Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

După țepușa cu cartof, Capitala va avea și un cactus gigant: Primăria dă peste 50 de milioane de lei pentru Monumentul Marii Uniri

monument

(Foto: captură bolborea.ro)

După „țepușa cu cartof”, din Piața Revoluției, un alt monument naște controverse în Capitală. Un „cactus” de 35 de metri și 25 de metri înălțime, acoperit simbolic cu sute de oameni care se țin de mâini, va fi amplasat în Piața Alba Iulia din București. Monumentul dedicat Marii Uniri este realizat de sculptorul Ioan Bolborea, care va primi în total de la Primăria Capitalei circa 50 de milioane de lei, scrie Hotnews.ro, care a lansat o dezbatere publică pe tema reprezentativității statuii pentru Marea Unire.

„Monumentul aduce cu o cupolă a cărei origine este o entitate organică, un cactus. Este o plantă pe care o apreciez foarte mult pentru faptul că știe să se apere pe sine și să dăinuie în imensitatea și vitregia deșertului. Cupola aceasta cu nervuri și sute de oameni înlănțuiți ține la adăpost idealul unității naționale pe care noi, românii de azi și cei care ne vor urma, trebuie să nu contenim a-l proteja", explică artistul pe site-ul său. 


Întrebat ce reacție crede că va stârni printre cetățeni monumentul creat de el, Ioan Bolborea spunea în 2015, la un vernisaj la Muzeul Cotroceni, că se așteaptă ca multă lume să fie nemulțumită, la început.

„Diverse, dar cei mai mulți vor fi nemulțumiți pentru că așa se întâmplă când vine un lucru nou în societate, în spațiul nostru, de obicei reacțiile sunt contra. Am experiența asta și de la celelalte monumente, monumenul Caragealiana ( denumit și „Căruța cu paiațe”, din fața Teatrului Național București - n.n.), dar încet, încet oamenii se obișnuiesc și acceptă și chiar îndrăgesc lucrările, se fotografiază cu ele, intră în contextul și în viața lor aceste monumente”, afirma Ioan Bolborea în 2015.

Lucrarea apare pe lista monumentelor care vor fi finanțate în acest an de către Municipalitate. În acest an Primăria va aloca o sumă de 30 milioane lei pentru monumente de for public, din care 26,15 milioane lei vor fi cheltuiți pentru realizarea unor proiecte propuse de Comisia pentru pregătirea Aniversării Marii Uniri, condusă de acad. Răzvan Theodorescu, potrivit unui comunicat din martie emis de Biroul de presă al PMB.

(Foto captura bolborea.ro)

Potrivit Primăriei București, Primăria va finanța, printre altele, lucrările pentru Monumentul „Ferdinand I Întregitorul” realizat de Florin Codre — 7 milioane lei (realizare) plus 50 mii lei (proiect tehnic amplasare), Monumentul „Marea Unire”, realizat de Ion Bolborea — 6,5 milioane lei (realizare) plus 50 mii lei (proiect tehnic de amplasare), Monumentul „I.C. Brătianu” (reconstrucție) — 8 milioane lei (realizare) plus 50 mii lei (proiect tehnic de amplasare) și Monumentul „Însingurare”, dedicat mamelor și soțiilor eroilor căzuți în Războiul de Întregire, după conceptul artistic al sculptorului Ioan Mândrescu — 4,5 milioane lei (realizare).

Artistul Ioan Bolborea, 61 de ani, a mai realizat, printre altele, și grupul statuar „Căruța cu paiațe", amplasat în fața Teatrului Național din București și care a costat 1,5 milioane de euro, monumentul Vioara Spartă, de lângă spitalul Colțea - contract de 2,9 milioane de lei fără TVA, în 2008 -, precum și „Monumentul Infanteriei”, din Parcul Kiseleff.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Firesc e să amânăm Serbările Centenarului pentru 2021, să plagiem eventual ce fac vecinii noştri cu Trianonul. Alt proiect de monument mai pe gustul publicului şi al globaliştilor nu cunoaştem. Deşi se ştia că vine Centenarul 1918, tineretul a învăţat lecţia că în postromânism nu dă bine la CV a cocheta cu patriotismul. Vom serba cu bestsellarii persiflării Marii Uniri!
  • Like 0
  • @ Camelian Propinatiu
   Eu zic sa avem incredere in Duamna Gabi nevasta lu Pandelea ca ia stie mai bine ce ne trebue ca care nu e de acord cu ia e liber sa o critice ca pa ia daia am aleso la primarie sa scape tara de hotie cu Olguta din Banie si porma o so facem si Presidinta.
   • Like 0
 • Ce materiale ai folosit nea Bolborea,ca nu se vede bine in poza?Pare PVC turnat la forma,bare de metal forjat,multimea aia de oameni naiba stie din ce-s turnati si prinsi pe sarma...Unde e arta,unde e sculptura ca cica esti sculptor,cu dalta,ciocan,cum a fost Brancusi! 'Neatale esti un fel de contructor cu pretentii de Picasso,doar ca ala a pictat cu mana lui n-a expus poze si le-a zis picturi! Cu asemenea fonduri de la primarii oricine cu putina imaginatie poate face alte chestii trase-n teapa beton!
  • Like 0
 • Având în vedere că este vorba de un eveniment național, n-ar fi fost mai indicat să se întrebe populația despre cum ar trebui cheltuite fondurile alocate celebrării Marii Uniri ?...
  De ce oare niciun politician nu a venit cu o inițiativă cu adevărat constructivă pentru a sărbători cei 100 de ani ?... (nu că m-ar surprinde faptul…) Ceva ‘inovator’, de genul: să se investească măcar într-un segment de stradă / autostradă ori cale ferată care ar trebui efectiv să unească orașe & să asigure transportul - în timp util!... sau să se înceapă să se introducă noi mijloace de transport nepoluante care să unească diverse cartiere în diverse orașe !… De ce nu se investește într-o infrastructură care să-i unească (la propriu !!) pe românii din diverse zone ? Sau în parcuri, care să-i unească pe orășeni, dându-le libertatea de a respira aer curat, atât de scump la ‘simțire’ în ziua de azi ?...
  Acestea ar fi modalități cu adevărat constructive de a celebra o unire & de a contribui la viitorul statului în cauză...
  Simbolistica nu scoate țara & capitala din impas, iar investiții de asemenea anvergură în arta contemporană (căci acesta nu e primul monument ce a înghițit milioane) nu ne permitem ! O astfel de cheltuială publică ar scandaliza lumea în Germania, iar în România ar trebui considerată progresistă și de “bon ton” ?
  Țara arde, iar municipalitatea & ministerul culturii aruncă banii pe monumente la suprapreț ! Dacă este vorba doar de simbolistica musai reprezentabilă prin intermediul acestei “opere”, de ce nu se realizează același monument cu manoperă & materiale la prețuri pe măsura utilității rezultatului și a priorităților reale din capitală ? Nu-i nevoie să se folosească marmură de Carrara !… să fim realiști - ce-i trebuie chelului tichie de mărgăritar, iar Bucureștiului încă o gaură neagră în buget ? Nu s-ar putea găsi proiecte mai conforme realității ?
  Nici măcar o investiție în turism nu se poate numi așa ceva - căci niciun turist nu va veni la București DOAR pentru a vedea materializat ultimul răcnet în sculptura românească… și dacă totuși ar veni numai din acest motiv, ar fi izbit mai întâi de calitatea drumurilor din capitală, de traficul infernal & aerul irespirabil, de “curățenia” străzilor, de taximetriștii puși pe jecmăneală și poate și de hoții de buzunare - iar probabilitatea de a reveni s-ar reduce subit… Întreb astfel din nou: nu există nicio investiție mai profitabilă și mai urgentă - atât pentru bucureșteni, cât și pentru eventualii turiști ?... răspunsul rațional ar trebui să fie deja clar...
  • Like 1
  • @ Dorina Achelaritei
   Dorina,chestiile alea carora angajatii aia la constructii le-au facut si le-au denumit "sculpturi" sunt mai degraba ultimul urlet deznadajduit sau ultimul icnet in (care?) sculptura romaneasca!
   • Like 0
  • @ Emil Bodnariuc
   Da, am uitat să pun "răcnet" în ghilimele... căci e într-adevăr vorba de un icnet supraevaluat...
   • Like 0
 • Ca și româncă din Transilvania,mă declar pur și simplu batjocorită de o asemenea porcărie de monument.
  Și fiindcă a venit vorba de cum sărbătorim Centenarul Marii Uniri,în prostia mea îndrăznesc să consider că NU pietroace și butaforie tip Cântarea României trebuie,ci conferințe,simpozioane în țară,dar mai ales în afara țării(că noi ne știm dreptatea istorică,străinii însă...),cărți tipărite în English,Deutsch,franceză,chineză,spaniolă etc.
  Știu,visuri imposibile!
  • Like 1
 • Anul trecut prin vară eram consilier general la PMB. Intr-o ședință la comisia de patrimoniu vine un directorache cu o notă de fundamentare de trei rânduri la un proiect de HCGMB să atribuim 50.000 EUR pentru un soclu al unei statui. Ambasada Slovaciei donase un bust de 30 de kg de bronz al lui Alexander Dubček. Nu aveam nimic cu Dubček (un fel de Iliescu 2.0 avant la lettre care a avut un rol crucial în geneza Primăverii de Praga din 1968) sau cu faptul că nu exista la dosar un studiu de amplasament făcut de către un arhitect. Am zis că e o chestie de curtoazie internațională, nu mă apuc să fac pe Gică contra. Problema era cei 50.000 EUR soclul. Am întrebat: de costă cît un apartament cu două camere în București un paralelipiped de beton placat cu plăci de marmură de 2 cm grosime pe care ți-l face orice meșter zidar cu maximum 500 EUR însemnând manoperă+materiale? Păi pentru că îl face un specialist în artă monumentală și așa are el onorariul că e o somitate, are drepturi de autor, etc., zice directorachele. Măi să fie, drepturi de autor pentru un cub de beton, care e elementul creativ că eu nu-l văd? La întrebarea asta nu prrimesc nici un răspuns ci doar un zâmbet de ”băiat deștept din PMB”. Dar de unde aveți banii ăștia și de ce taman 50.000 EUR si nu 49.999. Cum ați calculat? Păi ne-a rămas de la momentul cu aripile din fața Casei Scânteii și erau taman buni pentru soclul ăsta. Evident că și eu și colegul meu am votat pentru, la fel și în plen și s-a respins că avea nevoie madam Pandele de majoritate de 2/3 fiind o problemă de patrimoniu. Ceea ce vreau să spun e că pare a fi un modus operandi. Monumente de for public oribile la niște prețuri de Emiratele Arabe Unite. Asta înseamnă că nu se fac concursuri de soluții ci se direcționează către anumiți ”artiști” și că s-ar putea să fie pe undeva niște comisioane pentru că nu văd de ce PSD nu ar trata problema ”la grămadă” cu toate celelalte ”licitații” unde ”ne luăm dreptul”. Doamna Codruța, acolo pe Știrbei Vodă se aude? Ia dați o temă de casă cuiva să investigheze...
  • Like 2
 • Deci nea sculptoru' Bolborea zice ca nu trebuie sa ne placa ce-i trazneste prin cap sa "creeze in varianta modernista" ci doar sa ne obisnuim cu "lucrarile". Cum ar veni,daca ne-nvatam sa dam peste un caca mare undeva,in fiecare zi,ne obisnuim cu el si in timp ajungem sa-l indragim si sa facem poze cu el!
  • Like 1
 • Iar Bolborea, iar alta teapa (cu mai multe tepe)? De ce Bolborea, cine si cum a ales Bolborea, este el unicul, singurul sculptor roman demn de o asemenea cinste sau este este el abonat la parandaraturi cu Primaria? Nu Bolborea! Cu banii investiti in atatea porcarii cu pretentie de monumente, s-ar putea restaura cateva monumente istorice, adevarate monumente ale Bucurestiului
  • Like 1
 • Monumentul reprezinta foarte sugestiv situatia Romaniei dupa 100 de ani de la Marea Unire:fiecare grup social sau politic, fiecare institutie de stat ( sfera cactus ) este un SRL care actioneaza in logica competitie pe piata libera economica, sociala si politica. Era mai nimerit daca in cadrul sferei cactus ( Romania ) erau inglobate 3 sfere cactus ( cele 3 puteri ) unite printr-o culoare a tricolorului.
  • Like 1
 • Cade tencuiala in spitale și școlii , se sufoca lumea un autobuze de caldura și folclorista cheltuie galbeni din taxe și impozite pe .... căcăreze . Da vorba aia - nu e prost cine cheltuie banul din taxe e prost ăla de plătește și nu zice nimic .
  • Like 4
 • Nu stiti dragilor nimic despre Arta !.arta se poate intruchipa si intr-o sticla de palinca de 40 de grade, ceea ce face primaria capitalei pe banii naivilor, este sa se "imbete cu apa rece" ca face si stie Arta ! (chiar iti vine sa pleci)
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult