Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Marș în memoria victimelor de la Colectiv. Tatăl lui Alex Chelba: „Nu înțeleg de ce oamenii acceptă ce se întâmplă acum”

Mars Colectiv 2018

Foto: Raul Ștef/Inquam Photos

S-au împlinit trei ani de la tragedia de la Colectiv, dar pentru supraviețuitorii de atunci și pentru familiile celor care au pierit în incendiu, Colectiv este în fiecare zi.

Un marș a fost organizat marți seară în memoria celor care au pierit în urma incendiului de atunci. Mii de persoane au plecat din Piața Unirii înspre clubul Colectiv, ducând cu ei făclii, lumânări și mesaje împotriva corupției care ucide.

UPDATE: Peste 5.000 de oameni s-au adunat în fața clubului Colectiv și au aprins lumânări în memoria victimelor. Printre ei, și filosoful Mihai Șora.

Foto: Alin Predescu

65 de făclii au fost aprinse în memoria celor 65 de victime, iar pe o cruce mare, albă, au fost trecute numele celor dispăruți.

Una dintre ele este purtată de Jean Chelba, care în urmă cu trei ani și-a pierdut fiul, pe Alex, în incendiu. „Nu am cuvinte să le mulțumesc acestor oameni care au venit pentru a aduce un omagiu celor care au pierit în tragedia de la Colectiv și nu numai. Acum trei ani pe vremea asta, știam că Alex e puțin răcit și trebuia să plece la concert. I s-a spus că ar fi bine să stea acasă, dar a spus: nu se poate, sunt prietenii mei”, a spus Jean Chelba. Nu poate să înțeleagă de ce, la trei ani după tragedie, nimic nu s-a schimbat.  „Nu înțeleg de ce oamenii acceptă ce se întâmplă acum”, a spus el la Digi24. Eugen Iancu, tatăl lui Alex Iancu, spune că faptul că la trei ani după tragedie nu s-a făcut dreptate face pierderea și mai dureroasă: „Cum este posibil să ai 64 de morți și tu, ca stat român, să nu cauți adevărul în acest caz?”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult