Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Marian Godină, despre prezumția de nevinovăție: Ai o fată de 17 ani care îți spune că a început să iasă cu un băiat condamnat la 8 ani în primă instanță pentru viol. Ce faci, Bobiță? Te ia puțin inima?

Marian Godina

(Foto: Facebook/Marian Godină)

Polițistul Marian Godină scrie într-o postare pe Facebook despre prezumția de nevinovăție și remarcă faptul că în spațiul public se invocă tot mai des acest principiu „tocmai pentru a se încerca albirea unora în ochii publicului.”

Godină adaugă că respectă prezumția de nevinovăție și niciodată nu și-a permis să facă aprecieri la serviciu în legătură cu vinovăția sau nevinovăția vreunei persoane cercetate penal. El dă exemplu o speță ipotetică și la final pune o întrebare la care îi roagă să răspundă pe cei care vorbesc la TV de această cutumă legală.

„Ai o fată de 17 ani care îți spune că a început să iasă cu un băiat pe care abia l-a cunoscut. Afli că acel băiat abia a fost condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru lipsire de libertate și viol, dar a atacat sentința și așteaptă acum judecarea apelului pentru o sentință definitivă. Deci juridic omul e nevinovat.

Ce faci, Bobiță? Te ia puțin inima?

Cum e cu prezumția aia?”, scrie Marian Godină.

Postarea lui Marian Godină:

„Le place unora să arate ce oameni corecți sunt și cum știu ei să respecte și să înțeleagă prezumția de nevinovăție, dând dovadă astfel de vaste cunoștințe juridice, dar mai ales de o capacitate enormă de a pricepe cum stă treaba cu o persoană cercetată pentru o infracțiune sau chiar condamnată în primă instanță, nevinovată până la rămânerea definitivă a hotărârii unei instanțe. Sunt cei care, vorbind despre faptele unei persoane, folosesc sintagma "PRESUPUSELE fapte" accentuând primul cuvânt, ei dorind de fapt să inducă publicului ideea că persoana acuzată e foarte probabil ca nici măcar să nu fi comis "presupusele fapte", ba chiar poate fi inocentă ca un îngeraș. Se invocă tot mai des în presă această prezumție de nevinovăție tocmai pentru a se încerca albirea unora în ochii publicului.

Vor spune unii acum că eu, polițist în afara timpului liber, ar trebui să stiu exact ce înseamnă prezumția de nevinovăție. Chiar știu și chiar o respect ca polițist, niciodată nu mi-am permis să fac aprecieri la serviciu în legătură cu vinovăția sau nevinovăția vreunei persoane cercetate penal.

O respect și ca cetățean, dar vă expun următoarea speță și mi-ar plăcea ca la întrebarea de final să își răspundă singuri acei jurnaliști care de dimineată până seara ne explică la tv ce e prezumția asta de nevinovăție.

Ai o fată de 17 ani care îți spune că a început să iasă cu un băiat pe care abia l-a cunoscut. Afli că acel băiat abia a fost condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru lipsire de libertate și viol, dar a atacat sentința și așteaptă acum judecarea apelului pentru o sentință definitivă. Deci juridic omul e nevinovat.

Ce faci, Bobiță? Te ia puțin inima?

Cum e cu prezumția aia?

P.S. sunt blocat din nou pt 7 zile, nu pot răspunde la mesaje, dar pot posta de pe un alt cont de admin pe care am avut inspirația să mi-l fac după ultima blocare.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acum, sper ca nu stiu eu mai bine legea decat Domnul Godina, dar un om condamnat pentru o fapta penala nu mai este nevinovat, indiferent de nivelul instantei de judecata.

    Altfel, de ce am mai avea judecatorii de sector, si n-am merge direct la CEDO?

    Inteleg foarte bine ce incearca sa comunice domnia sa prin metafora, insa daca s-a pronuntat o condamnare penala, nu mai exista prezumtie de nevinovatie - dimpotriva, apelurile la instante superioare de judecata pornesc de la prezumtia opusa.

    Din punctul meu de vedere, o condamnare, chiar in prima instanta, nu constituie numai 'un moment dificil' din viata unei persoane, mai ales a unei persoane publice, moment in care o persoana are nevoie de sustinere loiala si o mangaiere materna. Chiar daca l-as crede pe omul respectiv nevinovat pana in albul ochilor, tot as lua putina distanta, iar el, daca ar fi o persoana onorabila, s-ar retrage.

    As putea intelege mai degraba cazul violatorului; o mama, o sora, poate chiar o sotie sau o prietena, va gasi condamnarea instinctiv greu de crezut si acceptat. Acolo, da, m-as astepta la o sustinere irationala si emotionala a persoanei condamnate.

    Aici, insa, e de rasul curcilor.



    • Like 0
  • Godina spune asa: "dar a atacat sentința și așteaptă acum judecarea apelului pentru o sentință definitivă. Deci juridic omul e nevinovat."
    Nu am intentia de a incepe o dezbatere avocateasca cu chichite ale principiilor de drept dar nu pot sa nu observ uriasa diferenta intre abordarea europeana (la care este alineata si justitia romana) si cea nord-americana.

    In Romania (si majoritatea tarilor europene) o prima instanta te condamna, dar tu nu ai taine, faci contestatie la urmatoarea Curte si intre timp umbli liber ca pasarea cerului. Te mai condamna si aceasta a doua instanta, nu conteaza faci contestatie din nou la a treia instanta timp in care esti tot liber. Proces care poate dura si 1-3 ani.

    Pe cand la nord-americani te baga la zdup dupa prima sentinta si de acolo poti continua sa faci contestatii cate vrei si cum vrei la urmatoarele instante. In acest mod intrebarea retorica a lui Godina - ce faci cu fiica-ta care se intalneste cu violatorul, nu isi mai are sensul. Violatorul e "inauntru". Simplu. Nu se mai pot intalni.

    Nu vreau sa fac aici apologia sistemului american dar asa cum am spus-o si in alte postari (in context economic sau educational, nu juridic), poate ca solutia Uniunii Europene in multe rahaturi pe care le are de rezolvat este simpla: sa se mai uite si peste gard sa vada cum au rezolvat altii asemenea probleme si pur si simplu sa faca acelasi lucru.
    • Like 3
    • @ Sergiu F.
      Nici eu nu ma bag in chichitele sistemului american, dar un condamnat penal, chiar si in prima instanta NU mai este nevinovat. In state, o condamnare penala muta 'burden of proof' de la acuzare la aparare, si asa e si in EU.
      • Like 0
    • @ Maria Zamfir
      Dar eu nu am spus ca este nevinovat, d-na! Din contra.
      In fine, nu cred ca ati inteles ce am vrut sa spun. Diferenta uriasa e ca in UE acel om e in continuare liber pe strazi in timp ce se desfasoara contestatia lui. In America de Nord nu.
      • Like 0
    • @ Sergiu F.
      Pai asta spuneam si eu :) Sunt curioasa daca lui Valcov i-au dat macar un control judiciar, ceva...Nu de alta, dar poate il cautam si pe asta prin Madagascar, desi, cinic, mi-as dorisa se intample asta, numai ca sa vad pe unde isi scoate d-na Dancila coafura; poate aflam ca domnii Valcov si Mazare au fost incercati de curiozitatea de a vedea cum arata, in realitate o maimuta cu mantie, si vor sa se intoarca de acolo cu o poza, ca sa-i dea peste nas lui CTP :)
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      Filbert check icon
      Bobiță, cum adica nu-l poate intilni?! Poate ca n-ai auzit de sutele de scrisori si cereri in casatorie pe care le primesc cei mai odiosi criminali in puscariile americane...Cu cit e mai e mai infioratoare fapta, cu atit e mai mare atractia doamnelor si domnisoarelor pentru criminali.
      • Like 0
    • @ Maria Zamfir
      Filbert check icon
      Bobiță, pavianul cu mantie nu e nativ in Mazăcascar :), asa ca baietii aia il pot poza doar la zoo. Au, in schimb, o larga varietate de lemuri pe care-i pot poza, sigur vor gasi asemanari cu destui membri ai guvernului :) :). Cum pavianul cu mantie era considerat animal sfint de catre vechii egipteni, d-na Vasilica ar trebui sa planifice de urgenta o vizita la Cairo. :)
      • Like 0
    • @ Filbert
      Again, omul e inauntru. Asta e diferenta. Ca primeste scrisori, poezii, flori, who gives a fuck !
      • Like 1
    • @ Sergiu F.
      Filbert check icon
      E inauntru, asa e, in puscarie ca si in capul demoazelelor. :) Respectivele ii viziteaza conjugal, se marita cu ei, aia, aia. Atractia pentry 'bad boys' trebuie sa fie in al doilea cromozom X :) :)
      • Like 0
    • @ Filbert
      Zisei eu pavian? Zisai maimuta...
      • Like 0
  • FILPET check icon
    Pe asta cu «prezumtia de nevinovatie» o stiu si o vantura toti deontologii.
    Dar pe aia cu «nu iese fum fara foc» si-o mai aminteste cineva?!
    Are mare dreptate Marian Godina.
    Si imi mai place si metoda de-a dreptul socratiana prin care testeaza la limita locurile comune si gaunoase.
    Aici ar trebui de fapt sa se aplice principiile carantinei. Vii matale dintr-o zona de risc epidemic, atunci i-a treci la izolare pana vedem daca esti sau nu esti «purtator». S-ar putea cineva revolta in fata acestei severe limitari a libertatii de miscare? Ar putea cineva argumenta in mod serios ca omul este victima unei discriminari?!
    Ca sa nu mai spun ca gestul de a se izola, de a ceda ceva din drepturile individuale, in scopul protejarii comunitatii, ar trebui sa vina, sub forma de actiune benevola, de la individul insusi catre grupul social.
    Bine, acum am ajuns cam departe pe taramul fanteziei, caci cine se poate astept la asemenea gest de la Valcov sau de la Dragnea sau de la...
    • Like 1
  • Javier check icon
    Desigur ca are dreptate Marian Godina. Un inalt demnitar ar trebui sa isi dea demisia imediat ce se declanseaza o ancheta oficiala de coruptie impotriva sa. Pe de alta parte, daca rechizitoriul si ancheta sunt departe de adevar, iar demnitarul este exonerat, trebuie sa raspunda si procurorul/anchetatorul. Nu se poate ca toate categoriile profesionale sa raspunda in fata unui sef/arbitru, ori casta procurorilor sa fie intangibila.
    • Like 0
  • Mă interesează numai adevărul, la vârsta mea nu mai interesează decât adevarul, cum de altfel acesta a primordial în viața
    • Like 0
  • Corect pana la capat. Numai ca in cazul abjectului Hamster, afara de condamnarea definitiva, mai are o gramada care il ajung din urma. De sperat ca-l vor si prinde, inaintea modificarilor ticaloase ale legilor, pe care sceleratul le vrea si pe care slugile se dau de ceasul mortii sa le faca la timp. Grabeste-te DNA, altfel sacalii te vor sfasia ei pe tine. La treaba Codruto !
    • Like 2
  • Super-Intrebare;
    Raspuns =e clar ca toti s-ar trage pe strampi !
    • Like 0
  • Ar mai fi un indicator de discutat aici, pericolul social. Dacă iubi a luat 8 ani pt evaziune(dau un exemplu), nu e același lucru ca 8 ani pt viol, nu?
    • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Dar nici să-l cocoți pe condamnatul/inculpatul PENAL,în vârful trebii,la țuțuroiu' cu bani al statului,bani vărsați de tine,contribuabil prost,întocmai și la timp...
      • Like 6
    • @ Ionut Catalin Dimache
      corect, nu ar fi un pericol pt fata. DAAAAR, daca iubi este acuzat pentru fapte de coruptie, delapidare, fals etc si el are pe mana bugetul unui judet / tari, practic are putere de decizie ca si ordonator de fonduri, atunci nu ar fi prudent sa ii iei accesul de la resurse si decizii ? Vilcov nu a fost acuzat ca a facut accident cu masina de ex, lucru oarecum irelevant pentru activitatea sa profesionala.
      • Like 2
    • @ Maria Rusu
      Sau sa il lasi sa ramana acolo...
      • Like 0
  • Pana sa-l ia inima pe Bobita eu zic ca pana una alta aia 8 ani trebuie sa ramana 8 ani nu sa iasa dupa 3 ca a colorat niste carti sau ca a jucat in trupa de teatru a puscariei sau ca e baiat bun da l-a stricat anturajul si poate ca si victima a exagerat si l-a iertat pana acum. Ca oricum cu prima ocazie recidiveaza.
    • Like 8
  • Gion check icon
    Bobita , Romania tinde sa devina ca un oras din America de Sud unde legea o fac cartelurile.
    Prezumtia de nevinovatie este ceva normal dar nu ma poate nimeni obliga sa accept ca Dragnea&co sunt curati cand stim exact ce le poate pielea.
    Si pe Capone l-au "turnat" aia de la IRS dar asta nu inseamna ca Il Capo a facut doar cateva combinatii financiare.
    Parerea mea!
    • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult