Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Analize ADN în județele Olt și Teleorman

Când intri pe net și te uiți în ecran ore în șir, ar fi bine să ai în minte gândul lui Nietzsche: „Dacă vei privi multă vreme în hău, va privi și hăul în adâncul tău”.

Ce înseamnă, stimați Republicani, propagandă, vorba asta pe care o tot auzim? Propagandă înseamnă bombardarea directă a maselor cu imagini și cuvinte, în ideea că prin prezentări concise și penetrante, precum și prin repetarea sistematică a mesajelor, se vor crea convingeri. 

Dar care este semnificația manipulării, însoțitoarea propagandei? Scopul e același, dar procedeul diferă: în mod indirect, nedeclarat, subiectul țintă, care pot fi și grupuri relativ mici, tratate om cu om, ba chiar și indivizi singulari, e adus la convingerea că ideea injectată îi aparține, este produsul gândirii lui proprii și personale.

Pe scurt: propaganda presupune să vă conving că ideea mea e și a voastră, manipularea, să te conving că ideea mea e a ta și numai a ta.

Manipularea este mai puternică decât propaganda. Cel manipulat e gata să apere ideea cu dinții, deoarece crede cu tărie că e proprietatea lui.

Comunismul și nazismul au folosit masiv propaganda, prin radio, ziare, televiziune, cinema. Acum, internetul, facebook, twitter fac posibilă manipularea pe scară largă. 

Înțelegeți acum cât de bine vorbește despre hăul internetului și despre scandalul Cambridge Analytica-Facebook-alegerea lui Trump zicerea mai veche de un veac a lui Friedrich Nietzsche. Fiecare căutare pe Google, fiecare like dat pe Facebook, fiecare accesare a unui site furnizează date despre tine, despre cine ești, ce crezi, ce vrei, ce visezi. Procesând aceste informații, manipulatorii comerciali sau politici pot să-ți trimită real și fake news care te vor face să alegi cum vor ei, fără să-ți dai seama.

De pildă, dacă PSD ajunge să utilizeze serviciile Cambridge Analytica, așa cum se pare că au dorit, dar nu s-au înțeles din preț, niște români mândri că sunt români, dar cam leneși, precum și prietenii lor, ar primi, numai pentru ei, cu puțin înainte de votul pentru prezidențiale, nu îndemnul „Votați Dragnea!”, dar următoarea „știre”: „Cercetătorii britanici de la Universitatea Daddyngton, după analize ADN efectuate în județele Olt și Teleorman, anunță o descoperire de ultimă oră: Liviu Dragnea este nepotul lui Nicolae Ceaușescu”.

E foarte probabil ca respectivii s-o ia din loc spre secția de votare.

Văd că și englezii, și Zuckerberg, fondatorul Facebook, dau cu subsemnatul pe la Procuratura americană și Parlamentul britanic. Pot fi acuzați de folosire frauduloasă a informațiilor personale a 50 milioane de cetățeni. Dar asta nu șterge cauza fundamentală a succesului unor astfel de manopere: debilitatea mintală a respectivelor milioane de cetățeni.

Să încerci să stopezi manipularea și știrile false în mass-media actuale, cu mijloace nedictatoriale, înseamnă să cari apă cu ciurul. Singura soluție mi se pare a fi instrucțiunea publică. Un curs, încă din liceu, despre cum poți să recunoști și să respingi manipularea.

Propun un început pentru prima lecție: fiți foarte atenți când vi se spune, din senin, „Numai pentru Dumneavoastră”, exact ce vă doreați să auziți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult