Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Marșul libertății continuă! După ce a recucerit Kupiansk și Izium, armata ucraineană înaintează spre Liman. Rușii își abandonează dezordonat pozițiile

razboi Rusia

Foto: AP / AP / Profimedia

După ce a recucerit Kupiansk și Izium, armata ucraineană înaintează spre Liman. Rușii își abandonează dezordonat pozițiile.

Forțele armate ucrainene au eliberat orașul Kupiansk din regiunea Harkov, care a fost ocupat de trupele ruse la începutul războiului. Acest lucru a fost declarat de consilierul președintelui consiliului regional Natalya Popova.

„Kupiansk este Ucraina! Slavă Forțelor Armate ale Ucrainei!”, a scris Popova pe Facebook și a postat o fotografie cu soldații ucraineni în fața unei clădiri administrative din Kupiansk. Ediția rusă a Agenției a confirmat această geolocalizare și scrie că militarii au făcut o fotografie pe fundalul clădirii Consiliului orașului Kupiansk.

A apărut și un videoclip cu armata ucraineană intrând în Kupiansk. În plus, eliberarea orașului a fost confirmată de o sursă a Ukrayinska Pravda din administrația militaro-civilă din Harkiv.

Igor Girkin, care în 2014 a fost ministrul apărării al autoproclamatei republici populare Donețk și, după începerea unui război pe scară largă între Rusia și Ucraina, comentează în mod regulat acțiunile trupelor ruse, a spus că Forțele Armate Ruse au părăsit partea de vest a Kupianskului. Potrivit acestuia, reprezintă aproximativ două treimi din oraș.

Tanc rusesc capturat de forțele armate ucrainene

În partea de est a Kupiansk, care este separată de partea de vest de râul Oskol, trupele ucrainene nu au reușit încă să intre, a declarat Yevgeny Poddubny, jurnalist VGTRK. Corespondentul de război al Komsomolskaya Pravda, Alexander Kots, a scris că „unitățile retrase ocupă poziții defensive de-a lungul malului de est al Oskol”.

La rândul său, Daniil Bezsonov, ministrul adjunct al informației al autoproclamatei republici populare Donețk, a declarat că trupele ruse au părăsit și orașul Izium, care se află la aproximativ 70 de kilometri sud-vest de Kupiansk. Strelkov a anunțat , de asemenea, plecarea rușilor din Izium sub amenințarea unei încercuiri complete, spunând că acest lucru a fost „confirmat de o serie de surse”.

Bloggerii militari ucraineni și ruși mai scriu că Forțele Armate ale Ucrainei au traversat râul Seversky Doneț și avansează spre Liman. Aceasta înseamnă că armata rusă nu a reușit să oprească ofensiva ucraineană la cotitura râurilor Oskol și Seversky Doneț.

Contraofensiva fulgerătoare începută luni de trupele ucrainene, care a depășit toate așteptările experților, pare să fi provocat un colaps catastrofal al trupelor rusești din regiunea Harkiv, care fie sunt distruse sau capturate în luptă, fie se retrag în debandadă, lăsând armament și muniție în urmă.

După ce vineri seară a apărut informația că ucrainenii se apropie de Kupyansk, sâmbătă dimineață s-a aflat că acest important nod logistic pentru armata lui Vladimir Putin era deja cucerit de trupele Kievului. După câteva ore a apărut și informația că alte două orașe importante, aflate mai la sud, Izium și Liman au fost părăsite de ruși, de frică să nu fie încercuiți.

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult