Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Video: Jandarmul care dă cu pumnul în manifestanți. Marian Godină susține că acesta este unul dintre cei care i-au asigurat paza lui Liviu Dragnea la DNA

Jandarm agresiv

(Foto: captură video)

O înregistrare video de la protestul de sâmbătă seara din București în care se observă cum un jandarm lovește cu pumnul oamenii care încercau să treacă de gardurile de protecție a devenit virală pe rețelele socializare.

Filmarea a fost distribuită pe contul său de Facebook și de polițistul Marian Godină. „Când e nevoie de identificarea unui huligan, Jandarmeria Română cere sprijinul populației. Pe al lor îl vor identifica oare?", a comentat Godină.

UPDATE: Jandarmul care a dat cu pumnul de mai multe ori în mulțime ar fi unul dintre cei care au asigurat paza lui Liviu Dragnea când liderul PSD a fost recent la audieri la DNA, susține Marian Godină într-o nouă postare pe Facebook, însoțită și de o fotografie:

(Foto: Facebook/Marian Godină)


Postarea integrală a lui Marian Godină:

„Mi se pare mie sau ăsta e același jandarm care aseară împărțea pumni?

Glumesc, nu mi se pare, chiar el e.

Hmmm, dar ce protectiv și calm e de data asta.

Postarea de aseară cu jandarmul care împărțea pumni mi-a adus un val de critici, nu dintre cele mai elevate, din partea unor jandarmi.

Dragi colegi, mă confundați dacă aveți impresia că atunci când vă luam apărarea ori de câte ori opinia publică era indignată de comportamentul vostru o făceam doar ca să latru aiurea și să vă pup dosurile. O făceam din convingerea că jandarmii din diferitele video apărute acționaseră legal și pentru că era nedrept să fie puși la zid de opinia publică doar pentru că cineva nu se implica să explice că modul de acțiune, chiar dacă uneori părea brutal, era legal. O făceam asumat, știind clar că voi atrage antipatia multora pentru că "țin" cu jandarmii. Așa că aia cu adunatul de like-uri nu cred că mi se aplică.

Aseară l-am văzut pe colegul nostru jandarm, dând cu pumnul în stânga și dreapta, chiar și într-un bătrân care i-ar fi putut fi tată. Normal că m-am indignat și că am postat. Și știți ce e frumos? Că-s perfect liber, nu sunt dator nimănui să scriu ce mi se spune, scriu exact ce am în cap și îmi asum asta. Pot să laud, dar să și critic, iar dacă v-ați supărat și acum ați pune mâna pe mine, ați simți că nu-mi pasă”.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, a declarat duminică la Digi24 că jandarmul „și-a pierdut calmul sub presiunea mulțimii care încerca cu forța să desfacă barajul”.

„Vorbim de o acțiune individuală a unui jandarm dintr-un dispozitiv de câteva zeci de jandarmi. (E posibil ca el să nu fi respectat ordinele pe care le aveau ceilalți colegi ai dvs?) Se va face o analiză a modului de acțiune. Dacă considerăm că ceva trebuie îmbunătățit vă garantez că nu ne dam la o parte de la a ne asuma anumite lucruri și că vom lua toate măsurile pe care le vom considera necesare”, a mai spus Georgian Enache.

Peste 75.000 de oameni au participat sâmbătă seara la proteste în București și mai multe orașe mari din țară. Oamenii și-au exprimat nemulțumirea față de modificările legilor justiției și ale Codului fiscal. Unii au venit la protest pe jos, de la sute de kilometri depărtare. Circa 3.000 de jandarmi au fost pregătiți să intervină în cazul apariției unor incidente. La ora 21:00 oamenii au aprins lanternele telefoanelor în fața Parlamentului. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • JANDARMERIA A INCALCAT PROPRIA LEGE DE "FUNCTIONARE"="INFIINTARE"!!!! Jandarmeria are ca SCOP PRICIPAL salvarea/protejarea VIETII CETATENILOR si NU "dreptul de folosinta a autoturismelor,respectiv circulatia pe drumurile publice"!!!..... BLOCAREA iesirii="CALE DE EVACUARE"(in termeni ISU) de la gura de METROU ,atat prin "cordonul uman" dar mai ales prin "GARDURI METALICE"este ILEGALA si contrara NORMATIVELOR ISU....pentru o mai buna intelegere sa comparam cu "COLECTIV"-autorizarea acelei incaperi(ca si a altor aglomerari de persoane=scoli/spitale/restaurante/stadioane etc.) se face in functie de "LARGIMEA si NUMARUL" cailor de evacuare,ceea ce determina in final UN TIMP MINIM DE EVACUARE IN SIGURANTA,in cazul unui "eveniment".....cum "blocarea" a dus la SUPRAAGLOMERAREA peroanelor si scarilor metroului,prin sosirea succesiva de vagoane cu un numar mult mai mare de persoane decat cele care ieseau pe trepte,s-a "creat" EXACT POSIBILITATEA de pierdere de vieti omenesti prin diverse "evenimente" chiar si numai de panica creata INCONSTIENT.....SALVAREA a fost vremea extrem de nefavorabila si astfel faptul ca NU au fost adusi copii si batrani la manifestatie ca in vara,pentru ca s-ar fi putut ajunge chiar la pierderi de vieti omenesti,in principal din aceste doua categorii defavorizate fizic dar si medical.....chiar daca si "folosinta unui bun=auto" este un drept CONSTITUTIONAL,"VIATA" este DREPTUL PRIMORDIAL al OMULUI si aceasta trebuie sa "prevaleze" INTOTDEAUNA in actiunile "ENTITATILOR STATULUI" platite din banul POPORULUI.....iar acum o parte a POPORULUI si-a "exprimat" SUVERANITATEA prin "protest",exact cum alta "parte"a poporului =16 % din populatie a adus la "putere" pe neocomunisti......ROMANIA prin acest protest(la fel ca si prin cele din 2017),a fost "RIDICATA LA NIVELUL DEMOCRATIILOR MONDIALE",un "exemplu" demn de urmat nu numai in Europa ci pretudindeni in lume.....
  • Like 0
 • Va recomand o forma simpla si pasnica de protest la adresa modului de actiune a Jandarmeriei. Haideti sa trimitem cate un email decent si de bun simt la petitii@jandarmeriaromana.ro prin care sa ne exprimam dezacordul cu modul de actiune al jandarmilor din timpul protestelor si sa solicitam explicatii si scuze publice.
  • Like 0
 • Vreau sa comentez declaratia purtatorului de cuvint al jandermeriei iata: "Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, a declarat duminică la Digi24 că jandarmul „și-a pierdut calmul sub presiunea mulțimii care încerca cu forța să desfacă barajul”.
  Acum, citind aceasta declaratie oficiala, inseamna ca nu numai jandarmul este de vina, dar si cei care l-au instruit si l-au ales pentru aceasta misiune . Pentru ca una din conditiile cele mai importante este ca jandarmul sa fie capabil sa-si controleze calmul si luciditatea . Da, chiar asa cum suna . Numai acesti jandarmi trebuiesc scosi in dispozitiv la asemenea actiuni .
  Ce vreau sa spun este ca eu ca cetatean , daca depasesc limita de viteza , ma opreste politia si ma amendeaza , corect?...Platesc amenda , invata lectia si plec mai departe . Dar daca eu declar politistului ca am deposit limita pentru ca ma grabeam, in mod normal , aceste ar trebui sa-mi ridice si permisul, pentru ca tocmai si-a dat seama ca trebuie sa dau iar examenul la sala , fiindca n-am stiut ca legea nu permite sa depasesti viteza daca te grabesti .
  Conform aceluiasi principiu, daca jandarmul si-a pierdut controlul (si asta este declarat oficial de purtatorul de cuvint al jandarmeriei )sefii lui, cei care l-au trimis in dispozitiv sunt vinovati .
  • Like 2
 • check icon
  Asta e din ciclul...luati de aici mai...manifestantilor.O fi omul din tiliorman ,adus de tsunami-ul ce-a golit judetu' de cadrele cu origini sanatoase...ce,a mai fost unu' ce se impunea cu pumnu' si capu'(zic gurile rele,ca procurorii au tooooot stat cu curul pe respectivele dosare) si a ajuns presedinte (cel ce acum cotcodaceste din subsolul politicii).
  • Like 0
 • Alex Mag check icon
  Buna ziua,
  După parcurgerea conferinței de presa a purtătorului de vorbe al jandarmeriei, sunt obligat a reveni asupra discursului ilogic si irațional prin faptul ca ne jignește inteligenta prin afirmația ca un protest spontan cu ocuparea cailor de comunicații împiedica intervenția pompierilor si salvărilor iar daca exista o aprobare pentru ocuparea cailor de comunicații intervenția pompierilor si salvărilor nu mai este împiedicata. Si multe altele care pot fi dezvoltate prin petiția public deschisa. O alta petiție de demisie se poate constitui, in cazul in care jandarmul huligan nu este îndepărtat din jandarmerie, pe motive de instabilitate psihica deoarece a fost singurul din dispozitiv care a inteles ca autoritatea si legitimitatea organului se poate rezolva doar cu pumnul. Pentru a nu fi acuzat de un discurs deplasat îndreptat împotriva jandarmeriei ca instituție apreciez calmul dispozitivului si in special al unei Doamne Jandarm, care chiar micuța fiind, chiar si in primul rând al dispozitivului ii privea cu calm pe protestatari si supraveghea ca un profesionist întreaga zona.
  • Like 1
 • Alex Mag check icon
  Buna ziua,
  Din aprecierea purtătorului de vorbe al jandarmeriei se poate constata ca jandarmul huligan are circumstanțe atenuante si nu reprezintă jandarmeria chiar daca este in uniforma plătita din contribuțiile ns., in schimb culpabilizarea generala civica este scuzabila pentru interesul legitim public de a fi protejați cu orice preț, astfel încât persoana care a fost găsita cu un pistol de jucărie justifica abuzul prin blocarea persoanelor in subteran se încalcă normele de securitate la incendiu, cataclisme naturale si cele de psihoza claustrofobica, metoda inspirata de Stalin care in numele aceluiași interes legitim public a omorât 20 milioane de oameni, mai mulți decât cei dispăruți in al II-lea Război Mondial.
  Pentru jignirea societății civile propun deschiderea unei petiții publice pentru demisia purtătorului de vorbe al jandarmeriei astfel încât următorul sa cunoască limita respectului fata de cei care ii plătesc retribuția.
  • Like 1
 • Pe mine mă intereseaza mai mult ce îl determina (în cazul nostru) pe jandarm sa reacționeze astfel!
  oare crede ca protestatarii nu au dreptate!?
  este oare de acord cu modificările făcute legilor justiției!?

  și nu în cele din urma ...o fi de loc din Teleorman!.?..Poate ruda cu madam dan!

  Nu pot crede ca un om cu ceva, cit decit intre urechi, poate fi de acord cu ceea ce fac JEGURILE ăstea!
  • Like 0
 • colegii l-au trimis în rândul doi, nu toți sunt nesimțiți!
  • Like 1
  • @ Lucian Constantinescu
   Fals. In cazul in care se interactioneaza cu multimea, jandarmii se rotesc ca sa nu creasca antipatia manifestantilor fata de o fata cunoscuta.
   • Like 0
  • @ Moftangiu
   dacă privești filmul, dinamica personajelor arată o reacție spontană, nu un reflex de procedură, ipochimenul este îndepărtat cu oarece efort !
   • Like 0
 • Aceasta a fost o provocare a jandarmilor pentru a incita manifestanţii la violenţă. Dacă s-ar fi răspuns pumnului jandarmului, am fi fost sandvich între cei din faţa gardului şi jandarmii care erau în spate, spre zidul Universităţii.

  O altă încercare de provocare a fost din partea unor "galerişti" care au aruncat o petardă în zona Monumentului Eroilor Revoluţiei (crucea din piatră). Imediat s-a scandat "Nu aşa!" şi "atentatorii" au fost calmaţi. "Galeriştii" sunt uşor de recunoscut după scandările cu "miros de stadion" şi vocile răguşite cronic.

  Aceaste momente au fost, din punctul meu de vedere, "certificatul de calitate" al celor care am participat acolo. Nu am căzut pradă instigărilor la violenţă.

  Mi-a plăcut mesajul unui grup venit de la Budapesta: "Am mers 17 ore fără oprire ca să vă spun că nu vă suport nici de la 900 km distaţă". :))
  • Like 2
 • Între timp:
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2078098085753611&id=1683142988582458
  • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult