Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Marea relaxare anunțată de Iohannis: Din 15 mai, sunt eliminate obligația de a purta mască afară, restricțiile de noapte și restricțiile de funcționare a magazinelor

Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că restricțiile cauzate de pandemia de Covid vor fi relaxate începând cu data de 15 mai. Din 15 mai se elimină portul măştii în exterior cu câteva excepţii - pieţe, târguri şi staţiile de autobuz. În aer liber se renunţă la mască", a declarat șeful statului.

Tot de la această dată, vor fi eliminate restricţiile de circulaţie noaptea, iar programul magazinelor revine la normal. 

Următoarele praguri de relaxare a restricțiilor vor fi la 1 iunie, 1 iulie și 1 august, a precizat Iohannis.

De la 1 iunie, va crește numărul de participanți acceptați la petreceri Nunțile, botezurile, mese festivele festive se pot organiza în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu maximum 50 de persoane. În plus, numărul de participanți nu va mai fi restricționat, dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate.

Și numărul persoanelor din sălile de sport poate crește, dacă toate persoanele din interior vor fi vaccinate.

În ceea ce privește școlile, se mențin pragurile ratei de incidență a Covid de la care elevii trec în online. „Eprevizibil ca în următoarele săptămâni majoritatea localităților să intre în scenariul verde. E foarte probabil ca anul scolar să se încheie cu toți elevii în școli”, a declarat Iohannis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Nu este cam devreme, mai ales restrictia referitor la masti? Cum decizi, daca este aglomerat sau nu? Eu cred ca puteau sa astepte pana cand se termina scoala sa se mai vaccineze ceva populatie. Asa vaccinarile vor scade semnificativ pentru ca impresia este ca pandemia s-a terminat. Chiar nu inteleg aceasta mutare, mai ales peste noapte? Si va trebui sa umblam cu certificatul de vaccinare dupa noi? Chiar nu se mai putea trai inca cel putin o luna fara nunti, botezuri, cumetrii, parastase, etc.? Nu stiu de ce, dar sper sa nu fim deschizatorii Europei la valul IV? Sau vrem sa fi noi primii de data aceasta?
    • Like 0
    • @ Nume
      Cine vrea se poate proteja in continuare.
      Valul IV si urmatoarele vor veni oricum. Asta e. Unii o sa trebuiasca sa reinvete sa fie oameni.
      Interesant ca nici Republica, care tragea tare, nu mai publica nimic. S-o fi terminat campania media? Asa brusc?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult