Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nu pentru haita de hateri ai Simonei

Parcă văd haita de hateri ai Simonei postând cu bucurie: „N-a câștigat ea, a pierdut Keys, că a avut crampe la picioare, altfel americanca o bătea”.

Nu pentru ei, ci pentru iubitorii sinceri ai tenisului, nefamiliari însă cu regulile înaltei performanțe, reamintesc: condiția fizică face parte din joc. Este un parametru notat, alături de serviciu, forehand, backhand etc. Confruntarea Simonei Halep cu tânăra și talentata Madison Keys a fost foarte intensă fizic vreme de o oră și ceva, un long set și jumătate. Keys a împins în picioare la toate loviturile, începând cu serviciul, executate decisiv, la maximum. Simona nu putea decât să se apere, Keys n-a lăsat-o niciun moment să atace, preferând să facă ea toate punctele, și câștigate și pierdute.

Mingea cu care Simona a făcut break, 5-4, e definitorie: cros năprasnic de forehand al lui Keys, venită spre fileu, Simona se aruncă pornind din stânga și agață un lob neverosimil peste americancă.

Simo ar fi putut câștiga primul set. A servit de două ori pentru asta, la 5-4 și 6-5. Aici a fost însă hiba ei, procentaj slab pe primul, iar al doilea serviciu atacabil. La retur, spre deosebire de Keys, n-a intrat în teren pe serviciul doi al adversarei și n-a lovit decisiv nici când Madison era în dificultate fizică, în finalul setului 3.

Arma principală a Simonei în acest meci a fost psihicul. Madison a făcut break la 5-6 în primul set „pasând” fâlfâit cu reverul cu o mână, minge care a aterizat la baftă pe linia laterală. Simo n-a schițat niciun gest de frustrare, s-a răsucit imediat pe picioare și a plecat spre bancă de parcă n-ar fi pierdut ghemul. Și asta era o minge să dai cu racheta de tarla...

Și-a păstrat calmul când Keys, tot mai vizibil accidentată, lovea și mai tare, la disperare, tot ce apuca, i-a trimis americancei pe rever, unde o durea, a plimbat-o, a silit-o să greșească. Din nou, nu pentru haita de hateri: e un capitol deloc simplu din tenis jocul împotriva unui adversar rănit.

Cu o asemenea stabilitate psihică și corectând problemele la serviciu și retur (cu siguranță Darren Cahill o va face), Simona are șansa ei în sferturi, în fața puternicei, dar emoționalei Angelique Kerber. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult