Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Atunci când a murit umanitatea din om

Viorica Dăncilă, Colectiv

Foto: Captură Digi24

„- Doamna Dăncilă, un mesaj pentru victimele de la Colectiv și familiile lor?”

Viorica Dăncilă, zâmbind: 

- „Mulțumesc mult!” (VIDEO aici)

Desigur, până la urmă e cu mult mai decent ca una dintre persoanele cele mai neruşinate care s-a cocoțat pe Guvern să nu spună nimic despre morții de la Colectiv. Desigur, este şi o ironie tragică faptul că 64 de tineri foc de deştepţi au ars de vii pentru ca acest foc să elibereze cel mai obscen atac al analfabetismului asupra societăţii româneşti, a cărui întruchipare este macheta din carton roz căreia îi spunem prim-ministru.

Dar altceva mi se pare înspăimântător: atunci când unui om de rând îi vorbeşti, sau atunci când cineva îţi vorbeşte despre un mort, cunoscut sau necunoscut, prieten sau duşman, primul reflex e compasiunea şi întristarea. Prefăcute sau sincere, compasiunea şi întristarea sunt reacţia umanităţii din noi, trezirea corzii sensibile care ne face să deosebim între viaţă şi moarte, între plăcere şi suferinţă, între bine şi rău. Nu trebuie să stăm să reflectăm cum să reacţionăm în faţa morţii, mai ale în faţa morţii violente şi dureroase: ceva din fiinţa noastră profundă reacţionează spontan, ca un mecanism de apărare şi în acelaşi timp de sprijin pentru celălalt, aflat în doliu, căruia întristarea noastră îi transmite că suntem alături de el, că nu e singur în faţa durerii şi dispariţiei celui drag. 

Văzând însă reacţia femeii de carton roz în faţa morţii şi a comemorării ei, ne dăm seama că aceşti oameni care au ajuns astăzi să ne conducă sunt din carton şi pe dinăuntru. Înăuntrul lor nu se mişcă nimic, din umanitatea lor spontană nu a rămas decât iasca. Tot ce sunt ei e pe foaia de hârtie scrisă de alţii. Incapabili de reacţii naturale, neputincioşi în a-şi trezi compasiunea sinceră în faţa unei tragedii, se dovedeşte că nu doar viaţa lor publică este un fals, ci şi psihicul lor, afectivitatea lor, „sufletul” lor sunt nişte falsuri. Cândva oameni, aceste fiinţe însetate de putere, dar şi capabile să se supună la nesfârşite umilinţe, s-au atrofiat până a deveni nişte păpuşi defecte din care a fost eliminată orice urmă de moralitate, de empatie, de înţelegere.

Incapacitatea de a reacţiona simplu şi omeneşte la o întrebare precum cea pusă Vioricăi Dăncilă dă seama, până la urmă, de marele pericol care ne pândeşte: aceste creaturi, care nu simt nimic, sunt în stare de orice. Această doamnă nu este în stare să identifice pragurile unde începe şi unde se termină umanitatea din om. Iar când asemenea praguri încep să se şteargă, două efecte sunt posibile, amândouă neliniştitoare: pe de o parte, revenirea cruzimii în relaţia dintre om şi om. Cruzimea este ceea ce permite tratarea celuilalt ca obiect, exploatarea lui fără milă pentru realizarea unor scopuri străine vieţii noastre în comun. Pe de altă parte, cruzimea dă naştere dintotdeauna, ca o reacţie de apărare, absenţei de empatie şi indiferenţei faţă de suferinţa celuilalt. Iar indiferenţa este contagioasă. O epidemie de indiferenţă este cea mai gravă prăbuşire care se poate întâmpla unei societăţi dezorientată, lipsită de repere profesionale şi morale. Şi din miezul unei asemenea epidemii pot începe să apară figurile pretins salvatoare, pentru care violenţa şi cruzimea ajung să fie instrumentele preferate de dominare şi control.

De aceea, în faţa cruzimii premierului Dăncilă şi a celor care o înconjoară, avem datoria de a plânge morţii şi de a ţine în cei vii flacăra solidarităţii şi a speranţei. Dar şi scânteia furiei care să nu mai îngăduie unor asemenea fiinţe strâmbe şi lipsite de umanitate să ne înveţe ele ce e bine şi ce e rău, ce e drept şi ce e nedrept.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • catalin check icon
    O ticaloasa
    • Like 1
  • Deseurile sau cartoanele roz, care defileaza de aproape 30 de ani prin fata noastra sunt creatiile defunctului/monstru PCR!.... Ca in povesti sunt bine legati la resursele nemuriri si otravesc totul in jur hranindu-se cu slabiciunea, frica si agonia propriilor supusi!
    • Like 1
  • Mihaela check icon
    Creatura asta trebuie sa aiba casti in care se aude o voce: 'inspira! expira!' non-stop. Altfel, ar muri asfixiata. Asa de redusa mintal imi pare ca e. Si e ok, sa fie cat de redusa se poate, dar de ce sa ma reprezinte pe mine international? de ce sa se plimbe prin lume pe banii mei? Nici nu cred ca realizeaza ce vede oricum,. E o pierdere de timp si resurse. Vreau un pavian cu mantie in locul ei. As fi mai multumita. Jos Dancila!!!
    • Like 2
  • “Cândva oameni, aceste fiinţe însetate de putere, dar şi capabile să se supună la nesfârşite umilinţe, s-au atrofiat până a deveni nişte păpuşi defecte din care a fost eliminată orice urmă de moralitate, de empatie, de înţelegere.” Tot citesc si rascitesc fraza asta...Romania e condusa de Gollum, si i-a dat inelul de buna voie si nesilita de nimeni.
    • Like 0
  • Cu tot respectul D-nule Profesor, Umaniatatea nu moare, femeia asta nu are! Sau cel puțin așa ‘auzisem’. O fosta elevă! BTW: De Haloween o sa maschez in Veorica!! Cu stima, Ana-Maria
    • Like 1
  • De ce o mai baga cineva in seama pe creatura asta? De ce se duce presa sa ii ia interviu? S-a demonstrat deja ca e proasta ca noaptea, ca nu are ce cauta acolo, ca nu are de ce sa ocupe un post mai bun decat cel de la fabrica de paine, deci ce mai vrem? De ce ne miram ca nu are nici o parere? Cel mai bun lucru ar fi sa ne comportam ca si cum ar fi invizibila!
    • Like 0
  • Cred ca dna prim ministru habar nu are despre ce e vorba, habar nu are de Colectiv si de ce a fost acolo si ce a fost dupa, habar nu are de ce sa intamplat cu victimele de la accident.
    pt ca dna prim ministru ca si mister Bean sunt picati din luna si habar nu are ce se intampla in Romania, probabil ca domnia-sa crede ca are in administrare Romania-stat-paralel in care toate lucrurile si problemele sunt rezolvate de guvernul domniei sale.
    • Like 1
  • karla check icon
    Indiferent daca politicienii penali sunt inumani, lucru care se observa de oriunde ai privi, noi ceilalti vom fi vesnic cu gandul la cei care au suferit in Colectiv. Noi ceilalti vom invinge intotdeauna acest cancer neo comunist care mutileaza Romania de 30 de ani incoace. Diaspora este cu gandul la cei care au suferit in urma acestei tragedii si ne vom lupta pentru spitale moderne fara bacterii.
    • Like 3
  • Ca să își piardă umanitatea, un om ar trebui să o fi avut. Mulți dintre "aleșii " noștri nu pot fi învinuiți că ar suferi de umanitate, empatie, cinste.... sau cumva de inteligență, profesionalism sau măcar bun simț.
    • Like 1
  • Alex check icon
    Porniti de la o idee total gresita. Romanul in general nu are compasiune. Sau are doar daca nu are ceva impotriva ei.
    • Like 1
    • @ Alex
      check icon
      Serios? Cum explicați atunci cazurile celor care, deși ieșiseră din infern, s-au întors acolo încercînd să ajute (unii murind în această încercare)?
      Nu-mi face nicio plăcere să jignesc, însă cred că mai aveți ceva drum pînă să ajungeți la stadiul de dobitoc! Pt că, da, există dovezi că și unele dobitoace sunt capabile de compasiune.
      • Like 2
    • @ Alex
      Ioana check icon
      Presupun ca minunata afirmatie de mai sus va exclude, nu? ca asa fac unii... Se exclud automat cand e vorba despre ceva negativ... Sunteti din pacate un exemplu evident a uneia dintre marile probleme ale tarii noastre - respectul pentru cel de langa el...
      • Like 0
    • @ Ioana
      Alex check icon
      @Ioana, incerc sa ma exclud, dar nu cred ca-mi iese prea bine. Puteti sa ma considerati exemplu pentru ce vreti dumneavoastra. Si da, aveti dreptate, iar prin asta imi cam dati si mie dreptate: pe aici pe la noi mai nimeni nu se gandeste la cei din jur. E destul sa te uiti la modul in care sunt parcate masinile.
      • Like 0
    • @ Alex
      Ioana check icon
      Nu cred ca aveti dreptate, un exemplu nu da masura intinderii problemei. Faptul ca multi dintre cei care vorbesc de rau Romania si romanii au acces mai usor la canalele de comunicare cu vizibilitate mare nu inseamna ca ei sunt majoritatea. Eu chiar cred ca meritam mai mult si avem puterea si capacitatea sa o facem. Si cred ca nici macar examplul Dvs. cu parcarile nu e relevant. Daca e sa ne uitam procentual. In Timisoara cel putin nu e:-) Numai bine!
      • Like 0
    • @
      Alex check icon
      Serios.
      Sau n-ati vazut reactiile, venite de la tot felul de oameni, in zilele urmatoare incendiului dar si acum dupa 3 ani? "Dar ce cautau acolo?", "La ce muzica asculta meritau asta", "Sunt satanisti", "Acum vor sa dea jos guvernul, ce vina are Ponta, Piedone, mama lu' Stefan cel Mare?".
      Plus multimea de oameni care crede ca totul a fost o mare conspiratie ca sa plece psd-ul.
      Plus apostrofarile ranitilor si/sau rudelor acestora ca stau in strainatate pe banii patriei, ca acuza medicii ca nu si-au facut treaba.
      Plus mana de oameni de marti de la Colectiv, paziti de jandarmi ca nu cumva sa strige cineva ceva probabil, in timp ce restul lumii isi vedea de treaba.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult