Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Maturizarea Web 2.0 și migrarea la Web 3.0 sau cum calculatoarele decid cine câștigă alegerile

Cambridge Analytica - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

În anul 1999, când abia se introdusese serviciul de dial-up gratuit XNET, citeam diferite articole despre Web 2.0: se anunța trecerea de la site-urile statice (conținut creat de către proprietarii site-urilor, de exemplu ziare) la rețele sociale, conținut creat de către utilizatori. Probabil că nu mai țineți minte că în România prima astfel de platformă de conținut creat de către utilizatori a fost tare.ro, dar sigur știți că în 2004 s-a lansat Facebook și de atunci viața noastră nu a mai fost la fel. 

În anul 2006 s-au pus bazele teoretice ale Web 3.0, sau „Semantic Web”, care presupune ca tot conținutul de pe internet să fie stocat într-o formă ce poate fi citită de către orice calculator, astfel creând internetul în care calculatoarele comunică între ele fără interacțiune umană.

Din 2004 și până acum infrastructura web s-a schimbat radical: vitezele de transfer au crescut exponențial și mai ales acum avem întotdeauna în buzunar un echipament de comunicare pe internet, care chiar comunică, non-stop, cu alte echipamente însetate de informații. Astfel Cutia Pandorei a fost creată, tot ce rămânea era să fie deschisă.

Nu a fost deschisă de către Facebook, a început să fie deschisă puțin câte puțin de către Google, prin motorul lor de căutare încă din 1999. Informațiile despre căutările noastre, mai exact despre interesele noastre, au început să circule între diferite calculatoare care decideau ce anume ne-ar interesa. De exemplu în cazul în care căutați o placă de snowboard, câteva săptămâni veți vedea doar reclame la plăci de snowboard. Dacă căutați un zbor către Paris, veți vedea doar reclame la hoteluri în Paris, companii aeriene low-cost și pachete de city-break. Nu este niciun om care citește profilul vostru, este doar un calculator care face corespondența între interesele voastre și ale companiilor care își fac reclamă.

Din nou, infrastructura a avansat foarte mult din punct de vedere al puterii de calcul și aceste calculatoare pot procesa miliarde de informații într-un timp record. Acest proces automatizat se numește Big Data: având acces la un volum imens de informații, calculatoarele pot ajunge la concluzii foarte relevante în diferite domenii.

Singura surpriză a scandalului Cambridge Analytica este că a durat atât de mult până când să ajungem în punctul în care interesele noastre personale nu mai sunt folosite doar în scop comercial, ci și în scop politic. De acum încolo, acesta este singurul mod de a face o campanie și asta nu ar trebui să ne deranjeze atât de mult.

Marea problemă este exploatarea intereselor oamenilor doar pentru succesul campaniei electorale și uitarea acestor interese odată ce s-au câștigat alegerile. Pe scurt: cineva ne-a spus ce voiam să auzim doar pentru ca noi să îl votăm, a folosit tehnologia pentru a crea mesaje perfect targetate nevoilor utilizatorilor, iar ulterior, după ce a câștigat alegerile, continuă să facă ce îl taie capul, dând uitării mesajele perfecte din timpul campaniei. Dacă vă întrebați care este diferența față de ce se întâmpla până acum (politicienii dintotdeauna manipulează, mint și sunt rău intenționați), gândiți-vă că dacă am învața o maimuță să vorbească și să-și pună o cravată, cu această tehnologie, maimuța ar câștiga alegerile.

Înainte să decidem să trăim ca niște sihaștri, să ne mutăm în munți și să comunicăm doar prin mesaje de fum ca să scăpăm de manipulare, să ne uităm și la partea bună a lucrurilor: același mecanism poate fi folosit pentru a înțelege interesele oamenilor și a dezvolta o strategie de guvernare, având aceste interese la bază. Este un drum mult mai scurt pentru maximizarea satisfacției cetățenilor decât așteptarea unui Mesia care ne va rezolva prin minune toate problemele.

GPS-ul a fost inventat în scopuri militare, pentru a direcționa cât mai bine rachetele lansate de pe submarine către Moscova. Nu a bombardat nimeni Moscova încă, dar în orice oraș ajungem fiecare dintre noi, ne găsim restaurantul, hotelul, și tot cam tot ce ne dorim grație acestui dispozitiv destinat inițial uciderii în masă. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "același mecanism poate fi folosit pentru a înțelege interesele oamenilor și a dezvolta o strategie de guvernare, având aceste interese la bază." - cred ca e cazul sa fim realisti: nimeni nu va face asa ceva. asta e o utopie.
    "Înainte să decidem să trăim ca niște sihaștri" - nu se pune problema sa fugim in munti cu totii, ci doar sa ne protejam persoana si familia.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Ziarele n-au fost întotdeauna surse credibile nici în când domneau în formă tipărită. În rest, despre publicitatea electorală - care funcţionează ca orice altă publicitate - am impresia că oamenii citesc doar ce vor să audă.
    • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult