Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mărturia unuia care a scăpat: „Aveam 25 de ani și, din orgoliu și curiozitate, am intrat în undergroundul urban. Doi ani mi-am făcut creierul varză”

Undreground club

Foto: Profimedia Images

De fiecare dată când citesc în presă o știre despre sinuciderea unui adolescent, mă gândesc automat la consumul de droguri și îmi amintesc de zilele în care și eu consumam substanțe psihotrope (canabis sau hașiș). A fost o perioadă destul de lungă, de circa doi ani și ceva, dacă bine țin minte. Aveam pe atunci vârsta de 25 de ani. Din orgoliu și curiozitate, am decis să pătrund în undergroundul urban și să încerc și eu să visez cu ochii deschiși. Am nimerit peste un grup de tineri fără nici un căpătâi, și, alături de ei, am experimentat „ședința” (întâlnirile secrete din garsoniera jegoasă, în care consumul se realizează mai ales cu găleți și sticle de plastic tăiate), „injecția verbală” (formulele verbale menite să lovească cât mai violent posibil; dialogul dintre drogați se transformă, astfel, în „injecții”, iar rezultatul fiecărei bătălii constă într-un ascendent pe care cel cu psihicul mai puternic îl are asupra celorlalți), „para” (reacțiile paranoice incontrolabile care duc, uneori, la o fugă oarbă, spectaculoasă; în cazul meu, fiind la etajul patru, la sfârșitul unei ședințe, am fost pe punctul de a sări de pe balcon, întrucât aveam impresia că cei din încăpere încuiaseră ușa și ascunseseră cheia cu scopul de a-mi face rău...; ulterior, mi-am dat seama că nu se întâmplase nimic din ceea ce îmi imaginasem, că ușa era încuiată cu o yală simplă, la care aveam acces, drept care, cu inima bătând nebunește, după ce am ieșit din locuință, am fugit afară sărind câte patru-cinci trepte odată). 

Aveam pe atunci vârsta de 25 de ani. Din orgoliu și curiozitate, am decis să pătrund în undergroundul urban și să încerc și eu să visez cu ochii deschiși. Am nimerit peste un grup de tineri fără nici un căpătâi, și, alături de ei, am experimentat „ședința”

Într-un mod mai special, cu fiori denși pe șira spinării, îmi amintesc cele șapte luni de după sistarea consumului de substanțe psihotrope. Aceste șapte luni au alcătuit, probabil, cel mai cumplit coșmar pe care l-am trăit vreodată. Ulterior, în cadrul unei campanii de prevenție, am aflat mult mai multe detalii despre canabis și despre canabinoide. De pildă, nu știam că există o anume substanță psihoactivă (THC) în structura moleculară a canabisului folosit ca drog (spre deosebire de cel medicinal), și că această substanță este vinovată de „para”, starea paranoică care te împinge la gesturi hazardate și fatale, imposibil de anticipat și de controlat. În plus, am aflat că substanța cu pricina este vinovată și pentru reacțiile pe care le au consumatorii de etnobotanice (plante care corespund din punct de vedere legal, dar care sunt îmbăiate în canabinoizi). Cert e că, în ceea ce mă privește, canabisul a deschis niște supape în registrul psihologic pe care doar vârsta (la 25 de ani, se știe, creierul atinge un grad suficient de dezvoltare), educația (aveam deja cărți publicate, școli făcute și îmi configurasem o anume identitate), familia (eram căsătorit de câțiva ani și aveam un copil) și o voință greu pusă la încercare au reușit să le închidă. În șapte luni.

Am găsit în arhivă un document prin care m-am confesat public imediat după acele șapte luni coșmarești. Deși conține unele naivități și face asocieri improprii, avertizările lui rămân de actualitate. Printre altele, acest document enumeră și flasbackurile pe care le-am trăit în perioada postnarcotică (manifestări ale drogului în lipsa lui). Citez:

„Imaginaţi-vă cât de greu se rupe o persoană de o întâmplare traumatizantă: un viol, o ameninţare cu moartea etc. Ei bine, aceste întâmplări sunt parte din realitate. Paranoia din timpul narcozei, în schimb, e o stare indusă şi nu are nici o justificare în afara elementului care a produs-o. Din aceste motiv, flashbackurile (stările psihotice care apar în perioada postnarcotică, așadar fără consum) sunt tot mai puţin consistente şi dispar în cele din urmă. Dacă dispar. S-ar putea ca ele să nu dispară, cum am auzit că se întâmplă la unii subiecți, care ajung la schizofrenie paranoidă.

Nu e o glumă când spun că perioada flashbackurilor a fost cel mai îngrozitor coşmar al meu. Se spune că drogurile din grupa cannabisului (haşiş sau marijuana) nu creează dependenţă, în sensul că întreruperea consumului nu aduce cu sine sevrajul. Este adevărat. Cu toate acestea, există o formă de sevraj, chiar dacă surmontabilă. Evadarea din realitate prin intermediul stupefiantelor are un revers al medaliei extrem de crud: reculul dezaprobator al realităţii. Cu alte cuvinte, în lipsa consumului, realitatea însăși este cea care se întoarce asupra ta și te izbește în față, de parcă creierul tău, traumatizat de halucinațiile resimțite, încearcă acum să se readapteze la ceea ce e real, la ceea ce a uitat pentru o vreme.

Iată câteva dintre aceste manifestări, așa cum le-am experimentat eu în perioada postnarcotică: incapacitatea de a mai folosi mijloace de transport din pricina semafoarelor (aveam senzaţia că cineva vrea să-mi facă rău de vreme ce uşile autobuzului nu se mai deschideau, deşi acesta era oprit), incapacitatea de a mai sta la coadă (nu puteam suporta ireversibilitatea situaţiei date: respectiv că gestul de a pleca fără să cumpăr nimic după atâtea minute de aşteptare devenea penibil), frica de nebunie (teama că stările se vor instala definitiv), fuga de idei, complicarea gândurilor (de ce m-am gândit că…., de ce m-am gândit că m-am gândit că…), asocierea unui lucru cu trăsăturile lui negative (un cuţit e făcut să ucidă, nu să taie pâinea felii), incapacitatea de a mai recunoaşte identitatea persoanelor de lângă mine. Toate acestea au dus la o stare în care nu mai puteam discerne între ceea ce e vis şi ceea ce e realitate. Lucruri care înainte erau obişnuite (o mică somnolenţă, o mică stare de leşin, o mică bătaie neregulată a inimii) îmi provocau spaime îngrozitoare care se manifestau la început în zona de sub cutia toracică şi se extindeau apoi în organism provocând un tremur incontrolabil şi o panică excesivă. Nu o dată m-am vizualizat internat într-o clinică de psihiatrie, şi am înţeles că aş putea pierde totul. Finalul acestei cumplite perioade a coincis cu o criză de plâns de-a lungul a mai multe ore și zile. A fost ca şi cum suferinţa strânsă în mine a copt şi a explodat, redându-mă realităţii.”

Drogurile îți fac creierul varză. Nimic nu mă va putea convinge de contrariul acestei afirmații, întrucât am trăit-o (vezi mărturia de mai sus) pe propria-mi piele. Însă, deși cazul meu are un final fericit, nu intenționez să închei acest text-avertisment într-o notă siropoasă. Dimpotrivă! Vreau ca toți tinerii care citesc aceste rânduri (sau măcar părinții lor) să conștientizeze că substanțele psihotrope (nici măcar nu am ajuns la drogurile de mare risc, observați?) sunt extrem de periculoase. Sunt atât de periculoase încât, uneori, la capătul consumului lor te așteaptă, rânjind, moartea. O întâmplare sinistră, petrecută cu vreo zece ani în urmă, mă urmărește și astăzi. Un tânăr se aruncase în gol de pe un foarte cunoscut pod din urbe. La câteva zile după nefericita întâmplare, prietenul său, coleg de clasă și de bancă, l-a imitat. Amândoi, am aflat mai târziu, fuseseră consumatori de „etnobotanice”. Seamănă, nu-i așa, cu multe dintre știrile sinistre care ajung la urechea noastră astăzi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bun. Presupun ca urmatorul articol va fi despre alcool sau oricare dintre celelalte droguri permise in societate? Nu-mi spune ca nu poti vorbi despre ele, articolul de mai sus face dovada faptului ca n-ai nicio problema in a generaliza bazandu-te doar pe o experienta individuala. Felul asta de a gandi este motivul pentru care obisnuiam sa trimitem oameni in puscarie (nu stiu daca este la fel si acum) atunci cand erau prinsi cu un joint/1g de iarba/hasis... nu intru in amanunte, dar ar fi fost de bun simt sa presupui ca povestea ta cu cannabisul nu este norma, nu este nici pe departe atat de intalnita (si eu am experimentat acele stari de "paranoia", dar totul a revenit la normal dupa 30min-1ora, fara sechele sau mai stiu eu ce bazaconii). Sa nu mai vb despre acceptarea tot mai larga a tratamentului cu THC in domeniul medical.. cati medici ai vazut recomandand alcool? :)).
    Realitatea ta nu este si realitatea mea sau a lui gigi. Ce tie ti-a provocat paranoia, altuia i-a fost de ajutor pentru a iesi din depresie, sa traiasca o viata normala (oameni cu ADHD), sa faca suportabile durerile in cazul unor boli grave samd. Vorbesti numai pentru tine omule, nu incerca sa influentezi pe altii prin prisma experientelor tale. (Ma refer STRICT la cannabis, nu la derivate sintetice, multe dintre ele improprii consumului uman de la bun inceput)
    • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Multumim!
    Destul de diferit de ce încearcă unii sa ne convinga, cum ca sunt droguri recreative, usoare, fără conaecinte grave. Ca, dimpotrivă, sunt folosite ca antidepresive. V asa-zisul consum medical. Propaganda.
    Da, am un prieten care a ajuns la schizofrenie de la iarba, exact cum scrie si in articol ca se poate întâmpla, in unele cazuri. Aceasta e mărturia sinceră, a unui om care a scăpat. Nu cea a consumatorilor in negare, de tipul semnatarilor din Vice. Daca ne uitam pe filmulețe youtube despre marijuana, vedem ca enorm de multe comentarii sunt in acelasi sens, oameni care incearca sa iasa din coșmar.
    • Like 0
    • @ Rucs
      Orice lucru in exces pe lumea asta dauneaza, ORICE. Cata dusmanie pe o planta oarecare in timp ce n-avem nicio problema in a ingera zilnic cat mai multe chimicale... cate vieti sunt distruse de alcool, de zahar, de medicamente prescrise fara noima, da ne punem mainile in cap cand un tip din sute de mii are o experienta neplacuta cu iarba...
      • Like 0
    • @ neimportant
      Din cate inteleg eu din comentariile tale pledezi pentru consumul de droguri, liber, nepedepsit. Asta este o crima. Omiti ca, pe zi ce trece, tot mai multi "nevinovati" din categoria consumatorilor, din motive "intemeiate" poate in cazul unora se suie la volan si fac dezastru pe sosele. Stiu, vei sari ca si consumatorii de alcool fac la fel, desi alcoolul, in principiu, nu este interzis. Dar la volan este si inerzis si pedepsit de lege. De ce sa nu fie drastic pedepsita si detinerea, fie si 1 gr. sau chiar si o cantitate mai mica, sau consumul si vanzarea de droguri. Este de mirare ca dupa atata timp si atatea evenimente tragice mai este permisa vanzarea si consumul de etnobotanice. Indiferent de parerea si reconmandarile ue. Pedeapsa cu moartea, da cu moartea, si pentru consumatori si pentru traficanti ar fi nimerita si la noi. Sunt state mai evoluate decat noi care o aplica.
      • Like 1
    • @ Rucs
      Ajungea oricum, mai devreme sau mai tarziu.
      Cannabisul nu te face schizofrenic, doar declanseaza boala in cazul labililor. Daca nu ajungea de la iarba, ajungea de la prea multa bautura, sau stres, in alta etapa a vietii.
      Da, drogurile nu sunt pentru toti.
      Nu, habar nu aveti ce vorbiti.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Of of, greu cu logica sau macar cu un minim de informare vis a vis de subiect.
      In tarile civilizate consumul nu e pedepsit, traficul e.
      Asa vor si comunistii care ne conduc, ca oamenii "neinformati", ca sa nu va zic altfel, ca tine, sa vrea sa se dea in consumatori, ca altfel tre sa dea in traficanti si le luati painea de la gura.
      Stii cate kg de droguri au fost prinse in portul constanta anul asta? 0.
      Normal ca e iresponsabil si stupid sa te urci sub influenta oricarei substante la volan, dar daca te-ar interesa asa mult despre vietile oamenilor precum pretinzi, ai sti ca nici macar 1% din crimele provocate sub influenta in romania nu sunt de la droguri, ci de la alcool.
      Si ai mai sti ca, pe numere de la inspectorate de politie si iml-uri, undeva la mai bine de 50% din rezultatele testelor folosite de politia romana sunt fals pozitive, aka iti distrug viata pe gratis.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult