Când intri pe net și te uiți în ecran ore în șir, ar fi bine să ai în minte gândul lui Nietzsche: „Dacă vei privi multă vreme în hău, va privi și hăul în adâncul tău”.
Ce înseamnă, stimați Republicani, propagandă, vorba asta pe care o tot auzim? Propagandă înseamnă bombardarea directă a maselor cu imagini și cuvinte, în ideea că prin prezentări concise și penetrante, precum și prin repetarea sistematică a mesajelor, se vor crea convingeri.
Dar care este semnificația manipulării, însoțitoarea propagandei? Scopul e același, dar procedeul diferă: în mod indirect, nedeclarat, subiectul țintă, care pot fi și grupuri relativ mici, tratate om cu om, ba chiar și indivizi singulari, e adus la convingerea că ideea injectată îi aparține, este produsul gândirii lui proprii și personale.
Pe scurt: propaganda presupune să vă conving că ideea mea e și a voastră, manipularea, să te conving că ideea mea e a ta și numai a ta.
Manipularea este mai puternică decât propaganda. Cel manipulat e gata să apere ideea cu dinții, deoarece crede cu tărie că e proprietatea lui.
Comunismul și nazismul au folosit masiv propaganda, prin radio, ziare, televiziune, cinema. Acum, internetul, facebook, twitter fac posibilă manipularea pe scară largă.
Înțelegeți acum cât de bine vorbește despre hăul internetului și despre scandalul Cambridge Analytica-Facebook-alegerea lui Trump zicerea mai veche de un veac a lui Friedrich Nietzsche. Fiecare căutare pe Google, fiecare like dat pe Facebook, fiecare accesare a unui site furnizează date despre tine, despre cine ești, ce crezi, ce vrei, ce visezi. Procesând aceste informații, manipulatorii comerciali sau politici pot să-ți trimită real și fake news care te vor face să alegi cum vor ei, fără să-ți dai seama.
De pildă, dacă PSD ajunge să utilizeze serviciile Cambridge Analytica, așa cum se pare că au dorit, dar nu s-au înțeles din preț, niște români mândri că sunt români, dar cam leneși, precum și prietenii lor, ar primi, numai pentru ei, cu puțin înainte de votul pentru prezidențiale, nu îndemnul „Votați Dragnea!”, dar următoarea „știre”: „Cercetătorii britanici de la Universitatea Daddyngton, după analize ADN efectuate în județele Olt și Teleorman, anunță o descoperire de ultimă oră: Liviu Dragnea este nepotul lui Nicolae Ceaușescu”.
E foarte probabil ca respectivii s-o ia din loc spre secția de votare.
Văd că și englezii, și Zuckerberg, fondatorul Facebook, dau cu subsemnatul pe la Procuratura americană și Parlamentul britanic. Pot fi acuzați de folosire frauduloasă a informațiilor personale a 50 milioane de cetățeni. Dar asta nu șterge cauza fundamentală a succesului unor astfel de manopere: debilitatea mintală a respectivelor milioane de cetățeni.
Să încerci să stopezi manipularea și știrile false în mass-media actuale, cu mijloace nedictatoriale, înseamnă să cari apă cu ciurul. Singura soluție mi se pare a fi instrucțiunea publică. Un curs, încă din liceu, despre cum poți să recunoști și să respingi manipularea.
Propun un început pentru prima lecție: fiți foarte atenți când vi se spune, din senin, „Numai pentru Dumneavoastră”, exact ce vă doreați să auziți.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Politicienii de astazi in mediocritatea si lasitatea lor nu au nevoie de oameni care inteleg ce se intimpla, deci a ne astepta la asemenea initiative din partea lor este gresit. La capabilitatile de azi in materie de analiza de date si inteligenta artificiala , se poate crea cu o investitie mica un motor de filtrare a stirilor false si de clasificare a integritatii surselor de media si canalelor de stiri . Sunt niste algoritmi foarte simpli care pot compara stiri similare si quantifica calitatea si adevarul stirii si in timp al sursei.
nu-i nevoie sa stim ca e asa, e de bun simt ca este asa!
cu manipularea se ocupa si ziarul scanteia dar si romania libera!
Scepticismul e atuul celor care au creier pe care il folosesc. Propaganda cu Ciolos fiu' lu Soros e pentru prosti, o fi tinut la prosti. Problema nu e ca exista Cambridge Analytica - oferta e generata de cerere - problema e ca votul prostului manevrabil conteaza in alegeri si ca devine elementul care legitimeaza politicul cațarat pe gramada de voturi ale prostilor.
Daca guvernul nu face decat sa adune de la toti si sa imparta cum are chef, poate ca ideea votului a carui valoare este data de cat varsa fiecare la buget ar putea rezolva problema prostului inarmat cu stampila. Votul ar capata valoare, prostul s-ar gandi de doua ori, prostia s-ar reflecta in buzunar si invers.
In concluzie eu propun sa se renunte de tot la vot, ce sa mai voteze si saracii aia.
Becali presedinte pe viata si ca ministrii cred ca ar fi buni cativa manelisti bogati,
Prostu' e cel care vrea sa i se dea, ca sa fie egalitate; care nu crede in merite, in munca cinstita, care nu e in stare, care nu produce mai mult decat consuma. Care e lenes, cum zice si CTP-ul.
Btw., doctorii si profesorii nu sunt saraci (poate nu stii cat face un prof universitar). Iar Becali nu e prost, e smeker si hot, nu a ajuns la bulau ca a platit prea mult impozite. Si Becali s-a urcat tot pe gramada de prosti care se dau saraci, care se vand pe doi lei, si avrut sa fie rege. Stiu ca saracia proasta e subiect tabu, dar e punctul slab al democratiei.
Educatia populatiei ramane SINGURA cale de a imbunatati alegerile individuale. Nu exista scurtaturi. Drumul spre o tara mai buna este lung iar rezultatele pe termen scurt ce pot rezulta dintr-un plan pe termen lung bun palesc in fata promisiunilor pompoase ale demagogilor.
Doar imi imaginam realitatea promovata de tine.
Cat de aberanta ar fi o societate in care " valoare votului este data de cat varsa fiecare la buget". Putem reveni la o societate formata din nobilime si iobagi.
Oricat de hot este Becali tot plateste mai multe impozite decat marea majoritate a romanilor.
Ca o ironie a sortii, votul lui Dragnea ar valora, probabil, mai mult decat al tau.
Nici eu nu sunt pentru egalitatea rezultatelor ci pentru egalitatea sanselor.
P.S.
As mai propune ca cei saraci sa nu aiba voie sa faca copii ...
In acest moment votul meu, si al tau valoreaza cel mai putin. Mai putin decat al prostului. Stii de ce? Pentru ca probabil votezi mai la dreapta de PSD, nu pui botul la propaganda, deci nu renteaza sa vina cu o oferta electorala si pentru tine. In schimb, pentru ca te duce capul vrei sa fii independent, sa decizi pentru tine, ai un job, castigi bani, si pentru ca nu ai incotro, contribui la buget. Cu bani cu care se cumpara si voturi ieftine. De la prostii care astepta cu mana intinsa si ochii pe FB. Poti sa votezi tu pana maine ca prostii sunt mereu mai multi si fiecare are cate un vot la fel de mare cat al tau.
Daca votul celor din clasa de mijloc, care produc bunastare, nu ar fi devalorizat de ideea ca egalitatea votului e musai absoluta lucrurile ar sta altfel. Ai fi luat in serios.
Ps. Socialistii nu iubesc saracii, doar ii urasc pe cei care au mai mult decat ei.
Guvernele exista exclusiv ca sa stranga bani si apoi sa-i imparta pe anumite criterii. Alegerile sunt practic intreceri de planuri de cheltuieli. Nu ar fi corect ca cel care contribuie mai mult sa aiba un cuvant mai greu in ceea ce priveste redistribuirea? cu cat contributia este mai mare, cu atat mai mare interesul pentru ceea ce se face cu banii tai; nu te mai conving galetile electorale, fake news, campaniile de propaganda. Oricat ar fi omul de prost, ideea ca votul valoreaza ceva l-ar face mai atent la scena politica. Si prostul stie valoarea banului. Dar e prea complicat sa intelega valoarea doctoratului.
A-propos, China e o dictatura, creditele sociale sunt pentru a manevra poporul nu pentru a-l consulta in legatura cu politicile de urmat. E cu bani de monopoly. China mimeaza capitalismul pe alocuri ca sa faca bani reali. E de nevoie, nu de placere.
Deci nu e vorba de Debilitatea mintala a milioane de oameni, a fost o bresa de securitate a Facebook care a fost exploatata pentru a obtine informatii despre un numar exponential de oameni.
Facebook este inca foarte vulnerabil la asemenea atacuri, aveti grija ce puneti acolo si luati-l in doze mici.
Domnule Popescu, mie mi se pare că la momentul acesta soluția dumneavoatră referitoare la introducerea unui astfel de curs în planurile de învățământ constituie o provocare ce depășește cu mult putințele sistemului național de învățământ.
Să reușească un astfel de demers, presupunând că s-ar găsi oameni din sfera educațională care ar consimți să-l inițieze, ar însemna să reușească sistemul în ansamblul său. Spun asta pentru că predarea și stăpânirea legilor manipulării mi se pare că este într-o mare măsură coincidentă cu predarea și stăpânirea legilor gândirii. Admit necesitatea unui astfel de curs, dar cred că în contextul sistemului actual de învățământ, încercarea de a-l introduce și de a-l preda efectiv este sinonimă cu „a încerca să golești o cadă plină cu apă folosind o lingură (sau linguriță)”.
Simpla încercare de a duce gândul mai departe mă dezarmează! Cine credeți dumneavoastră că o să predea acest „curs”? Actualii dascăli (și când mă refer la „dascăli”, am în vedere marea masă, nu cazurile excepționale!)? Dacă DA, atunci nu cred că o să rezolvăm mare lucru. La momentul acesta nu știu câți dintre ei sunt în măsură să discearnă între adevăruri științifice, opiniii, convingeri și credințe. Câți dintre ei pot să explice (și eventual să exemplifice) diferențele dintre: axiome, postulate, teoreme, corolare, conjecturi etc.? Câți știu că adevărul se cercetează, nu se votează?
„Instrucțiunea publică” în România devine, pe zi ce trece, tot mai mult un oximoron, pentru că publicul în ansamblul său, mai mult decât să fie instruit și încurajat să gândească, este instruit și încurajat să se conformeze, să facă tot felul de compromisuri. Compromisurile politic, economic, cultural, religios, social nu au un echivalent logic. Când vom înțelege aceste lucruri, cred că vom deveni mai puțin permeabili la manipulare.
Deși am îndrăznit să critic soluția dumneavoastră, deocamdată mărturisesc că nu am o soluție proprie la problema manipularii la scară planetară, realizată cu precădere prin intermediul rețelelor sociale. Pot doar să intuiesc că soluția nu este simplă...
Toate cele bune!