se întâmplă ceva cu pacientul, spitalul este cel răspunzător. „În alte țări, nu ai doctorul tău curant, mergi în spital și ești repartizat la un doctor sau la altul”. 

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este corect ca un medic sa ocupe un post pe baza unor criterii de performanță. Întrebarea este :cine stabilește acele criterii și cât de universale sunt? Fiind vorba de sistemul de stat, acel post se ocupa prin concurs. Înainte de a veni cu cifre impresionante și declarații mărețe, poate domnul Carp ar binevoi sa ne spună cum se ocupa unele din acele posturi de fapt și ce implicații politice au și cum unele mediocrități se scurg pe ușile din dos tacit, doar pentru ca au "back-up" necesar, ajungând să practice prin centre universitare, când de fapt ocupă locul altuia mult mai bine pregătit. Nu contest că ceea ce spune domnul Carp e adevărat, dar trebuie sa fiu realiști si sa recunoastem ca ăsta este rezultatul politizarii medicinei și, în fond, al unui sistem medical corupt.
    • Like 0
  • Sistemul de salarizare este total nedrept! Păi, se compară o colonoscopie cu o incizie de coș infectat ori de chist sebaceu? Că, dacă nu mă înșel, li se acordă același punctaj ca proceduri medicale! NU! Ar trebui ca fiecare medic să primească un procent - 10%, de ex. - din cât încasează spitalul de pe urma muncii lui! Plus o sumă fixă pentru că este medic specialist, respectiv. medic primar!
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Pe de o parte are dreptate ca un medic fara pacienti nu are ce sa mai caute intr-un spital. Pe de alta parte repartizarea pacientilor la medici pe ce fel de criterii s-ar face? Daca ajungi pe mana unui chirurg despre care se stie ca nu e competent? Anulezi operatia? Dai mita celui care face repartizarile sa ajungi la altul? In ambele cazuri respectivul medic tot nu are de lucru. Si daca comite un malpraxis atunci sa vezi cheltuieli pe spital...
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult