Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Analize ADN în județele Olt și Teleorman

Când intri pe net și te uiți în ecran ore în șir, ar fi bine să ai în minte gândul lui Nietzsche: „Dacă vei privi multă vreme în hău, va privi și hăul în adâncul tău”.

Ce înseamnă, stimați Republicani, propagandă, vorba asta pe care o tot auzim? Propagandă înseamnă bombardarea directă a maselor cu imagini și cuvinte, în ideea că prin prezentări concise și penetrante, precum și prin repetarea sistematică a mesajelor, se vor crea convingeri. 

Dar care este semnificația manipulării, însoțitoarea propagandei? Scopul e același, dar procedeul diferă: în mod indirect, nedeclarat, subiectul țintă, care pot fi și grupuri relativ mici, tratate om cu om, ba chiar și indivizi singulari, e adus la convingerea că ideea injectată îi aparține, este produsul gândirii lui proprii și personale.

Pe scurt: propaganda presupune să vă conving că ideea mea e și a voastră, manipularea, să te conving că ideea mea e a ta și numai a ta.

Manipularea este mai puternică decât propaganda. Cel manipulat e gata să apere ideea cu dinții, deoarece crede cu tărie că e proprietatea lui.

Comunismul și nazismul au folosit masiv propaganda, prin radio, ziare, televiziune, cinema. Acum, internetul, facebook, twitter fac posibilă manipularea pe scară largă. 

Înțelegeți acum cât de bine vorbește despre hăul internetului și despre scandalul Cambridge Analytica-Facebook-alegerea lui Trump zicerea mai veche de un veac a lui Friedrich Nietzsche. Fiecare căutare pe Google, fiecare like dat pe Facebook, fiecare accesare a unui site furnizează date despre tine, despre cine ești, ce crezi, ce vrei, ce visezi. Procesând aceste informații, manipulatorii comerciali sau politici pot să-ți trimită real și fake news care te vor face să alegi cum vor ei, fără să-ți dai seama.

De pildă, dacă PSD ajunge să utilizeze serviciile Cambridge Analytica, așa cum se pare că au dorit, dar nu s-au înțeles din preț, niște români mândri că sunt români, dar cam leneși, precum și prietenii lor, ar primi, numai pentru ei, cu puțin înainte de votul pentru prezidențiale, nu îndemnul „Votați Dragnea!”, dar următoarea „știre”: „Cercetătorii britanici de la Universitatea Daddyngton, după analize ADN efectuate în județele Olt și Teleorman, anunță o descoperire de ultimă oră: Liviu Dragnea este nepotul lui Nicolae Ceaușescu”.

E foarte probabil ca respectivii s-o ia din loc spre secția de votare.

Văd că și englezii, și Zuckerberg, fondatorul Facebook, dau cu subsemnatul pe la Procuratura americană și Parlamentul britanic. Pot fi acuzați de folosire frauduloasă a informațiilor personale a 50 milioane de cetățeni. Dar asta nu șterge cauza fundamentală a succesului unor astfel de manopere: debilitatea mintală a respectivelor milioane de cetățeni.

Să încerci să stopezi manipularea și știrile false în mass-media actuale, cu mijloace nedictatoriale, înseamnă să cari apă cu ciurul. Singura soluție mi se pare a fi instrucțiunea publică. Un curs, încă din liceu, despre cum poți să recunoști și să respingi manipularea.

Propun un început pentru prima lecție: fiți foarte atenți când vi se spune, din senin, „Numai pentru Dumneavoastră”, exact ce vă doreați să auziți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult