Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Marș în memoria victimelor de la Colectiv. Tatăl lui Alex Chelba: „Nu înțeleg de ce oamenii acceptă ce se întâmplă acum”

Mars Colectiv 2018

Foto: Raul Ștef/Inquam Photos

S-au împlinit trei ani de la tragedia de la Colectiv, dar pentru supraviețuitorii de atunci și pentru familiile celor care au pierit în incendiu, Colectiv este în fiecare zi.

Un marș a fost organizat marți seară în memoria celor care au pierit în urma incendiului de atunci. Mii de persoane au plecat din Piața Unirii înspre clubul Colectiv, ducând cu ei făclii, lumânări și mesaje împotriva corupției care ucide.

UPDATE: Peste 5.000 de oameni s-au adunat în fața clubului Colectiv și au aprins lumânări în memoria victimelor. Printre ei, și filosoful Mihai Șora.

Foto: Alin Predescu

65 de făclii au fost aprinse în memoria celor 65 de victime, iar pe o cruce mare, albă, au fost trecute numele celor dispăruți.

Una dintre ele este purtată de Jean Chelba, care în urmă cu trei ani și-a pierdut fiul, pe Alex, în incendiu. „Nu am cuvinte să le mulțumesc acestor oameni care au venit pentru a aduce un omagiu celor care au pierit în tragedia de la Colectiv și nu numai. Acum trei ani pe vremea asta, știam că Alex e puțin răcit și trebuia să plece la concert. I s-a spus că ar fi bine să stea acasă, dar a spus: nu se poate, sunt prietenii mei”, a spus Jean Chelba. Nu poate să înțeleagă de ce, la trei ani după tragedie, nimic nu s-a schimbat.  „Nu înțeleg de ce oamenii acceptă ce se întâmplă acum”, a spus el la Digi24. Eugen Iancu, tatăl lui Alex Iancu, spune că faptul că la trei ani după tragedie nu s-a făcut dreptate face pierderea și mai dureroasă: „Cum este posibil să ai 64 de morți și tu, ca stat român, să nu cauți adevărul în acest caz?”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult