Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Matematica pe ritmuri de Rap?! DA orei de muzică. NU matematicii în locul orei de muzică!

Ana Maria Rusu

Despre Ana Maria Rusu, cunoscută ca Profa de Muzică, am aflat căutând pe net modalități diferite de a îi învăța pe copii diferite noțiuni și concepte, care încă sunt predate în același fel în care se făcea acum 30 ani, când eram eu copil. Am vizionat clipuri de la orele ei de muzică și m-am tot minunat cât de fain poți transforma o informație teoretică, neatrăgătoare, atunci când vrei asta și te preocupă cu adevărat.

Îmi amintesc de profu` meu de muzică din generală și de cât de plictisitor era și el și ora de muzică. Doimi, optimi, note desenate goale, pline, cheia sol și portative chinuitoare este cam tot ce îmi amintesc despre o materie ce ar trebuie să fie de-a dreptul fascinantă. Muzica. Adică, să fim serioși, cui nu îi place muzica?! Cu toții ascultăm muzică, fie că este rap, pop, latino, muzică clasică, manele sau alte genuri muzicale. Poate chiar am cochetat cu vreun instrument la un moment dat, însă ne-a dat de furcă teoria. 

Acum, începând încă de la grădiniță, orele de muzică sunt folosite pentru a face suplimentar la matematică sau română, pentru a face vreo pregătire pentru un concurs la care copiii este musai să participe. Copiii nu înțeleg și nu trăiesc importanța muzicii, pentru că nu o conștientizăm nici noi, adulții din viața lor. Părinți, educatori, profesori.

Pe Ana Maria mi-am dorit să o cunosc, ba chiar m-am gândit cât de bine s-ar potrivi ceea ce face ea la evenimentele noastre de coaching pentru copii. Și cum Universul are propriul mod de a face lucrurile să se întâmple, am avut oportunitatea și plăcerea de a participa weekend-ul trecut la un atelier de Jocuri Muzicale organizat de Cantus Mundi și susținut de Ana Maria Rusu, care a gasit modul prin care copiii nu numai să învețe muzică, ci să se conecteze și interconecteze prin muzică.

O sală plină de adulți, profesori, învățători, educatori dornici să învețe un alt mod de a preda muzică decât cel clasic, cu toții ne-am jucat de-a muzica preț de 3 ore.

Primul instrument din recuzită cu care am făcut cunoștință a fost hârtia de copt, pe care am folosit-o să ținem ritmul pe Polka Fierarului de Strauss. Apoi a venit rândul colilor de hârtie colorată, care au dansat în mâinile noastre pe Pizzicato.

Ana Maria ne-a invățat apoi să facem păsărele din colile de hârtie și să le folosim pentru a crea o poveste muzicală pe Waltz of Roses și să ne bucurăm în același timp de ritmurile de vals. Când a venit rândul săculeților cu fasole, improvizați în șosete subțiri de damă, aveam cu toții întipărit wow pe întreaga față. Ana Maria ne-a arătat și cum fac copiii povești pe ritmul muzicii. Se pregătesc acasă, spunea ea, și vin cu adevărate compoziții desprinse de cele mai multe ori din viața lor.

Am trecut apoi la tuburile muzicale BoomWhackers. Fiecare tub, de grosimi si lungimi diferite, reprezintă o notă muzicală. Sarcina noastră era să bătem din tuburi pe ritmul unei melodii, fiecare atunci când îi venea rândul și să ne sincronizăm bineînțeles. Un adevărat efort atât individual cât și de echipă.

- Copiii se descurcă mult mai bine, nu vă faceți griji! Ne încuraja Ana Maria. Problema este la noi, nu la ei. De fapt, toate problemele sunt la noi, nu la ei.

Nu aș fi putut să o spun mai bine.

Mi-ar fi plăcut să învâț și eu muzică așa! Uitându-mă la filmările pe care ni le-a arătat Ana Maria la curs și căutând altele pe pagina ei de Facebook ”Mai multă Educație Muzicală în școli”, am văzut copii de clasa întâi, copii de gimnaziu și de liceu care, la orele Anei Mariei se joacă, învață muzică și nu numai. Căt de tare este să înveți muzică așa!

Ana Maria a găsit o modalitate fascinantă de a preda teorie muzicală. Nu simți că ești la o oră de învățare. Doar te joci. Și, nu-i așa, astfel ar trebui să fie toate orele copiilor noștri! Învățare prin joacă și prin experimentare directă. Ne povestea Ana Maria cum copiii pun formulele de la matematică sau fizică pe ritmuri de rap, pentru a le putea memora mai ușor.

Într-un moment, într-o țară în care educația se face la fel ca acum 30 ani, o profesoară de muzică din Bârlad a reușit să facă din ora de muzică o plăcere pentru copii, un motiv de bucurie și în anumite cazuri un motiv de a veni la școală în ziua respectivă. Bravo Ana Maria! Bravo tuturor profesorilor, învățătorilor, educatorilor dedicați să facă din orele lor mai mult decât o lungă și plictisitoare predare despre. Și Da, SE POATE! 

Despre Ana Maria Rusu și minunatele ei ore de muzică puteți citi pe pagina ei de Facebook și pe pagina Mai multă Educație Muzicală în Școli. Și puteți nu doar citi, ci și vedea și învăța cum face ea.

Iar ”Musication” scris pe YouTube vă va duce la sute de melodii pe care le puteți folosi drept model pentru a putea trăi, nu preda, muzica cu copiii.

Cât despre proiectul Cantus Mundi ”Unim Lumea prin Muzică”, acesta vrea să ridice gradul de conștientizare legat de importanța muzicii în viețile noastre cât și legat de importanța orelor de muzică în școală. Este o şansă oferită copiilor de a descoperi muzica, de a se apropia unii de alţii dincolo de orice bariere sociale, de a se desprinde de realitatea virtuală pentru a învăţa să comunice unii cu alţii faţă în faţă, împărtăşind plăcerea şi bucuria de a cânta împreună.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Activităţile de joc nu sunt potrivite studiului. Lucrurile par complicate, dar în realitate nu sunt: există CULTURĂ GENERALĂ şi MATERIE.

    Foarte multe persoane - chiar profesori - nu sesizează diferenţa dintre EDUCAŢIA MATEMATICĂ şi materia numită MATEMATICĂ.

    Cultură generală este prin definiţie generală, adică puţin din de toate. Cultura generală nu are legătură cu studiul unei materii.

    Cultura generală reprezintă BAZELE, materia reprezintă APROFUNDARAE. Bazele reprezintă 1+1, studiul depăşeşte acest stadiu şi - mai ales - se bazează pe liberă alegere. Niciun olimpic nu participă forţat la olimpiade, în timp ce elevii obişnuiţi sunt nevoiţi să înghită o matematică indigestă, cu mult peste limitele culturii generale.

    Numeroase sisteme de învăţământ au despărţit de mulţi ani bazele de studiu. Faci educaţie matematică - un puţin necesar, plus istoria matematicii, jocuri matematice etc. - şi separat, dacă vrei, poţi face un modul de performanţă pe matematică (olimpiadă sau orice altceva). La noi e ca în comunism: totul cu forţa.

    Lecţia de bază a comunismului a una singură: băgatul pe gât cu forţa. Învăţământul românesc este un monument dedicat forţei.
    • Like 0
  • "Acum, începând încă de la grădiniță, orele de muzică sunt folosite pentru a face suplimentar la matematică sau română, pentru a face vreo pregătire pentru un concurs la care copiii este musai să participe. " - despre ce gradinita e vorba? 1) Eu nu tin minte sa fi facut ore de muzica, mate sau romana la gradinita. 2) Cum ar intra proful/profa de mate peste ora de muzica? 3) Pregatirile pentru concursuri le face elevul benevol, nu are voie vreun prof sa ii impuna asa ceva.
    • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      1. Fosta "grupa mare", de la gradinita, se cheama acum "clasa 0" sau "pregatitoare". A fost inclusa in invatamantul obligatoriu, se face in scoli, si atunci se invata ceea ce invatam noi la clasa intai: adica si muzica, si matematica, si romana. Ca le ziceam aritmetica sau vorbire, citire, scriere - nu cred ca va impiedica intelegerea ca este vorba, totusi, de romana, respectiv matematica; 2. Nu se spune ca matematica si romana se fac pe note, ci dimpotriva: ca muzica NU se mai face, pentru ca orele respective sunt alocate altor materii.
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Stiam de clasa 0, dar asta se organizeaza in gradinite, nu in scoli? Dupa cum suna si dupa ce se face mi s-ar parea mai normal sa se organizeze in scoli. Vorbim totusi de niste ore, de predare, chiar daca la cel mai de baza nivel.
      2. Nu de note intrebam, ci de faptul ca, asa cum spune autoarea cel putin, orele de muzica sunt folosite acum pentru a se lucra suplimentar la mate sau romana pentru concursuri! Nu pentru programa de scoala - asta m-a surprins. Si atunci ma intreb: cum se poate asta, totusi? Se da la o parte profa de muzica si zice : "Dar va rog! Materia mea nu este atat de importanta precum olimpiada de mate faza pe sector! Va rog, poftiti doamna profesoara de matematica si luati-mi locul." ??
      • Like 0
  • Se vede că autoarea nu prea le are cu matematica.
    Vrei sa memorezi teorema lui Pitagora pe ritm de rap? Foarte bine.
    Dar când va trebui să o aplici, nu te mai ajută muzica.
    Ai o problemă în față. Ce teoremă trebuie să aplici? Ce algoritm trebuie să folosești?
    Ce faci? Începi să cânți? Mai degrabă să fluieri a pagubă!
    A fi bun în școală la matematică nu înseamnă a ști pe de rost teoria, ci să ai iscusința de a aplica. Or asta se obține prin exercițiu, după multe ore de lucru.
    Însă, dacă un profesor reușește să transforme REZOLVAREA problemelor într-o joacă, asta ar fi ceva deosebit!
    • Like 2
    • @ Nicio Laie
      Mda. Am inteles doar ca sunteti dintre cei care la fiecare solutie gasesc o problema. Pazea!
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      În matematică, cântecul nu mai este o soluție după ce depășești tabla înmulțirii.
      Trebuie să găsim alte soluții pentru a învăța copii să rezolve probleme.

      "cei care la fiecare solutie gasesc o problema"
      Veți râde, dar există un mod de rezolvare în care se pornește de la soluție (concluzie) și se ajunge la datele problemei (ipoteza/premise) - metoda deductivă a logicii, larg utilizată în matematică și fizică.
      Deci da, pornind de la o soluție se poate găsi o problemă. Păzea!
      • Like 2
    • @ Nicio Laie
      Va rog citati propozitia din text in care se propune invatarea matematicii pe note.
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Totul e frumos cu "la la la, unu ori unu fac unu, la la la, unu ori doi fac doi, la la la" ...
      Însă nu este de ajuns să înveți niște lucruri elementare, indiferent de modalitate.
      Greul vine când se aprofundează teoria și mai ales când se trece la aplicarea cunoștințelor în practică, adică rezolvarea de probleme.
      Ori aici nu mai merge cu "la la la".
      Nu văd cum se poate "învăța" formula atracției universale pe ritm de rap.
      • Like 1
    • @ Nicio Laie
      Alooooo! Alooo! E cineva acasa? La etaj, carevasazica ...
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Ce s-a întâmplat? Nu înțelegi? Vrei să-ți desenez? Sau să-ți cânt?
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult