Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Mâncând cu statul | Deloc șocant, sunt milioane de români care nu vor să se schimbe nimic...

Ciolanul la Congresul PNL

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Pentru cei care ați deschis televizoarele mai târziu: statul român nu își dorește o reformă reală în nimic. Explicația e banală - pentru că statul român este nimic altceva decât o caracatiță instituțională leneșă cu mii de tentacule, populată cu milioane de cetățeni care își doresc doar să trăiască la nesfârșit după aceleași reguli, conservându-și privilegiile (și eventual, extinzându-și-le).

Se numește statu quo. Când o masă critică de oameni trăiește bine într-un sistem pe care-l și gestionează, șansa ca acel sistem să fie schimbat este aproape egală cu zero. Vorbim despre aproape 1,3 milioane de oameni care lucrează în sistemul bugetar. Însă, atenție, nu sunt doar ei. Adăugați membrii familiilor acestor oameni și veți constata că vorbim deja despre 4-5 milioane care depind de salarii, indemnizații și alte venituri plătite de instituțiile și autoritățile publice. Mai puneți acolo zeci sau sute de mii de oameni care lucrează în companii cu capital de stat ori în societăți private aflate în relații contractuale cu statul.

Undeva între 30 și 40% din societatea românească depinde total sau parțial de stat, fără să-i luăm în calcul pe pensionari și pe cei care trăiesc din ajutoare sociale. O masă enormă de oameni trăiește datorită unui sistem supraîncărcat, colcăind de nepotism, mustind de birocrație, puțind de corupție. Fără trăsăturile astea, mulți dintre cei care depind de sistem ar fi expulzați. Orice reformă, cât de mică, este privită ca fiind un pericol, de sus până jos. Cei mai mulți dintre oamenii ăștia se tem de eficientizare, de productivitate, de corectitudine. În urechile lor, cuvântul „reformă” are alte conotații decât în ale noastre. Pentru noi, înseamnă eliminarea incompetenților din sistem, adică disponibilizări, muncă mai multă și mai de calitate, responsabilitate, salarizare pe merit, dispariția cârligelor care-i țin de ani de zile agățați acolo.

D-aia nu vedem schimbări structurale majore, care ar da o șansă României să fie competitivă. Pentru că majoritatea oamenilor care compun sistemul nu vor să audă de reformă. Din când în când, câte o rotiță încearcă să facă ceva. Rezultatul: ejectarea din sistem. Două exemple recente. Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu. Ca prin minune, în scurtul său mandat poluarea a scăzut la cote nemaivăzute. Lucrul ăsta s-a făcut cu amenzi și fermitate. Evident, niște băieți au fost deranjați că-s puși să respecte legea. La scurt timp, a fost demis Claudiu Daniel Dolot, fost șef al ANPC. A avut proasta inspirație să lucreze pentru cetățean, amendând zeci de mari retaileri de electrocasnice pentru măsluirea prețurilor de Black Friday. Mare greșeală: sistemul l-a scuipat imediat pentru că a vrut să schimbe ceva.

Altceva. Toată lumea știe că România are unul dintre cele mai încărcate aparate de stat din Europa. Sute de mii de funcționari sunt păstrați pe posturi doar ca să plimbe niște hârtii dintr-un birou în altul. În aceeași instituție sunt organizate 4 sau 5 birouri pentru același lucru. Cetățeanul este plimbat de la un etaj la altul sau dintr-o clădire în alta (deși aparțin de aceeași instituție) ca să facă un lucru simplu: depunerea unui dosar. În felul ăsta se justifică sute de mii de salarii. Zeci de mii de familii de români lucrează, până la ultimul membru, la stat, de multe ori în același loc. Soț, soție, fiică, fiu, socri, cumnați, verișori, nepoți. Fiecare dintre ei este parte din sistem. Orice reformare a sistemului înseamnă un pericol.

Toți oamenii ăștia se vor opune întotdeauna reformelor. Ei sunt cei care vor vota întotdeauna partidele cele mai favorabile păstrării statu quo-ului. Mulți dintre ei sunt membri de partid ori fac muncă politică, în special în campaniile electorale. O fac din obligație, pentru a-și răsplăti binefăcătorii, dar și din instinct de conservare. Sunt dependenți de sistem iar garanții acestuia sunt politicienii pe care-i trimit la guvernare ca să nu schimbe nimic, ci doar ca să pretindă că o fac. Asta e cheia: să spui că vrei să faci reforme, să dai senzația că miști ceva în sensul ăsta, dar să nu schimbi nimic. Uitați-vă la ce (nu) s-a întâmplat în ultimele trei decenii; structural, România arată la fel. Fundamental, suntem îngropați în aceeași birocrație ca în trecut. La fel de multă corupție, la fel de mult nepotism, la fel de multă incompetență. De ce? Pentru că nu se dorește altceva.

Când mai spunem că România nu se schimbă exclusiv din cauza guvernanților, ar trebui să ne dăm una peste gură. Noi i-am trimis pe guvernanți acolo, noi le permitem să ne calce pe cap. Cel puțin un român din trei nu are nicio problemă cu felul în care merge țara. El, soția, fiica, fiul, mama ori tata lucrează la stat ori cu statul și mănâncă o pâine bună de acolo.

Când mai spunem că România nu se schimbă exclusiv din cauza guvernanților, ar trebui să ne dăm una peste gură. Noi i-am trimis pe guvernanți acolo, noi le permitem să ne calce pe cap. Cel puțin un român din trei nu are nicio problemă cu felul în care merge țara. El, soția, fiica, fiul, mama ori tata lucrează la stat ori cu statul și mănâncă o pâine bună de acolo. Niciodată oamenii ăștia nu vor dori un sistem bugetar suplu, dominat de competență și eficacitate. Niciodată nu-și vor dori angajări pe bune, în baza unor concursuri corecte. Ei nu-și doresc reformă și, pentru că sunt atât de mulți, nu o vom avea niciodată. Nu există niciun partid politic în România care să dorească să se poată lupta cu așa ceva; și-ar frânge gâtul în secunda doi.

D-aia nu cred în gargara politicienilor; nu există nicio logică în a merge pe mâna lor. Oamenii ăia nu-s cu toții proști. Nu riscă nimeni să aplice reforme ca să fie apoi articulat electoral. Nu îndrăznește nimeni să pună oamenii la treabă, să taie locuri de muncă în sectorul bugetar, să organizeze concursuri corecte, să verifice pe bune cum este cheltuit banul public, să înlăture primarii penali, să deparaziteze sistemul de hoți, incompetenți și lipitori. Cu excepția a două – trei consilii județene și a câtorva primării unde s-a mai schimbat câte ceva, România e paralizată de caracatița aia leneșă și hulpavă despre care vorbeam la început. Poți să-i tai câteva tentacule iar ea va continua să trăiască bine – mersi, sugrumând orice încercare mai curajoasă de a o răpune.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ușor cu pianul pe scări! Generalizările nu fac bine la căpuț. Atât eu, cât și soția și mare parte din prieteni suntem bugetari (profesori), dar asta nu înseamnă ABSOLUT DELOC că suntem mulțumiți. Am participat la demonstrațiile din 2017, ba eu chiar am fost și la ”10 august”, printre altele. Și chiar dacă ne apropiem de 20 de ani vechime în sistem, nu înseamnă că suntem mulțumiți de el sau că nu ”votăm schimbarea”. Așa că... mai taie din ele, branconier, da, daaaa.... ;)
    • Like 0
  • "Toată lumea știe că România are unul dintre cele mai încărcate aparate de stat din Europa. Sute de mii de funcționari sunt păstrați pe posturi doar ca să plimbe niște hârtii dintr-un birou în altul. În aceeași instituție sunt organizate 4 sau 5 birouri pentru același lucru."

    Iar scrie Herța minciuni și bălării!

    De fapt au fost o grămadă de reduceri de personal, iar urmarea a fost cozile de la ghișee. Și unde mai pui că acum, în era digitalizării, o grămadă de hârtii nu mai sunt plimbate, pentru simplul motiv că se pot depune, solicita și respectiv primi online, în format .pdf, semnate electronic valabil!!!

    Cât despre problema reală, p-aia se face că nu o vede: căpușarea Statului de către firme parazitare private.

    Politicienii sunt finanțați de către aceste firme-căpușă, iar odată ajunși la butoane, plătesc ce au primit, ba chiar și cu dobândă, astfel că instituțiile Statului ajung să încheie contracte de furnizare bunuri și/sau servicii cu firmele-căpușă ale "băieților deștepți". Nu puține dintre aceste firme sunt de fapt firme conspirative ale "serviciilor".

    Sau, cum arăta și Sahra Wagenknecht că se întâmplă în Germania, răsplata este încasată "după aia": ca să nu poată fi acuzați de corupție pe perioada ocupării funcției publice, anumiți politicieni își primesc răsplata la terminarea mandatului: un post bine plătit și cu muncă zero sau aproape zero în firma privată căreia i-a făcut diverse servicii cât era pe funcția publică.

    Prin urmare, nu Statul este vinovat. Desigur, Statul este scos țapul ispășitor, iar fraierii chiar cred că e vonovat. De fapt, ca de obicei, vinovatul principal pentru tot răul din țara asta este burghezia exploatatoare privată, care fură de la Stat și astfel de la noi, întregul popor, prin firme private și pentru firme private. Statul este, așadar victimă a burgheziei exploatatoare private, iar laolaltă cu el, we, the people!
    • Like 2
  • Aspectele descrise în articol sunt adevărate, statul român e și o vacă de muls de către mulți, deși ar fi greșit să generalizăm așa de agresiv. Ar fi mai multe de spus, nu intru acum în aceste amănunte. Dar domnul autor e foarte subiectiv. El a declarat într-un articol anterior că a venit din UK, a vrut să se întoarcă în RO (nu știm de ce, dacă se simțea așa bine acolo), dar a eșuat în a se reintegra (după un an). Așa că pentru el totul e negru, totul pute, nu e nimic, dar nimic OK și astfel a luat hotărârea să se întoarcă definitiv în UK. Așa sunt cei care pleacă afară: au tendința (psihologic explicabilă) de a se situa în extrema în care absolut nimic nu e în regulă în România. În felul ăsta se încurajează pe ei înșiși că au făcut alegerea corectă plecând. Dar nu zice nimeni că e mai bine în România decât în occident. Dimpotrivă. Numai că decizia de a pleca nu ar trebui să se bazeze doar pe cât de rău e aici și cât de bine e acolo. Trecând peste faptul că niciunde nu e chiar perfect de trăit (iar acum asta e vizibil mai mult ca în trecut), totuși decizia de a pleca, fiind una de importanță extremă, ar trebui să aibă la bază mai mult decât urmărirea traiului mai bun și atât. Au fost (și sunt) oameni care chiar s-au jertfit, au murit pentru țara lor, oricât ar fi fost ea de praf, dacă luptau pentru o cauză în care credeau. Pentru mulți asta e ceva siropos, dacă nu cretin de-a dreptul. Emigranții noștri nu numai că nu și-au pus problema de un eventual sacrificiu sau măcar să ”pună umărul” la dezvoltarea țării și schimbarea mediului social-economic, dar merg pe principiul exprimat cu dispreț de vechii romani: ”Ubi bene ibi patria” (unde e bine, acolo ne e patria). Iar odată ajunși acolo să nu mai contenească cu critica a ceea ce se întâmplă în țară și a celor rămași aici, inclusiv din motive de suflet. Eu cred că cine a plecat și s-a spălat pe mâini de tot ce lasă în urmă, ar trebui să aibă bunul simț să tacă, măcar un timp. Și cred că nici nu ar trebui să voteze pentru România, că nu are niciun sens. Cei care trăiesc aici au parte în mod direct și de bunele și de relele din țară. Ei singuri trebuie să-și hotărască prin vot propriul viitor și ei au dreptul moral să se plângă dacă lucrurile nu se îndreaptă. Cei de afară ar trebui să-și vadă de viața lor de afară, pe care de bună voie și nesiliți de nimeni și-au ales-o. (Desigur eu zic de ai noștri, nu e cazul emigranților-refugiați din alte țări, cu zone de război dement, care n-au plecat în căutarea mai-binelui, ci ca să scape ei și familia lor din iadul unui război care nu e al lor și pentru care nu au de ce să se sacrifice).
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      ”domnul autor” nu vede pădurea din cauza copacilor. O fi avut niște experiențe traumatice cu birocrația .ro, nu zic, dar lucrurile s-au mai schimbat și încă se mai schimbă. Iar ”vremurile vechi” nu se mai întorc, nu au cum.
      • Like 0
  • Dorin check icon
    De mult mă întreb cum de minoritatea care produce efectiv plus-valoarea, reușeste să țină în spate un stat atât de obez.
    • Like 4
    • @ Dorin
      Ai aceeași concepție greșită cum că privații produc bani iar bugetarii papă ce produc privații. Asta e o idee perversă, cam de pe la Băsescu citire, care avea intenția să învrăjbească populația: unele categorii împotriva altora. Asta pentru ca nu cumva să se unească toți într-un val împotriva sa. Mai bine să se urască și să se atace categoriile de cetățeni între ele, nu-i așa?
      Revenind la ideea de mai sus. Află că în România (ca dealtfel în orice țară) există o singură categorie de cetățeni care trăiesc pe spatele societății, dar am fi chiar niște nenorociți dacă am avea ceva împotriva lor. E vorba de cei care primesc AJUTOR DE STAT. Ei sunt singurii care primesc niște bani pentru care nu prestează nimic, dar repet, ei sunt defavorizații sorții; ce om normal la cap ar avea ceva cu ei? În rest NIMENI nu trăiește pe spatele nimănui. Cum așa? Păi la privați e clar: ei produc ceva pentru a fi vândut, sau fac comerț, sau prestează anumite servicii către clienți și astfel câștigă niște bani. Bugetarii prestează și ei servicii necesare societății: sănătate, educație, apărare, ordine publică, administrație, justiție etc etc. Deci nu papă degeaba nimic. A spune că bugetarii trăiesc pe spinarea privaților e la fel de cretin cu a spune că privații trăiesc și ei pe spinarea clienților lor. Pur și simplu așa se învârtesc banii în economie: de la client la vânzător / prestator de servicii. Singura deosebire dintre privați și bugetari constă în modalitatea de plată: dacă la privați există o relație directă între client și prestator, în schimb în cazul bugetarilor banii se strâng la grămadă în oala bugetului de stat, din care apoi se repartizează pe domenii, de către cei care conduc: executivul și legislativul. O problemă este totuși reală: statul, nefiind presat de rigorile concurenței, împarte banii cu generozitate cum îi convine. Da, cu asta sunt de acord că nu e în regulă și ar fi nevoie neapărat de o reformă, pentru eficientizare. Dar, repet, terminați cu ideea aberantă și perfidă cum că bugetarii sunt duși în cârcă de privați, săracii de ei. Sunt mulți bugetari care sunt puși să frece menta, dar nu ăsta nu e tabloul de ansamblu. De multe ori există extrem de multă muncă și la bugetari. Și acolo se stă peste program, și acolo se fac extrem de multe lucrări, situații (că unele sunt gândite aiurea și sunt neproductive e altceva). Toți bugetarii sunt la mâna șefului, la fel ca în privat. Dacă au ceva de comentat pot să aibă probleme. Activitate e peste tot. Și să nu uităm că nu toți bugetarii lucrează la birou. Există armată, servicii de informații (intern și extern), poliție, jandarmerie, ISU (pompieri, SMURD), medici, profesori, administrație, organe de control etc etc. De exemplu pompierii au capacitatea de a sări în foc pentru a salva oameni. Câți dintre privații nemulțumiți de situația lor ar putea și ei sări în foc? Am văzut mai demult o imagine emblematică, de la niște inundații: un pompier / militar de la ISU mergea prin apa până la brâu și căra efectiv în cârcă un bătrân, pe care încerca să-l salveze din casa inundată. În aceeași perioadă Băsescu incita în același fel populația vorbind despre ”grasul” de stat care stă în cârca ”slăbănogului” de domeniu privat. Privind acea imagine de la inundații nu puteai să nu te întrebi: în acest caz cine e grasul cărat și cine e slabul care cară? Răspunsul e că suntem toți la fel de importanți pentru societate și nu ar trebui să ne atacăm între noi în mod meschin.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Dorin check icon
      Se pare că nu ați înțeles prea bine esența comentariului meu, deși e la vedere. Mai citiți o dată.
      În schimb ați extras cu forcepsul un înțeles pe care eu nu l-am formulat - cum că statul ar fi cancerul care parazitează munca privată și deci ar trebui extirpat. Că, adică, viziunea mea ar fi infantilă.
      Nu credeți că v-ați pripit?

      Ca să înțelegeți mesajul meu vă propun următorul experiment mental:
      Să presupunem că cei care produc efectiv plus-valoarea ar emigra brusc, în totalitate, către salariile primite de omologii lor din țări mai bine alcătuite.
      Care ar fi consecințele pentru statul nostru?
      • Like 2
    • @ Dorin
      E absolut logic că dacă ar pleca toți cei cu activități direct productive, statul ar fi total lipsit de taxele și impozitele lor, deci ar colapsa. E absolut normal ca statul, bugetarii, care prestează serviciile de care am vorbit în anterioara postare să moară brusc. Așa se întâmplă și în privat când cei care prestează servicii rămân fără clienți. De asemenea am menționat și eu că e o problemă faptul că statul împrăștie cu generozitate banii, în mod exagerat. De fapt Dvs v-ați referit strict la acest aspect: cum de așa de puțini plătitori de taxe și impozite pot alimenta un buget suficient pentru aparatul de stat supradimensionat. Dar eu nu am negat asta, doar am încheiat spunând că suntem toți la fel de importanți pentru societate. Dar se pare că Dvs credeți că e o relație dezechilibrată și deci dezavantajoasă pentru privați în relația cu statul. Iar asta e FALS în principiu, deși, repet, e adevărat că statul ar trebui reformat, că nu se reformează de la sine. Dar sunt mai multe de spus. În primul rând statul nu e totuna cu domeniul bugetar. Există și societăți cu capital de stat (în parte sau în totalitate) care sunt în domeniul direct productiv. Acestea produc și ele plusvaloare, deci nu fac obiectul nemulțumirii Dvs. Apoi, TOȚI angajații, fie că sunt la stat / bugetari sau la privat plătesc taxe și impozite. Deci o parte din banii de salarii ale bugetarilor se întorc tot la stat. În fine, aspectul cel mai important în cadrul acestei discuții: banii nu circulă în totalitate de la privați la bugetari, ci și de la bugetari la privați. Aparatul bugetar are nevoie absolută, se bazează pe tot felul de produse și servicii, care sunt oferite de domeniul PRIVAT. Pornind de la produse de curățenie, hârtie, echipament informatic (PC-uri, laptop-uri, tablete etc) și de comunicații ( pentru telefonie, internet) și de birotică, audio-video, echipamente medicale, sau cu destinații speciale de tot felul, autoturisme, echipamente militare (aici dăm banul greu, de la armament și muniție până la avioane și rachete) etc etc etc Apoi utilități: energie electrică, termică, gaze, apă-canal. Cred că nu mai e cazul să plictisesc cu o însiruire nesfârșită, ați înțeles ce vreau să spun. Toate astea sunt furnizate de domeniul privat. Deci mai spun și eu ca și Dvs: cum ar fi dacă brusc ar emigra toți bugetarii? Ce ar face privații? În special cei care aveau afaceri (legale, corecte) cu statul? Mișto, nu-i așa? Ca să nu mai zic că, lăsând la o parte relațiile economice, dispariția bugetarilor ar duce la un HAOS generalizat în societate. Imaginați-vă o societate lăsată brusc fără apărare / ordine publică, sănătate, educație, justiție, organizare, planificare.... După o perioadă de decădere profundă pe toate planurile a societății știți ce s-ar întâmpla? S-ar creea din nou unele structuri de stat ca să le înlocuiască pe cele dispărute. Fiindcă altfel nu se poate. De aceea am spus că n-are rost să ne batem cu cărămida în piept care e mai important decât care și care susține pe care. Mai rămâne doar ca statul, pe viitor, să consume mai puțin și să ofere mai mult. Poate pe viitor se va rezolva, de voie-de nevoie. Dar și în domeniul privat uneori există preț mare pentru marfă / servicii proaste. Vezi calitatea vs prețul produselor / serviciilor din vest față de est. Sau prețurile speculative ale energiei din prezent. și în general orice prețuri speculative, sau orice abatere de la protecția / siguranța consumatorului. Iar pentru rezolvarea situației ar trebui să acționeze niște BUGETARI, nu-i așa? Adică guvernanții, legislativul, justiția, organele de reglementare și control și alții. În concluzie loc de îmbunătățire ar mai fi peste tot în societate, nu numai la bugetari. Să gândim totuși pozitiv și să facem tot ce putem noi înșine, la nivelul nostru.
      • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Dorin check icon
      Dv bateți la uși deschise.
      În general v-am apreciat intervențiile de la alte subiecte. Probabil că le voi aprecia și pe următoarele.

      Dacă ați înceta să-mi puneți în gură lucruri pe care nu le-am spus și nu le susțin... ne-am putea înțelege foarte bine.
      Spre exemplu afirmația:
      „Dar se pare că Dvs credeți că e o relație dezechilibrată și deci dezavantajoasă pentru privați în relația cu statul.”
      ați scos-o din burtă doar pentru a putea să mă „combateți zdrobitor” imediat cu:
      „Iar asta e FALS în principiu,...”
      Sigur că e FALS în principiu. Dar unde am contestat eu o organizare principială a statului?

      Modalitatea de a „umfla” opinia cuiva astfel încât să poată fi combătută cu ușurință este descrisă sub numele de „Extensie” în chiar Stratagema I-a din lucrarea lui Arthur Schopenhauer - „Arta de a avea întotdeauna dreptate”.
      Vă sfătuiesc să citiți această lucrare înainte de a mai încerca să polemizați cu mine.
      • Like 0
    • @ Dorin
      Nu am orgoliul de a arăta că am mereu dreptate. Se pare că acum aveți Dvs dreptate. Îmi cer scuze dacă am făcut prea mult zgomot deranjant bătând la uși deschise, având impresia că sunt închise. Dar oricum n-am avut intenții rele. Mai degrabă trebuia să postez ce aveam de precizat în mod independent, nu ca răspuns la Dvs, fiindcă nu exista niciun motiv, într-adevăr. Sănătate și toate cele bune.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Dorin check icon
      Mulțumesc! Asemenea vă doresc și dv.
      • Like 0
  • Oana Blu Oana Blu check icon
    Ce va mirati atata? Sunt milioane de romani care nu sunt ajutati cu nimic sa treaca peste socul schimbarii, nu ca vor ei sa nu se schimbe
    • Like 0
  • Cip24 check icon
    Chestia asta cu "NIMENI...". Atunci de ce sa mai discutam? A aparut USR, au incercat sa miste lucrurile dar "sistemul i-a scuipat imediat". Vor mai incerca insa este imposibil ca in Romanica ei sa obtina vreodata majoritatea din motivele enumerate in articol. Romanii ce lucreaza la stat sunt speriati ca va veni cineva odata sa-i puna la treaba sau sa-i intrebe cu ce se ocupa ei pe acolo pe unde "muncesc".
    • Like 1
  • Da, este revoltător de adevărat !
    Era să mă sufoce complet sentimentul de neputință când, la sfârșitul articolului, am zărit o mică luminiță. Dacă se poate mișca ceva pe la două-trei consilii județene, poate nu-i totul pierdut...
    • Like 3
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Nu am crezut că un ziarist despre care se spune: “Absolvent al Facultății de Drept Administrativ din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. A lucrat ca jurnalist timp de 10 ani, după care a lucrat ca ofițer de presă. Timp de 5 ani a locuit în Marea Britanie. S-a reîntors în România și a publicat romanul de debut „Imersiv" la Editura Letras“, are … (era să spun neobrăzarea) tupeul să jignească zeci ce mii sau poate mai bine de un milion de oameni care lucrează, cum spune dânsul, în sistemul bugetar. Ai considera pe toți că trăiesc într-un “sistem supraîncărcat, colcăind de nepotism, mustind de birocrație, puțind de corupție “ este cel puțin lipsit de profesionalism. Stimate domn ziarist, dacă ați fi făcut o minimă investigație ați fi aflat că cei care ocupă funcțiile de conducere în structurile de stat se opun reformelor. Iar aceștia sunt aproape exclusiv numiți pe criterii politice. Toți ceilalți sunt, în marea lor majoritate, oameni serioși care muncesc cinstit. Cred că ar trebui să vă cereți scuze față de ei.
      • Like 2
    • @ Lucian Dumitrescu
      ove check icon
      Nici pe departe.Ce naiba,nici o institutie a statului nu functioneaza cum trebuie.Parca am fi o tara africana,nu europeana.Cei care muncesc corect si cinstit sunt mult prea putini ca sa schimbe foartea proasta impresie pe care o lasa aceste institutii si acesti privilegiati care le ocupa.Articolul este corect suta la suta.
      • Like 3
    • @ Lucian Dumitrescu
      Dorin check icon
      Eu cred că sugeți vârtos la țâța statului.
      • Like 2
    • @ Lucian Dumitrescu
      Aveți voi noroc ca ăstora ce trudesc la privați nu li se urca la cap nervii ca să vezi ce înfundati pușcăria - cam 90% din toți frecatori de menta cu ifose de prin birouri.
      De s-o scula poporul asta pe mulți bugetari v-o popii.
      • Like 2
    • @ Lucian Dumitrescu
      Nume check icon
      Sa zicem ca aveți dreptate și ca sunt marea majoritate oameni serioși care muncesc cinstit. Câteva întrebări pentru ei:
      - dacă sunteți majoritari de ce nu inițiați o schimbare a sistemului? De ce nu va plângeți ca nu sunteți lăsați sa munciți corect și cinstit? Sindicatul din care cu siguranță face parte de ce nu face greva și pentru acest lucru și nu și numai sa se crească salariile?
      - dacă sunteti majoritari - iar cei aleși de noi sunt toți cretini și dobitoci -scuze pentr acest lucru - și care oricum se schimba la 1-2 ani - de ce Dvs. cei serioși și cinstiti nu asigurați un nivel înalt al seviciilor către populatie?
      - dacă sunteți majoritari cinstiti și corecți de ce ne tratati pe noi ceilalți ca pe niște hoți sau sclavi numai buni sa va plătească salariile de nababi pe care unii dintre voi - tot la fel de cinstiti și corecți - le aveți?
      - dacă sunteți majoritari, de ce ieșiți la 45 de ani la pensie - acolo unde este permis - și nu ramaneti mai departe pe poziti și sa ii invati pe tineri sa fie și ei cinstiti și corecți?
      Și dacă tot sunteți majoritari cinstit și corecți de ce mama masii țara aceasta merge din rău în mai rău? Ca doar sunteți majoritari și puteți influenta nu?
      P.S. Puteti răspunde sau întrebăm un nepot, un var, un cumnat, un nas, un fin?!
      • Like 3
    • @ Nume
      Stimate ... Nume (?) , aș putea să vă răspund punctual la fiecare "liniuță". Și să vă argumentez că sunteți în eroare și că denaturați/trunchiați adevărul. Însă am intra într-o polemică ce ne-ar consuma timp în mod inutil. Îmi voi spune doar părerea la întrebarea "de ce țara asta merge din rău în rău". Pentru că există o masă critică de votanți care de 30 de ani votează același lucru. Și aceștie nu sunt exclusiv din răndul "bugetarilor". Din păcate, așa cum spunea Pleșu, înbecilitatea (scuze dar eu așa îi consider pe cei care aleg de 30 de ani același lucru) este o constantă. Nu contează sexul, religia, statutul socila, nivelul de educație, etc. Și mai grav este faptul că această constantă tinde să nu mai fie constantă !
      • Like 0
    • @ Lucian Dumitrescu
      Nume check icon
      Stimate dl. Dumitrescu, nu este vorba de polemica. Chiar aș fi curios sa văd argumentația Dvs., de ce nu am dreptate. Eu cred ca nu mai putem tine scuza aceasta cu votul prost prea mult timp - pe sistemul ca eu niciodata nu sunt de vina, ci alții - și sunt convins ca fiecare la locul lui de munca poate sa facă o schimbare dacă vrea - chiar și în sistemul de stat - nu numai dacă este lăsat, Iar dacă nu a fost lăsat, de ce a mai rămas într-un loc în care practicile nu sunt în regula? Dacă nu spui, dacă nu protestezi, dacă nu faci ceva sa schimbi lucrurile atunci se poate spune ca ești "complice"?
      P.S. Tot de la Plesu citire. într-un interviu a spus ca atunci ca a fost numit ministru de externe a avut o discuție interesanta cu persoane din minister care i-au spus ca miniștrii sunt efemeri. Ei vin și pleacă, dar funcționarii din minister rămân. Foarte subtil și elegant mesajul. Nu vi se pare? Iar experiențele mele cu reprezentanți al acestui minister când am locuit în strainate au fost următoarele: aroganta, incompetenta, o plăcere de pune omul de drumuri. Ce mai fabuloasa, am fost mândru ca sunt roman.
      P.S. Tot ar trebuie sa ne simțim complici cu ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Nu numai pentru ce am votat, ci faptul ca indiferent ce am votat am avut capul plecat și am tolerat toate anomaliile oamenilor și sistemului. Și cei din interiorul sistemului, dar și noi ceilalalti din exteriorul lui.
      • Like 0
    • @ Nume
      Cum spuneam nu am de gând să mă apuc să vă argumenetz. Oricum observ că aveți deja o părere formată. Nu ar avea rost aici și acum.
      Eu cred în continuare că votul încă ar putea schimba ceva. Dar, după cum se vede, este un proces de durată. Votantul român nu are încă suficientă educație legată de acest extraordinar privilegiu, votul liber. Eu am făcut un pas înainte în sensul acesta, m-am implicat direct. Și ? ... Exact ce spuneam de vorbele lui Pleșu în comenatriul anterior.
      Și din păcate, Pleșu are dreptate și în ceea ce spuneți dvs.. Și eu am avut experiențe, hai să le spunem nefericite, cu cei din eșalonul 2 și chiar 3. Dar aceștia sunt aproape în exclisivitate numiți tot de “politicieni“. Acum încerc, atât cât pot, să schimb ceva pe orizontală. În sus este foarte greu. Exact ca la privat (credeți-mă că știu !), adcă îl critici/corectezi pe cel de deasupra în mod direct, ești eliminat.
      Rămân la părerea mea că cel mai bun instrument de a schimba ceva este votul. Întrebarea este: pe cine să votă ?
      S-auzim numai de bine !
      • Like 0
    • @ Lucian Dumitrescu
      Domnule Dumitrescu, de ce să fie lipsit de profesionalism? Nu a jignit pe nimeni. Este perfect adevărat că toți trăiesc într-un “sistem supraîncărcat, colcăind de nepotism, mustind de birocrație, puțind de corupție “.
      Da, din păcate, efectiv trăiesc și muncesc, unii bine și conștiincios, alții mai puțin, în acest sistem.
      Acuma este greu să stabilim niște procente...
      Și spun asta în cunoștință de cauză: după 29 de ani de muncă la firme private s-a întâmplat să ajung în sistemul bugetar, funcționar la o primărie de provincie.
      Cam așa e !...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult