Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Manipularea nu putea avea loc fără complicitatea, lașitatea și infatuarea autorităților și ale politicienilor

Georgescu TikTok

Foto: Vlad Ispas/ Alamy/ Profimedia

Duminică, 8 decembrie, va avea loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. După cum bine știm, avem candidatul Călin Georgescu, un necunoscut pentru mine, și pe doamna Elena Lasconi, actualul președinte al USR. Menționez că nu utilizez nicio rețea de socializare ca Facebook, TikTok, X etc. Așa pot să explic de ce nu am știut de domnul Georgescu până nu am văzut rezultatele primului tur. Folosesc media tradițională ca TV, radio, ziare, reviste medii, în care domnul Georgescu nu a fost menționat. De altfel era creditat, în sondaje, cu un procent foarte mic, pe baza căruia aceste medii nu l-au luat în seamă.

Am constatat că altceva s-a întâmplat în spațiul rețelelor sociale. Domnul Georgescu, sprijinit și sponsorizat de nu știm cine, s-a promovat intens în aceste rețele mai ales în ultima parte a campaniei. Acesta a fost prezentat ca un lider cu trăsături mesianice, un lider care ar putea să se impună împotriva unei clase politice corupte și găunoase. De altfel, domnul Georgescu spune că, știind că partidele se află la cote scăzute de popularitate, partidele ar trebui desființate. Un punct pozitiv pentru un anume soi de electorat. Multe alte puncte a strâns prin referințele la suveranitatea poporului asupra resurselor, asupra teritoriului, asupra felului în care țara se supune diverselor interese ale occidentului și ale unor interese obscure. Omul obișnuit a înțeles, din discursul domnului Georgescu, că el vrea să salveze țara din situația dezastroasă în care a ajuns. Fiecare dintre noi plătește apa, benzina, utilitățile, impozitele, iar când vine domnul Georgescu și spune că nu ar trebui să le plătim, pentru că (unele) sunt resurse libere, oamenii se atașează de acest discurs. E clar că discursul domnului Georgescu a prins la populație. 

Eu însumi știu oameni care, scârbiți de oameni de la PSD/PNL etc, l-au votat pe Călin Georgescu. Oamenii ăștia nu știau pe cine votează. Ulterior, presa a făcut publice declarațiile și credințele, cel puțin bizare și ilegale, ale domnului Georgescu. Manipularea a funcționat foarte bine și oamenii nu sunt de condamnat când au fost supuși unei rețele atât de vaste a manipulării. Mă întreb oare cine-o fi de vină? Pentru că mi-e limpede că aceste lucruri nu se puteau întâmpla decât ca urmare a unor complicități, lașități, neasumări, orbeli, infatuări ale autorităților și ale politicienilor.

Opinia mea este: mai întâi, pentru fabuloasa ascensiune a domnului Georgescu este de vină actuala clasă politică. Nu este de-ajuns să mărești salarii și pensii ca să rămâi la putere. Apoi, s-au creat inechități puternice între clase sociale diferite și putem vedea asta dacă de exemplu, facem o comparație a salariilor din mediul privat și cel de la stat. Pe când unii funcționari câștigă salarii incredibile la un volum de muncă mediu sau mic, oameni din privat lucrează de dimineață până noaptea pentru un salariu la jumătate sau mai mic. Nu trebuie uitat nici faptul că, prin voința politicienilor, s-au creat zeci de agenții și direcții ale statului, în care au fost angajate rude, prieteni, susținători, membri de partid, amante. Toți aceștia sunt imaginea unui sistem extrem de corupt și nefuncțional. Mai toate concursurile pentru angajări la stat au fost controlate de politicieni. Dacă ar face o analiză corectă a alegerilor ar constata că și lucrurile acestea au făcut ca oamenii să nu-i mai voteze. O altă cauză ar fi corupția prezentă la toate nivelurile statului. De la primăria unei comune, la cele mai importante instituții ale statului, corupția face legea. Fie că vrei o patalama, un loc mai bun în spital, o funcție, toate acestea costă, pe lângă faptul că trebuie să cunoști persoana pe care trebuie s-o ungi. Și asta naște adevărate drame. Avem oameni care au murit din cauza incompetenței și a asumării, la Colectiv și peste tot în spitalele din țară. O altă cauză ar fi folosirea excesivă a fondurilor publice pentru tot felul de proiecte inutile, care să crească vizibilitatea politicienilor locali. Alți bani s-au dus în lucrări de proastă calitate și care mereu trebuie refinanțate pentru a fi corectate. Populismul e o cauză dintre cele mai importante. Acesta se manifestă prin grija excesivă, de ochii lumii, bineînțeles, pentru anumite categorii dezavantajate, ca de exemplu pensionarii. 

La noi, toate domeniile sunt prioritate națională – sănătate, educație, justiție șamd. Nimeni nu crede cu adevărat că aceste domenii sunt priorități naționale. Legile educației sunt foarte slabe, multe lucruri copiate din legi existente, dar președintele se laudă cu acestea. Spune că acestea vor moderniza educația. Atunci de ce avem foarte mulți analfabeți funcționali? De ce stăm atât de prost la testele PISA? De ce, pentru a crește promovabilitatea la examenele naționale, subiectele au fost dramatic reduse la nivelul complexității? De ce s-au scos tezele? Cum s-au putut promova ordonanțe de urgență prin care s-au dat burse unor copii cu medii sub 5? Din cauza populismului, d-aia!

Un factor important ar mai fi decredibilizarea instituțiilor statului. Cred că SRI, SIE aveau informații despre ceea ce se întâmplă pe rețele de socializare. Acum știm că aveau informații despre atacurile cibernetice asupra lor. Și președintele știa și nimeni nu a spus nimic. Acum dăm din colț în colț, întrebându-ne cum s-au putut întâmpla toate astea? Oare instituțiile acestea au tras un semnal de alarmă, au făcut demersuri ca lucrurile negative să fie aduse la cunoștința justiției? Nu cred că au făcut ceva. Oricum dacă au făcut nu avem semnale că s-au luat măsuri serioase.

Bineînțeles că oamenii au votat, și nu TikTok-ul. Dar oamenii nu știau cu ce se confruntă. Acum e prea târziu și asta ar putea efecte dezastruoase asupra statului român. Oare va da socoteală cineva? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Intrebarea este de ce atunci cand , pentru prima data in cca 30 de ani, prima bresa in sistem a fost facuta, prin aparitia unui partid cu adevarat antisistem, oamenii astia nu au reactionat , in schimb reactioneaza acum virulent la o momeala a sistemului.
    • Like 0
  • Antonio check icon
    Scenariul seamănă izbitor cu anii când erau în turul 2 Iliescu cu Vadim . Pt ca amenințase ca va confisca averile furate ,au început cei vinovați sa cârâie pt intermediul lui Iliescu și fel de fel de ispravnici de județe etc ,, Cum nea Nelule ne-am chinuit atât sa distrugem fabricile ,flota sub oblăduirea lui tălica și acum vrea asta se ne ia banii furați din greu ,, Asa ca toată lumea zicea ca a votat cu Vadim și a ieșit cine trebuia .
    • Like 1
  • In mod cert, asa e. O manipulare la un astfel de nivel nu poate trece nevazuta, insa poate fi ignorata.
    Al doilea lucru pe care as dori sa-l subliniez este acela ca nu poti fi manipulat daca nu vrei sau daca nu accepti sa fii manipulat. Ori asta vine din educatia precara. Un exemplu foarte bun a fost acela din pandemie, cand oamenii s-au lasat manipulati foarte usor de catre niste nespecialisti (cantareti, vanzatori de mobila, influenceri manelisti), si au refuzat sa creada ce spuneau specialistii (medici infectionisti, epidemiologi), inghitind cu lingura mare teoriile conspirationiste. Dar asta e Romania educata a lui Iohannis, care a pastorit in acesti ultimi 10 ani de involutie a romanilor.
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult