(Foto: captură bolborea.ro)
După „țepușa cu cartof”, din Piața Revoluției, un alt monument naște controverse în Capitală. Un „cactus” de 35 de metri și 25 de metri înălțime, acoperit simbolic cu sute de oameni care se țin de mâini, va fi amplasat în Piața Alba Iulia din București. Monumentul dedicat Marii Uniri este realizat de sculptorul Ioan Bolborea, care va primi în total de la Primăria Capitalei circa 50 de milioane de lei, scrie Hotnews.ro, care a lansat o dezbatere publică pe tema reprezentativității statuii pentru Marea Unire.
„Monumentul aduce cu o cupolă a cărei origine este o entitate organică, un cactus. Este o plantă pe care o apreciez foarte mult pentru faptul că știe să se apere pe sine și să dăinuie în imensitatea și vitregia deșertului. Cupola aceasta cu nervuri și sute de oameni înlănțuiți ține la adăpost idealul unității naționale pe care noi, românii de azi și cei care ne vor urma, trebuie să nu contenim a-l proteja", explică artistul pe site-ul său.
Întrebat ce reacție crede că va stârni printre cetățeni monumentul creat de el, Ioan Bolborea spunea în 2015, la un vernisaj la Muzeul Cotroceni, că se așteaptă ca multă lume să fie nemulțumită, la început.
„Diverse, dar cei mai mulți vor fi nemulțumiți pentru că așa se întâmplă când vine un lucru nou în societate, în spațiul nostru, de obicei reacțiile sunt contra. Am experiența asta și de la celelalte monumente, monumenul Caragealiana ( denumit și „Căruța cu paiațe”, din fața Teatrului Național București - n.n.), dar încet, încet oamenii se obișnuiesc și acceptă și chiar îndrăgesc lucrările, se fotografiază cu ele, intră în contextul și în viața lor aceste monumente”, afirma Ioan Bolborea în 2015.
Lucrarea apare pe lista monumentelor care vor fi finanțate în acest an de către Municipalitate. În acest an Primăria va aloca o sumă de 30 milioane lei pentru monumente de for public, din care 26,15 milioane lei vor fi cheltuiți pentru realizarea unor proiecte propuse de Comisia pentru pregătirea Aniversării Marii Uniri, condusă de acad. Răzvan Theodorescu, potrivit unui comunicat din martie emis de Biroul de presă al PMB.
(Foto captura bolborea.ro)
Potrivit Primăriei București, Primăria va finanța, printre altele, lucrările pentru Monumentul „Ferdinand I Întregitorul” realizat de Florin Codre — 7 milioane lei (realizare) plus 50 mii lei (proiect tehnic amplasare), Monumentul „Marea Unire”, realizat de Ion Bolborea — 6,5 milioane lei (realizare) plus 50 mii lei (proiect tehnic de amplasare), Monumentul „I.C. Brătianu” (reconstrucție) — 8 milioane lei (realizare) plus 50 mii lei (proiect tehnic de amplasare) și Monumentul „Însingurare”, dedicat mamelor și soțiilor eroilor căzuți în Războiul de Întregire, după conceptul artistic al sculptorului Ioan Mândrescu — 4,5 milioane lei (realizare).
Artistul Ioan Bolborea, 61 de ani, a mai realizat, printre altele, și grupul statuar „Căruța cu paiațe", amplasat în fața Teatrului Național din București și care a costat 1,5 milioane de euro, monumentul Vioara Spartă, de lângă spitalul Colțea - contract de 2,9 milioane de lei fără TVA, în 2008 -, precum și „Monumentul Infanteriei”, din Parcul Kiseleff.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De ce oare niciun politician nu a venit cu o inițiativă cu adevărat constructivă pentru a sărbători cei 100 de ani ?... (nu că m-ar surprinde faptul…) Ceva ‘inovator’, de genul: să se investească măcar într-un segment de stradă / autostradă ori cale ferată care ar trebui efectiv să unească orașe & să asigure transportul - în timp util!... sau să se înceapă să se introducă noi mijloace de transport nepoluante care să unească diverse cartiere în diverse orașe !… De ce nu se investește într-o infrastructură care să-i unească (la propriu !!) pe românii din diverse zone ? Sau în parcuri, care să-i unească pe orășeni, dându-le libertatea de a respira aer curat, atât de scump la ‘simțire’ în ziua de azi ?...
Acestea ar fi modalități cu adevărat constructive de a celebra o unire & de a contribui la viitorul statului în cauză...
Simbolistica nu scoate țara & capitala din impas, iar investiții de asemenea anvergură în arta contemporană (căci acesta nu e primul monument ce a înghițit milioane) nu ne permitem ! O astfel de cheltuială publică ar scandaliza lumea în Germania, iar în România ar trebui considerată progresistă și de “bon ton” ?
Țara arde, iar municipalitatea & ministerul culturii aruncă banii pe monumente la suprapreț ! Dacă este vorba doar de simbolistica musai reprezentabilă prin intermediul acestei “opere”, de ce nu se realizează același monument cu manoperă & materiale la prețuri pe măsura utilității rezultatului și a priorităților reale din capitală ? Nu-i nevoie să se folosească marmură de Carrara !… să fim realiști - ce-i trebuie chelului tichie de mărgăritar, iar Bucureștiului încă o gaură neagră în buget ? Nu s-ar putea găsi proiecte mai conforme realității ?
Nici măcar o investiție în turism nu se poate numi așa ceva - căci niciun turist nu va veni la București DOAR pentru a vedea materializat ultimul răcnet în sculptura românească… și dacă totuși ar veni numai din acest motiv, ar fi izbit mai întâi de calitatea drumurilor din capitală, de traficul infernal & aerul irespirabil, de “curățenia” străzilor, de taximetriștii puși pe jecmăneală și poate și de hoții de buzunare - iar probabilitatea de a reveni s-ar reduce subit… Întreb astfel din nou: nu există nicio investiție mai profitabilă și mai urgentă - atât pentru bucureșteni, cât și pentru eventualii turiști ?... răspunsul rațional ar trebui să fie deja clar...
Și fiindcă a venit vorba de cum sărbătorim Centenarul Marii Uniri,în prostia mea îndrăznesc să consider că NU pietroace și butaforie tip Cântarea României trebuie,ci conferințe,simpozioane în țară,dar mai ales în afara țării(că noi ne știm dreptatea istorică,străinii însă...),cărți tipărite în English,Deutsch,franceză,chineză,spaniolă etc.
Știu,visuri imposibile!