Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mangusta, totul sau nimic: „Ori îmi dă 6-0, ori o întorc”

Simona a câștigat acest meci uriaș chiar când începusem să cred că-l va pierde. La 1-0 în setul decisiv pentru Kerber, nemțoaica are minge de break, Simona o îndoaie pe fund cu o lovitură tare, mingea vine înapoi ușoară, înăltuță, lângă fileu, în stânga, Simo are timp și să-și facă unghiile ca să ajungă la ea, ajunge, și o expediază, crispată, cu disperare, în cros, cu reverul, afară! Apoi rămâne încremenită câteva secunde, privind fără să vadă... Break, 2-0 Kerber...

Ei, de aici, Mangusta parcă și-a spus: „Ce dracu joc eu aici? Mă autopresez, mă stresez, am mereu scorul în cap, aștept să îmi vină puncte de la sine... Totuși, Kerber e numărul 2 mondial, ca s-o bat trebuie să ridic jocul la totul sau nimic. Ori îmi dă 6-0, ori o întorc”.

Și a întors-o, ca în port la Constanța. Mai întâi i-a tras trei torpile consecutive, cu toată forța de care e capabilă, a făcut re-break-ul, după care a angajat-o pe Kerber în niște schimburi criminale, care pe care, dându-și drumul la maximum la mâini și la picioare.

Și puternica Angelique a cedat fizic, spre uimirea mea, 6 ghemuri la rând; în ultimul, pierdut pe propriul serviciu, arăta epuizată.

De ce n-a câștigat Simona în două seturi, după un 6-0 trăsnet în primul? Pentru că în setul 2, la 3-2 pentru ea, a avut vreo 3 mingi de 4-2 și n-a reușit să-i facă break nemțoaicei. Egalată la 3, a dat cu racheta de pământ, de bine ce tocmai îi admirasem până atunci capacitatea de a-și digera greșelile rapid. Având 3-2 în întâlnirile directe cu Kerber, i s-a părut „normal” să câștige în două seturi. Orgoliu și frustrare. Pe care i-a mai tuns-o Darren Cahill: „Rămâi calmă, de ce te încarci negativ, meciul ăsta poate să mai dureze 20 de minute, dar acceptă și că pot să fie o oră și 20 de minute. Rămâi agresivă și servește în continuare cum am stabilit”.

Serviciul. Serviciul e cheia jocului bun al Simonei, aici, la Rogers Cup. Cahill i l-a modificat: nu mai aruncă ambele mâini sus simultan, ca Wawrinka, de pildă, întâi pleacă stânga, lansează mingea și apoi vine dreapta din spate și acoperă lovitura, ca la Djoković. Noul serviciu e mult mai constant și sigur, cu procentaj bun pe primul, și săritură înaltă, incomodă, pe al doilea, pentru că nu mai e plat, permite kick-ul. Și, foarte important, îi pompează încredere în tot ce face pe teren...

A fost un meci memorabil, de înalt nivel, între două jucătoare de supertop care ar trebui să-i lase fără replică pe haterii Simonei, ceea ce nu cred: parcă-i văd postând că o fi bătut-o pe nr. 2 mondial, dar lipsește nr. 1, Serena Williams, așa că...

În timp ce scriu aceste rânduri, după numai o oră de odihnă, Simona face un lob lift superb în semifinala de dublu pe care o joacă împreună cu Niculescu împotriva lui Klepač-Srebotnik. Moni și Simo câștigă primul set cu 6-3...

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult