Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Nu pentru haita de hateri ai Simonei

Parcă văd haita de hateri ai Simonei postând cu bucurie: „N-a câștigat ea, a pierdut Keys, că a avut crampe la picioare, altfel americanca o bătea”.

Nu pentru ei, ci pentru iubitorii sinceri ai tenisului, nefamiliari însă cu regulile înaltei performanțe, reamintesc: condiția fizică face parte din joc. Este un parametru notat, alături de serviciu, forehand, backhand etc. Confruntarea Simonei Halep cu tânăra și talentata Madison Keys a fost foarte intensă fizic vreme de o oră și ceva, un long set și jumătate. Keys a împins în picioare la toate loviturile, începând cu serviciul, executate decisiv, la maximum. Simona nu putea decât să se apere, Keys n-a lăsat-o niciun moment să atace, preferând să facă ea toate punctele, și câștigate și pierdute.

Mingea cu care Simona a făcut break, 5-4, e definitorie: cros năprasnic de forehand al lui Keys, venită spre fileu, Simona se aruncă pornind din stânga și agață un lob neverosimil peste americancă.

Simo ar fi putut câștiga primul set. A servit de două ori pentru asta, la 5-4 și 6-5. Aici a fost însă hiba ei, procentaj slab pe primul, iar al doilea serviciu atacabil. La retur, spre deosebire de Keys, n-a intrat în teren pe serviciul doi al adversarei și n-a lovit decisiv nici când Madison era în dificultate fizică, în finalul setului 3.

Arma principală a Simonei în acest meci a fost psihicul. Madison a făcut break la 5-6 în primul set „pasând” fâlfâit cu reverul cu o mână, minge care a aterizat la baftă pe linia laterală. Simo n-a schițat niciun gest de frustrare, s-a răsucit imediat pe picioare și a plecat spre bancă de parcă n-ar fi pierdut ghemul. Și asta era o minge să dai cu racheta de tarla...

Și-a păstrat calmul când Keys, tot mai vizibil accidentată, lovea și mai tare, la disperare, tot ce apuca, i-a trimis americancei pe rever, unde o durea, a plimbat-o, a silit-o să greșească. Din nou, nu pentru haita de hateri: e un capitol deloc simplu din tenis jocul împotriva unui adversar rănit.

Cu o asemenea stabilitate psihică și corectând problemele la serviciu și retur (cu siguranță Darren Cahill o va face), Simona are șansa ei în sferturi, în fața puternicei, dar emoționalei Angelique Kerber. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult