Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Mărgica doamnei Firea

Gabriela Firea

„Și cum mergea pe drum, găsește și ea o margică și-o înghite. Apoi răpede se întoarce acasă la babă, și începe de pe la poarta: cot, cot, cotcodac!! Baba iese cu bucurie înaintea găinii. Găina sare peste poartă, trece iute pe lânga baba și se pune pe cuibariu; și după vreun ceas de ședere, sare de pe cuibariu, cotcodocind. Baba atunci se duce cu fuga să afle ce i-a făcut găina... Și când se uită în cuibariu, ce să vadă? Găina se ouase o margică!..." (Ion Creangă, „Punguța cu doi bani").

S-a făcut anul de când administrarea Bucureștiului a intrat pe mâna primăriței Gabriela Firea. Când te uiți înapoi, vezi viitorul Capitalei. Un oraș blocat în trafic, gălăgie, spectacole irelevante, găini gigant, iepurași spânzurați de instalațiile rămase de la Crăciun. Confetti, artificii, trompete. În spatele acestui zgomot permanent se fură, se iau comisioane, iar presa și activiștii se țin departe de cheltuielile publice păstrate în beznă. S-au înființat societăți în subordinea Primăriei, s-a tăiat accesul la informație și doar 3% din proiectele de hotărâri au fost supuse dezbaterii publice. În managementul spitalelor au fost aduși apropiații din Voluntari. Când vom trage linia peste 3 ani, ne vom trezi că am regresat, că suntem mai datori decât eram și că în București nu se mai poate trăi. 

Îți recomandăm

Primul an de mandat al primăriței Firea este - din păcate - doar un permanent exercițiu de imagine, expunere mediatică excesivă, cotcodăceală în fața microfoanelor, iar realitatea pe care încearcă să o acopere administrația e că nu s-a făcut niciun metru de piste de biciclete și niciun centimetru de parcare publică. Înlocuirea mijloacelor de transport în comun e în veșnicele proceduri de achiziție care se anunță la fiecare bilanț. Dacă primarul Oprescu (cel care nu punea mâna pe șpagă, îi îndemna pe cei care o dădeau să o așeze sub pernele de la canapea) va fi ținut minte din cauza autostrăzilor suspendate pe care nu le-a făcut și a celui mai lung cârnaț intrat în Cartea Recordurilor, primărița Gabriela Firea va rămâne în istorie pentru că va tăia panglici în fiecare zi, va inaugura și va aduce fanfară până și la montarea unor amărâte de semne de circulație pe stâlpi. 

Este atât de slab, mărunt, fără viziune și îmbâcsit de miros de mici actul administrativ în București, încât vom ajunge să-i pupăm mâinile doamnei și când se asfaltează o groapă, se acoperă o gură de canal sau se ridică un tomberon plin. Vom asista plini de mândrie și vom intona imnul de stat la discursurile șefilor primăriei, înfășurați în steagul național, cotcodăcind gălăgios despre binele făcut de dragul cetățenilor.

Săptămâna trecută, Gabriela Firea a inaugurat Pasajul Sudului. O lucrare jenant de mică, a cărei construcție a durat cu mai mult decât era programat. În urmă cu 6 luni, aceeași Gabriela Firea tăiase panglica pentru un sens de mers la același pasaj. Spre final de an vom sărbători un amărât de tramvai care va trece pe acolo. În timp ce alte capitale restructurează întreg traficul, scot mașinile din zonele centrale, interzic autoturismele diesel, îmbracă clădirile în spații verzi, transformă bucăți întregi în artere pietonale, la noi se mai inaugurează o dată centrul de coordonare a traficului rutier și semafoarele inteligente. Despre lungul șir de gafe - de la logo-ul Bucureștiului copiat de pe Google și până la testele necomunicate cu banda întâi de mers dedicată autobuzelor - e de prisos să vorbim. 

La jumătatea lunii iulie a fost lansată (din nou) în spațiul public tema terenului dintre Biblioteca Națională și Unirii. Este locul în care fostul primar Sorin Oprescu promitea cu o nonșalanță bolnavă că va face din proiectul Esplanada o zonă unde se vor plimba căprioarele alături de oameni și vor fi ridicate o sală de spectacole și clădiri de locuințe. Ce mai - un colț rai pe care ajungeai cu ajutorul autostrăzilor suspendate, din orice colț al orașului.

Primărița Firea supralicitează când vine vorba despre cele 10 hectare insalubre: va face săli de conferințe și centre de afaceri. Cel puțin un lucru au cei doi în comun - Sorin Oprescu și Gabriela Firea - niciunul nu s-a gândit să facă un parc central mare între Bibliotecă și Unirii, să lase moștenire generațiilor ce vin un plămân în una din cele mai poluate zone ale Capitalei. Un minim gest de scuze față de mutilarea la care a fost supus orașul după 1990 - clădiri de patrimoniu demolate, spații verzi rase cu totul, parcuri retrocedate și tăiate, zeci de milioane de euro tocate pe panseluțele lui Robert Negoiță de la Sectorul 3 și a celorlalți primari, bugete cu care s-ar fi ridicat nu un spital metropolitan (altă petardă aruncată în public de actuala administrație), ci două sau trei unități spitalicești de calibru.

Bucureștiul este ca o țară mai mică. Are un buget de 1,1 miliarde de Euro în 2017. Imaginați-vă ce ar putea face cu acești bani un primar responsabil, căruia i-ar păsa mai puțin de imaginea sa la televizor și mai mult de aerul pe care-l respiră locuitorii. România trăiește paradoxul bad-management-ului. Cea mai mare creștere economică din Europa, economia este pe plus de 5 ani consecutivi, iar investițiile publice sunt la minimum istoric, în scădere cu 50% față de 2016. Logica celor ajunși să conducă guvernul și cea mai mare primărie din țară este a unor oameni lipsiți de vocația construcției. De ce să lași ceva cu adevărat relevant în urma ta, când poți obține vremelnice voturi și pupat de mâini cu două trompete și o mână de confetti? Toate acestea ne vor costa cu dobândă în scurtă vreme.

Cât despre voucherele pentru biciclete, un alt gest de imagine, e ca și cum ai da sume de bani unor cetățeni ca să-și cumpere apartamente în blocuri ce nu se vor construi niciodată. Auzim că programul a avut un real succes și că va fi suplimentat. Dacă tot a pornit pe acest drum, îi propun primăriței Firea un act de curaj: 500 de lei fiecărui cetățean din cei 2 milioane ai Capitalei, pentru cumpărarea unei biciclete. Ar însemna vreo 112 milioane de Euro, adică 10% din bugetul orașului pe 2017. Efectele nu sunt greu de imaginat. Sub presiunea atâtor bicicliști, fie Bucureștiul ar deveni o pistă de biciclete de la un capăt la altul, fie un imens centru de colectare a fierului vechi. Aud că Gabriela Firea și majoritatea din Consiliul General al municipiului au în plan chiar un program de subvenționare a vacanțelor tinerilor pe litoral. Prima imagine care mi-a venit în minte este celebra replică a lui Gheorghe Dinică în Filantropica lui Nae Caranfil. Și totuși, lucrurile nu par complet lipsite de sens, ba chiar se leagă un pic. Și dacă facem parte dintr-un plan complex al primăriței Firea de a descongestiona Capitala? Locuitorii care mai apreciază mișcarea și aerul cât de cât curat primesc vouchere de biciclete ca să o ia pe A2, pe două roți, spre Marea Neagră. În acest fel, Bucureștiul poate rămâne 100% la dispoziția șoferilor de SUV-uri, iar trotuarele pot deveni oficial parcări, nu ar mai fi nimeni care să protesteze când se taie bucăți de parcuri. În scurtă vreme, acest oraș ar deveni ceea ce ei par să-și dorească: o parcare infinită din beton încins.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  D-na Firea, la fel ca toti primarii de sector si ca aproape toti primarii din Romania, constituie o dovada clara de lipsa de competenta in administratie; in lumea civilizata ( tarile acelea pe care nu le mai ajungem odata din urma ), ca sa ai acces la o functie administrativa ( primar, ministru, etc) , esti obligat sa fii absolventul unei scoli ( facultati ) de administratie publica; in Romania nu exista acest criteriu.
  Iata de ce Romania e plina de primari ca d-na Firea. implicit de localitati prost administrate.

  • Like 0
 • Cri check icon
  Sunt curios sa aflu daca vreunul dintre cei care scriu pe acest site poate sa ne indice macar un singur primar general sau de sector care sa poata fi etichetat ca fiind si onest si competent.
  D-na Firea ne demonstraza zilnic ca incompetenta si coeficientul mediocru al inteligentei native constituie trasaturile definitorii ale edililor Capitalei.
  • Like 0
 • Locuitorii Bucureștiului vor acest "stupid-city" să se păstreze, nu vor balamuc și agitație cu măsuri drastice și proiecte serioase pe termen lung, vor vorbe fromoase unsuroase, inaugurări fastuoase de iepuri colorați, concerte și promisiuni, pentru asta au votat, asta li se va da!
  • Like 0
 • citesc articole corect și onest redactate ,amare dar nepartinitoare!
  cu stima,rog acceptați o observație...NU PRIMARITA FIREA, CORECT MI SE PARE MADAM PANDELE!
  • Like 1
  • @ Coussinou
   check icon
   Și mai corect, doamna PRIMAR Pandele!
   • Like 1
 • Cri check icon
  E greu de adugat ceva la articolul atat de bine documentat si argumentat al d-lui Livadaru.
  Pana acum, dupa mai bine de un an de mandat, primaritza generala Firea pare sa-si fi dovedit competenta doar in organizarea chermezelor si serbarilor campenesti; niciuna dintre problemele multe si grave cu care se confrunta capitala nu si-a gasit loc pe agenda distinsei doamne; spre deosebure de dl.Livadaru, eu cred ca nu e vorba doar de incompetenta si coruptie; este vorba si de lipsa scolarizarii primarilor in domeniul administratiei locale; in Franta de exemplu, daca vrei sa condidezi pentru o functie publica ai nevoie, in afara de votul cetatenilor, si de o diploma de absolvire a unei scoli superioare de administratie publica; conform legislatiei franceze, aceasta diploma e obligatorie daca te vrei primar, consilier, ministru, etc.
  In Romania, ne-existand o astfel de lege, partidele nu propun indivizi cu competentze dovedite pentru posturile din administratia locala sau centrala; prima conditie nu e competenta in administratie, ci popularitatea politicianului. Este evidennt ca D-na Firea nu a avut niciodata vreo competenta in domeniul administratiei locale, insa fiind "populara" si avand notorietate, PSD-ul a considerat-o apta pentru Primaria Generala.
  Nu e doar cazul PSD-ului, ci toate partidele si-au plantat oamenii in administratia locala sau centrala dupa criterii care de regula nu au nicio legatura cu competentza administrativa.
  "Sponsorizarea" biciclistilor de catre primaria generala a capitalei este un exemplu tipic de cretinism administrativ si de irosire iresponsabila a bugetului primariei.
  Stimulati de "pistele" de pe trotuare inventate de Oprescu plus banii alocati de Firea, biciclistii pedaleaza voios pe trotuare printre pietoni, ca doar e liber de la Primarie; astfel ca Bucurestiul a inceput sa semene frapant cu orasele din Africa sau din fundul Asiei; doar in tarile din lumea a treia biciclistii se amesteca cu pietonii pe trotuare.
  Din cauza lipsei parcarilor, in competitia pentru ocuparea trotuarelor au intrat si autoturismele; ca atare, pietonii nu mai sunt in siguranta pe trotuare, asa cum ar fi normal; ei trebuie sa fie atenti sa nu fie loviti fie de biciclistii care pedaleaza voios pe spatiul pietonal fie de masinile care intra sau ies de pe trotuare.
  Ceilalti 6 primari care "gestioneaza" sectoarele Capitalei nici macar nu merita vreo discutie; sunt doar niste anonimi incompetenti care se ascund in spatele doamnei Firea.


  • Like 4
 • Cred ca fiecare tara are conducatorii pe care si-i merita !.eu unul m-am plictisit si inchei cu o pilda. Ma pun in locul unui politician actual si ma intreb : "Domn`le eu l-am furat pe nenorocitul de contribuabil, el stie, mi-a dat votul, imi pupa si mana, ma mai voteaza, asadar ce ma mai impiedica sa nu-l mai fur ?" (trageti concluzia singuri)
  • Like 5
 • Nu stiu ce tot ii dati inainte cu ce s-ar schimba daca ar vota toti cetatenii . Eu cred ca nu s-ar schimba nimic esential. Votantii lu' Firea , nu dau dovada de mare intelegere a realitatii , dar sa nu te duci la vot in conditiile actuale reprezinta acelasi nivel de prostie. Diferita e numai manifestarea. Deci nu avem destui imbecili cu drept de vot , hai sa-i mai racolam si pe cei in hibernare. Trebuie inceput de jos : educatia copiilor si tinerilor , schimbare de mentalitate . In momentul in care romanul va intelege ca nu este normal sa ocupi o functie fara sa ai experienta si realizari in domeniu ,lucrurile vor intra incet , incet in fagasul normal. Acum tupeul si nesimtirea sunt cei doi piloni ai parvenirii politicienilor. Cam asta este treaba.
  • Like 3
 • Am fost la inceputul lunii in Bucuresti cu familia, dupa multi ani. Am avut o senzatie neplecuta, dar am dat vina pe oboseala. M-a lamurit fiica-mea: mirosea a mizerie, a imbacseala. Imi pare rau, dar Bucurestiul afost un oras mai atractiv cu ani in urma, pare ca a involuat.
  • Like 3
 • Cîtă cerneală a curs pe tema primăriilor bucuresteni si cum e tot mai rău! Citi primari sînt buni in Romania? Poate ... o fi vreounul?!
  • Like 1
 • Bucurestenii(si nu numai ei) au la indemana o initiativa de toata lauda:Strangerea de semnaturi pentru demiterea individei si ma intreb de ce in al doisprezecelea ceas cei care nu au fost la vot nu se folosesc de ea?Chiar le convine situatia maronie in care se gasesc?In situatia de fata nu esti conditionat sa fii prezent intr-o singura zi(ca la vot) si nici asa nu-i bine?Incep sa ma intreb daca nu cumva ASTA ESTE PRIMARUL CARE REPREZINTA CAPITALA.
  • Like 6


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult