Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Marea relaxare anunțată de Iohannis: Din 15 mai, sunt eliminate obligația de a purta mască afară, restricțiile de noapte și restricțiile de funcționare a magazinelor

Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că restricțiile cauzate de pandemia de Covid vor fi relaxate începând cu data de 15 mai. Din 15 mai se elimină portul măştii în exterior cu câteva excepţii - pieţe, târguri şi staţiile de autobuz. În aer liber se renunţă la mască", a declarat șeful statului.

Tot de la această dată, vor fi eliminate restricţiile de circulaţie noaptea, iar programul magazinelor revine la normal. 

Următoarele praguri de relaxare a restricțiilor vor fi la 1 iunie, 1 iulie și 1 august, a precizat Iohannis.

De la 1 iunie, va crește numărul de participanți acceptați la petreceri Nunțile, botezurile, mese festivele festive se pot organiza în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu maximum 50 de persoane. În plus, numărul de participanți nu va mai fi restricționat, dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate.

Și numărul persoanelor din sălile de sport poate crește, dacă toate persoanele din interior vor fi vaccinate.

În ceea ce privește școlile, se mențin pragurile ratei de incidență a Covid de la care elevii trec în online. „Eprevizibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităților să intre în scenariul verde. E foarte probabil ca anul scolar să se încheie cu toți elevii în școli”, a declarat Iohannis.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Nu este cam devreme, mai ales restrictia referitor la masti? Cum decizi, daca este aglomerat sau nu? Eu cred ca puteau sa astepte pana cand se termina scoala sa se mai vaccineze ceva populatie. Asa vaccinarile vor scade semnificativ pentru ca impresia este ca pandemia s-a terminat. Chiar nu inteleg aceasta mutare, mai ales peste noapte? Si va trebui sa umblam cu certificatul de vaccinare dupa noi? Chiar nu se mai putea trai inca cel putin o luna fara nunti, botezuri, cumetrii, parastase, etc.? Nu stiu de ce, dar sper sa nu fim deschizatorii Europei la valul IV? Sau vrem sa fi noi primii de data aceasta?
  • Like 0
  • @ Nume
   Cine vrea se poate proteja in continuare.
   Valul IV si urmatoarele vor veni oricum. Asta e. Unii o sa trebuiasca sa reinvete sa fie oameni.
   Interesant ca nici Republica, care tragea tare, nu mai publica nimic. S-o fi terminat campania media? Asa brusc?
   • Like 0


Îți recomandăm