Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Manipulatori, habarniști și manageri în minciună: 5 răni cu care m-am ales în jungla corporatistă

După 20 de ani petrecuți în „câmpul muncii” știu acum mult mai multe decât la început, când am intrat pe tarla și credeam că e important și suficient să fii bine pregătit, să muncești eficient, dar și să fii onest!

Viața și munca mi-au demolat până la fundație idealismul – pentru că așa s-a dovedit – și mi-au demonstrat că e suficient să fii superficial și nu neapărat foarte muncitor, dar să știi să tragi sfori, să pari mai important decât ești, să dai impresia că ești profesionist, fără să fii neapărat, să te plimbi eficient prin birouri și – cel mai important – să știi să furi! Idei, imagine, informații, cotă de piață, munca, de-a dreptul, a celuilalt! Iată deci, pe scurt, câteva – cinci – învățăminte pe care le-am descoperit pe viu, cu cicatrici, după munca pasionată de ani, de fiecare zi! 

1. Că profesionalismul nu contează! Sau mai bine zis contează ceva, dar oricum nu foarte mult! Mult mai mult contează să nu fii onest, să fii gata să lupți cu toate armele, inclusiv acelea pe care ți le-a dat natura, să știi să mângâi orgoliul șefilor și să râzi și să vorbești când trebuie, să știi să bagi fitile acolo unde trebuie și chiar să le dai foc când trebuie! Să renunți la toate principiile și să ai numai unul sus, în frunte: Orice, numai eu să ies deasupra! Am văzut promovați oameni care nu aveau nicio legătură cu ceea ce înseamnă profesionalismul, însă erau maeștrii jocurilor de culise! Alții care numai dădeau impresia că știu, dar totul era la bluf, de fapt habar n-aveau ce spun! Conta însă siguranța cu care vorbeau și faptul că vorbeau în fața unora și mai habarniști!

2. Că doi sau mai mulți se pot uni ușor ca să „îl termine” pe al treilea! Pare de domeniul filmelor artistice și al dramelor shakespeariene, dar se întâmplă în orice companie mai mare sau chiar mai mică! Jungla corporatistă așa funcționează, cu partipriuri și conspirații jenante de orice fel! Din nou, cei care se unesc și decid să îl termine pe cel de-al treilea nu sunt puțini. Ba chiar lucrurile se spun pe șleau, în clar, și se țes strategii și se pun la punct mailuri și conspirații! Înainte n-aș fi crezut până unde se poate ajunge! Acum, îmi dau seama că viața bate de multe ori filmul! Și că de multe ori diavolul se îmbracă frumos, chiar dacă nu de la Prada! Și că marile filme despre viața corporatistă încă nu s-au făcut!

3. Că manipularea funcționează mai abitir decât realizările, cu fapte și cifre! Dacă știi legile manipulării și le și aplici neostoit și cu talent reușești să faci din alb negru, dintr-un profesionist un habarnist și dintr-o eroare managerială un succes. Contează doar să știi să faci asta și iar, bineînțeles, să nu ai niciun scrupul în disimularea adevărului! De exemplu, poți spune în fiecare ședință că X minte. Dacă repeți în suficient de multe ședințe unui coleg pe care vrei să îl termini „minți!”, reușești să strecori în mintea colegilor că e o problemă în legătură cu el, că poate minte, cine știe… Nimeni nu-și pune problema că tocmai cel care strigă „hoțul” poate fi, de fapt, adevăratul hoț! Până te dezmeticești, reputația ta de om de încredere s-a dus de muuult de râpă! Dacă profesionalismul e indubitabil sau cifrele arată cum nu se poate mai rău inventăm altceva: Mda, e profesionist, dar nu se înțelege cu nimeni! Nu vine la petreceri sau a zis de X că Y… Iar cifrele arată rău pentru că a plouat, că piața e nu știu cum, etc. Mai clar: nu contează cum arată realitatea, important e cum o prezinți! Și nu, nu suntem pregătiți pentru manipulare!

4. Că binele comun, în speță „al firmei”, e o marotă care nu interesează pe nimeni! Uneori nici pe proprietar! De fapt interesele și binele urmărite sunt ale unuia sau altuia, după cum își vede fiecare interesele, pe termen mai lung sau mai scurt! Cei mai mulți, de fapt, nu văd mai departe de interesul lor personal! Mai bine să se scufunde firma decât să pierd eu o firimitură din poziția & puterea la care am ajuns! Altruismul nu contează, sau mai bine zis contează numai dacă dai tu, de la tine! De primit nu aștepta, că nu va fi! 

5. Că niciodată nu primești după cât investești! Că trebuie să investești mult mai mult decât primești, să nu mai ții socoteala, ba la un moment dat nici să nu te mai uiți cât investești! Pentru că dacă te chinui să ții contabilitatea nu merge, îți iese pe minus. Și asta nu te ajută deloc, dar deloc, la susținerea motivației!

În final, o concluzie la care am ajuns relativ recent și care este primordială:

Să nu uiți că TU ești cel mai important om din viața ta! Dar și din munca ta! Și nu, munca nu îți va înlocui familia, oricât de mult ți-ar dărui. Nu va înlocui clipele pe care le vei pierde din viața copiilor tăi. Nu îți va ține loc de prieteni, de iubire. Sunt capitole diferite, sertare diferite, curse diferite! Munca ta nu ești, în totalitate, tu! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Iulian check icon
  A trecut ceva vreme de când am depășit o astfel de experiență. Vorba unor colegi, chiar exista viața după multinațională.
  Deși cele cinci puncte se repeta aproape matematic, multa lume relizeaza doar după ani, de regulă 9-10, unii chiar după de doua ori mai mult, care e realitatea și cât de mult pierdem din viața după o așa numita cariera. Cred că e deja a doua sau chiar a treia generație de angajați corporatiști din Romania care trăiesc aceiași experiența, prizonieri ai propriei dorințe de a muncii motivați de o iluzorie "realizare", fara sa conștientizeze din timp cat e de fals și nociv mediul in care o fac.
  Când am realizat că sunt mult în urma cu viața, primul impuls a fost sa îmi "setez" un program fix. După o uluială de câteva zile, am fost întrebat cu subînțeles "Ți-ai terminat treaba?" Am răspuns și am plecat: "Treaba mea nu pleacă nicăieri, și nici altcineva nu sta in loc din cauza asta!" Ăla a fost momentul când din profesionist am devenit brusc protestatar lipsit de recunoștință, Bineînțeles că mai apoi mi-am proclamat un principiu: "Câtă vreme nu lucrez la UPU ori nu moare nimeni din cauza muncii mele, toate pot astepta, prioritar fiind dreptul la viață mea!". De ani de zile, constat cum detractori ai acestui principiu ajung sa se convertească mai devreme sau mai târziu sub ceea ce a ajuns așa ca o lozinca sau o scuza: "Acum îți dau dreptate!" sau "Abia acum am realizat că ai procedat corect!" Slaba consolare, insa conteaza că am simțit viața un an sau o zi in plus fata de ceilalți.
  E drept că într-o anumită conjunctura, având sprijin o persoana cu vederi mult mai largi decât media șefilor obișnuiți, principiul meu a putut fi aplicat până a devenit un reflex, insa știu că într-un mediu necontrolabil, aplicarea tine de un comportament absolut de la nesimțire impusă la indolenta învățată.
  Altfel, ideea de a muncii e corecta, fiind mai mult decât de bun simt sa faci totul cat se poate și, cât ține de tine, de bine.
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  E uite din aceasta cauza am
  plecat dintr-o multinationala in secunda 2 si nu ma mai intorc niciodata, chiar daca imi propun salariu dublu si n! promovari. Vreau sa traiesc linistit. Luati-le voi pe toate !:))
  • Like 1
 • Problema mare e că aceste "trăsături" se mulează perfect pe caracterul postcomunist al angajatului român, care indiferent de locul de muncă, stat sau multinaționale, a dus la nivel de artă minciuna, superficialitatea și călcatul pe cadavre ! Tot sperăm că vin din urmă generații mai curate, neatinse de putrefacția trecutului...dar sperăm degeaba, ele se adaptează perfect acestor vremuri cu valori false, în care foamea și politica te îndrumă spre alte țări și zări sau spre mizerie, furt și disperare... acasă !
  • Like 4
 • Am trait tot, intocmai. Ma bucur ca nu m-am schimbat si ca acum ma simt invingatoare citind acest articol bun.
  • Like 1
 • GooseTea check icon
  Lucrez într-o bancă mare din Germania și e cu adevărat înfiorător. Totuși, nu cred că ține de dimensiunea companiei sau că e multinațională. Ține de numărul de niveluri între "muncitori" și cei care pierd sau câștigă bani. Cu cât sunt mai multe niveluri de șefi, cu atât lucrurile sunt mai împuțite. Orice corporație are tendința de a inventa noi și noi departamente, echipe, posturi, invers proporțional cu dorința de muncă a individului. Echipe care nu fac altceva decât ce le spune o altă echipă că trebuie să facă, proiecte care costă de 10 ori mai mult decât în mod normal, lideri ad-hoc care schimbă tehnologia numai și numai pentru că vor să fie singurii care știu să lucreze cu cea nouă, șefi care sunt atât de proști încât nu pot riposta, documentație care nu se face pentru că altfel informația ar fi prea accesibilă, pupatul în coor asiduu... Și apoi, când se întâmplă o reorganizare, o reducere de personal, o vânzare sau externalizarea serviciilor, îi vezi pe toți cu fețe lungi și figuri împietrite. Dar își revin repede.
  • Like 2
 • Taica-miu, Dumnezeu sa-l odihneasca, avea o vorba;"Peste tot e mancatorie! Nu stiu cum o fi prin alte locuri, totusi evaluand rezultatele este clar ca excelam in rautati. Totul pleaca de la lipsa de credinta si educatie. Copii educati cu: du-te in ....mea, da-i una in gura....., nu prea au sanse sa ajunga, chirurgi pe creier.
  Pacat, de sangele varsat siroaie al valorilor natiunii.........
  • Like 2
 • Sa fie specific fiintei mioritice, genul asta de mancatorie, ori e un flagel international?
  • Like 0
  • @ Ionut Rizescu
   maripos check icon
   E international, dar noi avem "talentul" de a o amplifica la maxim.
   • Like 0
 • tot ce e scris aici plus o gramada de altele se intampla si la stat. nu e cazul sa demonizam multinationalele/ corporatii, mai ales ca oameni care lucreaza acolo sunt co-nationalii nostri, si nu e vina firmele ca asa sunt oamenii. pentru ca asa sunt oamenii, chiar de pe bancile scolii. pentru ca la noi (in toata societatea, am refer) e mai important sa pari tu cel mai tari, sa fie pentru tine mai bine, decat orice altceva. asta e mentalitatea majoritatii, de asta suntem unde suntem ca tara.
  • Like 3
 • Am avut experienta de a lucra intr-o multinationala aproape 9 ani, pe vremea aceea se chema SiemensVDO Automotive acum se cheama altfel cred dar fiind aproape aceeasi oameni practicile, cel mai probabil, sunt aceleasi. Am vazut toate cele semnalate in articol, sunt perfect reale cele cinci puncte si concluzia este la fel de adevarata, cel care conteaza cel mai mult esti tu. Nu va imaginati ca aceste practici vor disparea, sunt niste interese acolo. Poti schimba omul, dar trebuie sa schimbi si sistemul ca sa functioneze altfel ceea ce nu este chiar imposibil insa necesita ceva timp. Tampenia cu gandirea extrem de pozitiva este doar o strategie care nu duce intodeauna la ceva bun mai ales atunci cand este aplicata pe dos si de catre persoane de genul celor din titlul articolului , dintodeauna a existat si va exista actiune si reactiune. Acolo unde sunt comunicare, dezbateri, propuneri, analize si in final un plan de actiune, chiar si critici ca un punct de start al dezbaterii, toti manipulatorii habarnistii si managerii in minciuna vor disparea de la sine, nu vor supravietui unei dezbateri. Simplu, nu ? Stiintele vor ramane stiinte, si vor continua sa fie mai importante decat astfel de practici semnalate in articol, mai putin recomandate. Mult succes !
  • Like 2
 • Peste tot lucrează oameni, nu numai în corporații. Și oamenii sunt mai buni sau mai răi....De asta peste tot te confrunți cu tot felul de situații la muncă, fie ea la fabrică, la firma de 20 de angajați sau la corporație. Dar asta nu înseamnă că nu sunt și lideri care să te inspire, lucruri de învățat, sau că oamenii care își fac treaba bine nu avansează și că este promovată doar incompetența. Probabil ai avut tu ghinion. Plus, dacă nu te simți bine într-un mediu, nu te obligă nimeni să stai 20 de ani, pleci și mergi într-un mediu care ți se potrivește. Una peste alta, mă frapează negativismul din articol și din unele comentarii. Cred că stă în mâinile noastre să ne clădim viitorul, nu în ale firmelor în care lucrăm, mari sau mici.
  • Like 5


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult