Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Marea rușine

Viorica Dăncilă, conferință Holocaust

Foto: gov.ro

Aș vrea să le spun tuturor celor care citesc aceste rânduri, din țară sau din afara țării, că fiecare apariție în cadrul instituțiilor europene a demnitarilor români din guvern sau din majoritatea parlamentară este un motiv de imensă rușine și de sfâșiere interioară. Oricât de mult am vrea să nu fie așa, atunci când Dăncilă își dovedește analfabetismul, ea ne reprezintă pe noi toți ca pe niște analfabeți; atunci când Tudorel Toader reinterpretează pe placul infractorilor teoria statului de drept ne prezintă pe toți în fața lumii ca pe niște potențiali infractori falsificând definițiile și practicile legii ca să ieșim basma curată după ce furăm. Atunci când Carmen Dan spune Europei că jandarmii și-au făcut datoria, noi toți mai luăm un baston pe spate și un gaz în ochi. Iar când fosila de Daea dă lecții de idioțenie Europei, o face în numele nostru al tuturor, ca niște idioți ce suntem. Când europarlamentarii PSD Zoană și Pavel se dovedesc niște mojici cărora colegii străini trebuie să le atragă atenția, într-atât se simt ei înșiși de jigniți de felul lor de a vorbi, să știți că dovedesc lumii întregi că noi, toți românii, suntem niște mojici.

Desigur, veți spune că nu i-am votat, că nu asta ne-am dorit, că nu ne regăsim în ei, că nu noi suntem vinovați pentru ascensiunea prostiei arogante la nivel de politică de țară. Dar iată, exact aceștia sunt cei care dau azi examenul României în fața Europei, iar acest examen este o neîncetată suferință și o profundă rușine. Toți oamenii aceștia vorbesc în numele României, în numele nostru, și o fac ca niște inculți ce sunt, ca niște incompetenți ce sunt, ca niște mincinoși ce sunt. Degeaba suntem noi unul sau altul deștepți sau pricepuți sau cinstiți, pentru că ei s-au aliat, s-au mobilizat și au luat toată puterea. Inclusiv și mai ales puterea de a vorbi în numele fiecăruia dintre noi și în numele țării.

Orice va spune propaganda oficială, în afara efortului unor diplomați extraordinari și a câtorva funcționari de la București, toți ceilalți din guvernul României, însoțiți de adunătura de piloși și țoape care au sufocat reprezentanța României la Bruxelles, care au falsificat până și concursul pentru stagiile unor tineri – toți aceștia ne vor aduce doar dispreț din partea partenerilor europeni. Desigur, câte unul dintre noi va fi bătut pe umăr și va fi consolat, că el nu e precum ceilalți. Dar România întreagă este batjocorită de această rețea de nepricepuți cu ifose de oameni politici. Nu știe niciunul o limbă străină, nu stăpânește niciunul vreun dosar de lucru, nu știu să poarte un dialog pe subiectele pe care sunt întrebați, nu au soluții, nu au viziune, transpiră și se bâlbâie, iar ceilalți europeni îi privesc cu milă și compasiune, așa cum s-a putut citi pe chipurile unor auditori în aceste zile.

Să sperăm că nu se prăbușește întreg statul până în luna mai, la primul rând de alegeri. Trebuie să mergem să votăm, oriunde ne-am afla, si să scăpăm odată de ei. Dacă ne-a fost lene sau nu am putut să votăm acum trei ani, dacă ne-a fost lene sau am găsit mereu scuze ca să nu protestăm împotriva corupției și abuzurilor, măcar să ne fie învățătură de minte această rușine mare pe care o îndurăm și să ne ducem la vot în 26 mai. Nu vom schimba mare lucru în peisajul politic românesc deocamdată, dar va fi un prim semn important, va fi precum gura aceea de oxigen de care ai nevoie ca să nu te îneci și să mai reziști puțin cu capul apăsat sub apă de banda asta de infractori. Dacă altceva nu suntem în stare să facem pentru țara asta, măcar să mergem să votăm, că altfel ne scufundăm de tot, în rușine și în neputință, iată, conduși prin Europa de țoape analfabete și activiști cu cariere falsificate. Ăștia suntem noi? Atâta putem și atâta merităm?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Marea rusine este de fapt marele adevar. In rest am corectat un pic fragmentul: Desigur, veți spune că nu i-am votat, că nu asta ne-am dorit, ne regăsim in ei, noi suntem vinovați pentru ascensiunea prostiei arogante la nivel de politică de țară.
  • Like 0
 • Propun că la început fiecărei reuniuni ( nu tovarasesti) prezidată de madam premiera VVV. sa se intoneze cântecul ,,Asa-i Romanul", iar la finalul reuniunii sa se intoneze ,,Noi suntem Romani"
  • Like 0
 • Dle Ciprian Mihali, ce alternativa aveti la PSD, cumva PNL, USR, UDMR, partidele lui Ponta, Basescu sau Ciolos!!!!????
  Dle Mihali, de aici din USA am mers peste ocean in Romania si am implementat “Liga Independenta Romana”, o platforma politica de promovare a liderilor independenti din sanul poporului in arealul politic roman, altii decat cei ce au facut politica de pana acum a Romaniei. Veniti alaturi de mine si atunci indemnul dvoastra va capata sens!!!!
  • Like 0
 • Se luptă pe toate fronturile cu toate armele pentru a se induce ideea că actuala formă de democrație nu este bună, că poporul e prost, nu știe ce votează, trebuie să ne spună țările cu democrație veche și „adevărată” pe cine trebuie să punem la cârma țării. Numai că și aici sunt probleme: SUA vrea pe cineva, Germania ( democratică până „în dinți”, nici nu a declanșat două războaie mondiale, nici nu a exterminat popoare și etnii pe motiv de puritate a rasei ariene ), pe altcineva, Franța are și ea micul ei Napoleon pe care-l vrea la cârma României. Poate se vor înțelege și vor înscăuna un triumvirat, este mai democratic ! Salvarea vine din occident.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Dupa dumneata, E CLAR : salvarea vine de la Rusia.
   • Like 6
  • @ Voicu Nicolae
   Nu poporul e prost, votantul PSD e prost, rusofil, nostalgic comunist. Din nefericire votantul psd a votat in numar mare, si s-a substituit poporului
   • Like 4
  • @ Mario Popesco
   Unde a fost votantul „deștept”, de ce n-a ieșit la vot, să nu lase votanți „proști” să „scoată” pe PSD și ALDE câștigători ?!? Votantul deștept gândește astfel: nu prea am încredere în cei care candidează, mai bine nu merg la vot și apoi am legitimitatea să-i înjur pe cei care au câștigat pentru că, nu-i așa, nu i-am votat.
   • Like 0
 • Ceea ce vedem acum pe scena politicii românești este rezultatul compromisurilor, acceptărilor, tăcerilor noastre. Vedem doar vina colectivă, fără a o ne asuma pe cea individuală. Suntem victime și complici deopotrivă.
  • Like 3
 • raimond check icon
  Eu niciodata nu am fost mandru ca sunt roman. Din contra, permanent am avut motive de rusine, exact cum scrie autorul. Cei care sunt mandri ca sunt romani (romanii "verzi" ai lui Ponta, etc) sunt exact aceia care ne fac de rusine. Parerea mea.
  • Like 1
  • @ raimond
   Zev check icon
   Acuma, nu cred ca e vorba de a marsalui cu pipota vopsita in rosu galben si albastru pe strada, cat a iti face jobul bine, daca se poate mai bine ca bastinasii. Eu am avut norocul sa imi fac bine treaba intr-un job care implica atat o cunoastere impecabila a limbii din tara de bastina, la nivel de a corecta nativii (bine okay politicieni, dar nativi, nu?) cat si o etica impecabila. Si ocazional nu m-am dat in laturi sa punctez ca sunt roman, da, din aia de au speriat Vestul (dupa cumnstim, nu e o figura de stil). Dup’aia am facut si vre-o doi ani de anticoruptie, si la fel, mai zuceam si eu intr-un context propice btw eu vin de la aia. Ce vreau sa spun este ca uneori, fara parada si fanafara, e bine sa le mai aduci amine unor colegi ca romanii by default sunt okay.
   • Like 3
  • @ raimond
   Da, pentru ca sunt suficienti!!! Suficienta este caracteristica marii mase si era Ceausescu a creat o suficienta care va dura peste secole!
   • Like 0
  • @ Zev
   Nu e cazul aici, adica la faza la care am ajuns sa ne mai imbatam cu apa rece. La ora actuala, la nivel inalt ne-am facut ingrozitor de ras. Probabil ca a fost ordin perfid de la Putin: convingeti-i pe oficialii EU ca sunteti prosti si obraznici si se vor debarasa automat de voi, iar voi veti fi mandri si eliberati...
   • Like 1
  • @ raimond
   Si mie imi e rusine ca esti roman ! Imi aduc aminte de tricoul unui cantaret pe care scria " SUNT MANDRU CA SUNT TIGAN " !
   • Like 1
  • @ Titus Paul Ionescu
   raimond check icon
   Imi pare rau. Mie nu mi-e rusine ca esti indiferent ce esti.
   • Like 1
 • raimond check icon
  Asa cum tot spun de ceva vreme: vot masiv USR si PLUS. Atentie, votati oameni noi, nu partide noi. Partide noi sunt si cel al lui Ponta, al lui Basescu, al lui Tariceanu... Noi trebuie sa votam oameni noi. Si acestia sunt in USR si PLUS.
  • Like 12
  • @ raimond
   Oli check icon
   Sunt sătul de minciună și de furt. De scandal și de mârlănie. Sunt dezgustat de clasa politică romănească actuală. Sunt înspăimântat de atacurile brutale împotriva justiției și a statului de drept. Dacă reușesc să îngenuncheze cu atâta ușurință oameni grei cu experiență europeana uriașă, oameni cu demnitate, puternici la nivel național, mă întreb ce o să ni se întâmple nouă, societății civile înarmați în lupta asta doar cu idealuri, o brumă de entuziasm și sperante. Sunt furios că sunt neputincios. Pe cont propriu suntem nesemnificativi. Doar zgomot de fundal. Țânțari anemici încercând să răpunem un mamut care își alimentează inerția deja uriașă cu prostia, sărăcia, dezinformarea ordinară, ignoranța unui popor român complice la catastrofa națională.
   Tot sistemul meu de valori, toate reperele mele morale, principiile de viața îmi sunt testate zilnic în haznaua colectivă în care ne afundăm în fiecare zi mai mult. Un supliciu din care evadarea devine o misiune imposibilă. Suntem fără doar și poate o nație de cocalari și pițipoance, parveniți și țoape. Tonul societății moderne este dat de ritmuri de manele, uns din belșug cu bere la pet, suprapopulat cu oameni de paie, semianalfabeți, discriminatori, răi până-n măduva oaselor. Normalitatea de care tot vorbim în cercurile noastre de confort, în bulele noastre de prieteni, devine sociopatie. Decența, bunul simț, respectul au devenit concepte perimate, peiorative, bătaia de joc a îmbogățitului peste noapte, a infractorului de drept comun, a șleahtei de neoameni. Politicienii post revoluție, aproape fără excepție, au creat și întreținut o lume dezbinată, un paradis pentru bandiți, unde reaua credință, reaua intenție, reaua voință s-au transformat în virtuți naționale. O lume ușor de controlat întru materializarea intereselor personale. O masă de manevră pregătită oricând, cu ochi iesiți din orbite, guri însetate de sânge și mesaj violent, să fie folosită pentru obținerea încă unui mandat. Un sistem atat de bine cadențat, o simfonie sinistră, coloana sonoră a celui mai real film de groază din istoria natională contemporană. Încurajarea infracționalității la toate nivelurile societății are ca scop vulnerabilizarea ei prin eventuale șantaje la cel mai mic derapaj de la scenariul scris riguros în birourile din Kiseleff, Victoriei sau de pe plajele din Brazilia.
   Ăsta este scenariul apocaliptic de la care pornim crearea micului nostru grup reacționar. Mă simt acum, când dominarea imperiului dezastrului este aproape deplină, ca un luptator de gherilă, ca un insurgent din alianța rebelă a lui George Lucas. Vopsit pe față în culorile libertății și strângând între dinți o penița din care o să curgă valuri de cerneală în slujba dreptății absolute.
   Ne-am întâlnit aseară în jungla urbană blocată de protestul taximetristilor să punem la cale o tactică de luptă împotriva lui Darth Sidious Dragnea și a acoliților săi dedicați iremediabil parții întunecate. Ne-am încins la dezbateri în jurul limonadelor sorbite cu paiul. Halal războinici! Am răspuns prezent chemării trompetelor de luptă o mână de Bucureșteni Noi. Toți oameni noi uniți de aceleași temeri, de aceleași aspirații, aceeași râvnă viscerală. Să ne recâstigăm țara, demnitatea, identitatea personală și națională. Alături de îndrumătoarea noastră copleșită de tirul întrebărilor, ne-am dat seama că, pe cât de diverse motivele prezenței la Matrioska, nu suntem singuri în suferința noastră. Primul test este Europa căreia trebuie să-i livrăm militanți ai bunul simț din rândurile noastre. Grea treabă! Mi-e teamă însă că este dramatic de târziu. Indiferent de rezultatul votului, va fi un examen pentru abilitățile noastre organizatorice. O probă pe care trebuie s-o trecem. Să ne facem simțită prezența și să ne facem auzite vocile. Câteodată și simpla prezență e bună. Practice makes perfect! Poate experiența aliaților noștri care au agitat apele penalilor, ne va fi de folos. Mica noastră ceată de haiduci doctrinari de dreapta fără ei, să nu ne mințim, nu are nicio șansă pentru un prag electoral decent. Nu ne-am decis dacă un singur candidat la președinție, Cioloș sau Johannis, ar fi un răspuns adecvat. Și dacă alegem să mergem pe două fronturi, tare mi-e teamă că ne vom călca pe bătături și ne vom fura căciula singuri. Nici Vlad, puciosean de-ai mei, nu sunt singur că este pregătit pentru primarie. Nici noi, membri +Plus, revoluționari de ocazie, cu mirosul de gaze lacrimogene încă impregnat în nări și haine, nu sunt sigur că suntem pregătiți pentru o luptă egală cu mașina de razboi murdar neocomunistă. Mă rog, datoria noastră este să încercăm. Și apoi să mai încercăm o dată. Și să ne păstrăm speranța că „Binili învinge!”

   Trebuie să-mi redirecționez atenția către programul zilnic de birou, acolo unde prestez sârguincios și cu drag deseori, să-mi pot plăti dările către bugetul de stat. N-am vrea să rămână camarila escrocilor, clica mafioților, haita de vampiri electorali fără bani, nu? Poate vor să mai pună la cale un referendum discriminatoriu, poate va mai trebui construită o nouă aripă a catedralei neamului, unde să intri plin de căcat, să tragi pe nas niște aur pur din cădelniță și să ieși amnistiat și curat ca lacrima, gata pentru o nouă rundă de tâlhării.
   Mai am multe de spus, doar ce m-am pornit. Avem multe de spus și mai ales multe de făcut.
   Fie ca ăsta să devină momentul zero al unei construcții sănătoase. Ăla de care vorbim din iarna rece și sângeroasă a lui ‘89‚ ăla pentru care au murit peste o mie de visători cu suflete tinere.
   Dacă ratăm din nou ... Mă opresc aici. Mi-e frică să mă gândesc mai departe.
   • Like 8
  • @ Oli
   După acest comentariu, chiar că nu mai este nimic de spus. Doar Doamne ajută-ne să ne putem ajuta!
   • Like 0
  • @ raimond
   .....adica deja divizati!
   • Like 0
  • @ Oli
   M-am regasit perfect in textul dumneavoastra. Trebuie incercat. Sa nu zicem ca nu am incercat. Probabil ca va fi nevoie de sacrifiu. Altfel, Romania se va pravali intr-o groapa de gunoi si populatia le va mirosi urat tuturor, pe termen lung!
   • Like 2
  • @ raimond
   Si daca sunt noi - crezi ca sunt automat mai buni ? Cine - Ciolos ? Ha, ha, ha ! Dar despre Nicusor si Clotilde ce mai stiti , s-au ascuns ? Sa nu ne imbatam cu apa rece , chiar daca e proaspata , acum scoasa din izvor !
   • Like 0
  • @ Titus Paul Ionescu
   Sa votam Psd, asta vreti sa spuneti, nu-i asa ? Manipularea tipica Latrina 3, "nici ceilalti nu sunt mai buni" . Exceptand cativa postaci psd, noi cititorii din convingere ai Republica, stim ca Psd si Alde sunt răul absolut
   • Like 7
  • @ Oli
   Foarte frumos comentariu ! Era cat p-aci sa cad in extaz . Foarte multe idei sunt pertinente , de bun simt . Pana in final insa , m-ati dezamagit ! Chestia asta cu pericolul rosu , cu ciuma care era cat pe ce sa va imbolnaveasca ... Nu stiu ce sa cred despre un om foarte educat ca dv. ( - OLI -sunteti incognito? ) , cand ne aburiti cu reintoarcerea la comunism . Nu domnule , nu ne mai intoarece nimeni la comunism , nici Putin , nici pesedeul , nici macar China ( care are un singur partid - partidul comunist dar, e mai capitalista decat SUA ! )
   • Like 0
  • @ Titus Paul Ionescu
   Cum mai e vremea pe la dvs. la St Petersburg? Un patinuar ceva pe seară? Aveţi grijă, gheaţa vă e tot mai subţire!
   • Like 1
  • @ Titus Paul Ionescu
   De ce hahaha referitor la Ciolos? Cumva îndoctrinat psd sau susținător al lor și denigrator al altora care, au probat, atât cât s-a putut intr-un an, cu psd in coaste, că au intenții bune, nu ca alții care au "pavat drumul spre iad" cu ele. Simțiți că aveți rivali adevărați, că veți pierde in fața lor și ați început cu aiurirea, debusolarea electoratului? Sper să se mai fi deșteptat între timp. Nu degeaba sunteți întâmpinați cu huiduieli pe unde mergeți. Continuați așa și veți vedea și simți și bâtele. Voi le- ați pus pe noi. E randul vostru. Le meritați, de mult, din plin.
   • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult